Руски гамбит
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Руски гамбит

Януари 2008-ма, София. Споразумението за изграждане на "Южен поток" е подписано, но остават "детайлите". Този път сцената не се повтори, защото отказа в последния момент посещението си за организираната от Първанов енергийна конференция 

Руски гамбит

Кремъл тактически обезсмисли инициатива на Първанов в очакване на по-резултатни преговори със Станишев

Галина Александрова
7315 прочитания

Януари 2008-ма, София. Споразумението за изграждане на "Южен поток" е подписано, но остават "детайлите". Този път сцената не се повтори, защото отказа в последния момент посещението си за организираната от Първанов енергийна конференция 

© АСЕН ТОНЕВ


В шахмата гамбитът е ход, с който жертваш нещо малко - обикновено пешка, за да спечелиш нещо голямо - може би цялата партия. Подобен сюжет се разигра около организираната от президента Георги Първанов енергийна среща на върха. Премиерът Владимир Путин изненадващо отмени визитата си в София, където трябваше да бъде звездата на енергийния форум. Руският президент Дмитрий Медведев пък избърза да обяви руските предложения за нова енергийна харта, чиито основни принципи по същество присъстват и в общата декларация на срещата в София. Всичко това се случи в момента, в който стана категорично ясно, че под натиска на Брюксел газопроводът "Южен поток" (вижте карето) дори няма да бъде споменат в заключителния документ и няма готовност за подписване на междуправителствено споразумение за проекта. А това е било изрично настояване на Москва.

Очевиден е изводът, че Кремъл тактически обезсмисли широкоформатната инициатива на Първанов. Вероятно е преценено, че шансовете Русия да наложи интересите си стратегически и дългосрочно са много по-големи в междудържавни преговори в тесен кръг. А най-близката възможност за това е предстоящото посещение на премиера Сергий Станишев в Москва, от което руската страна очаква конкретни резултати във вид на подписи под енергийни документи. Така поне става ясно от изявлението на министъра на енергетиката на Русия Сергей Шматко пред журналисти.

По-добре Барозу

Макар и без Путин, нивото на конференцията донякъде ще отговаря на заявката - осигурява го присъствието на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу. Всъщност можеше да се случи и обратното, което едва ли щеше да е по-добрият вариант. "Барозу отдавна изрази надежда, че ще може да участва в тази среща и е доволен, че това е възможно. Енергийната сигурност е негов приоритет. Той е загрижен за това България повече да не попада в ситуация като януарската, дори когато има затруднения с доставките и транзита на газ. Срещата е възможност да се срещнем с ключови страни

членки и трети страни и да обсъдим тези въпроси", каза за "Капитал" говорителят на Европейската комисия Марк Грей.

"Русия смеси един двустранен въпрос (споразумение за "Южен поток") с конференцията, което е неприемливо за България. България иска преговорите за "Южен поток" да се водят в рамките на подписаното междуправителствено споразумение и няма прогноза кога спорните въпроси ще се изчистят", коментира вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин.

Президентът разви своя версия за отсъствието на руския премиер, с когото съвсем доскоро демонстрираха близко приятелство. "Отказът (на Путин - бел. ред.) има своето обяснение в разминаването ни по принципни въпроси на пакета от проектоспоразумения в енергийната сфера", отбелязва Първанов в интервю във в. "24 часа".

Освен споразумението за "Южен поток" се подготвя нов анекс към договора за доставка на синьо гориво с "Газпром. В ход са и преговори за руски кредит от близо 4 млрд. евро за АЕЦ "Белене". Москва, както изглежда, иска всичко това да бъде подписано по време на посещението на Станишев. Според източници, близки до икономическото министерство, всеки от тези документи крие коварни капани за българската икономика.

Вече втора седмица в София циркулират руски делегации, които според запознати с преговорите пресират представителите на кабинета в лицето на икономическия министър Петър Димитров. А той пък упражнявал чудовищен натиск върху ръководството на Българския енергиен холдинг да се подпише под спорните проекти. Компромис така и не беше постигнат.

"Сега ще е трудно за премиера Станишев в рамките на кратката си визита в Москва да стигне с домакините му до взаимно приемливо решение", подчерта Георги Първанов. А ако няма такова решение, срещата с Путин става безпредметна и може би е по-добре Станишев да се ограничи с изпълнението на формалната част от визитата си - откриването на българската индустриална изложба в руската столица. Премиерът не е толкова наивен да си мисли, че в личен разговор може да убеди руския си колега да направи значителни отстъпки в полза на България. В интерес на истината, обратното е далеч по-вероятно.

Ну, Сергей, погоди!

Според Сергей Шматко текстът на споразумението за "Южен поток" е "почти изцяло уточнен от всички страни" и се намира в заключителен етап на съгласуване, но "малки пречки" осуетили парафирането му в София. "На 27 април г-н Путин и г-н Станишев ще се срещнат. Дотогава окончателният текст на междуправителственото споразумение трябва да бъде готов и очакваме да бъде подписан от двамата премиери", заяви министърът, цитиран от в. "Труд".

Съществува обаче голямо разминаване в позициите на Русия и България по ключови въпроси на проекта. "Газпром" иска да използва националната газопреносна мрежа на България за "Южен поток", както и газохранилището в Чирен. България логично не е съгласна. Първо, защото това би означавало руският монополист да придобие 50 процента собственост върху преносните тръбопроводи. Второ, защото това е изпитана руска схема да спира доставките от други източници и да блокира конкуренцията. Натискът върху страната да приеме това условие се усилва с наближаването на момента, в който държавите участнички в проекта трябва да подпишат междуправителствено споразумение.

В същото време Русия не дава гаранции, че ще осигурява 31 млрд. куб.м газ годишно, което би направило системата икономически ефективна. При тази ситуация България е изправена пред риска да инвестира милиарди евро в тръба, която не може да се изплаща. Планира се пропускателната способност на "Южен поток" да е 47 млрд. куб.м газ на година, което е почти два пъти повече от капацитета на "Северен поток", предвиден да свързва Русия и Германия по дъното на Балтийско море. Същевременно "Газпром" обяви, че допуска намаляване на добива на газ през 2009 г. със 7 процента в сравнение с равнищата от миналата година, предава "Интерфакс".

Освен това предвижданата инвестиция в проекта започна подозрително бързо да набъбва. Когато в началото на 2008 г. беше подписан двустранният меморандум за "Южен поток", беше обявено, че всичко ще струва около 10 млрд. евро. Наскоро обаче "Газпром", цитиран от РИА "Новости", оцени разходите за строителството на газопроводната система "Южен поток" на 25 млрд. евро. И това при пълна неяснота на сметките - единственото, което беше съобщено от руския монополист е, че частта от магистралата, която ще мине по дъното на Черно море, ще струва 4 млрд. евро, а прокарването на сухопътните продължения до Гърция и до Австрия ще е 15-20 млрд. евро. При такава цена 700-те километра през България ще струват около 3 млрд. евро, над половината от които трябва да се осигурят от Българския енергиен холдинг (БЕХ). България няма свободен капацитет за толкова голямо финансиране, особено ако се стигне до държавно гарантиране на руски кредит за АЕЦ "Белене".

Затова България е променила напълно позицията си по съвместния проект. Последното предложение, което е направила изпълнителният директор на БЕХ Галя Тошева при преговорите с експертите на "Газпром" е България да построи само тръбопровода на наша територия. Като от "Газпром" се очаква да даде гаранции за количествата и да гарантира преноса от точка до точка, включително за доставки от други източници и от различни доставчици. Тази позиция пък, естествено, не среща одобрение от руска страна.

Неприятни изненади се очакват в газовата област и извън трансграничния проект. Очаква се, че в Москва ще бъде подписан анекс към договора за доставка на руски природен газ в България. За постигнатите договорености по този въпрос няма никаква публична информация, но съществуват опасения, че анексът ще доведе до повишаване на цената на газа за нашата страна. За това алармира СДС лидерът Мартин Димитров, който подчерта, че дори парламентът не е уведомен за подготвяния анекс.

"Българското правителство показа, че има някакъв гръбначен стълб и успя да не направи двете важни неща - да не вкара "Южен поток" в декларацията и да не даде българската газопреносна система за ползване за "Южен поток". Предполагам, че никак не им е било лесно, но все пак го направиха", коментира Весела Чернева, директор на българския офис на Европейския съвет по външна политика. И допълни, че не вярва Станишев, като отиде в Москва, да подпише каквото не трябва. "След като не го направиха сега и, така или иначе, този форум на практика се провали, няма смисъл да го прави в Москва", смята Весела Чернева

С поглед към Прага

Руският президент Дмитрий Медведев избра да представи инициативата за нова енергийна харта в понеделник в Хелзинки (на двустранна среща във Финландия - бел. ред.), вместо в София, където щеше да бъде много по-подходящо, огорчено отбеляза вицепремиерът Калфин.

В руските маневри обаче няма нищо случайно. "Конференцията се провали, защото българската страна беше решила, че най-важното нещо е формата и нивото на присъствие. За разлика от организаторите останалите участници искаха да знаят какво ще е съдържанието. Тъй като съдържанието не се оказа достатъчно важно за руската страна, конференцията рухна. Това трябваше да се предвиди още от самото начало - ако не може да има резултати, на които участниците държат, по-добре изобщо да не ги каним", смята Весела Чернева.

Следва нов рунд ЕС - Русия през май в Прага, където предстои среща на високо ниво за енергийната сигурност в Европа, организирана по инициатива на чешкото председателство на ЕС. Очевидно руското предложение за нови правила на енергийната търговия ще бъдат хит до и по време на този форум. "Оценяваме, че руските ни партньори търсят начини за подобряване на енергийната сигурност и сме готови да направим това усилие. Това е един сериозен документ, на който ще бъде отговорено сериозно. Комисията го разглежда и това със сигурност ще отнеме време. Засега няма официален отговор и заключения. Следващата седмица ще зададем и поясняващи въпроси на руснаците на срещата на Постоянния съвет за партньорство в енергетиката в Москва, обясни говорителят на еврокомисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс Феран Тарадеяс. И най-вероятно малцина ще си спомнят, че част от тези правила - за прозрачност на сделките и на дейността на газовите компании, за алтернативни източници и развитие на регулаторната рамка и на конкурентен пазар, са залегнали и в декларацията от София, която имаше амбицията да направи първата стъпка за сближаване на Европа и Русия.

По-голяма държавна гаранция за "Белене"

В Министерство на икономиката и енергетиката обсъждат възможностите за увеличаване на държавната гаранция за АЕЦ "Белене". Това е поискал "Български енергиен холдинг" от енергийното и финансовото министерство заради експортния кредит, който ще отпусне Русия по проекта, съобщи изпълнителният директор на БЕХ Галина Тошева. Тя допълни, че искането "се движи в границите от - до", но не уточни конкретни числа. Тошева потвърди, че Русия е предвидила 3.8 млрд. евро до 2011 г. по проекта. Със средствата ще бъде финансиран руският изпълнител "Атомстройекспорт" за доставката на оборудване и за строителството. В началото на тази година бяха одобрени 600 млн. евро гаранция по заемите, които ще отпуснат "Евратом" и Европейската инвестиционна банка на НЕК. Новите гаранции се предвигжда да бъдат заделени в бджета за 2010 г. Според източници на "Капитал" с това искане ръководството на БЕХ иска да прехвърли спорния въпрос с руския кредит и държавната гаранция по него в полето на финансовото министерство, вече дори се говори, че преговорите по финансирането ще се водят от екип на министър Пламен Орешарски с Внешекономбанк. Тази информация обаче не беше потвърдена официално. Междувременно СДС и ДСБ се обявиха категорично против финансирането на "Белене" от Русия.
Газопроводът "Южен поток"

е съвместен проект на "Газпром" и италианската компания "Ени", трябва да минава по дъното на Черно море, за да свърже Русия с България. След това през българска територия се предвижда той да се разклони - северна тръба към Сърбия, Унгария и Австрия, и южна - към Гърция и Италия.

През януари миналата година, след тежки преговори беше подписано междуправителствено споразумение между България и Русия. То определи участие с по 50% на двете страни в компанията, която ще изгражда и експлоатира газопровода на българска територия. Предстои да се подпише обаче корпоративно споразумение и точно там идват различията, по които и ще преговаря Станишев в Москва в началото на седмицата.

Автор: Капитал

В шахмата гамбитът е ход, с който жертваш нещо малко - обикновено пешка, за да спечелиш нещо голямо - може би цялата партия. Подобен сюжет се разигра около организираната от президента Георги Първанов енергийна среща на върха. Премиерът Владимир Путин изненадващо отмени визитата си в София, където трябваше да бъде звездата на енергийния форум. Руският президент Дмитрий Медведев пък избърза да обяви руските предложения за нова енергийна харта, чиито основни принципи по същество присъстват и в общата декларация на срещата в София. Всичко това се случи в момента, в който стана категорично ясно, че под натиска на Брюксел газопроводът "Южен поток" (вижте карето) дори няма да бъде споменат в заключителния документ и няма готовност за подписване на междуправителствено споразумение за проекта. А това е било изрично настояване на Москва.

Очевиден е изводът, че Кремъл тактически обезсмисли широкоформатната инициатива на Първанов. Вероятно е преценено, че шансовете Русия да наложи интересите си стратегически и дългосрочно са много по-големи в междудържавни преговори в тесен кръг. А най-близката възможност за това е предстоящото посещение на премиера Сергий Станишев в Москва, от което руската страна очаква конкретни резултати във вид на подписи под енергийни документи. Така поне става ясно от изявлението на министъра на енергетиката на Русия Сергей Шматко пред журналисти.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

27 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Попов

  Седерасти не рабрахте ли, че нефт и газ от Брюксел не извира. Ще козирувате и ще се съобразявате само с Русия!

 • 3
  Avatar :-|
  nikola1920

  всъщност, нефт и газ извират в русия, но основен и единствен потребител е брюксел-затова русия трябва да козирува на брюксел!

 • 4
  stopolska avatar :-|
  milanov

  а ти, послушко, къде беше през янури т.г., защо не се изказа тогава?

 • 5
  Avatar :-|
  Попов

  Видяхме ние руските подлоги как вие американските такива козирувахте и се валяхте в краката на Барозу ама той ви сиктирдоса, май ми се стори, че не му се занимава с пудели.
  Газопровод от Гърция щял да има. Ами хайде, че годината ще преполови и руската зима пак идва.

 • 7
  Avatar :-|
  Петкова

  Попов е учебникарски пример за комунистически гласоподавател: върл защитник на една система, която ограбва и него самия, но въпреки това верен, защото си мисли, че е "неговата".

  А бре Попов, каква полза имаш лично ТИ от газовия монопол на Русия, да не би да раздават газта на половин цена на членовете на партията? Като спре кранчето Газпром заради свойнствената си склонност да изнудва, няма ли и на теб да ти бъде студено, няма ли и твоята кола да не може да върви? То е ясно, че си хабя думите по теб, но има хора, които разбират за какво иде реч, и за тях си струва да се пише.

 • 8
  Avatar :-|
  Ангел

  Никаква инициатива на Първанов-Гоце, а пореден провал на Путиновите маневри. Европа приключва надлъгването с "червен картон" за червивите интереси!

 • 9
  Avatar :-|
  .....

  повече се тревожа кой и как ще поддържа газопреносните съоръжения през територията ни.те са рискова инфраструктура, а ние тук уж по-малко рисковите(жп, вик, нек, тец) не пазим и пращаме дружно за скраб.кой и как ще охранява съоръженията, и кой и как ще гарантира, че металните части от тях няма да бъдат скоропостижно демонтирани и отрязани и отнесени в неизвестна посока с две каруци от тумба малолетни

 • 10
  Avatar :-|
  Попов

  А ти каква полза имаш от ЕС например, да не би заплатата да ти е по-висока, да не би да караш чисто нова кола или да я караш по перфектно гладки пътища?
  Сини екстремисти, от Русия може да имате само полза, като се дървите безсмислено с вашите фантазии за някакъв си кагебистки комунизъм руснаците ви гледат сеира и си правят сметка за България да няма никакви отстъпки и преговори.
  От Брюксел не извира газ и нефт, от Вашингтон още по-малко!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK