Изненада в чекмеджето
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Изненада в чекмеджето

Изненада в чекмеджето

Неразплатени договори за 300 млн. лв. изправят регионалното министерство пред фалит

8008 прочитания

© Надежда Чипева


В коридорите на строителното министерство все още се мяркат работници, които почукват по дограмите и прокарват кабели. Тук сме в света на контрастите. Отвън фасадата е класически соц. Вътре скъклен таван, току-що полирани подове, шадраван. Индивидуален асансьор води до кабинета на министъра - просторен, елегантна ламперия, бамбуков паркет, дизайнерско осветление.

Сегашният му обитател Росен Плевнелиев е заровен в купчина листа. Оттам изскачат големи суми с още по-големи минуси отпред - в абсурден контраст с миризмата на лак и нови мебели.

Предшественика на поста - Асен Гагузов, е оставил трудно завещание. Договори, в които е обещано да бъдат платени над 300 млн. лева, но без да е ясно откъде. Парите за издръжка на министерството са похарчени на 83.2% от планираните. Ако всички документи бяха в една папка, отгоре трябваше да пише "Фалит".

Между октомври и май, по времето, когато частните фирми свиваха разходи и реструктурираха дейност, за да успеят да прескочат кризата, кабинетът "Станишев" се е "борил" с нея по свой си начин. Строителното министерство специално е подписало 361 договора за укрепване на свлачища, строително-монтажни работи, реконструкции на водопроводи, изграждане на канализации и строителен надзор.

"Имало е съзнателен план за бюджета - харчене до дупка", стига до извод Плевнелиев. Ден по-рано министрите от новото правителство трябваше да се справят с първата си задача - да орежат разходите да ведомствата, за да спасяват очертаващата се милиардна дупка в публичните финанси.

Златен ремонт

През седмицата медиите се впечатлиха най-вече от случая със самата сграда на строителното министерство. Според Плевнелиев общата стойност на реконструкциите е над 41 млн. лева. Което прави 2254 евро на кв. метър - двойно над пазара. Договорът е подписан през септември, като изпълнител е единственият кандидат по обществената поръчка - "Главболгарстрой".

Бившият министър Асен Гагаузов реагира по абсурден начин. Първо обяви, че негов подпис не стои никъде - други хора отговаряли за проекта (добър стил). След това имаше нещо в смисъл, че цената не се смятала така, което е интересно като реплика към новия министър, който е построил цял един бизнес парк в "Младост". Пред "Капитал" Гагаузов каза, че стойността на квадрат била 760 евро - "така ми казаха от "Главболгарстрой". Скъпо ли е или евтино, не можел прецени.

"Това, което е страшно и много изненадващо, е, че по Закона за обществените поръчки може да се прави търг само с един кандидат", посочва Плевнелиев, докато рови из документите. Друг фундаментален проблем според него е в решението да се провеждат търгове за инженеринг, с което според министъра държавата като клиент абдикира от възможността да участва в определяне на цената. Това означава, че вместо министерството първо да определи каква точно е задачата и да оптимизира разходите за изпълнението й, то дава цялата власт още в началото на избрания изпълнител. Така се е случило и с ремонта на министерството. По думите на Плевнелиев "Главболгарстрой" още не са предоставили окончателни актове за свършената работа по проекта за сградата на ведомството. В момента тече проверка на инспектората на министерството по договора и след като излезе докладът, ще бъде решено дали ще се отнесе случаят до прокуратурата.

Дай още милиони

Ето и обяснението на Гагаузов защо е сключвал договори, без да разполага с пари. Според него от бюджетния излишък му били обещани 900 млн. лв., но после дошла кризата и не ги получил. Преди една година и половина, когато са пуснати обявленията за поръчките, откъде да знам, че ще има финансова криза, каза Гагаузов. Факт е всъщност, че правителството на Станишев късно призна наличието на каквато и било криза въпреки сриващите се финансови пазари и фалитите на финансови мастодонти на Запад.

Данните на регионалното министерство засега сочат, че най-активни в сключването на договорите през последните месеци на кабинета "Станишев" са били дирекциите "Благоустройствени дейности" и "ВиК". Първата дирекция се занимава с геозащитни дейности, укрепване на корита и строителство на някои пътища. Тя е сключила договори за близо 124 млн. лв. От "ВиК" пък са подписали договори за 141 млн. лв. При тези договори оценката дали проектите са били нужни или оскъпени е по-трудна и бавна, защото става въпрос за дейности като коригиране корита на река, укрепване свлачища и брегове.

Новият регионален министър не е заварил числата на бюрото си, както може би трябваше да бъде. Поискал справка, три дни по-късно тя дошла - договорите, по които ведомството работи в момента, са на обща стойност 537 млн. лв., от тях 200 млн. лв. вече са изплатени.

"Според тях (служители на ведомството - бел. ред.) няма необезпечени договори, защото те първо са се сключвали и в един определен момент министърът отива, договаря се с министъра на финансите и се отпускат целево малко пари тук, малко пари там", разказа Росен Плевневлиев. Той не е сигурен какви данни още ще излязат, защото проверката не е приключила, а някои документи стояли по чекмеджета в министерството. Подобен случай имало наскоро с евроексперти, които поискали документацията по един европейски проект.

В мрака

"Опитвам се да разбера тази машина, защото тя е много добре смазана да работи в недобрата посока", каза още регионалният министър. Той дава за пример работата на звената, които е трябвало да осъществяват контрол върху изразходваните средства. Инспекторатът на ведомството не проверявал дирекциите, занимаващи се с инвестиции, а работел по сигнали на граждани. Звеното за контролинг пропускало да отбележи, че са били подписвани договори без обезпечение. Има и трето звено – за одит, което се занимавало само със счетоводните въпроси. Сигналите за корупция по програма ФАР пък отивали при самите служители, работещи по програмата. Най-интересен бил случаят със звеното за обществени поръчки, което било пряко подчинено на началника на кабинета на Асен Гагаузов. "Ако вие може да ми дадете обективна причина защо това е така, то аз нямам такава...", заяви Плевневлиев.

За да се промени сегашната ситуация, вече е започнал функционален анализ, който трябва да засили ролята на инспектората. Анализът трябва да е готов до края на август, след което ще се приеме и промяна в устройствения правилник на министерството. "Въпросът е да променим системата така, че да станем много по-прозрачни, да намалим максимално щетите за държавата и да се смаже механизмът", допълва министърът на регионалното развитие. Подобни мерки ще трябва да вземат повечето нови министри, всеки от които тези дни, вместо да прави политика или да се бори за пускането на парите от ЕС, обезврежда "бомби" за милиони левове (виж каретата), заложени от предишното правителство.

България може да плаща глоби заради Джевдет Чакъров

На практика държавата закъснява с проекти във всички сектори на екологията. Това е и сферата, в която не само може да се загубят средства по европейските програми, но и да се плащат глоби на неизпълнение на поетите ангажименти.

До края на 2010 г. всички градове в страната с над 10 хил. еквивалент жители (общо 124) трябва да имат пречиствателни станции за отпадни води. Към момента 70 от тях липсват, а редица от вече изградените трябва да бъдат реконструирани. Като причина за забавянето новият министър Нона Караджова определи "безотговорните" решения на предишното правителство. По оперативна програма "Околна среда" до момента са подписани множество договори за неприоритетни обекти в малки населени места, като редица от тях са със завишени цени. От одобрените проекти за над 1 млрд. лв. по програмата само 300 млн. лв. са насочени към големите градове. Държавата не спази крайния срок (16 юли) и за затварянето на старите общински сметища. Това стана, тъй като цели 23 нови регионални депа все още липсват. За тези два нерешени проблема ще бъдат започнати наказателни процедури срещу страната. Дори и без тях към момента в екологията има 10 такива, което изпреварва всички други област на европейското право, взети заедно.

Проверка показала огромен проблем и с парите по ИСПА, тъй като само 28% от тях са усвоени. Като допълнение в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (в което се събират средства от различни екотакси) към момента има нула лева. То обаче ще трябва да се разплаща по договори с общини на стройност 133 млн. Договорите неизненадващо отново са за неприоритетни проекти.

Новите самолети на правителството - неизгодни

Наследството на новия министър на транспорта Александър Цветков включваше и два правителствани самолета "Ербъс 319", за които оттук нататък транспортното министерството няма да може да внесе нито една вноска по договора за лизинг. Вноските по сделката за 109 млн. долара са в размер на 2.8 млн. лв., като до момента са изплатени 14 млн. лв. плюс още 800 хил. лв. за обучение на пилотите.

Правителството реши да прекрати договора и ще сезира прокуратурата за нарушения при провеждането на конкурса. Мотивът е, че компаниите, участвали в търга, както и доставените машини не отговаряли на предварително зададените изисквания и сделката трябвало да се обяви за нищожна. Доставчик на самолетите е българската компания "Би Ейч еър" да достави самолетите. Неин мажоритарен собственик е "Балкан холидей сървисиз", управлявано от Радка Минева, член на надзорния съвет на Първа инвестиционна банка и съпруга на един от основните й акционери. След като беше обявен победителят, американската "Авиейшън адвайзърс интернешънъл", която също участва, изрази съмнения за коректността на избора и законосъобразността.

Еврофондовете в земеделието пред пълно спиране

Новият министър на земеделието и горите Мирослав Найденов е един от тези, заварили най-тежко наследство във ведомството си. Застрашено е усвояването на средства по всички европейски програми в земеделския сектор. На първия си брифинг министърът съобщи, че освен при САПАРД има съмнения за злоупотреби и при програмата за селските райони, както и при директното плащане за площ. Констатациите са в доклад на ДАНС за дейността на фонд "Земеделие" и дирекция "Развитие на селските райони" в агроведомството. Заради този анализ шефката на дирекцията Мирослава Георгиева е била незабавно отстранена от поста си.

Новото ръководство на ведомството ще моли Брюксел и догодина производителите да получават държавни помощи заради кризата. Плащането обаче може да се забави, защото процедурата трае минимум 6 месеца, а предшественикът на Найденов Валери Цветанов не я е задействал. Под въпрос е и изплащането на директните субсидии за тази година заради все още незаснетите земеделски земи, декларирани от производителите. Актуализацията на ортофотокартата се прави на всеки три години и през тази е трябвало да се опреснят 40% от терените. Търгът за възлагане на снимките обаче е забавен фатално и това заплашва превеждането на директните плащания за 2009 г. Според министър Найденов обществената поръчка е забавена заради предпочитанията към една фирма, с която е трябвало да има директно договаряне.

Проектите

Проект: "Укрепване свлачища в гр. Царево, парк "Росенец" и кв. "Сарафово", Бургас"

Изпълнител: "Трансстрой-Бургас"

Стойност на поръчката: 48 848 238 лв. без ДДС

Проект: "Инженеринг на пречиствателни станции за питейни води в гр. Свиленград и гр. Симеоновград"

Изпълнител: консорциум "Аква марица"

Стойност: 20 540 635 лв. без ДДС

Проект: "Строително-монтажни работи на пречиствателна станция за питейни води за гр. Дупница и гр. Бобов дол"

Изпълнител: консорциум ГСМ - ДАР

Стойност: 17 861 105 лв. без ДДС

Проект: "Реконструкция на магистрален водопровод от пречиствателна станция за питейна вода "Самораново" до гр. Бобов дол"

Изпълнител: "Руен холдинг"

Стойност: 14 835 208 лв. без ДДС

Проект: "Форос - Крайморие - Бургас - брегозащита и брегоукрепване - Източен бряг"

Изпълнител: Консорциум "Понс - Одесос"

Стойност: 12 703 529 лв. без ДДС

Проект: "Инженеринг на пречиствателна станция за питейни води, гр. Свищов, на тласкателен водопровод и реконструкция на напорен водоем"

Изпълнител: "Райкомерс конструкшън"

Стойност: 11 019 292 лв. без ДДС

Проект: "Укрепване брега на река Дунав в района на градската част "

Изпълнител: "Росилекс"

Стойност: 3 887 789 лв. без ДДС

Проект: "Доставка на хоризонтални и вертикални помпени агрегати за нуждите на търговски дружества ВиК в Добрич, Разград и Кърджали"

Изпълнител: "Вило България"

Стойност: 2 692 174 лв. без ДДС

Проект: "Строително-монтажни работи на битова и дъждовна канализация в гр. Правец"

Изпълнител: Обединение "Билдинг солюшънс"

Стойност: 2 272 212 лв. без ДДС

Проект: "Рехабилитация и реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа на с. Коларово, Петрич"

Изпълнител: "ГБС - Благоевград"

Стойност: 2 135 305 лв. без ДДС

Източник: Агенция за обществени поръчки

В коридорите на строителното министерство все още се мяркат работници, които почукват по дограмите и прокарват кабели. Тук сме в света на контрастите. Отвън фасадата е класически соц. Вътре скъклен таван, току-що полирани подове, шадраван. Индивидуален асансьор води до кабинета на министъра - просторен, елегантна ламперия, бамбуков паркет, дизайнерско осветление.

Сегашният му обитател Росен Плевнелиев е заровен в купчина листа. Оттам изскачат големи суми с още по-големи минуси отпред - в абсурден контраст с миризмата на лак и нови мебели.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

34 коментара
 • сапьор

  "вместо да прави политика или да се бори за пускането на парите от ЕС, обезврежда "бомби" за милиони левове (виж каретата), заложени от предишното правителство"...

  ами "бомбите" и "скелетите" вън от гардероба!
  а пък ония, дето са ги сложили там, да се вкарат, където им е мястото - в "гардероби" с решетки... :)

  дано в министерствата да се оправят с тези "минни полета"...

  (гласувам и аз за рейтинга на статията на оранжевия бутон над заглавието!)

 • 3
  Avatar :-|
  ха сега де!

  Това добре - скелетите и бомбите вън, ама как да разкарваш такива сиптатични хора като бившия министър и неговия шеф да дават обяснения, пък и кога е било голямо начелство да влезе на топло? Нали и сегашните управляващи някой ден ще излязат от властта ...

 • 4
  john_3volta avatar :-|
  john_3volta

  В очите на камерата министерството изглежда добре (поне отвътре). За ушите на живеещите около него, а и на работещите в него, положението е съвсем различно, а именно - ужасно. Ремонтът продължава втора година и не е ясно кога ще завърши. Нищо чудно, че е излязъл толкова "солен".

  Строителството на разширението започна през Април или Май 2008 и приключи през същата година. През 2009 се оказа, че качеството на строителните работи (въпреки цената им) е ниско и "сагата" започна отново. Видеоинформация на адрес http://ivanianakiev.multiply.com/video/item/2/2

  Добре би било новият, и много симпатичен, министър да проверяи както законосъобразността и целесъобразността на сделката, така и изпълнението й, т.е. сроковете и качеството на строителните работи. Контролът трябва да доведе до санкции, вкл. и на изпълнителите на СМР, иначе ще останем с чувството за "политическа шумотевица".

 • 5
  Avatar :-|
  00-00

  как е възможно всички да говорят за милиони и милиарди , сякаш са им джобните? Защо никой не носи персонална отговорност ? Няма човек на земята , който така безхаберно да троши чуждите пари , ако знае , че той и децата му ще ги връщат до гроб!!!

 • 7
  Avatar :-|
  Joro

  Министрите в България харчат по този начин, защото знаят много добре от кого ще се събират в последствие... А това сме именно НИЕ ! Докато няма хора от висшите етажи на властта влезли в затвора (и то за достатъчно много години) нещата в България ще си останат същите! Единствения начин това правителство да докаже, че ще е различно от останалите е да вкара КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ И ДЕПЕСАРСКИ УТРЕПКИ В ЗАТВОРА !

 • 8
  Avatar :-(
  Странджата

  Абе щом сложиха Масларова и Джевдет Чакъров в парламентарни комисии... Явно вече сключват примирие с врага :(((

 • 9
  Avatar :-|
  киро акционера

  е за това в България криза не може да има, тези 2000Е+ печалба на кв.м. винаги ще бъдат прахосани в икономиката, дали в тоалентата, за жени или в партията все в кръговрата на живота. Докато има наивни данъкоплатци които след /ако/ си платят данъците теглят една дълга на държавата и забравят за всичко.
  П.С. зарежи данъците до две години смс-дарителите ще са забравили за Горсов, да видим как ще връща парите с една кирлива заплата за поне 15 години и дали някои след 6 месеца ще даде отчет колко е върнал...
  Виновни няма..

 • 10
  balinov avatar :-|
  balinov invest real estate company

  2000 чошека от бившото правителство са си развявали байряка без капка отговорност!! парите на данъкоплатеца за тях са ги разхищавали като техни...за кои ли път?
  най-накрая трябва да си получат заслуженото...да видим обаче кога?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.