Държавата се закотви в язовирите

Поправка в Закона за водите в последния момент блокира частните инвестиции в сектора

Много софиянци все още помнят режима на водата в столицата при управлението на кмета Янчулев в началото на 90-те години. Едва ли обаче си спомняте една от причините - тогава липсваше каквато и да било координация между оператора на ВиК мрежата и на язовира, смятат експерти в бранша. От една страна, стопанинът на "Искър" нямаше представа за водните нужди на града. От друга, ВиК операторът не знаеше как намаляват запасите.

Едно поколение по-късно водният сектор остана най-нереформираната система в България - с изключение на софийското ВиК, което е с концесионер чуждестранен инвеститор, всички останали водни дружества са публична собственост - държавни и/или общински. Липсва и финансов ресурс, който да позволи модернизацията и добрата поддръжка на всички звена по веригата - от водоема, през ВиК системата до крайните потребители. А държавата със сигурност не е в състояние да осигури близо 10-те млрд. лв., които по сметките на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) са необходими за подобряване на водоснабдяването в страната. Ключът за решаването на този проблем е привличането на частни инвестиции, а най-подходящият инструмент за тази цел е концесията.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Eвелина Тодорова -Благоевград
  • + 1

  Държавата се закотви в язовирите

  Авторката явно е писала този коментар под диктовката на някоя мутра, на която не се е сбъднала мечтата да си има собствен язовир и да се плацика с аверите си на него. По-неубедително и ала-бала четиво отдавна не бях чела. Равдесели ме тази авторска наивност. То бива-бива слепотия, ама чак толкова, не очаквах.

  6.06.2009

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  съдията
  • + 1

  По-тъпо племе трудно ще се намери!
  Продадохме си електропреносната система и сега зависим от частни/лични/ интереси за доставките на ток и цената.
  Явно има мерак да се получи същото и с водата.
  Като дадем язовирите на частници , познайте колко ще ни струва в бъдеще животворната течност????? А как ще я получаваме и колко ще струва в по-далечен план?????

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Воден дух
  • + 2

  Крайно време е държавата да си върне собствеността и в/у хилядите микроязовири, изградени от нея и след това предадени безвъзмездно на бившите ТКЗС, а по настоящем - публична общинска собственост. За всичко това са вложени десетки милиарди държавна пара ...
  В резултат от липсата на професионален капацитет в общините през последните двадесет години, техническото състояние на тези микроязовири е най-меко казано трагично - от една страна, от друга страна - от тях се ползват само обшинските администрации, които прибират някакви мизерни наеми и аренди, без да влагат и една стотинка за ремонт, реновиране и поддръжка, а на практика най-облагодетелствани от ползването им са наемателите и арендаторите им, които в по-голямата си част просто изпират мръсните си пари под формата на риборазвъдна дейност, която е освободена от данък печалба по ЗКПО ...

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-?
  Йовко
  • - 1

  Много странни действия.

  Нека си спомним какво се случи с енергоразпределителните дружества.
  Пари нямаше. Продадоха се (концесионираха се) и цената на тока се вдигна. Инвеститорите в момента са на чиста и голяма печалба.

  Същото ще се получи и при ВиК компаниите.

  Изводите си ги направете сами.

  Нередност?
 • 5
  pesheff avatar :-(
  Пешката
  • + 1

  Не се ли опарихме с ЕВН и ЕоН и др такива инвеститори в кавички които са си държавни компании! Нека се ревизират тези договори за да видим кой колко и кога е взел
  АМАН вече-още ли има матриал за такива като Гад Зееви!

  Нередност?
Нов коментар