В десет стъпки
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

В десет стъпки

В десет стъпки

Борбата с корупцията може да бъде успешна. Стига управлението да го поиска

19690 прочитания

© istockphoto


На пръв поглед изглежда парадоксално, че кабинетът "Станишев" се запъти към историята с толкова сериозен наказателен вот от страна на избирателите.

Формалните му сполуки са много - изкара си мандата, подписа договора за присъединяване на България към Европейския съюз, намали данъците, глобалната конюнктура беше такава, че инвестициите се изсипваха "с кофи", активите поскъпваха, заплатите се качваха.

Ако трябва с една дума да се посочи причината за огромната непоносимост към тройната коалиция, управлявала през последните четири години, думата е КОРУПЦИЯ. Това, че явлението е вредно и неморално, че позволява на политици и държавни служители да забогатяват незаконно, е само малка част от проблема.

Корупцията е много по-страшна, защото:

- ограбва честните хора, тъй като най-често е свързана със злоупотреба с публични пари - блокира реформите
- ограничава икономическия растеж и забогатяването на нацията

- засилва криминализацията и разрушава институции.

Казано накратко, разваля драматично качеството на живот и това е описано, изследвано и доказано.

Според данните на международната огранизация "Прозрачност без граници" през последните години усещането за нивото на корупция в България е достигнало отчайващи нива, а според Световната банка през последните 10 години контролът върху нея е бил най-слаб в края на управлението на Станишев. Ситуацията, в която страната се озова след изборите на 5 юли, дава шанс за радикална промяна.

Прозорецът на възможностите

За да успее всеки голям обществен проект, трябва да съвпаднат много интереси - частни, политически, икономически, на различни социални групи. Това се случва рядко. В някакъв смисъл неочаквано голямата подкрепа за ГЕРБ върна страната "по дух на революционност" в 1997 г., когато фалитът на икономиката и крахът на Виденов доведоха на власт демократичните сили и правителството на Иван Костов.

Сега, след три (по-точно два и половина) политически мандата на полуреформи и непрекъснати корупционни скандали, "прозорецът на възможностите" отново е отворен. Ето и съвпадението на интересите - обществената търпимост изглежда изчерпана, партията, която спечели изборите, няма друг шанс да се докаже като различна от останалите, голяма част от възможните мерки за реакция на икономическата криза са по същество антикорупционни, а след първите две печални години от членството на България в ЕС натискът от Брюксел за хигиена в управлението е сериозен.

Развитието на кризата и външните "стимули" правят разликата със ситуацията от 2001 г. например, когато Симеон Сакскобургготски взе властта с обещание за "нов морал" в политиката. Колкото до последното правителство на тройната коалиция, там въобще нямаше воля за намаляване на корупцията. По-точно е да се каже, че имаше воля за обратното.

Как да стане чудото

Рибата мирише от главата. Ако Бойко Борисов спази обещанието си от изборната нощ депутатите му да се захванат най-напред с пакета от избирателни закони, то важна част от него (освен слагането на правилата и обезсмислянето на купуването на гласове) ще е схемата за финансиране на политическите партии и публичният контрол върху приходите и разходите им. Фалшът в борбата с корупцията при последните три правителства идваше от факта, че съставящите ги политически партии се финансираха корупционно и всъщност нямаха интерес да прекратят тази практика. Оттам нататък сигналът към администрацията е даден - аз крада, ти крадеш, системата пази (почти) всички.

Спорадичните разкрития и показните акции, уж за борба с корупцията, закономерно се оказваха безсмислени, защото бяха насочени към последствията, а не към причините. Добър пример е т.нар. акция "Комар", проведена от вътрешния министър в правителството на ОДС Богомил Бонев. Тогава едва ли не целият ресурс на държавата беше хвърлен в издирването на собственици на луксозни автомобили (по онова време главно мутри), но от операцията не последва нищо съществено. По-късно се оказа, че партията, или поне нейни високопоставени представители, е прибирала пари от контрабандните канали, които пък "раждаха" мутрите.

Същото фиаско беше и акцията "Респект" при вътрешния министър на Станишев Румен Петков. Тя трябваше да респектира престъпниците, но самият министърът (и важен фактор в БСП) беше принуден да се оттегли, след като се оказа, че се е срещал тайно с дупнишките братя Галеви. А срещу държавни служители с неестествено висок стандарт пък въобще и не са правени опити за уж някакви операции.

Рискът пред новото правителство сега е същият, какъвто беше за старите - да залитне по показните кампании и да запази основния проблем. Ако новата управляваща партия наистина иска да скочи в "прозореца на възможностите", ще трябва да започне от себе си. Да покаже собственото си финансиране и да създаде достатъчно убедителна за публиката независима институция, която да я контролира. Досегашната система работи доста формално, а оправданията на Сметната палата са, че няма инструменти да проверява дали партиите декларират правилно приходите и разходите. Гражданите съвсем нямат инструменти. Това не върши работа.

Останалото е ясно, без да е лесно

Няма магическа формула за справяне с корупцията, когато това наистина бъде пожелано, но има куп примери и добри практики. Най-очевидното е, че институциите на властта трябва да са прозрачни и гражданите да имат пряк достъп до решенията им. Само предаването на заседанията на живо в интернет (има примери с общините, но трябва също в парламента и парламентарните комисии, а защо не и Министерския съвет) може да свърши чудеса, какво остава, ако документацията на ведомствата е качена на съответните уебстраници, а министрите и кметовете са принудени да се отчитат за свършената работа. Два примера от досегашната практика са достатъчни - договорите за доставка на газ от Русия продължават да са секретни вече при трети премиер-министър, а за решенията на кабинета и министрите твърде често не се дава никакво обяснение.

Извън политическата воля факторите за създаване на корупция са фундаментални и точно там трябва да се атакува (вижте графиката за търсенето и предлагане на корупция вдясно). Ключово преди всичко е какви ресурси контролират висшите държавни и общински служители - колкото повече, толкова по-голям риск. Това дава още аргументи в полза на раздържавяването на активи, по-малкото преразпределение през бюджета и по възможност по-малко програми, спонсорирани от бюджета. В това отношение последното правителство се движеше в точно обратната посока, особено последната година, когато икономическата криза даде допълнителен тласък за несанкционирано от никого разпределение на бюджетни средства. Ангажиментите на новите управляващи в областта на икономическата политика поне са в синхрон с антикорупционните желания, остава да се види изпълнението.

Има надежда, че посоката може да бъде сменена, и добър пример за това е проектът за изграждане на АЕЦ "Белене" - според кабинета "Станишев" в това е най-добре да се ангажира държавният енергиен холдинг, според ГЕРБ (поне засега) няма причина да не бъдат потърсени частни инвеститори, ако сметката въобще излиза. Друго обявено от ГЕРБ намерение е да се раздели управлението на държавните предприятия от правенето на политики, което би трябвало да се случва в министерствата. В медийния фолклор това е темата за политическите кабинети, изпратени в бордовете на държавни предприятия, но есенцията на проблема е, че публичната собственост все още е сериозен източник на корупция. Вероятно в следващите седмици ще се преситим от примери.

Абсолютно ключова и много изтъркана иначе мярка е да се ограничи максимално зависимостта на бизнеса и гражданите от решенията на администрацията. Най-често повтаряният пример е с купищата режими за лицензиране и разрешения. Всъщност, ако може да се говори за модел "Доган", който стана нарицателно за корупцията в България през последните 8 години, едната страна от него са схемите за осигуряване на избиратели (за машинациите в изборните секции писахме в миналия брой), а другата - разполагането на ДСП-хора на места, където се разпределят най-много публични ресурси или се дават разрешения. Това по същество беше и конфликтът на последното правителство с европейските институции - от Брюксел се очакваше да дойдат средства, но да се разпределят по начина, по който това се прави с парите на българските данъкоплатци.

Всички са единодушни, че вдигането на заплатите на министрите и държавните служители само по себе си не дава гаранции, че те ще останат почтени, но все пак помага. Исторически пробив на това правителство би бил, ако загърби популизма и предложи официално близък до пазарния доход за тези, които оказват публични услуги. И отново трябва да се започне от "главата". Бързи реформи, съкращения и свиване на бюджетните разходи могат да позволят адекватно заплащане на останалите заети в публичния сектор. Все пак при сегашните доходи на полицаите например "загубите" от това да бъдат хванати са несъразмерно по-малки от стойността на "рушветите".

Има цели сфери, в които борбата с корупцията е безсмислена, докато не се смени изцяло моделът на финансирането и работата им. Здравеопазването е пример за вероятно най-зле построената публична услуга в България, където и търсенето, и предлагането на корупция е огромно, защото твърде много неща са сбъркани. Това е и реформата, която само беше започната от правителството на Костов, но никога не беше довършена или дори продължена. В последното правителство БСП просто отказа да я направи.

Моралът в крайна сметка е важен, за да се ограничи корупцията. Сега, когато се съставят правителството и висшите екипи в администрацията, не бива да се правят компромиси, макар лидерът на ГЕРБ донякъде да преиграва с принципа "който вече е заемал позиция, не става". Качествената разлика би дошла от това да се отличат тези, които "стават", и да се издигат. Това би бил добър принцип за работа и по-надолу в системите.

И съзнателно накрая, за да избягват корупцията, публичните служители все пак трябва да знаят каква цена ще се наложи да платят, ако бъдат хванати. Новото управление обеща най-вече това - да разобличи и осъди случаи от предната власт, но и да не прикрива своите. Ще видим.

Ако ГЕРБ е разочарование, това ще стане ясно бързо. Ако пък не - успехът ще дойде бавно. За всеки случай опитахме да систематизираме някои очевидни и сравнително безспорни мерки - 10, като за добро начало.

Думите на Ахмед Доган, че лично той разпределя "порциите" в държавата, преляха чашата на общественото търпение
Фотограф: Tsvetelina Angelova
Автор: Ася Колева
Автор: Ася Колева

На пръв поглед изглежда парадоксално, че кабинетът "Станишев" се запъти към историята с толкова сериозен наказателен вот от страна на избирателите.

Формалните му сполуки са много - изкара си мандата, подписа договора за присъединяване на България към Европейския съюз, намали данъците, глобалната конюнктура беше такава, че инвестициите се изсипваха "с кофи", активите поскъпваха, заплатите се качваха.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

85 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  чудото трябва да стане!!!

  чудото наистина трябва да стане, защото на всички е писнало от "Сспорадичните разкрития и показните акции, уж за борба с корупцията..."!

  статията отразява и моето виждане, затова и аз гласувам за рейтинга й с оранжевия бутон над заглавието...

  дано нещо да се промени към добро в тая държава...

 • 2
  Avatar :-|
  Tudor

  Има и още необходими неща:
  - премахване на плащанията в брой за сделки над х,ххх лв
  - въвеждане на електронна (чип) идентификация на личните документи и използването й при гласуване, банкови преводи, плащане на данъци и др.

 • 3
  Avatar :-|
  Vagina Gigantica

  Ako Izborite promeniaxa neshtata, shtiaxa da sa zabraneni. Nali ne o4akvate niakakvo 4udo da se slu4i. Edinstvenoto koeto triabva da proumeiat raznite tam durjavni lude e 4e edinstvenia shans da kradat i da lapat pove4e, e kato suzdadat prividno doverie vuv xorata koito upravliavat i vuv Europeiskia Sauz. Ina4e shte go otnese redovia Mr. NoOne.

 • 4
  Avatar :-|
  Браво, Капитал !

  Прозрачност и информиран избор - този лек за край на прехода и начало на демокрация с участието на гражданите ми харесва.
  Браво !

 • 5
  Avatar :-|
  до оптимистите

  Корупцията ще изчезне, когато заработи съдебната система, защото тя е властта, която наказва престъпниците. Полицията колкото и перфектна да стане под вещия поглед на Цецо Физкултурника и Мухобойко пожарникарчето, няма как да вкарва хора в затвора, това се прави от прокуратурата и съда, а те са независими от изпълнителната власт. Последните избори бяха за ИЗПЪЛНИТЕЛНА ВЛАСТ. А сега и отговор на въпроса "кога ще се оправи съдебната система" отговор: НИКОГА.
  Съдебната система няма да се оправи никога, защото:
  Създадената от подплашената комунистическа олигархия през 1990 год. Конституция , умишлено направи така, че съдебната система да не работи, за да може комунистите да бетонират политико-икономическата си власт над българския народ , използвайки най-отвратителните средновековни приоми на налагане на страх(създаването на борческите бригади) и отнемане на бизнеса на всеки НЕпроизлизащ от редиците на комунистическата партия.Как на практика бе постигнато това:
  1 прокурорите и съдиите са несменяеми и неконтрулируеми от народа(от гласоподавателя). Когато започнем да избираме прокурори на 4 год. както е в Америка, тогава ще започнат да работят , за да бъдат преизбрани. Ако не работят- няма да бъдат преизбрани и ги чака съдбата на БСП-ДПС на последните избори. Такава промяна се прави с промяна на конституцията. Никоя партия няма подобни намерения, най-малко бат ви Бойко
  2. 90 % от съдиите и прокурорите са обвързани с ДС- службите и работят за тях. Това може да се промени, като се приеме закон забраняващ на ВСЕКИ който е заемал съдийска или прокурорска длъжност преди 10 ноември да заема такава сега, поради обвързаността му с упражняващия геноцид комунистически режим. По този начин ще се даде път на млади и неопетнени юристи , които към настоящия момент не биват дори допускани до псевдо конкурсите организирани от съдебно-червената мафия. Никоя политическа партия няма волята да приеме подобни законодателни инициативи, най-малко бат ви Бойко.
  Извод: корупцията и престъпността тепърва ще цъфтят, европари няма да има , няма да има и инвестиции, и заплатите остават мизерни и няма с какво да си плащате кредитите и демографската криза ще продължава и след 20 год ще се борите с оскотелите цигани по улиците за къшей хляб...или ще разберете , че няма такова нещо като безкръвна революция

 • 6
  Avatar :-|
  ventsy

  Аз съм на малко по-различно мнение относно стъпките който трябва да се предприемат

  1. Всеки държавен пост трябва да изисква годишна имотна декларация от замещият го и всички негови роднини по златна и сребърна линия. ДАНС трябва да разследва случайно избрани висши полицаи, депутати, кметове и др.

  2. Партиите трябва да декларират всички донации. Донациите от фирми трябва да се забранят а личните донации да се ограничат до 10 000 лв.

  3. Трябва да се работи по системата морков - тояга. Заплатите в държавният сектор трябва да се повишат, но също трябва да видим сурови осъдителни присъди за да може корупцията на средно ниво да се неутрализира.

  4. Трябва да се улеснят всички процедури, и да се премахнат ненужни бюракратични пречки. Онлайн подаване на документи и плащания трябва да стане препоръчителният начин за бизнес с държавните структури.

  5. Трябва по-добра координация между различните държавни инстанции. Трябва да се развие по-добра документна система за да може всички решения да бъдат документирани и в случай на нужда тези документи да се използват за доказателна следа.

  6. Трябва да се поущрява гражданското съзнание. Трябва да се улесни подаването на сигнали а хората които го правят възнаградени по някакъв начин. Например, чиновник отказал подкуп и подал сигнал в необходимите органи трябва да получи бонус 25% от предложеният подкуп.

  Това са моите 6 точки. Те горе - долу се препориват със статията ... Дано новото правителство направи нещо. Корупцията и липсата на инфраструктура са двата най-големи проблема на България.

 • 7
  Avatar :-|
  Василев

  Особено точка 5 ме развълнува -до смях.Смехории.
  Една единствена точка , това включва борбата с корупцията.
  Паспортизация на капитала и невъзможност за придобиване на нов капитал , без да е доказан произход на парите.От нея следва друга ясна , но производна точка , незабавно блокиране и незабавно обявяване в неплатежоспособност , на криминално функциониращите капитали.
  От нея следва и друга още по особена точка.За не легитимни и криминални се обявяват всички капитали регистрирани в офшорки и всички за които данъци не са платени..

 • 8
  the8 avatar :-|
  The 8

  Ей, КАПИТАЛ, точката, която неизменно трябва да N1 е НИКОГА да не се допусне ДПС да участва в управлението на България, както и всяка друга партия, която някога се е коалирала с ДПС. Едва след това може да се говори за каквото и да е от горните.

  ТОЧКА!

 • 9
  Avatar :-|
  НАРОДА

  Борбата с корупцията може да бъде успешна ако се направи резитба на ръководния състав в структурите които бяха призвани да борят корупцията а те се оказаха неин покровител.

 • 10
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  Корупцията в България НИКОГА няма да бъде изкоренена,това всички го знаят.Целта е да се сведе до приличен минимум,както е в белите държави.А за тези,които са членували в БКП (БСП) и заемат съдийските и прокурорсските длъжности е ясно - те са за затвора,като предлагам за тях да се построи специален затвор и то от самите тях,на някое специално заблатено закътано място,с никакви възможности за свиждане,с доживотни присъди!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK