С всякакви средства
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

С всякакви средства

Лидерите на дясната коалиция Иван Костов (вляво) и Мартин Димитров са убедени, че съюзът им ще премине 8-процентовия изборен праг.

С всякакви средства

БСП и ДПС извадиха нечестни методи срещу опонентите си

Велина Господинова, Люба Йорданова
5270 прочитания

Лидерите на дясната коалиция Иван Костов (вляво) и Мартин Димитров са убедени, че съюзът им ще премине 8-процентовия изборен праг.

© Надежда Чипева


Когато предварително се знае, че съдията в някоя футболна среща ще свири в полза на единия отбор, запалянковците го освиркват - "свирен мач"!

Точно това се опитват да направят управляващите от БСП и ДПС с поправките в последния момент на закона за изборите - да елиминират противника още преди играчите да са излезли на терена за парламентарния вот, да си гарантират служебна победа и по този начин да определят правилата на играта в следващото Народно събрание. Инструментът за постигане на тази цел се оказаха две законови поправки - двойно увеличаване на изборния праг за коалиции и въвеждане на мажоритарни кандидати. Целта на първата е да отстрани дясната коалиция между СДС и ДСБ като евентуален партньор на сочения за победител в парламентарните избори ГЕРБ. С избирането на 31 мажоритарни кандидати пък социалистите и хората на Ахмед Доган се надяват да увеличат присъствието си в парламента. Сметките им на този етап показват, че ДПС може да победи в шест избирателни района, а в останалите да подкрепи мажоритарните кандидати на БСП.

Папката на Яне

За осъществяването на идеята си обаче БСП и ДПС се нуждаеха от алиби. Най-вече защото промените в изборния закон се правят изненадващо само три месеца преди изборите, когато останалите опозиционни политически сили вече се готвят за парламентарния вот, но по старите правила. Или както депутати от опозицията горчиво казаха - готвиш се да играеш футболен мач, но когато излезеш на терена, разбираш, че всъщност трябва да играеш ръгби.

На помощ на управляващите се притече вечно готовият депутат и лидер на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев, който час преди да изтече крайният срок за внасяне на предложения за промени в изборния закон, вкара поправка за увеличаване на изборният праг за двупартийни коалиции от 4 на 8 процента плюс по още един процент за всяка следваща партия в обединението. Комисията за изборните закони пък набързо одобри промяната с гласовете на БСП и ДПС. Представителите на двете партии се оправдаха, че предложението всъщност идва не от тях, а от опозицията. В случая Яне Янев направи безценна услуга на двете управляващи формации. Той им развърза ръцете да продължат предизборните пазарлъци и сметки и им даде възможност още преди финала на този парламент да си моделират следващия.

Сметките на БСП и ДПС

Доскоро идеалният вариант за БСП и ДПС беше в следващия парламент да влязат те и още две партии - ГЕРБ и "Атака", и изглеждаше съвсем реален. Социалистите се виждаха в управлението заедно с Бойко Борисов или се надяваха лидерът на ГЕРБ да не успее да сформира правителство и мандатът да отиде отново при тях. Сметките им обаче се объркаха със създаването на дясната коалиция между СДС и ДСБ. Тяхното обединение, макар тежко атакувано и провокирано, събра достатъчно енергия за промяна, което направи влизането на десните в Народното събрание реална възможност, оттук и бъдещо дясноцентристко управление със сочената за победител в изборите ГЕРБ. Тази комбинация обаче е сбъднат кошмар за "Позитано".

"Сценарият, който се опитват да наложат социалистите, е парламент с 4 партии - ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака ", коментира политологът Евгений Дайнов. "При липсата на други десни партии натискът върху Бойко Борисов да управлява с БСП би бил огромен и надеждите на социалистите са, че той няма да издържи и ще влезе в коалиция с тях", смята той. "Като сменят толкова кратко време преди изборите правилата, управляващите провалят абсолютно всякакъв вид коалиционна стратегия вдясно", коментира за "Капитал" политологът Румяна Коларова (цялото интервю четете тук). "Това е реформа от засада - знаеш какво си им приготвил, но те не знаят и ти седиш и ги дебнеш да влязат в дълбоките води", добавя Коларова.

Според социолога Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" проучванията до момента дават шанс на коалицията между СДС и ДСБ да премине 8-те процента. Самите представители на дясната коалиция засега не изглеждат притеснени от законовите хватки в избирателните закони. Иван Костов дори заяви, че се лъжат тези, които си мислят, че могат да изплашат дясната коалиция с плоски политически игри, някакви соцманеври и хвърляне на дим на сцената. Проблемите за тях обаче могат да дойдат при евентуално разширяване на обединението с други партии, защото поправката предвижда всяка следваща присъединила се формация да увеличава прага с по още един процент. Като се прибавят и динамичните процеси в СДС – от нерегистрирания устав и ръководство до периодичното напускане на депутати и отделни партийни активисти – не е ясно доколко десният съюз ще съумее да потуши вътрешните скандали и ще започне най-накрая да излъчва предизборни послания.

Плановете на президента

Неофициално от БСП твърдят, че подкрепата им за по-високата бариера е заради условието на ДПС, че само така депутатите на Ахмед Доган ще гласуват за предложението 31 народни представители да се избират мажоритарно, за което настоява президентът Георги Първанов. Движението категорично отказа да подкрепи първоначалния вариант за избиране на 58 мажоритарни депутати, защото това включваше и промяна на границите на избирателните райони.

Сред социалистите се лансира и още една версия за вдигането на прага за коалиции. Според нея целта е в парламента да не влезе сочената за пропрезидентска коалиция "Напред". Депутати от БСП намекват, че, ако хората на близкия до президента Георги Първанов бизнесмен Христо Ковачки успеят да влязат в следващия парламент, те биха могли да управляват с партията на Бойко Борисов. Социалисти коментират, че държавният глава може да се опита да вкара своя депутатска квота и чрез мажоритарните кандидати за депутати и по този начин червените да бъдат елиминирани от евентуално участие в следващото правителство. В подкрепа на този сценарий от БСП посочиха заканата на Първанов да наложи вето на избирателния закон, ако се приеме по-високата бариера за коалиции. Нещо повече - от БСП твърдят, че след приемането на предложението на Янев за по-висока бариера в сряда президентът се е срещнал с председателя на парламентарната група на БСП Ангел Найденов и Румен Петков и за пореден път е настоял да не се приема прагът от 8%. До влизането за окончателно одобрение в пленарната зала обаче спорните поправки в избирателния закон могат да претърпят изменения. В ДПС вече се обсъжда увеличаването на прага за коалиции да бъде 6%, което не би затруднило влизането на десния съюз в парламента, но би стопирало коалиция "Напред".

Всъщност официалният аргумент на БСП и ДПС за увеличаване на прага - пресичането на практиката за сформиране преди изборите на безпринципни коалиции, звучи логично и може би промяната нямаше да предизвиква никакви съмнения за предизборни сметки, ако не беше внесена в последния момент. И ако зад нея не прозираше намерението на управляващите да си гарантират по-голямо влияние в следващия парламент. По думите на Румяна Коларова, с приемането на тези промени БСп и ДПС ще затворят модела на междупартийна конкуренция. "Това означава да се повиши невероятно рискът от авария и разпад на демокрацията", смята Коларова.

Точно тези сметки обаче могат да изиграят лоша шега на БСП и ДПС. Защото увеличаването на прага може да мобилизира десните избиратели да подкрепят коалицията СДС - ДСБ, вместо както си мислят управляващите, да ги обезверят. А мажоритарният избор може да даде още по-голяма преднина на Бойко Борисов по логиката на партийния вот.

Много сметки, никаква реформа

Ако парламентът одобри следващата седмица въвеждането на мажоритарен елемент, на предстоящите парламентарни избори ще се гласува смесено с две бюлетини – една за 31 отделно излъчени депутати и друга за партийни листи. Мажоритарните кандидати ще се излъчват от партии, коалиции или инициативни комитети. Партийните листи ще бъдат подреждани както досега за останалите 209 места в парламента. В Народното събрание ще влязат събралите най-много гласове 31 отделни кандидати, а останалите места ще се разпределят пропорционално между партиите спрямо получената подкрепа при листите.

Макар избирането на личности да звучи примамливо, българският му вариант крие доста рискове и не означава непременно, че място в следващия парламент ще намерят независими кандидати, ръководени не само от партийни интереси. Промяната на избирателната система ще има негативен ефект върху малките партии. ГЕРБ, БСП и ДПС, чиито електорати гласуват основно по партийна принадлежност, имат най-голям шанс и при личностния вот. Друга спорна поправка, която управляващите се готвят да приемат, е мажоритарните кандидати да не се включват при разпределянето на пропорционалните мандати. Тоест гласовете от листите ще се разпределят на 209 места (общо 240 минус 31 мажоритарни). Така партия, събрала например 5 процента на изборите, би имала с около две места по-малко в Народното събрание.

Друг минус на мажоритарната система е, че гласовете за неспечелилите кандидати не оказват никакво влияние при формирането на парламента и така част от обществените нагласи не остават представени във властта. Проблем съществува също и ако мажоритарният кандидат не може да стане депутат (например защото е избран за министър). Тогава възможностите са две – или да бъде проведен частичен избор, или на негово място да влезе следващият депутат от пропорционалната листа.

Когато предварително се знае, че съдията в някоя футболна среща ще свири в полза на единия отбор, запалянковците го освиркват - "свирен мач"!

Точно това се опитват да направят управляващите от БСП и ДПС с поправките в последния момент на закона за изборите - да елиминират противника още преди играчите да са излезли на терена за парламентарния вот, да си гарантират служебна победа и по този начин да определят правилата на играта в следващото Народно събрание. Инструментът за постигане на тази цел се оказаха две законови поправки - двойно увеличаване на изборния праг за коалиции и въвеждане на мажоритарни кандидати. Целта на първата е да отстрани дясната коалиция между СДС и ДСБ като евентуален партньор на сочения за победител в парламентарните избори ГЕРБ. С избирането на 31 мажоритарни кандидати пък социалистите и хората на Ахмед Доган се надяват да увеличат присъствието си в парламента. Сметките им на този етап показват, че ДПС може да победи в шест избирателни района, а в останалите да подкрепи мажоритарните кандидати на БСП.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  Avatar :-?
  Material ot dir.bg

  Материало на Любослава Русева, чиито изводи подкрепям:
  ------------------
  Помните ли как постъпваше самообявилият се за ”император” Бокаса с политическите си противници? Вместо да им вдига изборната бариера или да ги цака с мажоритарни мандати, той ги изяждаше. В буквалния смисъл на ддумата. Не знам дали ги е предпочитал с хрупкава панировка или печени на скара, но е факт, че Бокаса консумираше властта по-честно от други политически канибали. По негово време в Централноафриканскат република не се имитираше демокрация, а самият император не си лепеше етикети ”Защото съм социалист” или ”Аз съм консерватор”. Не, Бокаса наистина поемаше вината си с всички мезета. И въпреки че управлението му беше брутално, то поне не беше толкова цинично, колкото може да бъде управлението на държава, в която всички се преструват, че има демокрация… Веднага се сещам за една такава държава, която на 20-ата година от началото на ”прехода” се върна пак в началото на ”прехода”. Разбира се, в нея се провеждат избори. Функционира парламент, съставен от различни политически сили. Има си и законно избрано правителство, и свободни медии, и президент, който иска ”повече личности в управлението”. Демокрацията, с други думи, изглежда съвсем като истинска. Само дето, ако имаха щастието да закусят с опозицията, управляващите нямаше да се поколебаят за секунда. И вече страшно им личи. Преди две години в същата тази държава депутатката от БСП Татяна Дончева откри ”наченки на путинизация”. Прозрението й изглеждаше позакъсняло, доколкото наченките се забелязваха далеч по-рано под формата на безконтролна власт, непрозрачни институции, зависими медии и маргинализирана опозиция. Днес обаче е наистина очевидно, че путинизацията се развива възходящо. Както и че е на път да победи окончателно, тъй като за тържеството й се хвърлят огромни усилия. Съвсем скоро впрочем в тази държава е възможно да изчезне парламентарната опозиция. И за да се случи това, вече бяха направени необходимите стъпки: *На терена беше пуснат ”най-новият десен” проект - Яне Янев Разнасяйки папки с променено лице, той следваше да се утвърди не просто като борец, а като алтернатива на корупцията (разбирай - на статуквото, чийто проект се явява). По този начин статуквото си назначи поредния безопасен опонент, като инвестира в своя клонинг удобна за изнасяне информация и значителен материален ресурс (вижте само новия му офис на бул. ”Раковски”!). В спешен порядък на този нов Жорж Ганчев, който вече не опъва струните на китарата, а е специализиран в хвърлянето на димки (и в двата смисъла на думата), беше осигурена и международна легитимация. * Паралелно с това борбата срещу синята коалиция се води на няколко фронта - от провокиране на разпад в СДС до драстично вдигане на изборната бариера за коалиции по предложение на… ”десния” Яне Янев. Целта е на всяка цена да се избегне възможността в следващия парламент да бъде сглобено дясно правителство. Иначе казано, Бойко Борисов (с всички уговорки и за неговата ”дясност”) да бъде принуден да се коалира със същите, които управляват в момента. Или ако наистина вярваме на декларациите му, че никога няма да се съюзи със социалистите и Доган - да се завърти безкрайна изборна рулетка, докато президентът пак не посочи печелившата комбинация БСП - ДПС. * Като сериозен принос за възхода на путинизацията може да се определи и предложението за мажоритарен избор на 31 депутати в допълнение към пропорционалните листи. Първо - защото с въвеждането му практически се вдига и пропорционалната бариера. И второ, по-важното - защото това изцяло обслужва дневния ред на президента и неговите спонсори, които, както вече казахме, той нарича ”повече личности в политиката”. По този начин Първанов ще завоюва територия за по-нататъшното си оцеляване като политик, оперирайки и в парламента чрез собствени лостове за въздействие. А някога, щом мандатът му изтече, вероятно ще си направи и партия, което ще му позволи да копира напълно примера на политическия си ментор. * Като добавим към всичко това и напълно овладяното медийно поле, предизборната кампания може да се счита дори за малко нещо приключила. Във всеки случай фактът, че правителството одобри скандалната сделка с изкупилата вестници на килограм Ирена Кръстева, не оставя никакво съмнение, че ”успехите” на статуквото ще бъдат разтръбени с всички сили, а още по-старателно ще бъдат запушени каналите за някакъв обрат, който би провокирал неприятна за управляващите промяна. В този ред на мисли се сещам за един стар виц: ”Родило се в едно африканско племе дете. Баща му се похвалил на всички. ”Ще черпиш” - извикало племето, но таткото отвърнал: ”Ааа, ще си го ям само аз!” Та така и с българската държава… Ако беше жив, сигурно и Бокаса би се впечатлил от рецептата за политически канибализъм на тройната коалиция и президента Първанов. Все пак Бокаса, да повторя, беше по-честен.

 • 2
  Avatar :-|
  М

  Не му прави чест на Президента това предложение за 31 мажоритарни кандидати! Все пак би могъл да се отсрами, като наложи вето върху тези набързо скалъпени промени в избирателния закон. Нали е Президент на България, а не на някоя отделна партия или група. Според мен по-малкото зло в създалата се ситация е да се гласува за СДС-ДСБ, за да минат прага и да има баланс в парламента.

 • 4
  Avatar :-(
  Избирател

  Не е важно, кой как ще се представи в изборите. Важно е кой обработва резултатите. Ръководството на "Информационно обслъжване" е създаде подходяща атмосфераза "обработка" - всички неподчиняващи се на партийните (на БСП, НДСВ и ДПС) линии са изгонени. Разни стари чанти, кухи лейки и "леви" елементи си развяват байрака и наказват всяка инициатива. Във фирмата останаха само послушните и изпълнителни протежета, които са готови (при необходимост) да изпълнят поставената им задача.
  Бог да пази България...

 • 5
  flasha avatar :-|
  Flasha

  Всъщност промените са форма на емитация от ДС/държавна сигурност/ под образа на различни партии като: СДС, БСП, ДПС и др. ,някои от тях даже ги приеха в ЕНП ?! Влязоха и Европейския Парламент но истината за тези хора е че те нямат родина,приятели,партия ,тяхната кауза са парите. Паралела с МАФИЯТА е правилен ,това десни ,леви ,комунисти, седесари е за простолюдието да бъде заблудено максимално ....Дано европейците пресекат пътя на тази опасна "метастаза" иначе ще имат серизно проблеми на всякакво ниво-сигурност,финанси и навсякъде докъдето те се допрат.

  TAKE CARE . . .

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Има хляб в "мажоритарният" вот има! Най-малкото ще влязат и хора с някакво обществено положение, позиции и по-голям опит!
  А то сега при чисто пропорционалната система народното събрание се напълни с безлични простовати хитреци, които с приказките и поведението си само дразнят хората!
  То не че нещо съществено ще се промени в политиката, но поне политиката ще изглежда по прилично!

 • 7
  Avatar :-|
  Цветан

  Коментар №1 ми достави наистина удоволствие.Тези дни съм развълнуван и много активен от случилото се.Не обичам конспиративните теорий, но сега съм почти убеден ,че всичко се случва по предварителни сценарии.Моделът е Русия.Другият вариант е,че това е закономерност,че и като членове на ЕС,ние не можем да прескочим себе си и и да се присъединим към европейската цивилизация.Просто ние не сме част от нея.Така си обяснявам и поведението на хората.Те са гневни,недоволни,но и объркани.Не могат да се обединят около едно смислено поведение и отношение.Една от причините е и липсата на лидери,които ясно да формулират проблемите и да посочат изхода.Много говорители,много манипулатори,много предатели.Кого до обвиниш най напред,ТВ Европа,Калин Манолов,ЯворДачков,Колчаков,Яни Янев,Юруков,Д.Абаджиев и т.н.Всички имат право на собствена позиция,но по въпроса на морала нямат право на различия.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ще съмне ли след НОЩ?

Ще съмне ли след НОЩ?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.