Върховен градски съд
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Върховен градски съд

Върховен градски съд

Ако реши да даде втори мандат на Светлин Михайлов, ВСС трябва добре да се аргументира

13920 прочитания

© Асен Тонев


Софийският градски съд не е обикновен съд. В името му няма "вър­ховен", но той е също толкова важен, колко­то двата върховни.

От съдиите в него зави­си политическият и дори религиозният живот в страната, защото в СГС се вписват регистрации­те на политическите пар­тии и вероизповеданията; там се решават споровете между софийските фирми - най-много от най-голе­мите в страната; гледат се най-тежките наказателни дела срещу политици и магистрати; дават се раз­решенията за подслуш­ване по разследвания на ГДБОП и ДАНС...

В превод - ако съдии­те в СГС са зависими, ре­шенията им са немотиви­рани, а работата им е ли­шена от прозрачност, по­следствията най-вероят­но ще надхвърлят част­ния случай.

Ако поиска, СГС може да изхвърли от полити­ческия живот дадена пар­тия, като не я регистри­ра. Видяхме го със СДС. ... Ако поиска, само с едно решение СГС може да разбърка бизнеса на ня­коя компания, независи­мо дали е публична, голя­ма или реномирана. Как­то се случи след запорите на акциите на "Арома" и "Астра Зенека".

Ето защо съдът трябва да се ръководи от принци­пен, независим и почтен председател, който, както казва Етичният кодекс на българските магистрати, е основен гарант за коле­гите си при вземане на ре­шения. Спомнете си как председателят на Вър­ховния администрати­вен съд Константин Пен­чев лично защити съдии­те си от безпрецедентния натиск на ЦИК при регис­трацията на "Синята коа­лиция" за изборите.

Съвсем скоро Висшият съдебен съвет (ВСС) тряб­ва да реши кой ще огла­ви Софийския градски съд, тъй като 5-годишни­ят мандат на председа­теля му Светлин Михай­лов изтече. Кандидатите са петима, включително самият Михайлов. Пора­ди ключовото значение на избора той ще се на­блюдава от представите­ли на Европейската коми­сия, което е прецедент в нейната практика. Сигур­но има защо.

Въпреки че предстои дискусията на кандида­тите с Висшия съдебен съвет, който трябва да направи избора, в юриди­ческите среди са готови да се обзаложат, че пов­торното назначаване на сегашния председател е предрешено. За да са тол­кова сигурни, всички още преди официалната процедура по атестация на кандидатите би трябва­ло изминалите пет годи­ни да са били силен пери­од за СГС, в който съдът е натрупал добра репута­ция и да е станал пример за чисти практики.

Има едно ключово ме­рило за това дали един административен ръко­водител работи за незави­симостта на съда и това е неговата

HR политика

След силен натиск от Ев­рокомисията преди ня­колко години беше въве­ден конкурсният прин­цип при назначаването в съдебната система. При­чината за това беше прос­та - в съда, прокуратура­та и следствието попада­ха юристи, избрани не за­ради техните професио­нални качества, а заради близостта им до един или друг. Отглеждането на за­висими съдии и мрежи на влияние води до съдебни решения, чиито мотиви са далеч извън принци­пите на правото.

За написването на тази статия "Капитал" напра­ви добросъвестно уси­лие да потърси мнение­то на Михайлов по горни­те въпроси, но среща ни беше отказана. Така че няма как да знаем дали описаните случаи и прак­тики в съда са такива, за­щото административни­ят му ръководител не вярва в прокламираните принципи на системата, или самата системата не му позволява да ги спаз­ва напълно. Второто е също вероятно, макар да значи, че няма надежда истинска реформа да се случи с вътрешните уси­лия на същата тази сис­тема. Ще е малка победа, ако подобен разговор на­истина се състои във Вис­шия съдебен съвет. Пово­дът е скоро.

Софийският градски съд не е обикновен съд. В името му няма "вър­ховен", но той е също толкова важен, колко­то двата върховни.

От съдиите в него зави­си политическият и дори религиозният живот в страната, защото в СГС се вписват регистрации­те на политическите пар­тии и вероизповеданията; там се решават споровете между софийските фирми - най-много от най-голе­мите в страната; гледат се най-тежките наказателни дела срещу политици и магистрати; дават се раз­решенията за подслуш­ване по разследвания на ГДБОП и ДАНС...

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

41 коментара
 • 1
  alexander5000dm avatar :-|
  Arexander

  Браво, Росене, страхотен материал! Респект! Дано спомогне за вразумяването на някои хора, които съвсем се разпищолиха...

 • 2
  Avatar :-|
  U2H2

  И снимката е силна, както статията. В ромска държава - ромско правосъдие.

 • 3
  Avatar :-|
  Яне

  Защо в статията се споменава само Светлин Михайлов. Всички в съдебната система знаят за съмнителните качества на неговите двама близки заместници- Георги Колев/ръководител на наказателна колегия/ и Богдана Желявска/ р-л на гражданска колегия/. Корупцията при тях е принцип. Изпълняващи поръчкови дело на Светлин Михайлов са некадърни съдии, като съдията Кольо Колев, Богдана Желявска/негов пръв заместник/, Йорданка Молова, Мария Иванова Георгиева от Плевен, която светкавично изпълнява поръчките му по обезпеченията, като при иск за 500 000лв. допуска обезпечение , без да определи дори и най-малка парична гаранция противно на всякакъв разум и справедливост. Ами съпругата на Стойко Стоев, също член на ВСС-съдия Валентина Ангелова, не е ли сред командированите съдии от СРС-БК, тя ли беше най-достойната, за да бъде командирована? Много още въпроси и отговори може да се зададат, ако се разровите в пипалата на господина Михайлов, който следва да бъде изхвърлен от системата не само като ръководител, ами и като съдия! Той не заслужава да упражнява тази достойна професия, трябва да престане да хвърля кал върху името е честта на съдебната система!

 • 5
  Avatar :-|
  съдия в сгс

  Много вярна статия.
  Лошото е, че всички кандидати са престъпници, а от всички тях Светлин е най-малкото зло.
  Мога да Ви кажа, че Крънчева е много по-опасна от него, защото тя обслужва отявлени престъпници (зпитайте се защо всечки дела на СИК са при нея).
  Лошото е, че всики знаят за това, че "Позитано" 20 много я харесва.
  Не искам да кжа нищо лошо за Вранеску, но тя пък е абсолютно некдърен администратор, Жаки е фашист в пола, а за Колев питайте тия от наказателна.

 • 6
  Avatar :-|
  д-рДимитров

  НЕ ДА СЕ ПРЕДЛАГА СЪДИЯ МИХАЙЛОВ ЗА НОВ ИЗБОР,
  ДА СЕ ДАДЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪД В ХАГА -ДА ОТГОВАРЯ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА СИ ПО СЛУЖБА! НАКАЗАНИЕ ЗА ВИНОВНИТЕ ! ДОКАЗАТЕЛСТВАТА СЕ СЪДЪРЖАТ В РЕШЕНИЯТА НА ВАС И К. ПЕНЧЕВ !

 • 7
  Avatar :-|
  иво

  От суратя му личи,че е от една порода е с Делян Пеевски

 • 8
  Avatar :-|
  юрист

  Най-достойната кандидатура е на Жаклин Комитова-ерудиран, невороятно добър съдия, борбен и с невероятно чувство за справедливост! Дори и да загубя дело при нея , знам, че го губя, защото един добър юрист ме е убедил в това и с държането си в съдебната зала, и със силната аргументация на мотивите й към решението. Само тя може да върне доброто име на СГС, да го очисти от срама и позора, който Светлин Михайлов безогледно изсипа през 5-годишния си мандат. Ако неграмотният съдия Георги Колев, завършил полицейска школа, оглави съда, положението ще е по-лошо и от това при Светлин Михайлов.

 • 10
  herrny avatar :-|
  HerrNY

  Евала на Росен Босев -- за пореден път. Крайно време беше да медиите да хвърлят светлина върху Светльо Джипа и делата му. Жалко, че прокуратурата се чеше, вместо да го погне.

  Разпищолването в тая дружинка е повсеместно -- потрес!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.