Опитомяването на Темида

Управляващите се впуснаха в безпрецедентно кадрово инженерство на съдебната система

"С ясното съзнание за последиците, които ще понесем във връзка нашето становище, заявяваме, че сме готови да ги понесем, но не и да загубим достойнството си на хора и съдии."

Запознайте се със съдиите от Софийския апелативен съд. Това е цитат от отвореното им писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС). Както става ясно, магистратите този път не искат да мълчат. Причината за тяхната реакция е решението на ВСС от миналата седмица да избере за техен началник дългогодишния военен магистрат и доскорошен председател на Военно-апелативния съд ген. Веселин Пенгезов. В безпрецедентната за новата българска история подписка повече от половината състав на най-големия второинстанционен съд в България обяви, че няма "логично обяснение" за избора на "личността на генерал Пенгезов" за ръководител на съда. Издигането на генерала е част от започналата преди няколко месеца процедура по подмяна на над 250 магистратски началници – председатели на апелативни, окръжни съдилища и прокуратури, чийто мандат изтича тази година.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


23 коментара
 • 1
  Avatar :-P
  NK

  Едно време на това му викаха "да изпълниш петилетката за три години"

  Слънце е нашата партия - ние сме нейни чадаааа...

  ....ще ме уморят от смях тия - хахахаха (щеше да е смешно, ако не беше тъжно!!!)

 • 2
  stir avatar :-|
  stir

  Срам, срам и позор за България.

  Благодаря Ви, Росен Босев. Без вашите репортажи промяна в статуквото би била невъзможна.

 • 3
  Avatar :-|
  Любо

  Бе тя, промяната на статуквото и с коментарите на Росен Босев може да излезе невъзможна. Човека си върши работата, както малко хора в България.

 • Иван Андреев

  За каква "съдебна система" говорим !!! Министър/ка на правосъдието същество от неустановен пол с физиката на борец средна категория и излъчване на същия. Главен прокурор - една мрънкаща многострадална Геновева , казваща нищо. Издънка на комунистически род. И на всичкото отгоре и с брадица на 4 дни. Браво ! Юначе ! А надолу е направо - среднощно повърнато.

 • 5
  Avatar :-|
  С интерес от РАБОТЕЩ съд

  Защо все още в България СЪДИЯТА НАЗНАЧАВА ПРОКУРОРА? От какво ЗАВИСИ промяната в третата власт в държавата? Промяната в конституцията в частта и за Висшия СЪДЕБЕН съвет необходима ли е, за да може да се направи РАЗГРАНИЧЕНИЕ?

 • 6
  Avatar :-|
  Вуйчо Минчо

  СМЕШНИЦИ. СЪДЕБНА СИСТЕМА ОБСЛУЖВАЩА БЪРЗО ЗАБОГАТЕЛИТЕ, МАФИЯТА И ОЛИГАРХИЯТА, НО НЕ И ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК. ТОВА Е ТЯ. НОВОТО ДЕМОКРАТИЧНО РОБСТВО ЗАПОЧНА. И ЛЕКАРСТВА НЕ МОЖЕШ ДА СИ КУПИШ.

 • 7
  albertvenndicey avatar :-|
  albert v. dicey

  Не виждма какво срамно има. Самата конституция е заложила квота на Нар. събрание, т.е. на полит. орган. Нима искате изцяло съдебен ВСС - съдиите сами да се назначават - това е непотизъм. Оттук нататък останалото е: "говори се", "имало сигнал" и пр.

 • 8
  Avatar :-|
  .....

  нищо ново, изненадани не виждам

 • 9
  Avatar :-|
  .....

  темида си е ок.абсолютно беззъба.

 • 10
  Avatar :-?
  автора не е точен

  След като е решил да занимава вниманието на обществото с избора на нов председател на Софийския апелативен съд, авторът би трябвало да е по-точен поне в публичните факти. Новоизбрания председател на САС не е бригаден генерал. Като бригаден генерал той беше произведен от президента още с предишното му назначаване за председател на Военно апелативния съд. След няколко скандала за корупция с него, включително и във ВСС, бригадния генерал беше повишен от президента със следващо по-високо генералско звание и стана генерал-майор. А след следващите, вече заглушавани скандали за корупция с него и свързани с него лица, генерал-майора беше повишен от президента в следващото още по-високо генералско звание и стана генерал-лейтенант. Така за две години той получи три висши генералски звания, но за какви заслуги - той си знае. Така, че ако авторът не иска читателите да смятат статията му за манипулация, нека да бъде по-точен, пък ако трябва - да направи справка и в архива на собствения си вестник. Друг е въпросът, че същият никога през живота си не е работил и ден в граждански съд и не е решил нито едно гражданско дело. Ама, по-добре да не се задълбава на тази тема, че нито председателя на Върховния съд е работил някога като съдия, нито главния прокурор е работил някога като прокурор, а премиера пък изобщо и въобще... ама на - управляват си най-успешно и никой копче не може да им каже. Това си е положението


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата