Всичко на масата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Всичко на масата

<i>Новият председател на СГС Георги Колев е на 43 години, завършил е Академията на МВР през 1991 г. Следовател е в Националната следствена служа през 1993-1994 г. От 1995 г. е прокурор - мл. прокурор в СРП (до 1996 г.), зам. районен прокурор (1998 - 2000). От октомври 2000 г. е съдия в СГС, а от 2004 г. - зам.-председател на СГС и председател на Наказателната колегия на съда.&nbsp;</i>

Всичко на масата

Изборът на председател на Софийския градски съд, показа, че нищо във ВСС не е наред.

6270 прочитания

<i>Новият председател на СГС Георги Колев е на 43 години, завършил е Академията на МВР през 1991 г. Следовател е в Националната следствена служа през 1993-1994 г. От 1995 г. е прокурор - мл. прокурор в СРП (до 1996 г.), зам. районен прокурор (1998 - 2000). От октомври 2000 г. е съдия в СГС, а от 2004 г. - зам.-председател на СГС и председател на Наказателната колегия на съда.&nbsp;</i>

© Надежда Чипева


Ако някой иска да разбере защо нещата в съдебната система хич не се получават, трябваше миналата сряда да мине за няколко часа през Висшия съдебен съвет на ул. "Съборна". Под лупата на Европейската комисия членовете на кадровия орган на Темида направиха един от най-важните избори на годината – този за председател на ключовия Софийски градски съд (СГС).

Явиха се петима кандидати – наказателният съдия Петя Крънчева, административният Мария Вранеску, председателят на търговската колегия на СГС Жаклин Комитова, председателят на наказателната колегия на СГС Георги Колев и сегашният председател на съда Светлин Михайлов. Последните двама стигнаха до балотаж, който в крайна сметка беше спечелен от Георги Колев с 13 на 5 гласа. Радваме се, че СГС ще има ново ръководство, но не това сега е най-важното.

Станахме свидетели на непрозрачно и непредвидимо кадруване (игра с белязани карти, по Косьо Пенчев). Видяхме лагерите във ВСС, видяхме апатията на някои висши магистрати към това, което се случва в съдебната система. Видяхме конфликт на интереси в действие и много бутафория. Видяхме колко малко са членовете на съвета (Константин Пенчев и Галина Захарова), които не се притесниха да говорят за нещата такива, каквито са. Видяхме и колко много са тези, които не обръщат внимание.

Предисторията

За избора на председател на градския съд се говори от няколко седмици. Официално той беше насрочен за 1 юли (когато изтичаше мандатът на Светлин Михайлов). Впоследствие стана ясно, че най-вероятно заседанието ще бъде преместено по-рано. Това трябваше да съвпадне с последната мисия на експерти от ЕК, преди доклада им за напредъка на България в правосъдието и вътрешните работи. Представителите на Брюксел заявиха желание лично да присъстват на заседанието.

Изборът обаче се отложи, след като стана ясно, че има грешка при атестирането на Петя Крънчева и тя е получила по-малко точки, отколкото е трябвало.

Неразказаната притча

Заседанието започна с дълго изказване на члена на ВСС Георги Шопов, който призова съвета да приеме с решение, че няма конфликт на интереси между досегашния председател на съда Светлин Михайлов и гласуващите. Предложението му явно беше провокирано от факта, че дъщерите на Цветанка Табанджова и Мая Кирпинска са младши съдии в СГС, синът на колегата им Светла Данова пък е служител по сигурността на информацията. Съветът прие единодушно, че конфликт на интереси няма, а пък близкият до Михайлов член на ВСС Иван Колев заяви, че от "уважение" ще се въздържи от коментар по закона за конфликт на интереси, и призова председателят на ВКС Лазар Груев да разкаже "една притча" по случая. Това обаче така и не се случи, защото Груев въобще нямаше намерение да говори този ден. Нито за притчи, още по-малко за качествата на кандидатите.

Въпросите са нежелателни

По принцип изборът на административен ръководител протича по един и същи начин. Кандидатите правят петминутно представяне на концепцията си, след което отговарят на въпроси. Такива обикновено няма и нещата се развиват бързо.

За изненада на всички Галина Захарова, която е в съвета от съдийската квота, заяви, че ще задава на всички кандидати по три еднакви въпроса: за имиджа на съда, за това ставали ли са обект на нерегламентиран натиск и какво мислят за командироването в системата. С въпросите си тя видимо отегчи някои членове на съвета, които се бяха подготвили за тих и бърз избор. Този път обаче не бяха познали.

