ГДБОП - една не чак толкова мръсна дума
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ГДБОП - една не чак толкова мръсна дума

ГБДОП&nbsp;трябва да бъде изградена от нулата<br />

ГДБОП - една не чак толкова мръсна дума

ДАНС най-вероятно ще стане изцяло контраразузнавателна агенция

9471 прочитания

ГБДОП&nbsp;трябва да бъде изградена от нулата<br />

© Цветелина Ангелова


Новият председател

Цветлин Йовчев е роден на 07.05.1964 г. в гр. Плевен. Женен, с едно дете. Завършил е ВВМУ "Никола Вапцаров" – Варна. Магистър по икономика от СУ "Св. Климент Охридски" и докторант на свободна практика. Владее английски и руски езици. От 1993 г. Цветлин Йовчев работи в НСС, където последователно е началник на сектор, началник на направление и заместник-директор. От създаването на ДАНС работи в агенцията като главен директор на главна дирекция "Контраразузнаване". През октомври 2008 г. напуска ДАНС по собствено желание. Ползва се с изключително доверие от партньорските служби. Близък е до Иван Драшков, но хора, които го познават, казват, че не е зависим от него.

апочваме с малко хронология от последните няколко седмици. На 21 юли вътрешният министър и силов вицепремиер Цветан Цветанов обяви, че Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) ще бъде възстановена и ще й бъдат "върнати всички функции, които ги имаше преди ограничаването им от промените", като всичко това е "краткосрочна цел". Пак тогава той намекна, че ДАНС трябва да има други приоритети: "пролиферация, контраразузнаване и също информационно-аналитичната дейност".

След още няколко дни - на 3 август, премиерът Бойко Борисов прие оставката на председателя на ДАНС Петко Сертов, за да предложи на негово място Цветлин Йовчев.

Да поясним - новата власт има намерение да възстанови ГДБОП вътре в МВР и тя да се превърне в елитна служба, като поеме изцяло борбата с организираната престъпност и корупцията по висшите етажи на властта. Неясният сега мандат на ДАНС да се сведе до чисто контраразузнавателна (цивилна и военна) и финансоворазузнавателна дейност, да работи заедно с другите служби по борбата с тероризма и да е надежден партньор на европейските и американските служби в тези области. За да стане второто, е необходимо ново лице на ДАНС и ето защо ДС кадърът Петко Сертов беше заменен с контраразузнавач от кариерата, назначен след 1989 г., какъвто е Цветлин Йовчев (повече за него - в карето).

Лесна ли ще е промяната?

В никакъв случай. Въпреки че Цветан Цветанов говори за краткосрочни промени, възстановяването на ГДБОП няма да е лесна задача. В продължение на години службата беше постепенно смачквана и ликвидирана (в последния вариант тя имаше по-малки правомощия от жандармерията например) и стана убежище за служители със съмнителна репутация. Много често шумните й акции бяха изпразнени от съдържание. Натоварването на подобна структура с нови и нови правомощия, е равносилно на това човек на хемодиализа да бъде пратен да бяга маратон. В същото време прехвърлянето на служби от ДАНС в МВР без съмнение ще има демотивиращ ефект за служителите в агенцията и може да прекъсне започнатите процеси и работа (например по борбата с корупцията). Ето защо при реформата трябва да се измисли механизъм за допълнителна мотивация, какъвто, освен запазване на заплащането, могат да бъдат и гаранциите за оперативна независимост.

Реформата няма как да се реализира с промяна в Законите за МВР и ДАНС, което е законодателно предизвикателство и отнема технологично време.

Kакво трябва да стане с ГБДОП?

Елитна служба, която да е в МВР, но извън шапката на Главна дирекция "Полиция". В нейния мандат ще покрива борбата с организираната престъпност и най-вероятно корупцията по висшите етажи на властта (освен ако не се реализира идеята за отделна структура "Антикорупция"). Най-важното без съмнение обаче е необходимостта в същото време да е в такт със съвременните тенденции в полицейското и криминално разузнаване. Нейните служители трябва да работят рамо до рамо с разследващите органи (предишното ръководство на МВР изпрати дознателите в сграда, която се намира на десетина километра от централата на ГДБОП), за да се постигне в крайна сметка най-важното - събиране на годни за пред съда доказателства. Високопоставени източници на "Капитал" в МВР, пожелали анонимност поради естеството на темата, разказват, че при възстановяването на БОП, ще бъде направен пълен реподбор на служителите - тестове за лоялност, регистрация на мобилните телефони и т.н. Ще бъдат използвани всички възможности техните заплати да бъдат завишени, поне до нивото на тези в ДАНС. Такъв експеримент вече е бил направен със сектора, който се занимава с отвличанията.

