Ще се съобразявам с мнението на съдиите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ще се съобразявам с мнението на съдиите

Ще се съобразявам с мнението на съдиите

В първите си дни като председател на СГС, Георги Колев показа, че има желание да промени СГС
5577 прочитания

© Цветелина Ангелова


ъпреки че беше избран за председател на най-големия окръжен съд в България Софийския градски съд (СГС), радоста на Георги Колев едва ли е била пълна.

Първо процедурата за избор на ръководител на този съд повдигна ключови въпроси и за работата на Висшия съдебен съвет (ВСС). Минути преди гласуването за кандидатите председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев (не, няма да се уморим да го повтаряме) заяви, че изборът е предрешен и че от 15 години най-важните кадрови въпроси на съдебната система се формират около маса с бяла покривка в един приятелски кръг.

Второ Георги Колев, който досега беше председател на наказателното отделение, поема градския съд след ерата "Светлин Михайлов". През последните години институцията имаше спорен имидж (нещо, което беше признато и от останалите кандидати за председателския пост), съдиите бяха назначавани при неясни критерии, а сигналите срещу ръководството бяха повече от всякога. Въпреки тежкото наследство и скандалите около избора в първите си дни като председател на СГС Георги Колев показа, че е готов да говори открито със съдиите, да разисква проблемите на съда и заедно да търсят решение. Което, няма съмнение, е добро начало.

Празният кабинет

Две седмици след избора кабинетът на председателя изглежда празен. На бюрото на Георги Колев няма монитор, а само клавиатура и мишка. При секретарката му е пълно с хора, които очевидно чакат за среща. "Спокойно, намерил съм им работа, докато чакат", казва той с усмивка. Преди няколко часа е имал среща (вторник бел. ред.) със съдиите от наказателното отделение на съда в писмо до него и ВСС магистрати искат промени в системата за разпределение на делата. Когато разбира за това, Колев иска среща с тях. "Аз съм съгласен със становището им", казва той, пали цигара и продължава: "Идеята за събранието беше да уточним равномерното разпределение на тежките дела." Според него системата в момента не работи добре и трябва да се направи нова, която да даде гаранции за равномерно разпределение да се съобразява с броя на свидетелите и подсъдимите, количеството на материалите: "Аз ще поискам създаването на такава система. Всички съдии ще трябва да се запознаят със системата и да дадат идеи."

Истината е, че голяма част от делата, които Европейската комисия наблюдава, се гледат само от няколко съдии, сред тях е и самият Колев. Това кара някои магистрати от СГС да си мислят, че делата не се разпределят случайно и те са лишени от възможността да работят по "шумните" казуси. След срещата се стига до временно решение: "От 20 юли, разпределението на делата да става на ротационен принцип от различни съдии в наказателното отделение казва Колев и натъртва за да няма никакви съмнения." От същата дата, тежките дела като и тези с голям обществен интерес ще бъдат разпределеяни отделно от основните дела на всички сдъии. Магистратите от градския съд са заявили пред Георги Колев още, че не споделят идеята му, че председателят трябва да поема най-тежките дела, които попадат: "След срещата осъзнах, че колегите са на мнение, че тези дела следва да са отговорност не само на председателя. Те трябва да бъдат разпределяни на всички." Председателят на СГС казва, че не е длъжен да се съобрази с колегите си, но ще го направи, защото "в наказателното отделение на СГС работят съдии, които уважавам много и са работили на своя максимум години наред".

Нашето момче

На церемонията по встъпването в длъжност на Георги Колев, зам. главният прокурор Валери Първанов казва, че "най-накрая стените между съда и прокуратурата са паднали". В съдийските среди бившите прокурори и следователи (какъвто е Колев) често са възприемани за "външно тяло". Публична тайна е, че изборът на Колев повдигна въпроса дали той няма да е по-услужлив към прокуратурата. Председателят на СГС отрича: "Според мен имаше предвид, че тъй като съм бил прокурор, съм наясно с проблемите на прокурорите." Изпреварва въпроса ни и пояснява: "Уверявам ви, че балансът няма да бъде бъде нарушен. Нямам и не мога да имам обвинителен уклон, аз съм съдия, а както обвинението, така и защитата са страни в процеса." За липсата на обвинителен уклон потвърждават и съдии, които са работили с него. Питаме го дали не може да бъде ускорен съдебният процес чрез законодателни промени. Според него обаче нещата не са толкова прости: "Всяка промяна в тази посока може да доведе до ограничаване правата на обвиняемия и това е опасно." Георги Колев не си прави илюзията, че в СГС всички го харесват: "Няма организация от такъв мащаб като СГС, където един ръководител да бъде харесван от всички." Председателят на градския съд уточнява: "Въпросът е не дали ще бъда харесван или не, а дали ще бъда уважаван, защото съм убеден, че уважението е обективен критерии за свършената работа и добрия личен пример."

Мълчание за миналото

Това, което прави впечатление в първите публични изяви на новия председател на градския съд, е нежеланието му да коментира предшественика си Светлин Михайлов: "Толкова неща бяха изписани и изговорени по този въпрос, че може би вече е досадно да се коментира", с усмивка казва Колев. И дава своята позиция: "Аз съм на твърдото становище, че репутацията на съда се гради от всички съдии, които работят в него, а не само от председателя." Питаме го за изказването на Константин Пенчев (че назначенията в съдебната система са предопределени). Колев признава, че всички го питат за това и на всички отговаря, че няма да прави коментар: "Все пак искам да кажа, че изборът не беше предопределен. При толкова участници, след балотаж... не е сериозно да се говори за подобно нещо." Подсещаме го за думите на предишния председател на СГС Светлин Михайлов, след като стана ясно, че ВСС не му гласува доверие за втори мандат. Тогава Михайлов каза, че е станал жертва на заговор на службите. "Не ми е известно да има подобен заговор, ако той има конкретни данни, нека ги посочи", лаконично коментира Колев.

Само напред

Явно поради тази причина с встъпването си в длъжност Георги Колев предпочита да гледа напред. Питаме го за първите неща, които е направил. С усмивка отговаря: "Приоритетен беше изборът на временно изпълняващ длъжността председател на наказателната колегия. Изборът беше съгласуван с всички съдии от наказателно отделение." За наследник на Колев (докато ВСС не избере постоянен зам.-председател) е избрана Величка Цанова. Похвалното в случая е, че изборът е бил направен от съдиите в цялото отделение с тайно гласуване. Георги Колев признава, че е започнал да обмисля реорганизацията на колегиите в съда с цел оптимизиране: "Необходимо е намаляване на съдиите в административното отделение. Известно е, че то вече не е приоритетна функция, там не постъпват дела и съдиите от него трябва да бъдат пренасочени към други отделения, разбира се, трябва да им се даде възможност и да избират." Колев ще поиска от ВСС да обсъди идеята му за създаване на "специализирано отделение", което да разглежда делата с обществен интерес. Подобно решение е спорно (защото преценката кое дело е важно и кое не е е чисто субективна), но Колев го защитава: "Това ще доведе до една тясна специализация на част от съдиите и така ще гледат делата по-ефективно." Председателят на СГС казва, че не знае как ще бъдат избирани съдиите в това отделение, и подчертава, че подобна реорганизация е невъзможна без санкцията на ВСС. Друг негов приоритет ще бъде създаването на електронен регистър на специалните разузнавателни средства "така ще може да се следят сроковете, да се избегне дублирането". Той уточнява, че това се прави и в момента, но е "изключително трудно, защото всичко е на хартия". В същото време Георги Колев е на мнение, че ефективността на СРС-тата е ниска: "но нашата работа е единствено да преценяваме законността на конкретното искане".

Помощници след кризата

Очевидно е, че Георги Колев обръща специално внимание на "неговото" отделение в СГС наказателното. Сам признава, че не е детайлно запознат с останалите колегии. Знае добре обаче, че делата в гражданската колегия се назначават за декември 2010 г. "Това, което направих, беше да изискам справка и да разбера конкретните причини за разсрочването на делата, защото това е една от найясно осезаемите слабости в нашата работа. Надявам се в следващите две седмици да имам тази информация, да я анализирам и да разбера какви точно са причините", коментира Колев. Новият председател на съда е категоричен, че няма да бърза с наказанията: "Първо трябва да се създадат добри условия за работа и тогава, ако има проблем, да се използват дисциплинарните мерки." Според него единственият вариант да се разтоварят съдиите е да се увеличи броят на персоналните съдебни помощници: "Увеличаването на броя на съдиите също е логично решение, което обаче е трудно приложимо, защото това означава и увеличение броя на кабинетите, каквито и към момента не достигат, и най-вече увеличаване броя на залите. Съдиите тук често са по двама, трима и дори четирима в един кабинет. За залите да не говорим." Георги Колев е на мнение, че ако трябва, съдиите ще отстъпят кабинетите на съдебните помощници и ще пишат от вкъщи, защото поне за съдебните помощници няма нужда от нови зали. В същото време председателят на градския съд не е сигурен дали назначаването на съдебни помощници ще е възможно на този етап: "Доколкото разбрах от ВСС, налице е дефицит в сметките на съдебната система, който с оглед кризата най-вероятно ще се задълбочи."

Всички решения онлайн? Не точно

Буквално минути след като встъпи в длъжност, Георги Колев заяви, че според него няма необходимост да се публикуват целите решения онлайн: "Мисля, че е достатъчно да се публикуват съставът и диспозитивът. Мисля, че за страните това е достатъчно. Естествено тези, които имат легитимация да получат цялото решение, ще имат достъп." Даваме му за пример ВАС, който качва всички дела и протоколи: "Да, така е, но ние работим с друг тип материя. Личните данни могат да бъдат заличени, но фактическата обстановка няма как да бъде променена и така лесно може да стане ясно кой кой е." Опонираме му с тезата, че само през мотивите обществото може да направи преценка за работата на даден съдия. Георги Колев маркира друг приоритет: "По-важното според мен е да се качва информация за насрочването на заседанията дати и часове. Хората се интересуват от това да могат да си направят програмата при една справка в мрежата."

Командироването по-скоро не

"Този въпрос вълнува много съдии. Много съдии в СРС, знам им имената, но няма да ги цитирам. Знам защо се поставя този въпрос", ето така и през смях Георги Колев отговаря на въпроса ни какво е отношението му към командироването. Предишният председател на СГС Светлин Михайлов имаше практиката именно по този начин да попълва незаетите бройки в съда. Георги Колев е категоричен: "Предпочитам командироване въобще да няма, а да има директна процедура." Проблемът според него обаче е, че "това е неприложимо с оглед срока на процедурата три месеца". Председателят на СГС коментира: "В процедурата по назначаване освен командированите участват и много съдии от СРС, които са подали молби за участие. Няма никаква разлика дали поводът за провеждането на този конкурс е молба на един кандидат или предложение на административния ръководител." Колев е сигурен, че под неговото управление командироването в СГС ще става само "по изключение", но и подчертава, че на този въпрос се обръща "прекалено много внимание".

ъпреки че беше избран за председател на най-големия окръжен съд в България Софийския градски съд (СГС), радоста на Георги Колев едва ли е била пълна.

Първо процедурата за избор на ръководител на този съд повдигна ключови въпроси и за работата на Висшия съдебен съвет (ВСС). Минути преди гласуването за кандидатите председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев (не, няма да се уморим да го повтаряме) заяви, че изборът е предрешен и че от 15 години най-важните кадрови въпроси на съдебната система се формират около маса с бяла покривка в един приятелски кръг.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  ArnBarn

  Пожелаваме му успех, да има едно наум като какъв ще иска да го запомнят като председател на най-якия съд!

 • 2
  Avatar :-|
  Юрист

  По въпроса за обявяване на решенията на СГС на сайта на съда:

  Преди да реши този въпрос, съдия Колев може би трябва да се запознае с нормата на член 6, точка 1, изречение второ от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, пряко приложима в България съгласно разпоредбата на член 5, алинея 4 от Конституцията, според която "[с]ъдебното решение се обявява публично". Съдия Колев трябва да има предвид и разпоредбата на член 235, алинея 5, изречение второ от Гражданския процесуален кодекс, която повелява, че "[р]ешението се обявява в регистъра на съдебните решения, който е публичен и всеки има право на свободен достъп до него".

  Не виждам какво толкова страшно има в това да се знае за кого става дума в решенията. Нали в една демократична държава правосъдието е публично? В цяла Европа съдебните решения са достъпни за цялото общество, а не само за страните по делата. Крие се само този, който има от какво да го е срам. Но много български съдии имат неща, от които да ги е срам и които биха желали да скрият от обществото, като например несправедливи, неправилни и неграмотно написани решения.

 • 3
  Avatar :-|
  Хачо

  Дано9 реши делото за вдигане запора в/у акциите на "Арома",че е срамота вече 1 год. да не можем да се разпореждаме с тях.

 • 4
  Avatar :-|
  ххх

  "Мисля, че е достатъчно да се публикуват съставът и диспозитивът. Мисля, че за страните това е достатъчно. Естествено тези, които имат легитимация да получат цялото решение, ще имат достъп."
  Егати, публикуването само заради страните ли се прави?! Ами те си получават решението на крака вкъщи. Аз все си мислех, че основната цел е да бъде информиран околният свят ;-) за практиката на съда.
  И наистина, ако заседанията са публични (а по повечето дела те СА), на "публиката" кое точно и е нелегитимираното да узнае и решението?

 • 5
  Avatar :-|
  ххх

  П.П. Нека заличават имената, като толкова искат, но да обявяват само диспозитива без мотивите е пълна безсмислица според мен. Страните него си го знаят, а останалите едва ли ги интересува само той.

 • 6
  g_nett76 avatar :-|
  g_nett

  Абе, като чета цялата статия се сещам за вехтия виц за приликата между новия шеф и прасето ....

 • 7
  Avatar :-|
  един

  Горкият.... Само като го видиш ка изглежда и ти е ясно колко е наясно с правото и с управлението....
  жална ми майка на взички от такива съдии...

 • 8
  Avatar :-P
  прокурор ще се съобразява с мнението на съдиите???

  Е, вече е абсолютно прав зам. главния прокурор Първанов, че стената между прокурори и съдии падна ... върху Съда. Бог да прости Правосъдието.

 • 9
  Avatar :-|
  Diana

  Ей, никаква толерантност към колегата! Дайте му шанс, бе, хора! Някой дават по 100 дни, други по 6 месеца, а на колегата Колев от първия ден му чакате с абсолютно нездрав интерес сеира.
  Нека се публикуват актовете изцяло - да ни видят хората, и най - вече който трябва, как някой пишат за "Бог да прости" по една страница, от която не можеш да разбереш даже доклада на казуса, а други пишат по 5 листа подробни преразкази на свидетелски показания, от които не могат да направят елементарни, с оглед на формалната логика, фактически изводи, които да приведат до конкретна правна норма, съдържаща хипотеза, диспозиция и съответно санкция.
  А за граматика, правопис и пр. правила - да не говорим!
  Но пък всички сме с много добри оценки.

 • 10
  Avatar :-|
  инфо

  Диана, права си за това, че всеки заслужава шанс и че трябва да сме толерантни. Това се споменаваше във форумите и при встъпването на Борис Велчев на поста Гл. прокурор. И хората споделяха, че са готови да приемат и някак си опърпания му външен вид, и небръснатата му физиономия, и витиеватите му словосъчетания,...само и само да си свърши работата. Или поне да започне да я върши - нещо, което така и не се случи с това гоцево мекере и до ден днешен.
  Един от изводите, които се препотвърдиха за мен покрай историите около престъпника Борис Велчев (а е категорично престъпник, защото прикри всички големи престъпления и се превърна в основен стълб на мафията) е, че външният вид на публичната личност е и знак и израз на ... уважение и себеуважение! Т.е., ако искаш да получаваш респект, трябва и да внушаваш, а и да показваш такъв. А за да си свърши добре работата подобна публична личност, ТЯ ТРЯБВА ДА ВНУШАВА РЕСПЕКТ!
  Това са наглед малки неща, детайли, но те говорят много за пригодността и нагласата на една публична личност, особено при встъпването и на длъжност! И когато се пренебрегват, после идват "изненадите", както при примера със съветника на доносника Гоце. А времето не чака, колко негодници, престъпници и корумпирани типове се изредиха на високи постове в България само за да съсипват живота и бъдещето ни с лъжи и фалшиви обещания да си свършат работата, за която са избрани или назначени!
  След всичко това по-горе аз имам прост въпрос към теб - вгледай се внимателно в снимката по-горе и ми кажи можеш ли "да посочиш 10-те разлики" между тази снимка и онази на достойния председател на най-големия окръжен съд на една държава, член на Европейския съюз, който не само внушава безусловен респект, но и с цялото си излъчване показва, че законът е над всичко друго!
  Който не намери тези разлики, тогава живее точно в държавата, която заслужава и с правосъдието (гл. прокурор, съдии, ... и пр.), което му приляга, мисля аз.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.