Европарите за интернет изгарят на слънце

Министерството на земеделието и храните не смята дигиталните комуникации за приоритет на селските райони

"Новите и модерни комбайни не трябва да се карат от стария ТКЗС механизатор, а направо от инженер." За тези, които се занимават с европроекти, подобна теза не звучи изненадващо (още повече че е точно на специалист в тази област). Всички останали обаче вероятно не си представят българското село като високотехнологично място. И с право. Но ако по отношение на селскостопанската техника през последните години има видим напредък, то при изграждането на комуникационна инфраструктура в извънградските райони нещата все още са много зле.

Не на това мнение са експертите в Министерството на земеделието и храните (МЗХ), които предпочитат да изразходват средствата, които България може да получи по Европейския план за икономическо възстановяване (ЕПИВ), за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и управление на водите вместо за интернет инфраструктура. И то при положение че производството на чистата енергия вече се стимулира от българската държава без помощта на ЕС.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
32 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  критично мислещ
  • - 2
  • + 27

  ЦИТАТ:

  "Основният мотив е, че тези проекти ще се реализират бързо и ще позволят на страната до 2020 г. да увеличи дела на екоенергията до 16% от общото производство на електричество в страната. Още един аргумент са и данните на браншовите организации, според които близо 300 проекта в сферата на ВЕИ са подготвени и чакат одобрение. "

  ОТГОВОР:

  Госпожо Мирослава Георгиева, цената на фотоволтовите панели падна 2,5 пъти на световния пазар, без ДКЕР да отрази това в изкупната цена. В резултат печалбата от фотволтов панел се е изравнила с тази от наркотиците и оръжията със заличени номера. Не 300, а 3000 проекта чакат одобрение и тепърва още има да идват. Всяка фирам иска да направи удара на живота си, нали? При това положение не виждам, защо на богопомазание фирми не им стига раздутата цена, но сега трябва да им се плаща и субсидия по европейска програма? Аз разбирам, на когото е платена 70% субсидия, му се намали цената на изкупуване също със 70%, но такова нещо явно няма. Така ставаме свитетели на парадокса държавата да подкокоросва фирми, които набутват потребителя с кожодерски цени, да разширяват допълнително своята дейност?!

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  МП
  • - 2
  • + 2

  обсъжданите 33.15 млн. евро биха стигнали за около 3000 км оптически кабели и активно оборудване към тях (при усреднена цена за прокарване на 1 м оптически кабел 10 евро). мислите ли, че с изтеглянето на 3000 км оптика ще се реши проблема в около 4500 села, където няма интернет?

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Алтернативен
  • - 2
  • + 10

  Има една немного известна алтернатива за рядко населените райони освен оптическите или мобилните мрежи - доставка на Интернет чрез сателит. Сателитът "виси" и "свети" като лампа над земната повърхност и може да осигури двупосочна цифрова свързаност навсякъде в зоната на покритие чрез връзка в СВЧ (свръхвисоки честоти). При сравнително висока цена на сателитния терминал (започващи от около 600 евро) има абонаментни планове започващи от 40 евро за Интернет достъп със скорост на download над 3 MBPS - което осигурява свързаност като на ADSL-връзка. В България има една фирма, която отскоро предлага тези високоскоростни планове - вижте на www.transat.bg. Така и без оптически кабели проблемът може да бъде решен и ставате независими от наземната комуникационна инфраструктура.

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  мислещ за 178 общини
  • + 1

  По мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013г. (ПРСР) за 100% финансиране на инвестиции в инфраструктура и оборудване, свързани дейности по „Изграждане или подобряване на центрове предоставящи услуги базирани на използването на информационни и комуникационни технологии (здравни съвети, подпомагане на бизнеса, общински услуги, др.), включително създаването на мобилни центрове” (т.10 по чл.4 на Наредба № 25 от 29.07.2008г. на МЗХ) общините (като практически единствено възможен бенефизиент по мярката) могат да направят за селата си нещо полезно, като там, където няма Интернет да се инвестира в оборудване за осигуряване на Интернет по описания начин в предния алтернативен коментар (през сателит). Прием на заявления стартира на 15.07.2009г. (т.2 на заповед 01-РД / 669 / 16.04.2009 г. на ДФЗ).

  Идеята е за перспективно мислещи общински кметове от 178-те легитимни по мярката общини.

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  баш мислещия
  • - 1
  • + 10

  @ 1 и @ 4,

  защо си мислите, че чиновниците много "мислят"? На тях им се съобщава от партийната централа, коя фирма е правила най-много "шарко-парко" за партийната каса, след което чиновникът само изпълнява нейните желания. Сега няколко големи фонда постигнаха доста по тоя метод. На фотоволтовия панел икономическият живот е 20 години, те издрапаха 25 години фиксиран срок за преференциалната откупна цена. Тук изплува още една лимонка: налапали юнаците всички пари за селските райони, ха-ха-ха! Отсега казвам, че тези пиявици няма да се отлепят от държавната снага така лесно. Ще трябва с нож да бъдат изрязани, колкото по-скоро - толкова по-добре. И обратното, колкото по-късно: толкова повече сутрини ще осъмваме с поредното малоумие

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  GS
  • + 7

  Защо мислите, че знаете по-добре от хората на село какво предпочитат те самите. В САЩ тази тема за "универсална услуга" също е много актуална, особено сред новата администрация. Но всички сериозни изследвания, с които съм запознат показват, че дори да имат достъп, хората на село пак няма да се абонират. В щатите финансирането на тази услуга става чрез допълнителна такса, която се плаща от градските потребители. Тука изглежда, че друг плаща сметката (ЕС), но на практика всички плащат цената на изкривен пазар. Сега е актуална новината за корупционния скандал в Ню Джърси. НД е един от щатите с наи-голяма намеса на щата в бизнеса и свързаните с това прехвърляния на пари от сектор в сектор. Ясно е, че чужди пари се харчат лесно. Това което не е толкова ясно е колко получателя наврежда себе си. Та в този смисъл, и с извинение малко в страни от темата, за мен провала на усвояването на парите от ЕС за магистрали и други подобни (някои от тях минават близо до села) е провал и на самия ЕС. Политиките на ЕС в БГ не стимулират икономиката. Единственото което стимулират е корупцията. Ако искат да ни помогнат, да ни дадат свободен достъп до пазарите им на труд, стоки и услуги. Селяните ще се радват много повече, ако се махнат субсидиите за френските фермери и всички останали ограничения на Общата Земеделска Политика.

  Нередност?
 • 7
  kurt avatar :-|
  Kurt
  • - 2
  • + 3

  По ОП "Регионално развитие" (ОПРР) е допустимо изграждането на широколентова интернет инфраструктура и в общините от селските райони. По Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) е допустимо изграждането на интернет инфраструктура, но не на широколентова. Т.е. не е възможно актуализацията на ПРСР да допуска изграждане на широколентова инфраструктура, без съответната актуализация на ОПРР, която да ограничи допустимостта на проекти от общини от селските райони.

  Поддръжниците на широколентовата инфраструктура, цитирани в статията дали си дават сметка, че тяхната идея няма как да се осъществи, защото ще бъде нарушен принципа за недопускане на финансиране на едни и същи дейности по различни мерки от националните програми?

  Нашата селска община е с площ около 200 кв.км (т.е. като площ е сравнима с гр.Варна по преценка на око), живеят около 6500 души (т.е. поне 50 пъти по малко отколкото в гр.Варна). Учениците, посещаващи общинското училище са около 350, живеещите в общината ученици са около 450. Познайте каква е възрастовата структура на населението и колко са потенциалните потребители на и-нет. Този абзац го изписах за да обясня, че поне в средносрочен период е нужно да се търсят по-евтини варианти, дори и за сметка на качеството. В няколко от селата има и-нет, АДСЛ има само в общинския център.

  Предполагам, подобно е положението в много селски общини. Нужен е интернет дори и на село, но нека не се хвърляме на най-скъпите варианти, при условие, че нуждите на населението и бизнеса са скромни.

  Друг е въпроса доколко е удачно тези средства да се насочат към ВЕИ. За управление на водите си е направо задължително (нищо не е останало от мелиоративните съоръжения, изградени по времето на комунизма, макар че микроязовирите засега оцеляват).

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  разочарован
  • - 1
  • + 8

  Защо да се наливат пари за развитие на селските райони, ако те се обезлюдяват със сегашните темпове?
  Плащане на сметки, четене на вестници, купуване на техника втора ръка - всичко това се прави на село, когато има интернет. Административни услуги, които спестяват поне едно пътуване до административния център. Контакти с деца и внуци, гледане на филми - и това също - и то от възрастни хора. И нека сме реалисти - държавата никога няма да даде пари за интернет в селата. Всички, които казват, че в останалите оперативни програми и в програмата за развитие на селските райони има вече заделени пари за интернет, са в грешка: в регионално развитие има за целта само 4 млн.
  Когато Европата решава да даде тези пари, те са предназначени само и единствено за интернет. Нашите хора успяват да убедят европейците, че България е адски специфична, затова парите трябва да се поделят фифти-фифти между интернет и ВЕИ. Такова е и мнението на МФ. (Не)очаквано сега се предлага тези пари да отидат само за вече съществуващи мерки от НПРСР с готови проекти. И щели много бързо да се усвоят. Накрая ще свършат работата като кучето на нивата или ще се нахранят като магарето между две купи сено.

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  GS
  • - 3
  • + 2

  до разочарован:

  в този ред на мисли, нека да убедим европеиците че сме адски специфични и не обичаме бюрократи да ни казват какво да купуваме, но оценяваме че искат да подпомогнат финансово хората, които живеят на село. Моята теза е, че ако се даде избор на хората между достъп до интернет и паричния еквивалент на този достъп, които за селата трябва да е доста голям, заради по-големите разходи, хората масово ще изберат паричния еквивалент. После ще си хванат автобуса и ще отидат да си видят внуците на живо. Хората, които са избрали да живеят на село, не са ли показали с това, че макар да ценят плодовете на цивилизацията, то поне не ги ценят толкова много колкото хората, които живеят в града. Само че хората в Брюксел това не го разбират и подаряват на рибарите пушки.

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  Houston, TX
  • - 1
  • + 4

  Ок, добре е да има интернет и в по-малките селища, обач без да изпадам в излишен формализъм не можах да разбера защо с това се занимава мин. на земеделието като има министерство на съобщенията?

  Нередност?
Нов коментар