Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Все още не е известно името на този, който ще се настани&nbsp;в кметския кабинет на &quot;Московска&quot;&nbsp;33 след 15 ноември&nbsp;<br /> <br />

В сянката на Бойко Борисов

Интригите около кметските избори в София започват да се заплитат

Велина Господинова, Елена Старидолска
6579 прочитания

Все още не е известно името на този, който ще се настани&nbsp;в кметския кабинет на &quot;Московска&quot;&nbsp;33 след 15 ноември&nbsp;<br /> <br />

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Докато Бойко Борисов е в пика на славата си, докато публичността се тресе от непрекъснати разкрития за предишното правителство, сюжетът за идващите кметски избори в София трудно може да стане много популярен извън партийните централи. Или по-скоро така беше досега.

Въпреки че битката за нов кмет на София, изглежда, е с предизвестен край, частичните местни избори на 15 ноември ще са сцена на първи сблъсък на политическите опоненти след последните две разгромяващи победи на ГЕРБ. Те ще покажат дали БСП е излязла от ступора след 5 юли и има енергия да продължи напред, ще са показателни за преценката на "Синята коалиция" за степента на влияние, която има в обществото, и ще демонстрират дали българите са склонни да дадат повече време на новите управляващи от традиционните 100 дни, които изтичат в късната есен. От днешна дата състезанието може да изглежда като между гигант и джуджета, но резултатът, макар и не веднага, в национален и местен план ще се отрази дългосрочно на основните играчи на политическата сцена. За партията на Борисов няма голямо значение кой ще номинира за кандидат-кмет, тъй като победата му е в голяма степен предизвестена, за БСП и "Синята коалиция" имената ще са показателни за вътрешнопартийния им живот.

ГЕРБ следва правилата

"Кандидатът за кмет трябва да бъде комуникативен, да притежава организационни качества, да умее да работи в екип, да се ползва с добро име в обществото и да се е доказал в политическа партия ГЕРБ." Това са част от условията на партийната централа, на които трябва да отговаря всеки, който иска да се пребори за номинацията на управляващата формация. В замяна той може да разчита в предизборната си кампания на личната харизма на Бойко Борисов и на подкрепата на ползващата се с най-високо обществено доверие формация. Към момента това изглежда достатъчна гаранция за успех. А, ако се прибави и фактът, че ГЕРБ има най-много депутати в Народното събрание, разполага с абсолютно мнозинство в Столичния общински съвет (СОС) и нейни кметове управляват 17 от общо 24-те района, може да се каже, че този, който ще седне в стола на Борисов в София, се сдобива с две години управленски комфорт.

От партийната централа официално твърдят, че все още конкретни кандидатури няма и на този етап в ръководството имена не са обсъждани. Пред "Капитал" лидерът на софийската организация на ГЕРБ Лъчезар Иванов заяви, че ще свика предизборния щаб на първо заседание най-рано след 20 септември. Неофициално обаче в редиците на ГЕРБ вече се лансираха имена, сред които това на главния архитект на столицата Петър Диков, на председателя на СОС Андрей Иванов, на председателя на групата общински съветници Малина Едрева и на бившия зам.-кмет, сега министър на образованието Йорданка Фандъкова. Засега сериозно се е обсъждала само евентуалната номинация на Фандъкова, твърдят източници от централата на ГЕРБ с уговорката, че в партията всяко решение е предпоследно, докато Бойко Борисов не се произнесе по въпроса.

В неин плюс е близо четиригодишният й опит като зам.-кмет на София по образованието и умението й да работи в екип според члена на ръководството на партията Красимир Велчев. Към предимствата на евентуалната й кметска кандидатура се прибавя и това, че Фандъкова може да получи подкрепата и на другите две десни партии - СДС и ДСБ. Тя е работила като експерт към формацията на Иван Костов след създаването й преди пет години. Проблемът е, че Фандъкова е министър на образованието в кабинета "Борисов" и ако се кандидатира за кмет, премиерът ще трябва да търси неин заместник в правителството.

Името (не) е без значение

Независимо обаче дали Борисов ще одобри кандидатурата на Фандъкова, или ще номинира друг, с голяма доза сигурност може да се прогнозира, че следващият кмет на София ще е отново от партията на сегашния премиер. Останалите две политически сили с добри позиции в столицата - БСП и "Синята коалиция", изглежда, са наясно с тези реалности. В "Синята коалиция" неофициално се обсъждат двата възможни варианта - самостоятелна кандидатура или подкрепа за номинацията на ГЕРБ. Макар че на редовните местни избори през 2007 г. общата кандидатура на двете десни формации, Мартин Заимов, се нареди на второ място след Бойко Борисов и преди претендента на социалистите Бриго Аспарухов, сега нагласата както в СДС, така и в ДСБ е по-скоро да подкрепят издигнатия от ГЕРБ. "Не е реално да се смята, че друга дясна партия освен ГЕРБ може да спечели изборите в София. При абсолютно мнозинство на ГЕРБ в СОС в интерес на софиянци ще бъде да се потърси обща дясна кандидатура с партията на Бойко Борисов", заяви за "Капитал" председателят на столичната организация на СДС Борислав Бориславов. Допълнителен аргумент според него е и фактът, че вотът е частичен и който го спечели, ще управлява само две години. На същата позиция е и председателят на софийската организация на ДСБ Атанас Атанасов. На първо място сред мотивите за обща дясна кандидатура обаче той поставя "да не се допусне кандидатът на БСП да стигне до балотаж с този на ГЕРБ". "Това ще консолидира редиците на социалистите, които загубиха катастрофално парламентарните избори", смята Атанасов. От ДСБ изтъкват и още една причина двете десни партии де не участват във вота със свой кандидат - ако се вземе решение за самостоятелна кандидатура, ще трябва да водят тежки разговори със СДС, където нагласата е кметските избори в София да се използват като терен за вътрешнопартийни битки между централното ръководство и това на столичната синя организация. Отношенията между тях се обтегнаха преди парламентарните избори, когато главният секретар на партията Иван Сотиров беше изместен на по-задно място в депутатската листа на "Синята коалиция" в един от софийските райони. Неотдавна, макар и анонимно, от ръководството на СДС - София, пък призоваха чрез медиите лидерът на синята партия Мартин Димитров да поеме отговорността и да се кандидатира за кмет.

И в БСП като при СДС

Социалистите са наясно, че нямат шансове да спечелят битката за кметското място. Разбира се, БСП няма да признае това официално, но неофициално вече се коментира, че би било успех, ако стигне до балотаж. Освен това изборите в София за червените се разполагат в период, когато в партията се очакват трансформации. Предизборната кампания ще съвпадне със заседанието на конгреса на БСП на 18 октомври, на което най-вероятно поне ще се постави въпросът за председателското място на Сергей Станишев, макар и мнозинството от социалистите да са скептични, че то може да се оваканти. След форума председателят ще предложи нов състав на изпълнителното бюро, в което сега е и лидерът на Градския съвет на БСП в София Румен Овчаров. Шансовете му да не попадне в новия екип са минимални, но неизбежно ще понесе удари във вътрешнопартийните крамоли.

Част от тях отсега се отразяват на избора на кандидат за кмет в столицата. На "Леге" 10, където е централата на софийската организация на БСП, са постъпили 13 кандидатури за кмет на София, сред които и са имената на Георги Кадиев, Меглена Плугчиева, Петър Курумбашев. Решението кой в крайна сметка ще се конкурира с ГЕРБ ще се вземе след вътрешнопартийни избори, които трябва да приключат до 11 октомври. В тях се очаква да участват само кметът на район "Изгрев" Панайот Бончев, Георги Кадиев и Петър Курумбашев, които покриват трите типажа на кандидатите - първият е тяснопартиен, вторият се харесва на по-широк кръг червени симпатизанти, а третият дори не е член на БСП, но пък беше мажоритарен кандидат за депутат от левицата. За него партийните избори ще са най-рискови и тежки, защото не може да разчита на дисциплината и лоялността на основните партийни организации (ОПО), както се наричат най-малките структури в БСП. В София те са стотици и гласуването ще бъде по време на събранията им. Манипулирането им ще е почти невъзможно, но не е необходимо в полза на чисто партийните кандидатури, които са най-разпознаваеми за редовите членове на БСП.

Курумбашев обаче има подкрепа от "Позитано" 20, твърдят депутати социалисти. Бившият общински съветник, а сега народен представител, се е срещал с председателя Сергей Станишев, който е одобрил кандидатурата му. Въпреки това Станишев няма да посмее да се ангажира пряко с нея, тъй като има горчивия опит от изборите през 2007 г. Тогава той лично предложи на софийската организация да номинира за кандидат-кмет Бриго Аспарухов, докато на "Леге" 10 предпочитаха Георги Кадиев. След гласуване бившият началник на разузнаването спечели номинацията с два гласа преднина. Изборната битка обаче загуби, и то с много - остана на трета позиция след кандидата на десницата Мартин Заимов, а това беше записано на сметката на Станишев.

Резулатите от частичните избори в София няма да се отразят в голяма степен на развитието на града, но ще дадат аргументи във вътрешнопартийните спорове между лагерите в БСП и в СДС. За ГЕРБ е просто въпрос на преценка кой е най-подходящ да работи като градоначалник в тесен контакт с премиера Бойко Борисов. Задача, колкото и лесна (защото ще липсват бюрократични, институционални и политически препяствия), толкова и сложна - защото трябва да е личност, която да се примири, че ще предлага решения на проблемите в София не по-различни от идеите на министър-председателя.


22 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Софиянец

  Човек от системата на образованието за кмет - това е много лоша идея. София трябва да промени цялата си философия на управление и да разбере едно нещо: основната задача на общината е да ПРИВЕДЕ И ПОДДЪРЖА ГРАДА И ГРАДСКАТА ИНФРАСТРУКТУРА В ПРИЛИЧЕН ВИД. Едва тогава идват всички други ангажименти - образование, медицина, градски транспорт, спорт, култура, читалища. Общински градски транспорт - хубаво е да го има, но ако го няма поради лиса на финанси, повярвайте, частни автобуси ще налапат пазара като топъл хляб. Справка: линията Зл. Пясъци - Варна. Трябвало луди пари за детски градини - моля, моля, сега се връщам от Черна Гора. В тази планиска, имаща славата на изостанала държава, 1-ви клас се почва на задължително на 6. За Англия, Швеция, Холандия да не говорим. Пратете 6-годишните на училище и тук, да видите как изведнъж места ще заима. Ама трябвало десетки милиони за общински медицински холдинг - бабите ни все в такива холдинги са се лекували все едно. Няма нужда общината да ни лекува от синузит и бронхит - това всеки може да си го плати сам. Но това, което НЕ МОГА ДА НАПРАВЯ САМ, е да накарам съседите да спрат да паркират на тортоара. Не може да държиш цяла седмица колата в центъра, за да си идеш с нея в събота на вилата. Не мога да накарам другия съсед да си разкара от улицата катастрофирала лада, която разпродава на резеврвни части вече 10-та година, но смачканото купе явно още десетилетия ще запречва улицата! НИКАКЪВ СОФИЙСКИ ИНСПЕКТОРАТ НЕ МОЖЕ ДА ГО УПЛАШИ (по самопризнание на самите чиновници в инспектората, направено пред 3 души свидетели! Вече не си спомняли, кога за последен път е имало акция за раздигане на трошки). Докато другите градове в региона са се вманиачили на тема градинки, фонтанчета и нощно осветление, тук на самата сграда на МС са закичили по 2-3 уродливи климатика на всеки прозорец (защо ЦУМ и Шератон не са направили същото, ами сигурно хранят известно себеуважение, за разлика от дебелогъзия ориенталски държавен чиновник и общинския му събратим)

  Ето затова е общината на първо време. Като го свърши това и без това най-евтино нещо като хората, да се заеме и с другите работи. НО ОБЩИНА СОФИЯ НЕ СТИГА ЧЕ СЕ НАСРА ПРЕД ВСИЧКИ В ТОВА ОТНОШЕНИЕ -И НИ НАПРАВИ ЦИГАНСКАТА МАХАЛА НА БАЛКАНИТЕ (НЕ НА ЕВРОПА КАЗАХ ДАЖЕ, А НА БАЛКАНИТЕ!), АМИ ЩЯЛА И ДА НИ ЛЕКУВА, ВОЗИ, ПОДМЕНЯ РЕЙСОВЕ И БАВИ ДЕЦАТА ДО 7-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ В ПЯСЪЧНИЦИ И КАТЕРУШКИ. НЕ БЛАГОДАРЯ! ЕТО ЗА ТОВА ТРЯБВА КМЕТ, НА КОГОТО ЦИГАНИЯТА ДА БЪРКА В ЗДРАВЕТО И КОЙТО ДА ИМА СРАМ ПРЕД СВОИТЕ КОЛЕГИ, КОГАТО ИМ ПОКАЗВА СОФИЙСКАТА СВИНЩИНА.

 • 2
  Avatar :-|
  nabliudatel

  Ако толкова е предсказуемо, че кметът ще е от ГЕРБ, бих предпочел Фандъкова.

  Защото като че ли е най-малко корумпирана персона, особено в сравнение с Диков. Очевидно е способна да ръководи екип и е интелигентна. От Диков освен скандали, съмнения за далавери и кич идеи - София друго не е видяла. Ако му се даде да кметува - ще стане съвсем зловещо.

 • 3
  Avatar :-|
  ясновидец

  Андрей Иванов-Председател на СОС
  Петър Диков -гл.архитект
  Ивайло Панев-кмет на Кремиковци
  Това са кандидатите между който ще избира Б.Б.

 • 4
  Avatar :-|
  -

  дали на новия кмет (без значение от партията) ще му се даде възможност да се оплаква от зулумите на предишната администрация? От една страна такава е модата, от друга - това не е привилегия за всеки

 • 5
  Avatar :-|
  -

  дали на новия кмет (без значение от партията) ще му се даде възможност да се оплаква от зулумите на предишната администрация? От една страна такава е модата, от друга - това не е привилегия за всеки

 • 6
  Avatar :-|
  Албанецът-мъдрец

  Веднъж имах гостенин от Косово. Седим в едно капанче в кв. "Иван Вазов", поркаме си ракия и обсъждаме политиката, включително се оплакваме един другиму от състоянието на градовете ни. В един момент той забелязва в един блок срещу нас два балкона един до друг. Единият с измити порозорци, целият в цветя, които пъплят по стената чак до съседните тераси. Другият майка плаче - на него се вижда зад парапета един пластмасов бидон, на него подпряна някаква изгнила стълба, по стълбата намятани някакви парцаливи дрехи, върху капака на бидона сноп стари вестници, затиснати с камък. До него един прозрачен чувал, пълен със стари чехли.....Идилия отвсякъде. И моят колега вика така: виждаш ли го единия балкон и другия? Разликата между тях е в "женската", която върти къщата. Мъжете на двете стопанки носят най-вероятно еднакво пари, но едната има око, естетически усет и мерак, затова първо е заделила пари за 10 саксии по 5 лева, засадила е цветя и ги полива всеки ден. За другата балконът е допълнителен килер, а какво виждат хората от булеварда не и пука. А сега да се замислим:

  1. Стопанката на град София към кой от двата примера може да се причисли
  2. Не е сега ли времето, да поискаме от новата стопанка да извхърли всички боклуци от балкона и да сложи там цветя?

  Да продължа с метафорите. Може да се окаже, че мъжът, синът, снахата в къщата искат да си имат на терасата любимия бидон със зеле или чувал с чехли под ръка. Може да се противят на разтребването, но в такъв случай стопанката трябва да е твърда, ако се наложи дори да ги поотупа с метлата. Или казано в прав текст, когато тръгнеш да чистиш София от сергии, трошки без колела и коли по тротоарите, кой знае каква уродлива паплач ще се надигне да протестира. Кой знае какви топчести, космати получовеци ще се затръшкат, че тротоарът е роден дом за техните 4 семейни автомобила. В такъв случай Я.К. Б.О.Й до трошене на дръжката - място без синьо да не остане!

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Софийската община храни маса некадърници и нехранимайковци, дето за чеп на каца не стават, даже за дупетати, вземете Каролев например, така че не се надявайте да "дойде" свестнен кмет (като ген. Вазов, инж. Ив. Иванов или даже тодор Живков) и да "оправи" града.
  Гладните некадърници няма да му позволят, сега не е 1934 година, Царот го нема...... а и синчето му, деди, видяхме що струва, така че се оправяйте сами доколкото можете или си търсете друга община и на изток и на запад дал Бог....

 • 8
  Avatar :-|
  Албанецът-мъдрец

  Ами Боби, това ми е и на мен успокоението. Вече доста български общини са го докарали фасон, поне в центровете. Вземи едно Хасково, вземи едно Русе, гр. Гоце Делчев ако щеш. За да изгониш колите от тротоарите с едни хубави колчета, да окопаеш градинките, да боядисаш бордюрите, да окосиш тревата, да сложиш имена на улиците. Колко пари иска това? Едва ли повече от 2-3% от годишния бюджет. И оттам трябва да се почне. Човек като си продава старата кола, първо ще я измие и пребоядиса. Ние за фасон пари нямаме, а за всякакви глупости имаме. Сега ми се оплакваха, че магистър от ТУ София не знае питагоровата теорема. Но учи за магистър и държавата е наляла хиляди левове по него. Ето това е жалкото!

 • 9
  Avatar :-@
  долу Петър Диков

  София е най-голямата кочина в Европа!
  Никога няма да гласувам за Петър Диков, защото иска да строи на Витоша! Да припомня изказването му по Битиви неотдавна, че архитектите са като шивачи и шият костюма според клиента. Това е възмутително и безобразно нахално изхрачване в лицето на цяла София. Такъв човек да върви за пари да прави и други работи, но кмет няма да ми стане!

 • 10
  Avatar :-|
  Скулптор

  Един наш виден строител с образование зидаро-мазач от СПТУ ми разказваше, как арихтектите му викали: ако "подариш" на общината повече от 2 плочки широк тротоар, ще ти върнем парите обратно. Т.е. тяхната професионална гордост се състои в това да преровят 9 пъти ЗУТ и да намерят начин, как всичко да се застрои, освен едно 80 сантиметра тротоарче като в египетски сокак. И тези хора имат камара, камарата раздава лицензи, събира членски внос.

  Новият кмет трябва да разследва архитектурните безобразия, както сега правителството разследва тройната коалиция. Кой кога е подписввал за тротоарче 80 сантиметра от зида, , каквото се наблюдава на много места пред новите кооперации. За балконите на височина 1,90 над тротоара, в които сега си удряме чадърите. На всичките пишман-арихтекти имената да се публикуват в сайт, както се прави с разкритите агенти на ДС.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK