Тигърът, който не хапе
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Тигърът, който не хапе

Тигърът, който не хапе

Защо се провали ДАНС

Димитър Пеев
11542 прочитания

© Надежда Чипева


АНС е тигър, който хапе. Ще го докажем." Заканата е на бившия вече председател на ДАНС Петко Сертов и датира точно от една година. В единственото си интервю (дадено за немската преса и прекопирано впоследствие в "24 часа" и "Труд") той казва още: "ДАНС има ясна визия как да противодейства на опитите за злоупотреби с еврофондовете, нарушаването на общите митнически регулации, прането на пари и презграничната организирана престъпност."

Една година по-късно нарочената за "българско ФБР" структура е пред тотален ремонт, а още на втората седмица като премиер Бойко Борисов прие оставката на председателя на агенцията. За близо година и половина съществуване ДАНС не успя да отговори на обществените очаквания, накара партньорските служби да й обърнат гръб, създаде много повече скандали, отколкото смислени резултати. Всичко завърши с фиаско - в последния работен ден на Петко Сертов в централата на агенцията (по-думите на експерти, ай-сигурната сграда в България) беше получен фалшив сигнал за бомба. По-интересното обаче е как ДАНС стана бомба със закъснител...

Създаването на ДАНС - грешка при зачеването

Едва ли някой би могъл да отрече, че основният двигател за създаването на агенцията не беше желанието на кабинета Станишев за реформа в сектора за сигурност, а уреждането на сблъсъците между лобитата в БСП. Законът за ДАНС беше компромис между няколко фактора - желанията на президента да не губи лостовете си за влияние в някои от специализираните служби (в частност цивилното и военното разузнаване, както и Националната служба за охрана), тогавашния вътрешен министър Румен Петков (който се бореше да опази контраразузнаването и службите за следене и подслушване), както и отделните желания на останалите коалиционни партньори. В крайна сметка законът беше написан и приет на крак в парламента, без по него да има обществено обсъждане и още повече - да е част от някаква цялостна стратегия и концепция в сектора сигурност (няколко месеца по-късно парламентът например пренаписа изцяло новия Закон за МВР).

В ДАНС съвсем механично бяха събрани четири структури, които далеч не бяха известни с успешна и безгрешна дейност - Военното контраразузнаване от Министерството на отбраната, Национална служба "Сигурност" (контраразузнаването) от МВР, Агенцията за финансово разузнаване от Министерството на финансите. Служителите на тези служби почти механично бяха преназначени на работа в ДАНС, без да бъдат подлагани на тестове за лоялност или пък да се проверява тяхната надеждност. Те получиха заплати,в пъти по-високи от тези в МВР, което доведе до напрежение между "агентите" и служителите на вътрешното министерство.

Тъй като тройната коалиция не успя да постигне съгласие за това как точно да изглежда ДАНС и какви да са й правомощията, ключови въпроси бяха оставени за решаване с подзаконов нормативен акт - Правилника за прилагане на Закона за ДАНС. В него допълнително (без обсъждане и съвсем тайно) беше разширен мандатът на агенцията. Това не беше съобразено с вече течащите реформи в МВР, което доведе до пълната липса на яснота за това кой какво точно прави и с какво се бори. Например ДАНС защитава национална сигурност, но никой не знае какво точно е национална сигурност. Според трактовката на агенцията това може да бъде всичко - от кризата с боклука през слуховете за отровената вода до проблемите в ЦСКА. В същото време агенцията работеше и по наркоканали и по организирана престъпност и така дублираше работата на вътрешното министерство.

В крайна сметка беше създадена структура, на която се възлагат големи надежди. Тя не може да разследва (за разлика от истинското ФБР например), но за сметка на това има полицейски (да задържа и прави акции), аналитични (да събира информация) и административни (да издава или не допуск за класифицирана информация, да допуска или не чужденци и т.н.) правомощия. Този неясен хибрид между функции направи абсолютно невъзможна отчетността на агенцията, като ръководството й винаги можеше да твърди, че върши някаква работа, без това да е реално измеримо.

При създаването й ДАНС беше продадена пред обществото като службата, която би трябвало да се пребори с корупцията по висшите етажи на властта и организираната престъпност. Въпреки че разполага с бюджет от 136 млн. лв. и близо 3000 души персонал, по тези направления работят не повече от 150 служители. Конкретно по корупцията работят сигурно още по-малко, а именно това е най-продуктивната дирекция в ДАНС.

Кабинетът на председателя, или кой точно управлява

Един от най-противоречивите моменти при създаването на ДАНС е правомощието на председателя да създаде "кабинет на свое подчинение". Впоследствие в тази структура, която по закон би трябвало да "подпомага при формулирането и разработването на конкретни решения за изпълнение на политиката по защита на националната сигурност, както и при осъществяването на връзките с другите държавни органи и неправителствени организации", бяха назначени хора, без да е ясно какъв е критерият за подбора им дори. Най-фрапиращото е, че до ден днешен официално никой не знае кои и колко са членовете на този кабинет.

От малкото достъпна информация разбираме, че в този де факто политически кабинет попадат говорителят на агенцията Зоя Димитрова, бившата барета, сътрудник на НСС и основател на "Аполо и Болкан" Алексей Петров, уволненият шеф на столичното данъчно управление Димитрина Захаринова, бившият съветник на премиера Станишев и бивш областен управител на Хасково Ценка Василева.

Не е ясно също кой от изброените съветници е отговарял например за връзките с неправителствения сектор, но е сигурно, че някои от съветниците са участвали пряко в оперативната работа на ДАНС. Източник на "Капитал", присъствал на срещите между ръководствата на ДАНС, МВР и прокуратурата, разказва, че редом до Петко Сертов от ДАНС участвал и Алексей Петров.

Това е повече от странно, защото членовете на този кабинет нямат оперативни функции (поне не и според закона). По този начин практически се обезсмислят двамата заместници на агенцията, които би трябвало да носят пряка отговорност за случващото се в ресорите им, както и правомощията на десетките останали ръководители по секторите, отделите и дирекциите в агенцията.

Мръсни танци

Комбинацията от неясни субекти на ръководни постове в ДАНС и още по-неясните правомощия на структурата успя да я превърне в средство за политическа разправа с неудобните. Например чрез непрозрачната процедура по отпускането или отнемането на допуск до класифицирана информация агенцията практически се превърна в основния кадровик в държавата, без въобще това да е смисълът от нея, както се случи с бившия директор на НАП Мария Мургина и директора в Министерството на отбраната Стоян Стоянов-Стуци (ако има основания те да бъдат отстранени от поста им, Наказателнопроцесуалният кодекс предвижда открита и съдебна процедура за това).

Именно по казуса с Мургина пролича явно синхронът между действията на агенцията и тези на лидера на РЗС Яне Янев по схемата "изказване на Янев - внасяне на сигнал в ДАНС - шумна операция на агенцията".

Така разследващият политик успя бързо да изгради имидж "Спирам корупцията" и да влезе в парламента. Ако комбинираме симбиозата Янев - ДАНС с признанието на Румен Овчаров, че БСП е създала РЗС, и острата реакция на бившия земеделец срещу смяната на Петко Сертов, хипотезата, че ръководството на агенцията e участвало в политическо инженерство, не звучи абсурдно. Друг е въпросът, че с журналистически средства е трудно да се установи дали това е наистина така.

Когато Петко Сертов подаде оставка, говорителят на агенцията Зоя Димитрова в прав текст каза, че върху работата на ДАНС е оказван политически натиск от "различните сфери на властта", на който председателят стоически устоял.

Въпреки това няма известна сериозна разработка срещу представител на предишното управляващо мнозинство. През последната година от управлението си премиерът Сергей Станишев направи твърде много компромиси в името на коалицията си с ДПС. Ако са верни твърденията на висши служители на ДАНС, че той лично и доста плътно е следял дейността на агенцията, тогава едва ли е учудващо, че тя не произведе нищо сериозно.

Източници на "Капитал" разказват, че на оперативно ниво в ДАНС не имало "забранителен списък", но и събираната информация не се е реализирала. В същото време смяната на властта е подействала като двигател и обемът на работата видимо се е увеличил: "До този момент министрите ни възприемаха като врагове, не ни изпращаха информация, бавеха я, докато сега има пълно сътрудничество."

ДАНС - без публичност и контрол

Повече от показателно е, че година и половина след създаването й ДАНС няма сайт. Независимо от конспирацията, в която работи подобна структура, интернет страницата е санитарен минимум на публичността. Например - чисто теоретично, ако някой иска да съобщи нещо на ДАНС, той трудно може да разбере къде е адресът на агенцията.

По-притеснително е, че освен че не успя да си направи собствен сайт, ДАНС успешно успя и помогна за закриването на един чужд - Опасните новини.

Първият шумен скандал, в който агенцията се замеси, беше именно операцията по установяването на това кой седи зад тази сайт, където се публикуваше странен микс от чисто жълти новини и материали, разказващи за корупционни практики по висшите етажи на властта, включително и в самата агенция.

Не е ясно защо ДАНС се намеси в разкриването на хората, списвали тази страница, но малко след успешната мисия на агенцията сайтът беше спрян. А след това предполагаемият автор на текстовете в него - журналистът Огнян Стефанов, беше зверски пребит.

На сутринта след побоя, когато новината за побоя над Стефанов набираше сила, от пресцентъра на агенцията изпратиха покана до медиите да отразят ареста на зам.-председателя на ДАМС Иван Леков. Резултатът - на другия ден всички вестници показваха как Леков (оправдан впоследствие от съда) е отведен от качулати служители на агенцията...

Най-яркият пример за работата на ДАНС с медиите, в буквалния смисъл на думата, е разработката "Галерия" - оперативното дело, в което са подслушвани и събирани разпечатките на журналисти и издатели. След гръмването на скандала Петко Сертов използва случая, за да се раздели с вътрешната опозиция в агенцията - Владимир Писанчев, Веселин Марков, Цветлин Йовчев и заместника си Иван Драшков, и назначи комисия по разсекретяване на делото. До ден днешен обаче това така и не се е случило, а истинските мотиви за отстраняването (което още не е влязло в сила) на Драшков така и не станаха ясни на обществото.

Липсата на публичност в дейността на ДАНС върви ръка за ръка с друга липса - на контрол. За целта трябваше да има специална парламентарна комисия. Това обаче така и не се случи, тъй като предишното управляващо мнозинство не можа да преглътне идеята, че опозицията би трябвало да има доминираща роля в тази комисия с цел по-добър контрол.

Изолация от външния свят

Преди няколко седмици ДАНС разпространи съобщение, че "при съвместна акция между Агенция "Митници" и ДАНС в сътрудничество с Американската служба за борба с наркотиците (DEA)" във Варна са открити 714 литра концентриран разтвор на кокаин, скрит в бутилки с вино, натоварени на контейнер, идващ от Южна Америка.

Това, което обаче не пише в съобщението, е, че акцията се смята за провалена. Причината - няма задържан получател. По информация на "Капитал" получателят на пратката е напуснал страната, щом разбрал, че контейнерът е селектиран за проверка, близо седмица преди операцията. И още - каналът е наблюдаван в продължение на месеци от МВР, които са възнамерявали контролирано да пропуснат пратката, за да видят кой още участва във веригата.

И това не е всичко, източници на "Капитал" от правоохранителните органи разказват, че DЕА нямат нищо общо с тази операция. Потърсихме за коментар ръководителя на истанбулския офис на агенцията Марк Снайдър, който лаконично отговори: "Въпреки че ДЕА първоначално не беше замесена в тази операция, агенцията предостави помощ впоследствие при разследването на случая."

Пресиленото кредитиране на DEA в операцията (пресъобщението на ДАНС за акцията завършва така: "Този случай е поредното доказателство за доброто сътрудничество между правоприлагащите органи в България и САЩ") не е случайно. Нарочената за българско ФБР структура е практическа изолация от чуждите служби. Миналата седмица лидерът на ДСБ и председател на комисията за контрол на ДАНС в парламента Иван Костов разказа, че именно в контекста на това изолиране е било отменено и посещение на Петко Сертов в САЩ. Липсата на доверие в ДАНС е отразена и в доклада за борбата с тероризма през 2008 г. на Държавния департамент, който в прав текст казва, че репутацията на агенцията е спаднала бързо и е ударила дъното през септември и октомври миналата година "в резултат на серия от скандали".

Работата с другите служби - хаос

Случаят с кокаина във Варна далеч не е единственият подобен. Източници на "Капитал", пожелали анонимност поради естеството на темата, разказват за случай, в който е било извършвано външно наблюдение на лице, за което има данни, че организира търговия и производство на наркотици. Неочаквано за всички обаче зад служителите на МВР се появила "опашка" - автомобил, който следял преследвачите.

Ситуацията била инфарктна, тъй като операцията била пред провал - а сигурността на полицаите - изложена на риск. Бърза проверка показала, че тези които преследват служителите на МВР в действителност са служители на... ДАНС и след кратък разговор с ръководен кадър в агенцията агентите били принудени да се оттеглят.

На фона на скандалите, в които ДАНС непрекъснато се забъркваше, през последната година и половина агенцията търсеше постоянно опити за легитимация. Най-лесната форма за това бяха шумните акции, чийто резултат често се разминава с първоначално заявеното. По пътя към публичност например ДАНС успя да задържи 50 кг аспирин (официално - лаборатория за производство на амфетамини) и да разбие група, произвеждаща... анаболни стероиди. В същото време агенцията се превърна в отдушник за всички тегоби на страната - тя работеше по купени мачове, проблемите в ЦСКА, проверката на доклада на ОЛАФ, кражбата на суровини в "Кремиковци", слуховете за фалит на Първа инвестиционна банка, слуховете за авария в АЕЦ "Козлодуй" и слуховете за замърсяване на водата в София.

Автор: Капитал

АНС е тигър, който хапе. Ще го докажем." Заканата е на бившия вече председател на ДАНС Петко Сертов и датира точно от една година. В единственото си интервю (дадено за немската преса и прекопирано впоследствие в "24 часа" и "Труд") той казва още: "ДАНС има ясна визия как да противодейства на опитите за злоупотреби с еврофондовете, нарушаването на общите митнически регулации, прането на пари и презграничната организирана престъпност."

Една година по-късно нарочената за "българско ФБР" структура е пред тотален ремонт, а още на втората седмица като премиер Бойко Борисов прие оставката на председателя на агенцията. За близо година и половина съществуване ДАНС не успя да отговори на обществените очаквания, накара партньорските служби да й обърнат гръб, създаде много повече скандали, отколкото смислени резултати. Всичко завърши с фиаско - в последния работен ден на Петко Сертов в централата на агенцията (по-думите на експерти, ай-сигурната сграда в България) беше получен фалшив сигнал за бомба. По-интересното обаче е как ДАНС стана бомба със закъснител...


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

27 коментара
 • 2
  Avatar :-|
  читател

  Много добра и аналитична статия... Дали обаче не е по-удачно в последния абзац в изречението: "Най-лесната форма за това бяха шумните акции, чийто резултат често се разминава с първоначално заявеното (вижте следващите две страници).", да се махне написаното в скобите, тъй като е объркващо в онлайн варианта. И аз първо потърсих къде са тия следващи страници от статията...

  Иначе статията е изключително интересна - гласувах за нея на оранжевия бутон над заглавието...

 • 3
  Avatar :-|
  Чарлз Буковски

  Обществото трябва да разбере едно: ДАНС, НСБОП, следствие, съд и прокуратура са институции с огромни разходи на плещите на данъкоплатеца, а когото и да заловят, обвинят и осъдат, откраднатите пари никой повече не успява да върне. Затова осоновният приоритет на държавата трябва да бъде, как да не се стига изобщо до ДАНС. Нужна е смяна във философията на управление. Държавата трябва да си свие функциите. Като почне държавата да преразпределя 20% спрямо сегашните 42%, когато чиновниците станат също наполовина на сегашните, тогава и за ДАНС ще има двойно по-малко работа, с 10 пъти по-голям шанс да си я свърши като хората.

 • 4
  Avatar :-|
  Flash

  Евала, Буковски. Ще отнеме десетилетия докато се осъществи това. Междувременно, гледай да не се качиш на грешния полет :)

 • 5
  Avatar :-|
  !!!!!!!

  Бре, много грешки във Варна бе. Чак да се чудиш що ли

 • 6
  joro01 avatar :-P
  joro01

  Защо според вас американците не са бачкали с тях?

 • 7
  Avatar :-|
  Ivanov

  Въпреки, че автора няма понятие от тази или другите служби, за които говори, ми хареса стила му - тип "полицейска академия". За най голямо съжаление именно по сценариите от този филм са действията и на ДАНС реално.

 • 8
  Avatar :-P
  FBI

  130 млн на 3000 човека, то по 45 000 лв на човек ве... Тя затова таз Зоя бръщолеви глупости на ачика, къде ще взема иначе такава заплата.. Мишоци пълни, какви далавери ще разкрият, като нямат и елементарна подготовка и познания... Да ги пращат момчетата по районните, поне там да се почувстват, че нещо вършат, да не ги тормозят....

 • 9
  Avatar :-P
  FBI

  "- тя работеше по купени мачове, проблемите в ЦСКА, проверката на доклада на ОЛАФ, кражбата на суровини в "Кремиковци", слуховете за фалит на Първа инвестиционна банка, слуховете за авария в АЕЦ "Козлодуй" и слуховете за замърсяване на водата в София.."
  Леле, леле....

 • 10
  Avatar :-|
  Victoria

  Пореден реализиран опит за яхване на спецслужбите при всяка нова власт - на това ми прилича гюрултията около ДАНС и махането на шефа, назначен от предишната власт. Когато премиерът е в студена война с МВР-шефа (конфликта Станишев - Р. Петков), вади от територията му най-важната информационна служба (НСС) и прави ДАНС. Когато следващият премиер е фактическият стопанин на МВР (чрез своя Цветанов), изважда от ДАНС службата и я праща пак в МВР под свой надзор. Така си върви керванът 20 години и така продължава, за да се владее информацията за... какво мислите? Ами за неприятелите на властта. Нищо ново под слънцето.
  Та хич да не си правим илюзии за някакви пробиви в борбата с ... и тъй нататък големи приказки.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK