"Южен поток" или "Набуко"?

На този въпрос по-добре да отговори следващият парламент

През последните две седмици в България цялото обществено внимание е концентрирано върху две словосъчетания - "сигурност на доставките" и "разнообразяване на източниците и пътищата за транспортиране на природен газ". А ключът е в конкуренцията между двата големи инфраструктурни проекта, които се предвижда да пресекат страната - руският "Южен поток" и европейският "Набуко". Изходът от това състезание ще покаже има ли шанс България да намали реално енергийната си зависимост от Русия.

Въпросът е трябва ли страната да избира между Европейския съюз и Русия, за да гарантира енергийната си сигурност. Отговорът е по-скоро да. Наивно е да се твърди, че двата проекта могат да се движат паралелно и България да печели от това. Първо, защото едва ли ще има достатъчно газ, за да се пълнят и двата и да са рентабилни - справка: "Син поток" и досега работи с под 50 на сто от капацитета си. Второ, защото страната ни няма финансов ресурс, за да обезпечи участието си и в "Южен поток", и в "Набуко", и в "Белене", които се изчисляват на десетки милиарди евро. И трето, защото от гледна точка на намерението за развитие на страната като туристическа дестинация едва ли е допустимо да бъде кръстосана нашир и надлъж от тръбопроводи, които са заплаха за природата.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • + 1

  Наукообразно ама неверно! Докато построят двате "алтернативи", с темповете с които "строи" Европата, дефицитът на природен газ в Западната, икономически по-развитата част, ще е толкова голям че и двата да работят на пак няма да стигнат!
  За България, като страна с малко потребление (мижави 3.5 млрд.нм3/година) е важно да "тече газ" от изток на Запад, щото ще текат транзитни такси от зепад на изток. При средно преносно разстояние от 400 км. това прави ни много ни малко 4 * 2.5 (долара/1000 нм3/100 км) * 1 000 000 = 10 млн. доларес/ 1 млрд. нм3/година преминали през страната!
  Ако идвата газопрвода работят на 100 % както се планува, това значи 2*30*10 млн. = 600 млн. доларес/година.
  Така че ако "победи" Набуко = такси 300 млн. доларес/година за България.
  Ако "победи Южен поток" = такси 300 млн. доларес/година за България.
  Ако резултатът е равен = такси 600 млн. доларес/година за България.
  Много ли е малко ли е, сами решавайте!
  Така политици любители, от Парлиамента, дето мечтаете за следващ мандат!
  За нас българите сметката е проста, за ЕС още по проста, (те вече си имат няколко много яки потоци"), а "големи политик" го оставете на Обама и останалите, те за това са учили!!!
  Не е зле да вземете поука от 25 "народно", за да не ги последвате!!!

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  сп
  • - 1
  • + 1

  За някакви мижави 600 милиона да унищожиш туризма в България, който носи 2,5 милиарда - е на това се вика комунистически идиотизъм.Но понеже тоя народ целия е червен- да духа супата.

  Нередност?
 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Що се лютиш бе Мислещ [Анонимен | неутрално], газопроводите обекновено минават дълбоко "под земята", газЪт си тече мирно и тихо, и въобще не бърка туризЪма който обикновено се прави НАД земята (освен пещерният му вид).
  Аварии с "обществен" отзувк стават един път на 30-тина години, такива с "туристически" отзвук въобще не са известни последните 50 години!!
  Но поживем, увидим!!!

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  НабуТко или Южен Ветар

  ... нито "НабуТко", Нито "Южен Ветар" .... най-добре е май да инвеситраме в затопляне на климата ...

  Нередност?
Нов коментар