Който много знае...

"Добрият тон" беше нарушен от Жаклин Комитова. Тя нарече СГС "съмнителна дума" и каза, че съдиите в него правораздават с примка на шията. Тези нейни откровения видимо ядосаха някои от членовете на съвета и те се почувстваха задължени да я нападнат с въпроси, които граничеха със заяждането. Предложенията й за оптимизиране работата на съда и повишаването на прозрачността му останаха нечути.

Подобна съдба сполетя и друг кандидат - Петя Крънчева. В експозето си тя заяви, че СГС "има занижен облик пред обществото"; призна, че самата е ставала обект на натиск и че в обществото се коментира неправилното разпределение на делата в този съд. Последното видимо ядоса Светла Данова, която с възмущение я попита дали въобще знае как се разпределят дела.

Папката на Светлин

Преди да бъде изслушан последния кандидат – Светлин Михайлов, председателят на Комисията за борба с корупцията и професионална етика Цони Цонев извади дебела папка и в продължение на десетина минути обясняваше как сигналите срещу досегашния председател на съда са неоснователни и за тях няма доказателства.

Източници на "Капитал" в правоохранителните органи и прокуратурата разказват, че в последните няколко месеца е имало видимо ускоряване на висящите проверки срещу Светлин Михайлов, като идеята е те да бъдат завършени преди избора.

Михайлов беше подкрепен от бившия председател на районния съд Иван Колев: "Той създаде един много добър екип в СГС независимо от всичката помия, която се изсипа срещу него и върху него."

Обстановката беше разведрена от Светла Данова, която разсмя част от членовете на съвета с пламенната си реч в защита на Михайлов (запис от изказването можете да чуете на capital.bg). Тя пропусна да каже, че само преди няколко месеца Светлин Михайлов е назначил сина й за служител по сигурността на информацията в съда. За сметка на това обаче тя обясни, че през ден е в съда, за да се "види с един или друг" и че е приятелка с "почти всички съдии и че е в "изключителни близки отношения със секретарката на Светлин Михайлов."

Да свалим картите

Този, който наистина развали настроението на членовете на ВСС обаче, беше Константин Пенчев. За пет минути той обясни колко абсурден и предрешен е настоящият избор и как той няма да участва в него; как никой достоен кандидат не е пожелал да се предложи за поста, тъй като никой не вярва, че изборът се решава по вътрешното убеждение на членовете на съвета. Цялото изказване на Пенчев, което вероятно е най-силното откровение на висш магистрат, правено някога, можете да видите по-долу.

Думите на председателя на ВАС предизвикаха тишина. Никаква реакция. Никой (освен Галина Захарова) не отрече да участва в подобни заговори. Впоследствие стана ясно, че двама членове на съвета са стиснали "тайно" ръката на Константин Пенчев. Мълчанието обаче не може да продължава дълго. Защото картите, дори и белязани, са на масата.

Откровението на Константин Пенчев

Първо ще започна с личността на Светлин Михайлов, защото редно е, когато един човек е изкарал един мандат, да преценим дали този мандат е бил успешен и така да преценим дали да му дадем втори.

Вие видяхте папката, която господин Цонев извади. От 30 години наблюдавам работата на СГС. Все е имало председатели, които са решавали човешки съдби, оставяли са много обидени граждани. Толкова оплаквания и жалби не знам досега да е имало срещу някого. Толкова скандален мандат аз не съм срещал, а от 30 години наблюдавам работата на този съд. Колеги, вие казвате - нищо не е доказано. И понеже нищо не е доказано. И понеже всичко е като един айсберг - по-голямата част е под водата, а малко се показва отгоре, аз ще споделя защо според мен първият мандат на г-н Михайлов беше провал, а вторият би бил катастрофа на съдебната система.

За деловите му качества - г-жа Караиванова спомена за административното отделение. Аз го познавам и затова мога да говоря. От две години и половина в отделението не постъпват жалби заради промените в административния процес. Един пример ще ви дам. Дело от 2002 г., частна жалба срещу спирането на производството от 2002 г. Документите са разменени 2002 г. Делото трябва да дойде във ВАС. Резолюцията на съдията от градския съд за това е от 2008 г. След шест години. Вие знаете за предложението на инспектората за наказание на четирима съдии от административно отделение. И знаете, че ние не ги наказахме, защото са били свръхнатоварени, за да довършват делата, които са започнали в края на миналия и началото на този век. Аз обаче ви гарантирам, че при тази организация на работата на Софийския градски съд тези дела няма да бъдат свършени и през следващия век. Това е за деловите качества.

За нравствените му качества. Аз ще ви напомня за два скандал, свързани със Светлин Михайлов. Да, тези неща в папката не са доказани. Аз ще ви разкажа за два други скандала, на които аз съм съвременник, защото те се случиха по времето на миналия ВСС. И аз трябва да ги кажа, защото съм гласувал "за" Светлин Михайлов. За което съжалявам, разбира се.

Първият скандал с въпросния джип. Градският съд получава за безвъзмездно ползване един джип от митниците. Тогава членове на ВСС повдигнаха въпроса редно ли е и морално ли е един съд да получава от едно, вярно, държавно, учреждение, което е страна по делата в градския съд, този автомобил. После се оказа, че джипът е откраднат от един немски гражданин. Вярно е, че г-н Михайлов не е имало как да знае това. Но реакцията, фактът, че г-н Михайлов няколко месеца отказва да върне този джип и когато предишният състав на ВСС се срещна с посланиците от ЕС, те ни поставиха точно два въпроса - защо сме назначили син на член на Висшия съдебен съвет по предложение на г-н Михайлов и кога г-н Михайлов ще върне крадения джип.

Дотук със Светлин Михайлов.

Жаклин Комитова е безспорен професионалист, съдия от кариерата; Георги Колев е от девет години в градския съд, организиран съдия, гледа тежките дела. За Петя Крънчева и Мария Вранеску не мога нищо да кажа, защото за пет минути въобще не мога да си съставя мнение. Но аз искам да ги поздравя и четиримата. За това, че имаха смелостта да се предложат за председатели на съда в конкуренция със Светлин Михайлов. Тук се поставяха много въпроси - ама как ви е страх, ама от кого ви е страх... От Светлин Михайлов ги е страх, г-жо Данова. Защото той е пословично отмъстителен човек и защото има много връзки.

Искам да се обърна към онези 16 неправителствени организации, които ни писаха и искаха дебат с нас, искаха да обсъждат с нас кадровите въпроси на съдебната система. Аз се обръщам към тях и ще си позволя да разкажа един стар виц. За онзи човек, дето всеки ден се молил на господ да спечели шестица от тотото. И един ден господ му казал - абе пусни един фиш поне.

Господа от революционния Софийски апелативен съд. Господа от Върховния касационен съд. Какво чакате? Защо не си подадохте фиша? Как така да изберем най-достойните. Може ли да има конкурс между сегашния председател и двамата му заместника. Това е смешно. От години наред Софийският градски съд, Софийският районен съд - най-тежките съдилища в страната, са били ръководени от съдии по-старши, по-мъдри и по-опитни от тези, които управляват. Къде са тези съдии? Как да направим, господа наблюдатели, този аргументиран избор? Като ние нямаме възможност за избор. Защо нямаме? Член на ВСС, няма да му кажа името, ми каза: "Страх ги е да се кандидатират." Аз си казах - ако само ги е страх, това е половин беда.

Но аз мисля, че причината е и в нас. Защото те не ни вярват. Те не вярват, че най-важните кадрови въпроси на съдебната система се решават около тази маса от тези 25 души. Те имат впечатлението (и то не без основание), че това жадувано мнозинство от 13 гласа се формира около маса с бяла покривка в един приятелски кръг. За да не си помислите, че ви говоря фантасмагории, веднага ще ви кажа, че тази маса не се намира в чалга заведение в Плевен и този кръг не се състои от чернички хора с ланци. Става дума за членове на този Висш съдебен съвет и други по-висшестоящи или по-нисшестоящи юристи, които от години кадруват в съдебната система, от години плетат пъзела на съдебната система и които знаят, че в момента са ни поставили в невъзможност да изберем.

Завършвам с това - аз няма да гласувам за никого, защото аз искам този избор да се провали - защото Светлин Михайлов не става по никакъв начин, той ще бъде катастрофа за съдебната система, а тези които стават, не се предложиха, защото просто не вярват, че ние можем да кадруваме извън приятелския кръг.

Ако някой иска да разбере защо нещата в съдебната система хич не се получават, трябваше миналата сряда да мине за няколко часа през Висшия съдебен съвет на ул. "Съборна". Под лупата на Европейската комисия членовете на кадровия орган на Темида направиха един от най-важните избори на годината – този за председател на ключовия Софийски градски съд (СГС).

Явиха се петима кандидати – наказателният съдия Петя Крънчева, административният Мария Вранеску, председателят на търговската колегия на СГС Жаклин Комитова, председателят на наказателната колегия на СГС Георги Колев и сегашният председател на съда Светлин Михайлов. Последните двама стигнаха до балотаж, който в крайна сметка беше спечелен от Георги Колев с 13 на 5 гласа. Радваме се, че СГС ще има ново ръководство, но не това сега е най-важното.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

25 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Автор

  Моля станете! Минава Почитаемия Председател на Върховния Административен Съд на Република България - Съдията Константин Пенчев!

 • 2
  cons avatar :-|
  conservoir

  ОМГ ! Какво е Накароло Косьо Пенечев да зашие такъв шамар на колегите си. Вярно че негобият път до швф на ВАС е по-различен от кадруването в съдебната система и най-вероятно не е участвал в схемите й... но такова революционно поведение ме изненадва ! Така може да говори само един друг съдия - Нели Куцкова ! Окуражен съм че и Галя Захарова е постъпила така достойно създавайки предпоставки за смислен избор. Дано това е лъч светла надежда за съдебната ни система.

  А кой в политиката задава конкретни въпроси на всички? Кой излиза и казва истинското ис мнение за качествата на министрите ? Кой ръководител има такава доблест ? Популистите Янев и Сидеров ? Наглият ни премиер и шефът му Доган, които решават всияко натъмно? Само един премиер досега постъпи честно към народа си и принципите си и се противопостави на бакиите в собственото си правителство ! Кой е Той - сетете се сами

 • 3
  dullo avatar :-|
  Inso

  Чест и почитания, Константин Пенчев!

 • 4
  manol avatar :-|
  манол

  Уважаеми г-н Пенчев, не се отказвайте. Успех !

 • 5
  Avatar :-|
  s

  Нямам думи да опиша колко се радвам, че е останал един такъв човек на отговорен пост в тая държава!

 • 6
  Avatar :-|
  Визио

  Браво на Пенчев!

  Това е голям успех! Да, може да изглежда смешно, но стотиците хиляди от площадите и улиците на ранните 90 години, които викаха за демокрацията, никога не са си представяли какво представлява тя. Мислеха, че са отишли в ресторанта и са си поръчали "една демокрация". И чакат 20 години някои да им я сервира.

  20 години по-късно можем се радваме, че един съдия се изказва така.

  Реформата на съдебната система е едно страшно тегаво упражнение. Но един ден, когато стане обратът, ...., сами няма да повярвате.

  Страхът е половин беда, каза го Пенчев. БЕЗВЕРИЕТО е огромната беда.

 • 7
  Avatar :-|
  Student Holandia 22

  Жалко е 4е се стигна до тук в България. Хора които са у4или, работили, стигнали до такива високи постове(светлин4о) вместо да гледат да градат, да гледат да помогнат за оправянето на ситуациата в тази наистина много бедна държава, гледат да се обагадат..и просто казано да не служат за пример в оп6теството.
  Хора като г-н Пен4ев се надявам да има и за напред, въпреки 4е те принадлежът на едно друго поколение, морал, една друга държава направо.
  Не6тата трябва да се променят коренно в бъде6те за да има бъде6те бедната ни държавица прояждана като ябълка от безморални и безкруполни (4ервеи).

 • 8
  Avatar :-|
  Yonex

  Адмирации за съдия Пенчев, но съдебната ни система е в изключително дълбока криза. Съдиите са некадърни, манипулирани, продажни, мързеливи, неграмотни. В съдилищата се наместиха цели фамилии, шуробаджанащината е с огромни мащаби, обхваща дори деловодителките. Качеството на съдебните актове - нямам думи. Българският съд отдавна не е място, където можеш да намериш справедливост. А в Прокуратурата нещата са много-много по-страшни...

 • 9
  Avatar :-|
  до г-н Константин Пенчев

  Благодаря ви за Човещината и за Истината.
  За съжаление сте успели да кажете само 1/100 от действителното положение на нещата в съдебната ни система, нали?

 • 10
  meto_bg avatar :-|
  meto_bg

  Поздравления за мъжката позиция! Най-накрая някой да каже нещо от което може да боли,но си е истина.Иначе сме като щрауса,който си крие главата в пясъка,все едно нищо не се случило.Дано има повече хора като Пенчев,както и млади хора,които да са като него.Това е изхода,естествено и с помоща на нас - обществото.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.