Опитомяването на Темида
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Опитомяването на Темида

Опитомяването на Темида

Управляващите се впуснаха в безпрецедентно кадрово инженерство на съдебната система

6821 прочитания

© Надежда Чипева


"С ясното съзнание за последиците, които ще понесем във връзка нашето становище, заявяваме, че сме готови да ги понесем, но не и да загубим достойнството си на хора и съдии."

Запознайте се със съдиите от Софийския апелативен съд. Това е цитат от отвореното им писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС). Както става ясно, магистратите този път не искат да мълчат. Причината за тяхната реакция е решението на ВСС от миналата седмица да избере за техен началник дългогодишния военен магистрат и доскорошен председател на Военно-апелативния съд ген. Веселин Пенгезов. В безпрецедентната за новата българска история подписка повече от половината състав на най-големия второинстанционен съд в България обяви, че няма "логично обяснение" за избора на "личността на генерал Пенгезов" за ръководител на съда. Издигането на генерала е част от започналата преди няколко месеца процедура по подмяна на над 250 магистратски началници – председатели на апелативни, окръжни съдилища и прокуратури, чийто мандат изтича тази година.

За хората далеч от дебрите на българската съдебната система решението на ВСС за избор на ген. Пенгезов за началник на Софийския апелативен съд (САС) по-скоро не предизвиква реакции. Истината обаче е, че неговият избор е събирателен образ на намерението на управляващото парламентарно мнозинство да опитоми върховете на съдебната система, като назначи близки до БСП, ДПС и НДСВ началници.

Демилитаризация

Самият Веселин Пенгезов, който е възпитаник на техникума по речно корабоплаване в Русе, е по-скоро противоречива личност.

През 2006 г. срещу него и прокурора от Върховната касационна прокуратура Боян Тошев (впоследствие задържан за корупция) имаше дисциплинарно производство. От приложени специални разузнавателни средства станало ясно, че адвокат на софийска фирма се свързал с Тошев, който му обещал, че чрез посредничеството на познат генерал може да помогне състав на Софийския апелативен съд да излезе с решение в полза на фирмата му. Разследващите засекли интензивни разговори между Тошев и Пенгезов, от които можело да се направи предположение за корупционно поведение. Магистратът с пагон обещал да ходатайства пред съдия от търговското отделение на САС.

В крайна сметка обаче дисциплинарното производство срещу генерала и останалите магистрати не завършва с наказание. Специалните разузнавателни средства не могат да се използват при такива дела, а самото производството срещу Пенгезов е прекратено поради изтичане на давностния срок.

В подписката, отправена до ВСС, съдиите от апелативния съд казват, че при наличието на две кандидатури на съдии, доказали своята професионална компетентност и почтеност и уважавани от колегите си се "съмняваме в критериите на ВСС, които се прилагат при избор на председател на такъв важен съд".

Публична тайна е, че седмици преди избора бившият съветник на президента по правни въпроси и настоящ председател на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев лично е подготвял кандидатурата на ген. Пенгезов за председател на апелативния съд.

Информацията за това достигнала до представителството на Европейската комисия, които открито възразили срещу подобно назначение. Така дни преди крайния срок за подаване на документите пред ВСС се е наложило Груев да предложи за началник на апелативния съд председателя на наказателното отделение на САС съдия Даниела Атанасова.

Въпреки решението на Груев да не го номинира, дни преди да бъде избран, самият Пенгезов публично е заявявал пред магистрати, че е сигурен в избора му и че е намерил лоби във ВСС, за да бъде назначен на шефския пост.

По време на самия избор Груев нито за миг не защитава номинираната от него Атанасова, а само безлично призова съвета да гласува по съвест. При това положение бригадният генерал е избран с 15 на 7 гласа.

Веднъж навлязъл в цивилното право, ген. Пенгезов ще има изключително ключова роля. Той ще оглави съда, който се произнася по същество по най-тежките наказателни и най-скъпите търговски и граждански дела в България. Бригадният генерал ще има правомощието да разпределя съда и да предлага началниците на отделения в него. Освен това като председател на апелативния съд в София Пенгезов ще може да предложи председателите на съдилищата в цяла Западна България - от Видин до Благоевград.

Източници на "Капитал" коментираха, че изборът на бригадния генерал за председател на Софийския апелативен съд е предизвикал тиха радост в лагера на друг съдебен началник – председателя на Софийския градски съд Светлин Михайлов. Мандатът на Михайлов изтича също тази година. Именно в правомощията на ген. Пенгезов е това да номинира председател на градския съд.