ГДБОП трябва да се превърне в равноправен партньор на ДАНС по статут и заплащане, за да се развива диалог и ползотворна конкуренция (вместо, както разказваме на стр.10-11, да си пречат взаимно).

Какво да стане с ДАНС?

Структурата на агенцията може да се реформира, за да се постигне по-голяма ефективност. Ако ДАНС стане контраразузнавателна агенция, съществуването на дирекция "Технически операции" (с качулките) е безсмислено, същото може да се каже и за дирекция "Управление при кризи и отбранително-мобилизационна подготовка". Сега в ДАНС има общо 16 дирекции, като някои от шефовете им са "приносители на пощата" - реално носят справки, подготвени от звената под тях. Щатът на агенцията, който е малко над 3000 души, може да се съкрати. Модерната практика е (така е в Англия например) структурата на подобни агенции да бъде гъвкава и да се нагажда към конкретните опасности, които са на дневен ред. Например при кризата за Фолклендските острови, отделът, който отговаря за Аржентина, бил увеличен близо 20 пъти, след което отново е намален.

Трябва да бъде подсилен капацитетът на финансовото разузнаване, защото след вливането в ДАНС той удари дъното си и в момента дирекцията е нещо като пощенска кутия.

Това ли е всичко?

Далеч не. За да има смисъл цялата тази реформа, тя трябва да е част от изработването и реализирането на цялостна стратегия в сектора за сигурност. Това налага създаването на закони за другите "специални" служби - цивилното и военното разузнаване и дори Националната служба за охрана.

Новият председател

Цветлин Йовчев е роден на 07.05.1964 г. в гр. Плевен. Женен, с едно дете. Завършил е ВВМУ "Никола Вапцаров" – Варна. Магистър по икономика от СУ "Св. Климент Охридски" и докторант на свободна практика. Владее английски и руски езици. От 1993 г. Цветлин Йовчев работи в НСС, където последователно е началник на сектор, началник на направление и заместник-директор. От създаването на ДАНС работи в агенцията като главен директор на главна дирекция "Контраразузнаване". През октомври 2008 г. напуска ДАНС по собствено желание. Ползва се с изключително доверие от партньорските служби. Близък е до Иван Драшков, но хора, които го познават, казват, че не е зависим от него.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  ха!

  ГДБОП (а и не само той) се нуждае от доста модерна техника, която не е особно скъпа (на цената на няколко депутатски автомобила), която въпреки кризата съвсем спокойно може да се вземе на лизинг.

  Нелепо е престъпниците да имат по-добра техника от родните полицаи...

 • 2
  Avatar :-|
  Граничаря

  Всичко ще се оправи,много бързате.Стига провокатори,които предполагам са внедрени вече в ГЕРБ,от БСП,да не поемат важни служби в МВР,както и да не се вслушат в техните покровители.Много е сложно това,но ако внимава Премиера и Министъра,подбират се хората,както и върнат все още желаещи,смачкани,уволнени несправедливо,набедени-но добри професионалисти от МВР,Митниците,ДАНС-ще се свормират работещи отлично екипи,служби,спец.служби за борбата с тероризма,корупцията,контрабандата,наркотрафика,както и с битовата престъпност,която трови живота на обикновенните избиратели.Но има едно НО:КОПИЕ-част ОТ В-К "СТРУМА"-ДНЕС:7 август 2009 @ 16:32 | буден гражданин Оценка: -3 (9 гласа) Oдобрявам Не одобрявам  Добре е направил Титянов, че е приел хорицата, ама какво мочакват те от него.? Той неможе неговата къщица да оправи ще помотгне на тях.Първо да провери обстойно проведения конкурс за назначаване на полицаи на който беше председател и да види какви разни безобразни ги вършиха неговите подчинени Мичева и компания.Срам е за системата от такива хора в нея.Да взимаш по 7 000 лева от бедните момчета, които искат да служат вярно на държаната. Е това е вече престъпление и нека компетентните органи се самосезират и извършат проверка и видят какви и на кой близките са вътре.Е със сигурност тях утре няма да ги съдят, защото 99 % от тези "платени " и мамини синчета- четгета никога няма да бъдат изпратени да задържат и да се срещнат очи с очи с престъпниците.Е затова в Благоевград процъфтява все още търговията с дрога и женска плът.Горко на все още малкото останали верни на системата момчета,че всичката черна работа трябва да я вършат те и......после виновни.Г-н Титянов провери си хората около те  Дворът на ОД на МВР - Благоевград като разбунен кошер след 82-те г. затвор по случая “Чората”, полицаите: Започваме подписка в защита на петимата колеги. • 3
  Avatar :-|
  бля-бля

  И какво ще се получи в крайна сметка : Най - възможния вариант: разделяй и владей : УВЕЛИЧАВАНЕ на заплатите на служителите в новата ГДБОП, а за останалите служители отново следен пръст; някой май не лисли с главата си а с онома между краката си.Отново ще настъпи разделение и противопоставяне - ти получаваш повече - върви си бачкай, не търси помощ от другите "простосмъртните ".А точно от тези " простосмъртни" зависи всичко - обработка, завеждане, огледи, претърсвания и всичко останало докато се стигне до самата реализация.Ама " парсата" ( наградите) отново ще отидат при "богопомазаните".Щом се предлага да са извън структората на Националната полиция , то какво общо ще имат с МВР ?Или отново ще направим всички останали служби и служители от МВР придатък към една структора, дори и важна, без съмнение, но нека да се обмисли много внимателно къде трябва да бъде и какво ще бъде взаимодействието на таси структора с останалите звена в МВР.Ново разделение на "висши" и " нисши" служители в едно министерство не е най - добрия вариант.Да не стане така, че "вместо да изпишите вежди - да извадите очи".За съжаление примерите за това са много - на служителите в МВР им писна от "РИФОРМИ".И още нещо - на същите тези служители им писна да четат и слушат глупости на "компетентни " журналисти които и хабер си нямат от структора, правомощия и други дейности в МВР.Най малкото нека проверят колко е истинската, чистата ПОЛИЦИЯ в страната и то на глава от населението, а не да стават за смях.Да се направи разграничението между ОБЩ брой служители в МВР и численост на ПОЛИЦИЯ.Това са две коренно различни неща.Ама май някой има интерес да "бърка" тези две коренно различни неща.Тъпо и смешно!Освен ако не изпълнява нечия политическа поръчка.А тя е ясна - възможно най пълно и непрекъснато да се плюе по МВР.Жалко за българската ( ако е останала такава)журналистика!!Да слугуваш на чужди господари!! Създавайки по този начин на тази структура, ( и то в областта на заплащането)не очаквайте МОТИВАЦИЯ от другите служители !!!

 • 4
  Avatar :-|
  Китаец

  Докато не бъде извършено качествено прочистване в тези служби,не чакайте резултат.Вместо това,Бойко Борисов,продължава неуморно да назначава хора съпричасни с кражбите,далаверите и другите тежки престъпления на предишните управляващи.Щели да валят всеки ден осъдителни присъди,може,ама не вярвам.

 • 5
  werginija avatar :-|
  werginija

  Хората от БОП, с които съм се срещала, си вършеха добре работата и дори ме предупредиха, че е сериозно, а аз си мислех, че е незначително. Само дето подскачащият по това време помак на Алексей, който се опита да пречи на разследването, сега е повишен-заслужило е момчето.

 • 7
  Avatar :-|
  Умен

  Римейк на "Българска работа-1,2,3..n". Замисълът на ДАНС беше, да е независим от правителството, за да може да гони корупцията по високите етажи и в МВР. Затова възторжено го наричаха българското ФБР. Не знаем защо не стана точно така, както се искаше, но вече ни омръзна и захвърляме играчката. И Тодор Живков така 20 години вечно правеше икономически модели и след година ги изоставяше. Мислех, че е заради комунизма, ама сега виждам, че то било българска работа. 1300 години са това.

 • Ядовит

  ГДБОП трябва д работи преди всичко срещу хората, които се чувстват безнаказани. Признаците, по които могат да ги открият са ОЧЕВАДНИ. Ако "правосъдната" ни система продължава да не прави нищо, ГДБОП да наказва, да пречи всячески на тия търтеи и дерибеи.

 • 9
  Avatar :-|
  al

  ако е вьзможни някои да ми каже кьде требва да се подадат документи за кандидатстване в ГДБОП ИЛИ ДАНС.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK