И замириса... на глоба
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

И замириса... на глоба

Пречиствателната станция на София в Кубратово е сред многото, нуждаещи се от реконструкции

И замириса... на глоба

След сметищата държавата закъснява и с изграждането на пречиствателните станции

Калина Горанова
5587 прочитания

Пречиствателната станция на София в Кубратово е сред многото, нуждаещи се от реконструкции

© Красимир Юскеселиев


Лятото на 2007 г. От половин година България е в "клуба на богатите" - Европейския съюз. Едновременно с това на един от най-хубавите (в минало време) плажове по Северното Черноморие - Южния плаж във Варна, къпането е забранено. Причината, с извинение, е появата на замърсявания от мръсния канал във водата.

Случаят не е изолиран. Проблемът съществува на редица места, не само по Черноморието. Причината е липсата на пречиствателни станции, които да предотвратяват безпроблемното изливане на замърсена вода в реките и в морето.

Въпросът обаче е важен за Европейския съюз, който ни е поставил срок до края на 2010 година за изграждането на нужните съоръжения, както и средства за целта. А строителството е, най-общо казано, доникъде (виж карето) и шансовете страната да се справи в срок с поетите ангажименти клонят към нулата. С което вероятността за задействане на още една наказателна процедура от Брюксел по подобие на тази за отпадъците се увеличава с всеки изминал ден. Така страната рискува не само да не усвои всичките 1.2 млрд. евро по Оперативна програма "Околна среда" за проекти във водния сектор, но и да плаща глоби в размер на милиони евро, тъй като не спазва задълженията си като стана членка.

Старата песен

В момента във водния сектор се работи по същия начин, както при изграждането на регионални депа за отпадъци - с години закъснение. По думите на Евдокия Манева, бивш министър на екологията, проблемът с пречиствателните станции дори ще бъде много по-сериозен от този с депата. Те са много по-сложно технологично съоръжение, строителството им е много по-бавно и изисква много по-внимателен контрол, обяснява тя.

Въпреки че на места (като в Русе и Ловеч) станциите се строят в момента, в редица подбалкански и дунавски градове проектите все още са едва на старта. Проблем са и станции, които трябват да бъдат реконструирани, като тези в София, Пловдив, Варна и Бургас. Реконструкциите се налагат, тъй като чисто механичното пречистване на отпадните води не премахва например азота и фосфора, които водят до появата на нитрати и водорасли при попадането им в река или друг водоем.

Абсурдното в случая е, че програма за приоритетните пречиствателни станции, за техния срок за изграждане и за необходимите средства за целта съществува още от края на 90-те години. Изготвянето й по време на преговорния процес за присъединяването към ЕС е било задължително условие за влизането на страната в съюза. По навик на Министерството на околната среда от последните 4 години, програмата с разписаните в нея приоритети просто не се спазва. Вместо това министър Джевдет Чакъров се е насочил в голяма степен към изграждането на т.нар. линейни проекти, или иначе казано - ВиК мрежа, в родопските райони, коментираха експерти от бранша. Според тях акцентът върху тях е заради трудното им контролиране. Нещо се копае, впоследствие се зарива и никой не може да разбере какво реално е свършено, добавят те. Заради съмненията, че европейските пари се харчат непрозрачно и че се финансират проекти в много малки населени места, и то със завишени параметри, Брюксел нареди проверка по всички подписани договори по оперативната програма "Околна среда".

На стар глас

Отделно от това при готовите пречиствателни станции също има проблеми. "Допреди години съществуваше практиката да се разработват и изграждат сами за себе си, извън контекста на ВиК мрежата и нуждите на населеното място", разказват специалисти от бранша. Така се стигало до появата на пречиствателни станции, които работят с много малка част от капацитета си, тъй като само една от улиците на града е с канализация например.

Брюксел критикува и цените на пречиствателните станции, спечелили финансиране по оперативната програма. Любопитното е, че още през септември 2008 г. екоминистерството и общините са поискали от Камарата на строителите в България да предостави подробен ценоразпис за цените за изграждане на една пречиствателна станция в различните по брой жители населени места. До 2 хил. екв. жители цената е 528 евро на жител, за до 10 хил. - 380 евро на жител, до 20 хил. - 232 евро на жител, а до 100 хил. - 164 евро на жител. Тези цени съвпадат със средните в Европейския съюз. Въпреки това обаче ценовата картина на подписаните от министерството договори е друга. Например проектите в с. Люляково с 2500 жители, спечелило финансиране от 40.5 млн. лв. (8200 евро на жител), или с. Тенево с около 2 хил. жители и с проект за 24.5 млн. лв. (6 хил. евро на жител).

Тъжният резултат

Възможността бъдещите глоби да са сериозни идва по няколко направления. Важни са какви са щетите, произтекли от нарушението. Ако заради неспазването на европейското право са нанесени екологични вреди, както е в конкретния случай, глобата е сериозна. Освен това в сферата на екологията има още 6 процедури (от общо 10 за страната) към момента, и то без тази, която ще започне за третирането на отпадъците. Това ще натежи в полза на Европейската комисия, когато България бъде изправена пред съда в Люксембург, определящ размера на глобите. Ако се стигне до глоба, то тя се калкулира за всеки изминал ден, без работеща пречиствателна станция в дадено населено място. Съдът взима под внимание и усилията на властите за по-бързото разрешаване на проблема, което към момента не е сред силните страни на отговорните институции.

А дори и заплахите от Брюксел да ги нямаше, проблемът е достатъчно сериозен и засяга всички ни.

Липсващите обекти

До края на 2010 г. България трябва да е готова с всички пречиствателни станции за градовете с над 10 хил. еквивалент жители (това означава брой жители плюс капацитетът на промишлените и обществени сгради). В тази категория попадат 124 града, от които 70 нямат пречиствателни станции. Четиридесет от "липсващите" пък са с по-малка от 50% степен на готовност. От останалите 54 цели 37 трябва да бъдат реконструирани. До края на 2014 г. пък трябва да бъдат изградени още 380 пречиствателни станциии за населените места между 2 хил. и 10 хил. еквивалент жители, които са общо 411.

Лятото на 2007 г. От половин година България е в "клуба на богатите" - Европейския съюз. Едновременно с това на един от най-хубавите (в минало време) плажове по Северното Черноморие - Южния плаж във Варна, къпането е забранено. Причината, с извинение, е появата на замърсявания от мръсния канал във водата.

Случаят не е изолиран. Проблемът съществува на редица места, не само по Черноморието. Причината е липсата на пречиствателни станции, които да предотвратяват безпроблемното изливане на замърсена вода в реките и в морето.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  kurt avatar :-|
  Kurt

  Най-сетне, професионално и ясно написана статия във връзка с еврофинансирането, за разлика от съседната.

  Браво! Следвайте си я за пример!

 • 2
  hetel avatar :-|
  Електорална единица

  Докато не се вкарат виновните в затвора, все ще така.

 • 3
  gm avatar :-?
  GM

  Софийска вода инвестира доста пари в модернизацията на ПСОВ Кубратово, мисля, че работят по въпроса..

 • 4
  Avatar :-|
  айсайдер

  Всъщност станциите струват толкова и така се правят защото такова е заданието от Министерството на околната среда и водите.Проектите се правят точно според плана на Министерството...а разработките за пречиствателните не са от края на 90-те,а от 1982-когато имаше цялостни идейни проекти,които кой знае защо не се ползват?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.