Подмени и кадрувай

Процесът по кадрово обезпечаване на съдебната система с кадри, близки до управляващите БСП, НДСВ и ДПС, започна много преди избора на Веселин Пенгезов. Миналия август управляващото парламентарно мнозинство прие изцяло нов Закон за съдебната власт. За никого не е тайна, че основната цел на законодателната инициатива беше да се сменят членовете на ВСС (в предишния му състав мнозинството беше от хора, близки до НДСВ), за да може да се подсигури тазгодишното кадруване по върховете на Темида. Парламентарната квота в съвета беше разпределена по формулата 5:3:3 (БСП:НДСВ:ДПС). В резултат на промяната във висшия кадрови орган на Темида обаче попаднаха хора, за които самият председател на правната комисия Янаки Стоилов (БСП) призна, че не дават "достатъчно убедителни доказателства за висока нравствена и професионална стойност".

Така например за член на съвета (от квотата на ДПС) беше избран скандалният Иван Димов. Той е бивш депутат от СДС и ръководител на Окръжния съд в Сливен. Именно под негово ръководство съдът беше определен като "първи частен". Съмненията за намеса в работата на магистратите от Сливен пък предизвика дипломатически скандал, след като през 1999 г. лично американският посланик Ейвис Боулън се ангажира да проучи случая. По ирония на съдбата като член на ВСС Димов беше определен за човека за връзка с Европейската комисия. Източници на "Капитал" в ЕК, коментираха с недоумение този факт.

Освен Димов във ВСС чрез парламентарната квота се оказаха и редица неизвестни магистрати с недоказани управленски и морални качества.

При това положение единствената надежда за баланс беше магистратската квота, която се попълва от съдийската, прокурорската и следователската гилдии. Чрез нея в съвета попаднаха уважавани юристи.

В тъмната стаичка

Един от най-противоречивите моменти в историята на "новия" ВСС беше приемането на правилата, чрез които ще става избоъта на административните ръководители.

Въпреки призивите на ЕК за процедура с максимална публичност, в която ясно ще се виждат качествата на магистратите, съветът прие общи и обтекаеми правила, които (както бяха повечето опасения) доведоха до немотивирани назначения.

Отхвърлени бяха предложенията на неправителствения сектор кандидатите да нямат дисциплинарни наказания, да бъдат подложени на отделна атестация, да се предвиди възможност граждани и организации да подават референции, да има публично изслушване и т.н.

Най-спорното решение на ВСС по отношение на процедурите обаче без съмнение беше вотът да бъде таен. За явно гласуване застанаха правосъдният министър Миглена Тачева, главният прокурор Борис Велчев и председателите на ВКС и ВАС Лазар Груев и Константин Пенчев. Всички останали членове на съвета се противопоставиха с мотив, че тайният вот предпазвал от външен натиск. В крайна сметка самата Тачева изненадващо промени мнението си и настоя за таен вот.

Преди няколко седмици, когато парламентът промени Закона за съдебната власт, председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов (НДСВ) се опита отново да наложи явния вот, но предложението му очаквано бе отхвърлено от коалиционните партньори.

Източници на "Капитал" във висшите етажи на магистратурата коментираха, че при тази реалност във ВСС са се образували нови лобита, които позволяват свободното прокарване на политически и икономически назначения по върховете на съдебната система.

Кой предстои да бъде избран

В края на май - председателят на Апелативния съд в Бургас и председателите на окръжните съдилища в София, Варна, В. Търново, Кюстендил, Кърджали, Монтана, Пловдив, Разград, Стара Загора, Силистра и окръжните прокуратури във Велико Търново, Пловдив, Видин, Търговище, Ловеч, Ямбол, Добрич, Габрово, Смолян, Монтана, Шумен, Русе, Бургас, Хасково, Враца, Пазарджик, Стара Загора, Кюстендил

В края на юни - заместникът на главния прокурор при Върховната административната прокуратура; председателите на Софийския градски съд и окръжните съдилища в Бургас, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Плевен, Русе, Сливен. Търговище, Шумен и Ямбол.

"С ясното съзнание за последиците, които ще понесем във връзка нашето становище, заявяваме, че сме готови да ги понесем, но не и да загубим достойнството си на хора и съдии."

Запознайте се със съдиите от Софийския апелативен съд. Това е цитат от отвореното им писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС). Както става ясно, магистратите този път не искат да мълчат. Причината за тяхната реакция е решението на ВСС от миналата седмица да избере за техен началник дългогодишния военен магистрат и доскорошен председател на Военно-апелативния съд ген. Веселин Пенгезов. В безпрецедентната за новата българска история подписка повече от половината състав на най-големия второинстанционен съд в България обяви, че няма "логично обяснение" за избора на "личността на генерал Пенгезов" за ръководител на съда. Издигането на генерала е част от започналата преди няколко месеца процедура по подмяна на над 250 магистратски началници – председатели на апелативни, окръжни съдилища и прокуратури, чийто мандат изтича тази година.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

23 коментара
 • 1
  Avatar :-P
  NK

  Едно време на това му викаха "да изпълниш петилетката за три години"

  Слънце е нашата партия - ние сме нейни чадаааа...

  ....ще ме уморят от смях тия - хахахаха (щеше да е смешно, ако не беше тъжно!!!)

 • 2
  stir avatar :-|
  stir

  Срам, срам и позор за България.

  Благодаря Ви, Росен Босев. Без вашите репортажи промяна в статуквото би била невъзможна.

 • 3
  Avatar :-|
  Любо

  Бе тя, промяната на статуквото и с коментарите на Росен Босев може да излезе невъзможна. Човека си върши работата, както малко хора в България.

 • Иван Андреев

  За каква "съдебна система" говорим !!! Министър/ка на правосъдието същество от неустановен пол с физиката на борец средна категория и излъчване на същия. Главен прокурор - една мрънкаща многострадална Геновева , казваща нищо. Издънка на комунистически род. И на всичкото отгоре и с брадица на 4 дни. Браво ! Юначе ! А надолу е направо - среднощно повърнато.

 • 5
  Avatar :-|
  С интерес от РАБОТЕЩ съд

  Защо все още в България СЪДИЯТА НАЗНАЧАВА ПРОКУРОРА? От какво ЗАВИСИ промяната в третата власт в държавата? Промяната в конституцията в частта и за Висшия СЪДЕБЕН съвет необходима ли е, за да може да се направи РАЗГРАНИЧЕНИЕ?

 • 6
  Avatar :-|
  Вуйчо Минчо

  СМЕШНИЦИ. СЪДЕБНА СИСТЕМА ОБСЛУЖВАЩА БЪРЗО ЗАБОГАТЕЛИТЕ, МАФИЯТА И ОЛИГАРХИЯТА, НО НЕ И ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК. ТОВА Е ТЯ. НОВОТО ДЕМОКРАТИЧНО РОБСТВО ЗАПОЧНА. И ЛЕКАРСТВА НЕ МОЖЕШ ДА СИ КУПИШ.

 • 7
  albertvenndicey avatar :-|
  albert v. dicey

  Не виждма какво срамно има. Самата конституция е заложила квота на Нар. събрание, т.е. на полит. орган. Нима искате изцяло съдебен ВСС - съдиите сами да се назначават - това е непотизъм. Оттук нататък останалото е: "говори се", "имало сигнал" и пр.

 • 8
  Avatar :-|
  .....

  нищо ново, изненадани не виждам

 • 9
  Avatar :-|
  .....

  темида си е ок.абсолютно беззъба.

 • 10
  Avatar :-?
  автора не е точен

  След като е решил да занимава вниманието на обществото с избора на нов председател на Софийския апелативен съд, авторът би трябвало да е по-точен поне в публичните факти. Новоизбрания председател на САС не е бригаден генерал. Като бригаден генерал той беше произведен от президента още с предишното му назначаване за председател на Военно апелативния съд. След няколко скандала за корупция с него, включително и във ВСС, бригадния генерал беше повишен от президента със следващо по-високо генералско звание и стана генерал-майор. А след следващите, вече заглушавани скандали за корупция с него и свързани с него лица, генерал-майора беше повишен от президента в следващото още по-високо генералско звание и стана генерал-лейтенант. Така за две години той получи три висши генералски звания, но за какви заслуги - той си знае. Така, че ако авторът не иска читателите да смятат статията му за манипулация, нека да бъде по-точен, пък ако трябва - да направи справка и в архива на собствения си вестник. Друг е въпросът, че същият никога през живота си не е работил и ден в граждански съд и не е решил нито едно гражданско дело. Ама, по-добре да не се задълбава на тази тема, че нито председателя на Върховния съд е работил някога като съдия, нито главния прокурор е работил някога като прокурор, а премиера пък изобщо и въобще... ама на - управляват си най-успешно и никой копче не може да им каже. Това си е положението


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK