Заразен страх
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Заразен страх

Заразен страх

Мащабна тежка пандемия от свински грип ще е кошмар за ударената от криза световна икономика. Паниката обаче само вреди.

Огнян Георгиев
5803 прочитания

© Shutterstock/ Капитал


Когато нещо може да се обърка, то задължително се обърква. Този принцип на Мърфи, изглежда, е движещата сила в света в последната година. Американската ипотечна криза прерасна в световна финансова, тя от своя страна се превърна в икономическа, която доведе рецесия. Точно сега последното нещо, което може да си позволи светът, е глобална епидемия и повсеместна паника.

Свинският грип (ако използваме популярното му наименование), който тръгна от Мексико, за малко повече от седмица взе десетки жертви, разпространи се в САЩ и на още няколко места по планетата и успя да събуди позаспалия след историята с птичия грип страх от пандемия. Затова допринесе и фактът, че новият вирус изглежда много по-ефективно разпространяващ се сред хора от своя предшественик - нещо, което накара Световната здравна организация (СЗО) бързо да вдигне нивото на глобална тревога на 5 - само на стъпка от пълномащабна пандемия. Това е достатъчно притеснително както за хората, така и за здравните власти, които се привеждат в готовност за разпространяване на лекарства, въвеждане на по-строги мерки за контрол и непредвидени разходи. И ако една пандемия може да предизвика огромни поражения за цялата световна икономика, то паниката вече носи сериозни щети на редица сектори, които традиционно страдат при подобни заплахи и вече търпят свиване заради икономическата криза.

Криза по време на криза

Проблемите започнаха още с наименуването на новия вирус, който получи названието "свински" заради животното, от което явно е прескочил в хората в Мексико. Това автоматично обрече на загуби производителите на свинско месо. Не помогнаха уверенията на СЗО, че термичната обработка на месото изключва напълно възможността за заразяване от храна и реалната опасност идва от болни хора, а не от животните. Спад в продажбите на свинско регистрираха повечето търговски вериги в САЩ, а някои държави като Русия, Китай и Украйна дори се възползваха от случая, за да наложат забрана за внос на свинско и друго месо от Мексико и САЩ. Това навява мисли за протекционизъм в сянката на паниката и ако тенденцията се разрасне, ще нанесе нов удар по изстрадалата световна търговия. СЗО вече обмисля да наложи ново име на вируса като "мексикански" или "северноамерикански".

Месопроизводителите обаче са само една от жертвите на бързо растящата паника. Акциите на фирмите от туристическия и транспортния сектор тръгнаха рязко надолу, отразявайки страховете, че те ще са сред най-засегнатите - за това допринесоха и предупрежденията за пътуване до САЩ и Мексико, които бяха издадени от някои държави, включително ЕС. Новият грип има потенциала да нанесе сериозни щети.

Най-добрият пример за това са пораженията, които атипичната пневмония (ТОРС) нанесе на азиатските икономики през 2003 г. Въпреки че зарази едва около 8 хил. души, от които починаха близо 800, ТОРС струваше на Източна Азия 0.6% от нейния БВП (или около 18 млрд. долара) по изчисления на Банката за азиатско развитие. Сингапур и Хонконг дори влязоха в рецесия. Най-засегнати и тогава бяха туристическият, транспортният и хотелиерският бизнес, както и търговските вериги. Един от основните изводи на банката в изследването на тази криза бе, че най-големите щети са дошли не от самия вирус, а от паниката, която той е предизвикал. Хората намалиха до минимум срещите, пътуванията, пазаруването и дори ходенето на работа. Поради краткия период на разпространение на болестта обаче, както и заради това, че тя така и не предизвика пандемия, сривът в икономическата активност отмина бързо и не засегна сфери като товарните превози, строителството и финансите.

Ситуацията днес изглежда различна. Първо, всички изброени по-горе сектори в момента вече изпитват тежък спад заради икономическата криза. Докато преди шест години много от държавите в региона успяха да въведат субсидии, стимули и кредитни линии за засегнатите сектори, сега това ще бъде по-трудно при вече изтънелите държавни бюджети.

Допълнителен стрес носи и обявеното от СЗО ниво 5 на глобална заплаха, което води след себе си още непредвидени разходи. "За бедните държави е скъпа стъпка да приемат засилените нива на тревога и да приведат здравната си инфраструктура в режим на очакване, при това във време на финансови ограничения", каза американският експерт по инфекциозни болести Лори Гарет. В най-засегнатата държава - Мексико, вече има признаци, че правителството ще прибегне до договорената по-рано кредитна линия от МВФ - едва половин месец след възникването на вируса (вижте тук как се отразява заразата на Мексико сити).

Ами ако?

Изброеното дотук е по-лекият вариант на развитие на ситуацията. Далеч по-мрачна картина ни очаква с реално разразила се пандемия за пръв път от 1968 г. насам. Новият грип се разпространява по-лесно от птичия и СЗО вече обяви устойчиво предаване от човек на човек в повече от една държава (повече за вируса вижте тук). "Всички индикации сочат, че има потенциал да се стигне до пандемия", коментира за "Капитал" д-р Тони Бърнет от центъра за здравни изследвания на London School of Economics. "Случвало се е преди, може да се случи пак."

Спирането на вирус като грипа е невъзможно с каквито и да било мерки. В началото на миналия век той се е разпространявал за няколко месеца въпреки липсата на самолети. В днешния свят СЗО счита, че подобен вирус ще обхване всички континенти за 1 до 3 месеца. В този случай вариантите за развитие ще зависят от това доколко смъртоносен е новият щам.

През последните години, в които все по-често бяха обявявани подобни заплахи, редица изследователи създаваха модели за прогнозиране на ситуацията. Поради твърде многото неизвестни и малката база за сравнение (през ХХ век има само три пандемии) нито един от тези модели не е точен, но всеки от тях дава някаква представа за бъдещето. В изследване от 2005 г. Световната банка заключи, че в по-мек вариант ще сме свидетели на заразяване на до 20% от световното население и 1% смъртност, което означава близо 12 млн. жертви. В икономически аспект щетите за световната търговия ще варират от 800 млн. до 2 трлн. долара - много фирми ще фалират, безработицата ще се увеличи още повече, а правителствата ще се окажат под натиск да поемат дълговете на още сектори.

Бюджетната комисия на американския Конгрес пък пресметна преди време, че по-смъртоносен щам, като този от "испанската треска" от 1918 г. (около 2,5% смъртност), би увеличил броя на жертвите многократно и би довел световната икономика до рецесия, подобна на следвоенните в САЩ от 50-те, 60-те и 70-те години. Предвид факта, че световният БВП вече ще се свие с над 1% тази година по изчисления на МВФ, такава прогноза звучи повече от зловещо.

Повече информация, по-малко паника

Засега в ситуацията има и добри, и лоши моменти. Лошите са свързани с това, че новият вирус е по-труден за откриване от атипичната пневмония, защото заболелите са заразни още преди проявата на симптоми. Също така планът на СЗО за глобални действия, договорен през 2007 г., тепърва се изпробва и успехът му далеч не е сигурен. Самият факт, че за пръв път в историята такъв план съществува обаче, вече е добра новина.

Появата на редица заплахи в последните години - от 2001 г. до 2006 г. над 1000 според организацията - допринесе за усъвършенстването на предпазните мерки. "Има канадска организация, която непрекъснато рови интернет на 5 езика за всичко, свързано с такива случаи", казва д-р Бърнет, който твърди, че не заплахите са се увеличили, а просто нашата информираност за тях. Положителен ефект е, че всички държави научиха колко полезно за намаляване на паниката е даването на бърза и точна информация - новият вирус бе споделен от Мексико само 48 часа след като бе открит. Досега жертвите, изглежда, са предимно хора, които не са се лекували правилно, което дава надежди за по-мек вариант дори при пандемия.

От българска гледна точка е добра новина и твърдението на Европейския център за контрол на заразните болести, че ЕС е най-подготвеният регион в света за справяне с такъв риск, въпреки че между българското и британското ниво на подготовка например има забележима разлика (тук е българската реакция досега). Посоката на развитие на поредната криза остава все още трудна за предвиждане, но е пределно ясно, че паниката е както излишна, така и вредна.

Когато нещо може да се обърка, то задължително се обърква. Този принцип на Мърфи, изглежда, е движещата сила в света в последната година. Американската ипотечна криза прерасна в световна финансова, тя от своя страна се превърна в икономическа, която доведе рецесия. Точно сега последното нещо, което може да си позволи светът, е глобална епидемия и повсеместна паника.

Свинският грип (ако използваме популярното му наименование), който тръгна от Мексико, за малко повече от седмица взе десетки жертви, разпространи се в САЩ и на още няколко места по планетата и успя да събуди позаспалия след историята с птичия грип страх от пандемия. Затова допринесе и фактът, че новият вирус изглежда много по-ефективно разпространяващ се сред хора от своя предшественик - нещо, което накара Световната здравна организация (СЗО) бързо да вдигне нивото на глобална тревога на 5 - само на стъпка от пълномащабна пандемия. Това е достатъчно притеснително както за хората, така и за здравните власти, които се привеждат в готовност за разпространяване на лекарства, въвеждане на по-строги мерки за контрол и непредвидени разходи. И ако една пандемия може да предизвика огромни поражения за цялата световна икономика, то паниката вече носи сериозни щети на редица сектори, които традиционно страдат при подобни заплахи и вече търпят свиване заради икономическата криза.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  К.

  Тука има нещо странно.
  Фактите са, че от грип в света за една седмица са си отишли около 200-300 човека на цялата Земя.
  Извинявайте, ама струва ми се в първата седмица от пердишните грипове загиваха поне хиляди.
  И на третия ден от кампанията вече бяха изписани няколко милиарда долара.
  Такова трошене на пари за последно си спомням в първата седмица на войната в Ирак.

 • 2
  Avatar :-|
  Miro Hero

  К., заразените в Мексико са към 2000, от които 200 умрели - прилича ми на 10% смъртност, не на 1%. В момента, в който това стигне Индия и Китай, ще се разбере какво е пандемия. Половината големи градски райони в САЩ са с индо-китайско население, сега ще започнат да се прибират за летни ваканции, така че този вирус ще се разнесе бързо. Дано междувремено да стане и по-лечим.

 • 3
  Avatar :-?
  Open your eyes

  Texas Doctor Claims Swine Flu Cases Far Worse Than Reported

  http://www.infowars.com/texas-doctor-claims-swine-flu-cases-far-worse-than-reported/

  Paul Joseph Watson
  Prison Planet.com
  Thursday, April 30, 2009

  Dr. Marcus Gitterle, an emergency medicine physician based out of New Braunfels, Texas, sent out an internal alert which contains several stunning claims about swine flu that, if true, officials have presumably sought to keep from the public.

  Dr. Marcus Gitterle, an emergency medicine physician based out of New Braunfels, Texas, sent out an e mail alert to his patients which contains several stunning claims about swine flu that, if true, officials have presumably sought to keep from the public.

  “After I returned from a public health meeting yesterday with community leaders and school officials in Comal County and Hays County, (name removed) suggested I send an update to my patients in the area, because what we are hearing privately from the CDC and Health Department is different from what you are hearing in the media,” writes Gitterle.

  The doctor claims that the actual number of confirmed cases of swine flu is 10 to 25 times worse than has been reported, and that people are not recovering easily, as has been claimed, but that many Americans are in fact seriously ill.

  “The way they fudge on reporting this is that it takes 3 days to get the confirmatory nod from the CDC on a given viral culture, but based on epidemiological grounds, we know that there are more than 10 cases for each “confirmed” case right now,” claims Gitterle.

  “This has not been in the media, but a 23 month old in Houston is fighting for his life, and a pregnant woman just south of San Antonio is fighting for her life,” he writes.

  Gitterle’s mention of a “23 month old in Houston” obviously refers to the Mexican toddler who died on Monday night and was announced as the first U.S. fatality on Tuesday morning.

  Quick access to drugs like Tamiflu and Relenza, as well as ventilators, is preventing fatalities on the scale of Mexico, but Gitterle warns that “within a couple of weeks, regional hospitals will likely become overwhelmed”.

  Gitterle warns, “ER’s south of here are becoming overwhelmed — and I mean that — already. It is coming in waves, but the waves are getting bigger.”

  The doctor states that the severity of the situation has already crossed the threshold of the definition of a WHO phase 6 pandemic. “This has not happened in any of our lifetimes so far. We are in uncharted territory,” he writes.

  Gitterle claims that President Obama is being advised to declare a national emergency and that this could happen within the next 48 hours.

  “This may not happen, but if it doesn’t, I will be surprised. When this happens, all public gathering will be cancelled for 10 days minimum,” writes the doctor.

  Gitterle advises people to avoid all public gatherings, especially those held indoors, to avoid going to their ER if they feel ill, and to take the nutritional supplements N-Acetyl-Cysteine and Oscillococinum. He recommends Relenza as a more powerful drug than Tamiflu but warns that supplies of both drugs are running out fast.

  The doctor states that swine flu is infectious for about two days prior to symptom onset and that the virus can spread for more than seven days after symptom onset. The symptoms are the same as normal flu, although it has been discovered that swine flu causes a distinctive “hoarseness” in many victims.

  “Since it is such a novel (new) virus, there is no “herd immunity,” so the “attack rate” is very high. This is the percentage of people who come down with a virus if exposed. Almost everyone who is exposed to this virus will become infected, though not all will be symptomatic. That is much higher than seasonal flu, which averages 10-15%. The “clinical attack rate” estimation from CDC and WHO may be around 40-50%. This is the number of people who show symptoms. This is a huge number. It is hard to convey the seriousness of this to those outside of the medical fields,” he writes.

 • 4
  Avatar :-|
  BatEVenci do K.

  Няма проблеми СЗО ще ни спаси.
  Тя е Спасителят в този конкретен случай.
  А това че милиарди се харчат за невидим враг /този път свинския грип-как звучи само а/ и човечеството се съгласява и одобрява това показва само едно, колко е затъпяло!Преди със Садам поне имахме субект който беше убил стотици хиляди човешки живота, а сега имаме свински грип!!!!!! убил има няма 10 човека и то не е много сигурно.
  Сега остава само да се намери Спасител и срещу безработицата.
  Трябва само да се преместят едни камъни от там тука и от тука там и всеки ще си има работа................
  И си продължаваме по пътя само че тъпчейки на едно място.

 • 5
  Avatar :-|
  BatEVenci do Miro Hero

  А Мексико знаеш ли колко му е населението?
  И защо не се замислиш от колко хиляди години хората ядът прасета и защо изведнъж се появява този грип, как така се появява точно сега, когато контролът върху всичко и всеки е много по-строг от когато и да е било?!

  И за да те поуспокоя "Ако ти е писано да се удавиш , няма да се обесиш."

 • 6
  Avatar :-(
  друг емигрант

  Отвсякъде ми мирише на генно инженерство по поръчка на Ал Кайда - геномът на вируса е съставен от компоненти на геномите на 3 други вируса. Освен това е много, много по-трудно да се тероризират Щатите с ядрен взрив - първо трябва да се осигури ядрен заряд, после да се прекара през няколко граници и няколко морета. Щатите имат детектори за радиация на всяка входна точка и вътре в градовете, много добре са подготвени да предотвратят ядрен тероризъм (най-големият им страх).

  Но са подценили биологичния тероризъм. Елементарно е да се пренесе вирус през граница чрез заразени хора. Нямам предвид нелегалните мексикански емигранти - законните имам предвид.

  Най-вероятно вирусът е разработен на място в Мексико. Научни кадри и апаратура могат да се купят с пари. Кофти номер им е изиграло тестването на вируса върху местните, обаче. Постигнали са висока смъртност сред хора с латино-американски гени, и са го счели за достатъчно. Ама май американците не мрат толкова бързо, колкото мексиканците. Всъщност... предстои да видим :((( А може би и да го изпитаме лично :((((

  Боже, моля те, пази Човечеството!

 • 7
  Avatar :-|
  Star Emigrant

  Ей друг емигрант ! Ти напълно си изкукал да знаеш барзо иди на лекар за да не стане касно за теб:)!!!

 • 8
  Avatar :-|
  клошарката

  шах и ... споко не е мат, а .. пат

 • 9
  Avatar :-|
  Реалист

  Всъщност няма свине, умрели от вируса, за разлика от птичия грип /довел до убиването на милиони заразени и умиращи пернати/, затова свинефермите и търговците на свинско протестират срещу това име "свински" грип. Освен това да се намесва Ал Кайда в тази работа е нереалистично. Те предпочитат директния терор - да се лее кръв и да има повече жертви пред средствата за масова информация, а не всички да се изпокрият по домовете си, изпаднали в тих ужас.
  Много по-реалистично е да се търси вината у тези, които ще извлекат най-голяма полза от подобна психоза.
  Инвеститорът Donald Rumsfeld във фармацевтичната компания, производител на антивирусен препарат Тамифлу, с който основно се третират заразените, вече инкасира огромни печалби! Само Великобритания увеличава ЗАПАСИТЕ СИ от дози тамифлу от 35 милиона на 50 МИЛИОНА ДОЗИ. Същият Donald Rumsfeld има дялове и в Монсанто - фирмата, продаваща семена, които не дават втора реколта /т.е. фермерите, а оттам и населението, стават напълно зависими от същата фирма, ако искат да сеят/ядат и след година/.
  Вирусът е специален - смесица от птичи, свински и човешки грипен вирус. Вероятността за такова съвпадение клони към нула. Прасетата са си все така живи и здрави в съответните мексикански ферми - собственост на американска компания.
  Колкото по-болни са хората, толкова по-богати са фармацевтичните компании. Никоя от тях няма ИНТЕРЕС да излекува хората, а само да поддържа живота на болните и да ги прави доживот зависими от съответните лекарства.
  Ясно е, че планетата не може да поддържа толкова многобройна човешка популация. Ще дойде време за прочистване. Това вероятно е една репетиция.

 • 10
  Avatar :-|
  Z

  Какъв кеф трябва да е било по динозавърско - нямало хора, нямало кой да причинява болести, земетресения и т.н.... Рай!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK