Брегоусвояване
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Брегоусвояване

Брегоусвояване

Бетонирането на Черноморието се маскира като укрепване на брега

Йово Николов, Зорница Маркова
44236 прочитания

"От морето светът изглежда по друг начин", гласи една от любимите реплики на моряците. От водата се разкриват такива гледки, които остават непристъпни за хората на сушата. Но от тази перспектива се виждат и безумията, които инвеститори извършват, за да усвоят брега за собствени цели. А това, макар и да изглежда странно за собствениците на имотите, е противоконституционно.

Едно кратко пътуване с лодка за разходка на юг от Созопол и Лозенец би показала десетки нарушения на закона по българското Черноморие - излят бетон в морето, превърнал се в ограда, каменни и метални пристани, заведения, които като наколни жилища влизат над водата... Някои от случаите са тотално незаконни, други са прикрити като брегоукрепване.

Сулинария е местност, която се намира само на една миля южно от нос Христос, в залива Каваците. Името идва от гръцки и означава тръбичка. В продължение на векове там е имало извор, откъдето населението на Созопол се е снабдявал с вода. Сега там се извисява огромна каменна подпорна стена, която тръгва от морето и се издига на 7-8 метра... а извора го няма вече, той е зазидан от стената.

Како кателе се нарича друга местност край Созопол, между нос Христос и нос Свети Стефан южно от града. Името идва от гръцки и означава лошо, опасно слизане. Там брегът е висок, а долу в морето се виждат прекрасни фиорди. Точно на края на тази местност в източната част на Буджака се намираше малък романтичен плаж. Някои го знаят като Мидения, други като Тюленовия залив, защото там е живял тюлен-монах. Този плаж вече го няма. Той е бетониран. От месец и половина каменна стена прегражда фиордите вътре в морето. От лявата страна циментова площадка, залепена до скалата, навлиза още по-навътре в морето и завършва с метална стълба във водата. От дясната страна на залива се изгражда помещение, което очевидно ще се превърне в бар или барбекю, което да обслужва ровещите в насипания с камиони пясък в бетоновата площадка избрани туристи.

Този терен е изключителна държавна собственост, който дели ваканционно селище от брега.

Как се строи брегоукрепване
Автор: Капитал
Преглед на оригинала

В името на изкуството

Алеите на селището, което се строи на нос Христос, някак "естествено" свършват на мястото на вече липсващия Миден плаж. Основният инвеститор там е Ангел Симеонов чрез компанията си "Анел 98". Същият е собственик и на петзвездния хотел "Анел" в София и както сам казва, това е първият му и засега единствен проект на морето. През 2006 г. той купува от различни собственици земя, обединява я в един терен от около 10 дка и започва да изгражда ваканционно селище от 12 къщи, басейн, тенис корт...

Симеонов е любител на изобразителното изкуство и е един от големите колекционери в България. По подобие на хотел "Анел", където има изложени десетки, а може би стотици творби на български майстори, и нос Христос трябва да се превърне в център на изкуството: картини и статуи ще посрещат гостите и собствениците в комплекса. В най-големия символ на нос Христос трябва да се превърне разпятието на скулптора Иван Славов, поставено на една от най-високите скали.

Изкусно погазване на закона

Окрупненият терен има излаз към морето и на изток, и на юг, чертае скицата на местността. И в двата случая от водата го дели скална ивица, която по закон и конституция е изключителна държавна собственост. В южната част тази ивица е съвсем тънка и е била бивша каменна мина. За нея през 2006 г. Симеонов е поискал разрешение да изгради вълнолом, за да не се подкопава брегът. С разрешение за строеж от община Созопол той проектира и изгражда укрепване на брега.

Не така стоят нещата с източната страна на терена обаче. Точно там, където вече вместо миден плаж има бетонна площадка. Разстоянието между бетонното укрепление и терена на частния инвеститор е 10-15 метра и също е държавна собственост. Пренебрегвайки този факт, Симеонов го е "усвоил", прокарал е каменна пътека и е натрупал пясък.

Вероятно няма да е далеч времето, когато мястото ще се превърне в частен пристан или Бог знае какво. Всичко това е направено без каквото и да било разрешение за строеж. Такова дори не е искано. Цветен детайл е фактът, че над бетоновата плоча стои кръстът, който при освещаването на скулптурата инвеститорът "подари" на община Созопол.

Обяснението/ята

Пред "Капитал" собственикът на имота разви няколко тези за появата на бетонното укрепление и неговата законност. Първата теза беше, че има разрешително за брегоукрепване. Проверката на вестника показа, че то се отнася за южната страна на имота, а не за Мидения плаж. След това втора версия замени първата. Според Симеонов стената си е била там, когато той е придобил имота. "Когато купувах имота, там имаше недостроена стена, вдигната донякъде, и аз просто я завърших", каза Симеонов. Дребна подробност е, че стената и пътеката, която минава през държавния терен и води до имота на инвеститора, са от един и същ строителен материал. Хора от Созопол и рибари, които са минавали с лодки покрай брега, обаче твърдят, че до началото на май плажът си е стоял непокътнат. Което означава, че стената и камъните върху нея са изсипани това лято.

Така изглежда бъдещето селище на "Анел 98" от водата. Брегоукрепването към него е незаконно

Фотограф: Йово Николов

Третата теза, която разви Ангел Симеонов, е, че морето изяждало брега и той просто е защитил имота си от набезите на морските вълни.

Всички тези обяснения само доказват неправомерните действия, с които е излят бетонът и брегът е усвоен.

"Капитал" потърси мнението на специалист дали конкретният плаж се нуждае от укрепване. "Две скали и пясък между тях. Какво укрепване да е необходимо там", попита риторично преподавателят от Университета за архитектура, строителство и геодезия доц. Кръстьо Даскалов. "За съжаление през последните години много хора маскират под формата на брегоукрепване желанието си да строят на брега. Когато не е потърсено мнението на професионалист, съществува реалната заплаха построеното да се срути след няколко години."

В търсене на отговорните

Пряко отговорен за своите действия е самият инвеститор, който е действал, без да се съобрази със закона и дори без да се поинтересува докъде се простират правомощията му. След него обаче се нарежда цяла група от отговорници, които би трябвало да следят да не се случват подобни нарушения или да ги предотвратят, ако това се наложи. Или поне затова са избрани и назначени на местата, които заемат.

Ваканционното селище и брегоукреплението в южната част е разрешено да се строи от бившия главен архитект на Созопол Дияна Карабаджакова. "Аз съм разрешавала само строежа на къщи. Не съм позволявала брегоукрепване. Не съм ходила скоро там, не знам какво е построено", коментира за "Капитал" тя. Под разрешението за брегоукрепване под №397/14.12.2006 обаче стои нейният подпис.

Това вероятно ще е новият плажен бар на ваканционното селище на нос Христос
Автор: Йово Николов
Преглед на оригинала

Според сегашния главен архитект на града Румен Александров всичко в проекта било наред. Не особено словоохотлив се оказа кметът на града Панайот Рейзи. Пред "Капитал" той заяви "с проектите се занимава главният архитект. Аз нямам нищо общо с това" и прекъсна разговора. Самият Симеонов по-рано сподели, че кметът водел свои гости, за да показва селището като забележителност на града.

Отговорността в момента е в ръцете на строителния надзор в Бургас. В продължение на една седмица началникът на службата Милен Ненчев не намери време да отговори на писмените въпроси на "Капитал", както и да коментира случая с незаконното брегоукрепление на нос Христос.

Това е само една-единствена история за излят бетон в морето. Тя обаче не е изолиран случай и примерите от последните години дори вече не могат да се преброят. Просто с разрешение или без брегоукрепването се използва като мотив за застрояване на брега. Но във всеки един случай има някой, който вероятно е нарушил закона, и друг, който му е позволил.

Нос Христос от високо
Автор: Капитал
Преглед на оригинала

"От морето светът изглежда по друг начин", гласи една от любимите реплики на моряците. От водата се разкриват такива гледки, които остават непристъпни за хората на сушата. Но от тази перспектива се виждат и безумията, които инвеститори извършват, за да усвоят брега за собствени цели. А това, макар и да изглежда странно за собствениците на имотите, е противоконституционно.

Едно кратко пътуване с лодка за разходка на юг от Созопол и Лозенец би показала десетки нарушения на закона по българското Черноморие - излят бетон в морето, превърнал се в ограда, каменни и метални пристани, заведения, които като наколни жилища влизат над водата... Някои от случаите са тотално незаконни, други са прикрити като брегоукрепване.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

69 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  ...

  Ей това са гадинките от сорта дето дрискат тук из форума като иванов/ганев/мечков/мухадо, мечтаят за контейнери ,панелки и чалга силикон. Боклуците на прехода.

 • 2
  Avatar :-?
  НАХАЛНИК

  ЕТО ТУК ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА  http://www.capital.bg/show.php?storyid=738319

 • 3
  Avatar :-@
  СЕЛИМ ПАША

  ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНИ УКРЕПВАНЕТО НА БРЕГОВАТА ЛИНИЯ ПО ЦЯЛАТА

  БЪЛГАРСКА ГРАНИЦА ....САМО ТАКА МОРЕТО ЩЕ ПОГЪЛНЕ БЪЛГАРСКИЯ БРЯГ.

  ТОГАВА ПЛАТЕНАТА ПИСАТЕЛКА НА ПРЕКАЛЕНО ГРУБАТА И НЕСТАВАЩА ВЕЧЕ ЗА

  ЗАДНИ ЦЕЛИ ХАРТИЯ " капитал" ЩЕ ПРОПИШЕ ЗА ЦВЕТА НА КУРНИШОНИТЕ

  СЛЕД УПОТРЕБА .... ТОВА Е ПОРЕДНАТА И ПЛАТЕНА СТАТИЯ ....

 • 4
  stihotvoreniq avatar :-|
  stihotvoreniq

  Защо това не се случваше през социализма. Явно демокрацията наистина е свобода за бандитие и робсво за трудещите се.

 • 5
  Avatar :-|
  ..

  Хайде прокурора и подобните гнусни юристчета да не се услушват само за рушвети, а да се самосезират по статията. С един Вальо Топлото съда няма да си измие мърсотията.

 • 6
  Avatar :-|
  mиризлива риба

  стига с тези кухи публикаций,урбанизираните морски територий трябва да се модернизират и укрепват всеки нов метър завoюван от морето увеличава българската територия вижте укрепването на coзопол и несебър ,автoрката за пореден път се изложи на морска тема нека да се поучи от съвета на селим паша.

 • 9
  Avatar :-|
  batsali

  много ги е страх! ама вече няма какво да се направи, трябва да се потърси смтка...............
  браво на вестника! май е един от макото......................не чак толкова ефтини!

 • 10
  Avatar :-|
  Гео Милев

  Прав си хвана ги кризат и почнаха да си плащата за евтини кампаний, що не мрънка досега Зорито ами от година насам се сети изведнъж :П


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK