Гавра в село Габра
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Гавра в село Габра

Табелата на входа на селото звучи двусмислено след случилото се на евровота<br /> <br />

Гавра в село Габра

Селяните, които преди три години бяха бити от охраната на Христо Ковачки, сега масово гласуваха за него

Йово Николов, Иван МИХАЛЕВ
37056 прочитания

Табелата на входа на селото звучи двусмислено след случилото се на евровота<br /> <br />

© Цветелина Ангелова


Помните ли историята със софийското село Габра?

Никому неизвестното село влезе за кратко в полезрението на медиите преди три години, когато правителството изненадващо взе решение да складира в близката мина "Чукурово" столичните бали с боклук. Това вдигна на бунт местните жители. В продължение на няколко дни те блокираха пътя за мината в опит да попречат на собственика й Христо Ковачки да изпълни решението.

Така се стигна и до онзи ноемврийски ден на 2005, когато охранители на бизнесмена започнаха да бият протестиращите. В оформилото се меле пострадаха тежко няколко от жителите на селото. Един от тях - Николай Христов, получи сътресение на мозъка, след като гардовете на Ковачки го изхвърлили от моста на местната река в близкото дере. Мъжът паднал от осем метра и беше откаран със съмнения за фрактура на черепа в болницата на Елин Пелин, където изкара няколко дни на системи. Друг жител - Георги Колев, се размина със счупен нос, а двайсетина негови съселяни получиха натъртвания и наранявания след сблъсъка.

Впоследствие се разбра, че побоят не е бил извършен от охранитата на мина "Чукурово", а от специално извикани за целта бодигардове на Христо Ковачки. Повечето от тях са заети с охрана на бизнеса му в Перник и София. Тринайсет от тях се оказаха с криминални досиета. Делото беше гледано в районния съд в Елин Пелин по бързата процедура. В крайна сметка бодигардовете се признаха за виновни по обвинение в хулиганство и трима от тях получиха леки присъди.

Сега, три години по-късно, именно с. Габра поднесе една от изненадите на евровота. ЛИДЕР - партията на същия този Христо Ковачки - спечели най-много гласове. За нея бяха пуснати 257 бюлетини от общо 589 гласували, което й отреди първо място с 43.63% - почти колкото следващите в подреждането "Атака", ГЕРБ и "Коалиция за България", взети заедно. В едната от двете секции в селото преднината на Ковачки е още по-смазваща - 49.3%.

Резултатите смаяха местните жители, които още си спомнят с горчивина случката отпреди три години и в неофициални разговори не крият омразата си към Ковачки. Така, образно казано, жертвите избраха своя палач. А гаврата с жителите на с. Габра стана пълна - след като бяха набити от хората на Ковачки, те бяха и принудени да гласуват за партията му.

Технология на страха

Защо стана така? Някакъв странен вид мазохизъм ли е това?

Повечето местни жители приемат случилото се с примирение и обясняват преобръщането на ценностите с финансовата криза.

"С който и да се заговориш, викат "ние всичките ще идем да гласуваме за Ковачки". Ако не - няма хляб. То няма нищо друго тук. При една ликвидация на мината ликвидират цялото село", казва 59-годишната Милка, която срещаме на входа на селото.

Тя също работи за мина "Чукурово" - седи в една паянтова постройка по цял ден и записва номерата на колите, с които карат въглища. Жената има още няколко месеца до навършване на нужния стаж и се моли дотогава да не затворят мината, за да може да се пенсионира. Доволна е от минималната си заплата от 240 лева, която понякога получава със закъснение. "Той може и да върти някакъв кръг Ковачки, обаче ние сме доволни", споделя с леко притеснение тя.

Нея никой не я е агитирал, дори не знае какво се крие зад абревиатурата ЛИДЕР, но на изборите миналата неделя е бързала да пусне бюлетината с №2. По този начин тя смята, че е изпълнила ангажимента си към "чорбаджията", който я храни.

Краткото ни "социологическо" проучване в селото показва, че кризата и страхът от уволнение са основните движещи фактори. Тук са и причините за високата избирателна активност в села като Габра, където иначе никой не се интересува от политика (на тези избори тя е била 61.9% - двойно повече от средната в страната).

"В нашето село няма друго място, където хората могат да работят. При тази икономическа криза, която е из страната, стресът у хората от съкращаване на работни места - това е основният фактор, който е надделял", заяви и кметът на селото Любен Андреев. По думите му в мината на Ковачки работят около 220 души. По-голямата част от тях са семейни. Като се добавят съпругите и другите роднини - ето откъде ЛИДЕР е взел своите 275 гласа. С това се обяснява и високият процент - 18.4% от гласовете, за партията на Христо Ковачки в съседното село Нови хан, където живеят част от шофьорите и багеристите в мина "Чукурово".

Габра като умален образ на България

Въгледобивът наистина е единственият поминък в това затънтено село, разположено в котловината между Лозенската планина и Средна гора. "Чукурово" е най-старата въгледобивна мина в страната. Добивът на въглища тук е започнал още по време на турското робство. В най-добрите години в мината са работили 600 човека. Сега тя е оставена на доизживяване, а добиваните все по-малки количества въглища се карат с вагони в ТЕЦ "Бобов дол", който също е собственост на Ковачки. Говори се, че скоро тецът ще бъде газифициран и "Чукурово" окончателно ще спре.

Затова не е чудно, че в селото почти не се говори за политика. Въпросът за прехраната измества всичко друго в мислите на хората. Дори плакатите на ЛИДЕР, който стоят разлепени по ръждясалите ламаринени огради на мина "Чукурово", изглеждат някак си нелепо в това забравено от Бога място. В такава среда политиката постепенно изчезва и на нейно място се настанява принудата.

На местните избори през 2007 ЛИДЕР получи в селото 5.13% от гласовете, а издигнатият от Ковачки кандидат за кмет - багерист в мина "Чукурово", събра едва 34 гласа. Злите езици говорят, че тогава работниците в мината са били допълнително стимулирани с 50 лева на човек, които им били раздадени като бонуси върху заплатите преди вота, за да гласуват за кандидата на ЛИДЕР. След претърпяното поражение шефовете на мината били много бесни. Те удържали "бонусите" от следващата заплата на работниците и започнали съкращения. Над 30 души загубили работата си, което е равносилно на смърт за местните хора. Сега селяните имат едно наум какво може да се случи, ако не гласуват правилно.

Жители на селото разказаха пред "Капитал", че преди изборите имало две събрания на работниците от мината. На едното от тях присъствал организационният секретар на ЛИДЕР Петър Петров, а на второто дошъл лично и самият Христо Ковачки. "Дал им е обещания, че няма да има съкращения, че ще запазят работните места. Това е официалното, което се казва. Но тук има и един неофициален момент. Като свърши тази агитация, неофициалното се започва с натиск от бодигардовете, от шефовете", заяви жител на Габра, пожелал да не съобщаваме името му. "Директно им е казано, че ако не вземе 200 гласа, закрива мината. Всеки трябва да заведе семействата. И хората се уплашиха", допълни той.

В деня на изборите цялото ръководство на мина "Чукурово" начело с директора Райко Георгиев и главната счетоводителка било пред входа на училището, където са секциите за гласуване. "Работещите в мината си водеха и семейството - кой баща, кой баба. И понеже в училището са ни двете секции, всеки, който влиза и излиза, се вижда. Те бяха спрели точно до стълбите с колите. И имах чувството, че точно си отмятаха кой колко човека води", каза още източникът ни.

Тази схема обяснява не само победата на ЛИДЕР в Габра, но и в останалите места, където Христо Ковачки има бизнес. Рекорд беше поставен от секцията в пернишкото с. Рудничар, където партията му спечели 75.2%.

В Бобов дол, където Ковачки държи мините и едноименния ТЕЦ, ЛИДЕР е категорично е първа политическа сила със смазваща преднина от 60.6% пред БСП и ГЕРБ. С помощта на армията си от работници и служители Ковачки е на път да измести по влияние БСП и от други традиционно червени региони. Типичен пример е Гълъбово, където БСП по традиция печели всички избори. През годините много партии се провалиха в опита да разбият това статукво. Единствено ЛИДЕР успя благодарение на работниците и служителите в "Брикел" и мините на Ковачки. На тези избори в Гълъбово ЛИДЕР спечели 36.7% от гласовете, което е двойно повече от процента на "Коалиция за България" - 16.2%.

Феноменът ЛИДЕР

ЛИДЕР беше регистрирана през юли 2007 г. Политици смятат, че партията е продукт на политическо инженерство на Ахмед Доган. Основания за подобна хипотеза не липсват. За никого не е тайна близостта между Христо Ковачки и Ахмед Доган - преди години фирми на самоковския бизнесмен дори официално фигурираха сред спонсорите на ДПС. На предишните евроизбори пък разследване със скрита камера на "Нова телевизия" показа, че служители на "Мини Перник (собственост на Ковачки) получават по 20 лева, за да гласуват за ДПС.

За кратката история на своето съществуване партията на Ковачки успя да се коалира само с ВМРО и Земеделския народен съюз на Стефан Личев. Няколко месеца по-късно те се изпокараха и Ковачки заяви, че ще участва самостоятелно на евроизборите. В последния момент към него се залепи "Новото време".

Досега така и не стана ясно каква е идеологията на ЛИДЕР. Зад мъглявите послания, че представлява "свободните, трудолюбивите и предприемчиви хора в България" не стои нищо по-конкретно. Всичко говори, че ЛИДЕР не е истинска партия, а по-скоро е замислена като бизнес проект. Дали зад това стои личната политическа амбиция на Христо Ковачки, или ЛИДЕР действително е замислен като "патерица" на ДПС в бъдещия парламент, ще разберем скоро.  

При очакваната раздробеност в следващото Народно събрание не е изключено точно депутатите на Ковачки да се окажат липсващият елемент, когато започне математиката за излъчване на парламентарно мнозинство. Едно е сигурно - евентуалното му влизане в парламента работи срещу водещата политическа сила ГЕРБ, а евентуалното му включване в правителствена формула осигурява политическа застраховка за Ковачки (самият той е разследван за данъчни престъпления и източване на ДДС) и троянски кон на Доган във властта.

Контролираният корпоративен вот

Неправителствени организации като "Прозрачност без граници" и "Гражданска коалиция за честни избори" заявиха, че ЛИДЕР са се възползвали масово от нов вид манипулация на вота - организирано гласуване на работници в предприятията на енергийния бос Христо Ковачки. По думите на Огнян Минчев подобни опити е имало и в други партии, но в по-малки мащаби.

В изборната нощ "Гражданска коалиция за честни избори" обявиха, че по техни изчисления в над 1000 секции около 16% от гласовете са "контролиран вот" - купен или реализиран чрез зависимост на избирателя от неговия работодател. Антоний Гълъбов прогнозира, че още по-страшно ще бъде на парламентарния вот след месец, тъй като залогът е по-голям.  

Самият Христо Ковачки заяви, че не е принуждавал работниците си да гласуват, а само ги е "помолил" за това. "Смешно е да се говори, че купуваме гласове. Вярно е, че съм ходил по наши предприятия и съм молил работниците да ни вярват, но повече нищо не съм правил", заяви Ковачки пред репортери в неделя вечерта. По-късно той добави: "Сергей Станишев призовава държавната администрация и гражданите да го подкрепят, столичният кмет призовава своите, аз помолих работниците си за подкрепа."

Политологът Иван Кръстев определи феномена ЛИДЕР като "постмодерен колаж от съвременни технологии и средновековно крепостничество". В интервю за "Труд" той обясни и схемата, с която партията постигна сензацията на тези избори: "Кошлуков заработва "честно" гласовете си във ВИП брадър, а Ковачки прибавя гласове с корпоративно-крепостнически похвати."

Никой не знае колко точно са служителите на Ковачки, тъй като повечето от бизнесите му се водят собственост на офшорни компании. Самият той често повтаря, че е "само консултант" във фирмите си. По  неофициални данни в контролираните от него дружества (топлофикации, мини, електроцентрали, търговски вериги) работят около 30 000 души. Само осигурените в пенсионния му фонд "Топлина" са 23 000. Ако добавим и техните роднини, вероятно бройката на потенциалните гласоподаватели на ЛИДЕР надхвърля 50 000.

Много е вероятно Ковачки всъщност да е комбинирал "изборни техники", защото броят на гласувалите за ЛИДЕР на евроизборите е три пъти по-голям. Източници от ДПС потвърдиха, че знаят за ромски махали, където партията-изненада е пожънала съмнителни успехи, но отрекоха явлението "преливане на избиратели", какъвто израз употребиха анализаторите в изборната нощ в подозренията, си че Доган е прехвърлил контролирани групи гласоподаватели към ЛИДЕР. "Това е пазар", беше коментарът на високопоставен партиен деятел.

Сред избирателните секции, където резултатът на новата формация е в пъти над средното й представяне за страната попадат примерно и няколко от Лом (с преобладаващо ромско население), където няма данни Ковачки да има работници. Едно от малкото досъдебни призводства, които прокуратурата образува през седмицата, беше срещу лица, които предлагали назначаване на работа срещу ангажимент да се гласува за ЛИДЕР. "В единия от проверяваните адреси, собственост на 40-годишна жителка, са открити и иззети списъци на работещи и кандидати за работа в мина "Черно море" Бургас. При проведения разпит дамата признала, че хората, записани в този списък, са заявили, че ще гласуват за   политическа партия ЛИДЕР, като в замяна на това ще бъдат назначени на работа в мината", се казва в официалното съобщение от полицията.

Всичко казано дотук дава известно обяснение защо партията на Ковачки се оказа такава изненада в изборната нощ и защо подобен феномен не беше уловен с техниките на социологическите проучвания. Останалото вероятно е чарът на Емил Кошлуков.

Плакатите на ЛИДЕР са навсякъде в селото - сякаш, за да напомнят на местните хора от кого зависи прехраната им

Фотограф: Цветелина Ангелова
Христо Ковачки: "Помолих работниците си за подкрепа"
Фотограф: Цветелина Ангелова
Жителите на Габра не искат промяна. Те си искат работните места в мина "Чукурово"

Фотограф: Цветелина Ангелова

Помните ли историята със софийското село Габра?

Никому неизвестното село влезе за кратко в полезрението на медиите преди три години, когато правителството изненадващо взе решение да складира в близката мина "Чукурово" столичните бали с боклук. Това вдигна на бунт местните жители. В продължение на няколко дни те блокираха пътя за мината в опит да попречат на собственика й Христо Ковачки да изпълни решението.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

114 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Tarbo

  Ако статията е вярна, то това са типични взаимоотношения на патрон и клиенти. Добре дошли в Латинска америка.

 • 3
  Avatar :-|
  К.

  Ще си позволя да не се съглася с иначе проницателния Иван Кръстев.
  Не става въпрос за "средновековно крепостничество", а за гласуващи роби.
  Дори и през Средновековието феодала все пак е имал някакви равни и икономически ангажименти към подопечните си крепостни, докато тандема Доган-Ковачки просто си продават оскотели от глад представители на хомо сапиенса в определено време за свършване на определена работа.
  Обществото ни трябва само да извърви пътя от робовладелския по характер бай Тошов комунизъм или ако не успее просто да върне държавата на Малък Тошко.
  Струва ми се, че в момента двата варианта са еднакво възможни и положението е на кантар както се казва...

 • 4
  Avatar :-|
  Симо

  Е какъв е проблема ? Протестирали са. Били са понабити малко (най-вероятно най-отворените идиоти). След това решението за боклука не е било изпълнено - запазили са си работните места. Сега просто гласуват за чорбаджията.

 • 5
  Avatar :-P
  Емигрант

  На Ковачки му се родил син днес - тати ще му дари империя от робски души

 • 6
  the_core avatar :-@
  The Core

  Свободата Санчо....
  Свободата..
  Салама....
  Ех, салама, салама....
  Майната и на свободата!
  "Никой не е по-голям от хляба"...
  "Преклонена главица сабя не я сече"...

  Искате ли още обяснения ?
  Народ с такъв манталитет няма бъдеще!
  И по никаква логика НЕ ТРЯБВА ДА ИМА!!!
  Тези хора има ли деца и глави - поне малко да мислят, а не само да си носят "капите" като "Умник Гюро"?

 • 7
  Avatar :-|
  Spiros

  Сигурно парички е раздавал дядо Мраз
  Една бизнес партия се разраства в БГ
  http://f-profit.info/wordpress/?p=241

 • 8
  Avatar :-|
  гласували за Ковачки

  баща ми се върна от работа и каза, че Ковачки дошъл и казал, че няма да има съкращения ако всички гласуват за Партията. И така и майка ми и баща ми гласуваха за Партията. Аз се изселих отдавна за да не попадна в тази ситуация. След десет години, явно съм се оказал прав. Както казал навремето един велик човек: NO RETREAT, NO SURRENDER.

 • 10
  Avatar :-|
  асдф

  Булгаристан, отвратително е!!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK