Младите в Движение(то)
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Младите в Движение(то)

Младите в Движение(то)

Новият випуск от школата на ДПС

Ирина Ценкова
28186 прочитания

© Цветелина Ангелова


Амбициозни, но в добрия смисъл на думата. Така ги определят хората, които са работили с тях. Те са млади, ентусиазирани и образовани. Говорят изискано и възпитано. Много изискано и много възпитано. Мерят думите с вещината на аптекари. Пестят словесно пространство - наместват космополитни мисли в кратки, подредени изречения. Изключително ангажирани. Дотолкова, че не че нямат време, но то просто не е свободно.

"Когато стане дума за Ахмед Доган, винаги говорят за него като за господин Доган. Никога не парадират с отношенията си с него", уточняват запознати.  Името на председателя на ДПС се разхожда по коридорите на централата на "Ал. Стамболийски" 45А, облечено в респекта на онези, които го споменават, в смяната на тона, особения блясък в очите и търсене на подходящи определения за личността му. Те са младата, енергична чета на ДПС. Специалната ни селекция от новия партиен випуск включва: Сибел Реджеб, Корман Исмаилов, Джейхан Ибрямов и Станислав Анастасов. На всички тях е разпределена по една важна роля в Младежкото ДПС (МДПС).  Гласувано им е доверие и правомощия, на които могат да завидят дори някои от "старите". ДПС ги възпитава и образова с постоянни семинари и обучения в страната и зад граница.

И наистина говорят за него само с топли чувства и позитивни тълкувания. Дори когато става дума за митичното изказване(-признание) на Ахмед Доган за "обръча от фирми" около всяка партия. Определят го като политическа смелост, постъпка, поставила пръст в раната именно защото е отразявала истината, която всички знаят, "но този, който се е осмелил да я изкаже, бива хулен". Според тях вкарването на ДПС в този калъп е дело на противниците на партията, "желание тази смелост да бъде демонизирана". Отзвукът обаче, смятат те, е довел до положителни резултати като поставянето на дневен ред на закони като този за лобизма и за политическите партии, повдигането на темата за финансиране на медии. "По дърво, което не ражда плодове, камъни не се хвърлят", метафорично обобщава Джейхан Ибрямов. Противно на масовите обществени нагласи, тези млади хора нямат притеснения по този въпрос, макар да не искат да излязат с категорична позиция, че "ДПС е имунизирано от подобно явление".

Представяме ви ги с имената им и тяхното значение. От една страна, защото са знакови и носят смисъл, от друга - защото са чувствителна тема в контекста на историята на българските етнически турци (каквито са трима от тях) и възродителния процес. "Все едно да ти влязат с булдозер в душата" - това сравнение изчерпва до голяма степен представата за насилствената смяна на имената.

Сибел - Дъждовна капка в полет

Зам.-председател на МДПС, член на Бюрото на Европейската младежка либерална асамблея (LYMEC)

В момента, в който четете тези редове, щастливата неомъжена жена Сибел вероятно ще е минала на следващата житейска база - брака. Приема го като "паралелна партньорска пътека, по която двама тичат".

Учи се на живот, да бъде добра, да се развива. Не се приема за свръхамбициозна, но е убедена, че за да се получават нещата, трябва да ги има и емоцията, и хъса, и енергията.

Любопитна е. Дотолкова, че една сутрин станала в 5, за да дебне кофите за разделно събиране срещу входа си и лично да се увери, че отпадъците, които грижливо сортира, не отиват в общ кюп.

Ако беше останала на крилете на детската си мечта, вероятно щеше да стане космонавт. Другата й страст била дипломацията. Завършва право в Истанбул. Прекарва две години в адвокатстване и опити да се адаптира към температурата на търговското право и защитата на конкуренцията, които обаче приключват с обобщението: "Самата съдебна система не ми се отрази много добре." МДПС и ресорът "Международна дейност" й дават шанс да сбъдне до голяма степен мечтата си за дипломацията.

ДПС за нея е като болезнен рефлекс от детството, спомен за баба й и недоумението защо е проблем двете да общуват на турски. "Тогава се роди инстинктът за самосъхранение. Когато нещо елементарно ви се забранява, се хващате много по-силно за него."

В Ахмед Доган вижда енергия, която тече на съвсем различна височина. "Просто няма алтернатива. Той е светлинни години напред мисловно и като поведение, анализ, поглед над бъдещето. За съжаление няма алтернатива."

Икономическите й разбирания се оглеждат в либертарианството: "Вярвам, че когато държавата минимализира своето участие в обществото и даде шанс на хомо икономикуса сам да се ориентира, нещата ще бъдат много по-добре за самите граждани."

Ако кариерата й беше песен, може би би пренесла посланието на Dance me to the end of love на Ленърд Коен - малко по-дарк като мелодия, но със стихове, внушаващи позитивно послание. Иначе денят й започва с жизнеутвърждаващата ритмичност на "Ману чао".

Ню Йорк е нейният град - като олицетворение на идеалното свободно общество. "Там никой не съди другия. Всички са нюйоркчани, никой не е от провинцията, никой не е от Европа, никой не е от Африка."

Приятелите й от Младежкото БСП се шегуват, че кариерата й всъщност започва от БКП - била е дружинен председател.

Иска да създаде вълшебство, с което хората да започнат да четат повече.

+ За" измъкване" често използва цитат от Макиавели: "Ако Господ ме е създал такъв, то грехът не е мой." 

Корман - Жар-човек

Председател на МДПС (36 г.)

Внушението, че се чувства като домакин, се прокрадва в спонтанното предложение за кратка разходка из коридорите на централата и вещото разяснение на символиката в картината, нарисувана по поръчка на Ахмед Доган. "Чистотата е много важно нещо", коментира забележката за преобладаващо белия цвят в малката заседателна зала. Сгъстява речта си с обобщения, есенции. Говори принципно.

Старае се да влага максимума от себе си в това, което прави, но винаги оставя оценката на околните да е водеща и насочващата. "Има случаи, когато не съм се чувствал достатъчно подготвен, но други са ми казвали, че трябва да предприема дадена стъпка. Лидерството не е винаги осъзнато, премислено, обговорено, безумно смело и планирано."

Смята, че е трудно да се тегли явна разграничителна линия между старите и новите лица в ДПС. "Неминуемо има една борба, вътрешна конкуренция, ако щете - и за позиции, за постове, за влияние. Сблъсък на идеи. И този сблъсък ражда нещо, след него нито една от идеите не е същата. Това движи прогреса. Но ние така казваме за нашата партия - движението е движение, когато е в движение."

Не бърза. Вярва, че щастието е в бавните неща. От политика почти не му остава лично време: "Самият факт, че още не съм се задомил, а вече съм на 36 години, показва, че някои неща са останали на втори план."

Вярва в съдбата. Смята, че крайната спирка е предопределена, но винаги можеш сам да избереш пътя до нея. Ходил е на врачка и на астролог. От любопитство.

Музикално толерантен. "Рокендрол годините, пънк, хеви метъл, джаз, релаксираща музика, медитационна, повече smooth. Техното някак не се получава, но когато попаднеш на хубаво техно, то се усеща и става купон." Признава, че Преслава и Ивана също заслужават внимание.

Училищните години свързва с кубинки, ластични дънки, дънкови якета, елечета, протести и митинги.

Бързо забравя имена, но е добър физиономист.

Бил е зам. главен редактор на партийния вестник "Права и свободи".

Когато се измори от политика, вероятно ще отвори бар с приятели в някоя топла държава. "Тогава се надявам ЕС да бъде по-омешан, отколкото е сега, да има една обща идентичност на европейски граждани, да имаме един паспорт, никой да не се интересува кой какъв е, да не го оценяват по такива белези и критерии - всеки да уважава всеки и да има равни условия за развитие." Imagine.

+ Най-приятната му асоциация от времето преди 1989 е първото пиене на бира под балконите и лесната за преглъщане цена - 32 стотинки.

Джейхан - Кралската река

Изпълнителен директор на сдружение "Толерантност", зам.-председател на МДПС, ресор "Организационна дейност", (32 г.)

"Опитвам се да бъда като река, която да увлича след себе си, с помощта на приятелите ми. И тази река да става все по-голяма. А съм и зодия Водолей. Реката естествено се влива в ДПС."

Запомнете това лице. Той може да е вашият нов президент. "Още като малък съм казвал, че искам да стана първият в републиката." Говори енергично, с приятно, ненатрапчиво чувство за хумор. Хвърля на масата основния си коз: "Да бъдеш откровен, да отговаряш с доверие към някого. Ако има нещо да изяснявам с някого, просто ще седна, ще поговоря и ще намерим допирната точка. Това е основното правило в правенето на политика." Научил го е от "батковците", както с респектирана усмивка нарича предишните випуски в ДПС.

Със същите карти е можел да изиграе и ролята, която е била на дневен ред, преди да запретне престилка в кухнята на политиката. Завършил е кинезитерапия, макар да мечтаел да стане хирург или гинеколог - желание, с което се разминал на една стотна преди години. "Допирната точка между кинезитерапията и политиката е, че се опитваме да помогнем на хората. Трябва да имаш изградено доверие."

Попада в МДПС случайно - преди 9 години, когато става член на движението в Русе. Тогава Джейхан е студент в града, а брат му - съучредител на движението там. Днес работи с много хъс, защото организационната дейност изисква време и усилия. С Касим Дал, който има подобни задачи в "голямото" ДПС, даже си честят на шега Тодоровден - "Конския Великден".

Преди месец е намерил време да се сгоди. Тя "желае минимум три деца, до 5-6". Той се надява "и синовете, и дъщерите ми да са левскари".

Спомня си казармата с първата цигара и една модна за онова време плевенска ракия с много хубав аромат, която освен непознато до момента сутрешно главоболие му причинява казармен арест. "Явно съм се напил. Всяка вечер си има дежурен офицер и аз съм взел кубинките си съм почнал да мятам по него: Кой си ти, ще те уволня, знаеш ли кой е баща ми. Пък баща ми е обикновен човечец."

 + Вечер преди лягане и сутрин преди закуска редува наум заклинания за късмет: "Бисмаллях" преди сън, "Бисмаллях Рахмаани Раахим" на събуждане. Но му се случва и да забрави.

Станислав

Секретар на Централния оперативен съвет на МДПС, (25 г.)

"Чувал съм недотам премислени въпроси, като се каже ДПС: Ама ти турчин ли си? На някои, когато го зададат с наистина лош тон, им отговарям шеговито: Ами да, не съм си върнал името, затова съм така." Естествено продължение на разговор, започнал с уточнението за български етнически произход и православна религиозна принадлежност.

Фини, прецизни и изискани движения и изречения, в които липсва балкански щрих. Тренирал е карате шотокан - "стил, който изповядва карате не като боен спорт, а като философия". Следвал е една година "Приложна математика" в Германия. Оттам го връща желанието за реализация в политиката. В момента е студент в СУ "Стопанско управление", член на ДПС от две години и половина. Завършил е гимназията, в която се е изучил и премиерът Сергей Станишев - 35 СЕУ. Шофира много. В задръстванията слуша аудиокниги - последно "Изкуството на войната" от Сун Дзъ. Постоянно се бори със слабостите си.

Не е ходил в мавзолея.

Ако можеше да направи нещо за човечеството, то щеше да е  работещ механизъм за събиране на знания. "В днешно време това, което се забелязва, гледайки стари книги, е, че нищо ново не откриваме, но много добре забравяме, много дълбоко забравяме. Съвсем пресни уроци, което наистина е притеснително, специално в политиката."

Свързва детството си с дългите опашки пред магазините, шоколадовите яйца от Кореком , касетките с Ким Уайлд, Вангелис и аудиоприказките "Дългоноско" и "Али Баба".

Най-големият му страх е да не се отнесе лошо с някого. Не би изпил кафето си с Волен Сидеров, но с младеж от "Атака", който би могъл да разговаря - разбира се.

Винаги е споделял либерално-демократични ценности, макар преди повече да са клонели към дясното. За каузата ДПС буквално го "зарибили" приятели, с които ходел за риба.

Посещава концерти на филхармонията, последно засякъл интересно гостуване на Пражката.

Планира - защото и най-лошият план е по-добър от никакъв. Смята, че не самата цел, а преследването й е важно, защото нещата се случват в движението. "Моят път е крив, с много завои и много трудности. И с дупки. Труден. Не бих пропуснал нищо, от което мога да науча нещо."

Признава опита на "големите" от ДПС, но е на мнение, че от него трябва да се черпи избирателно. Тайната рецепта за политическото дълголетие на Ахмед Доган намира в комбинацията: "Знанието, самоподдържането, самоактуализирането."

+ Най-високата цена, която е плащал за участието си в политиката, е може би отказът да се занимава с нещо романтично - да обиколи света, да стане голямо име в сферата на математиката и ИТ сектора. "Но не мисля, че това е цена, която се е налагало да плащам  - защото това би означавало да избирам между две неща, които харесвам и искам поравно. А аз винаги съм харесвал и искал повече политиката."

Амбициозни, но в добрия смисъл на думата. Така ги определят хората, които са работили с тях. Те са млади, ентусиазирани и образовани. Говорят изискано и възпитано. Много изискано и много възпитано. Мерят думите с вещината на аптекари. Пестят словесно пространство - наместват космополитни мисли в кратки, подредени изречения. Изключително ангажирани. Дотолкова, че не че нямат време, но то просто не е свободно.

"Когато стане дума за Ахмед Доган, винаги говорят за него като за господин Доган. Никога не парадират с отношенията си с него", уточняват запознати.  Името на председателя на ДПС се разхожда по коридорите на централата на "Ал. Стамболийски" 45А, облечено в респекта на онези, които го споменават, в смяната на тона, особения блясък в очите и търсене на подходящи определения за личността му. Те са младата, енергична чета на ДПС. Специалната ни селекция от новия партиен випуск включва: Сибел Реджеб, Корман Исмаилов, Джейхан Ибрямов и Станислав Анастасов. На всички тях е разпределена по една важна роля в Младежкото ДПС (МДПС).  Гласувано им е доверие и правомощия, на които могат да завидят дори някои от "старите". ДПС ги възпитава и образова с постоянни семинари и обучения в страната и зад граница.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

193 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Иванов
  • -29
  • +111

  Вън сепаратиската протурска партия ДПС от властта! ДПС работи за превръщането на България в двунационална държава.

 • 2
  Avatar :-|
  Боян

  Успиващи мисли и портрети.

 • 3
  Avatar :-|
  evgeni47

  Ашколсун и аферим!

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Бъдещето е на младите образовани и амбициозни хора, не на старите пърдели които гледат все назад и мечтаят само за реванш!!!
  А че има турци в България е повече от очевадно и поради това те имат и ще имат политическо представяне сега и в бъдеще! Ако са образовани, амбициозни и печени, толкова по-добре!!
  В стила на Сталин би трябвало да кажем: "Да сменим старите муцуни!!"

 • 5
  Avatar :-|
  me
  • -14
  • +118

  Колкото и да им се възхищава боби-то на тези депесарски юпита, средата им е в дълбокото средновековие. Разходете се до едно произволно село в Лудогорието и ще видите истината с незамъглен поглед - няма ги костюмите и скъпарските дрехи, ще видите едни хора, които не знаят на кой свят живеят, нещо като биологични роботи. Ето това е истинското лице на тези послушковци.

 • 6
  Avatar :-|
  jena

  Не вервайте на сокола
  народа мизерства

 • 7
  Avatar :-|
  Еколог

  Лошо ми става от млади и агресивни партиици. Тези са по зле и от старите

 • 8
  Avatar :-|
  Dirk Struan

  Напротив Боби. Нито са млади, нито са умни... щом са се затрили в тая дупка ДПС. Чети Фауст какво се случва с хора продали душата си на дявола заради власт и пари.

 • 10
  Avatar :-|
  R.L.

  Ок, но какви са амбициите на тези амбициозни симпатични млади хора? Лично аз силно се притеснявам от факта, че имаме партия, създадена за да защитава неясните идеи на между десет и петнадесет процента от населението на страната ни. Население, принадлежащо към т.н. наричаното днес "малцинство", спряло нормалното ни развитие за цели пет века.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.