Гамизиада

Експертът лобист<br /> <br />

Гамизиада

Как медиите произведоха един обикновен лобист в специалист по всичко

Димитър Пеев
48649 прочитания

Експертът лобист<br /> <br />

© Капитал


Той е специалист по: енергетика, гражданско общество, американска политика, българска политика, национална сигурност, икономическа престъпност, тероризъм, наркотрафик, медии.

Сутрин може да коментира успеха на Барак Обама по bTV, по обед да даде пресконференция за ДАНС, а привечер да излъчи Позиция или Открито писмо за президента Първанов и енергийната сигурност. Примерно. В свободното си време практикува "предотвратяване на лоши бизнес практики".

Създаването на подобна медийна пирамида е възможно и съществуването на Стефан Гамизов като публично явление го доказва. Едно интервю взима повод от друго, така както при финансовите пирамиди парите на едни вложители финансират дивиденти на други. Вместо с разхитителна рекламна кампания "в големите тиражи" се влиза с малко препоръки и политическа подкрепа, а вместо с обещания за печалби интересът на публиката се поддържа с гръмки изявления. Крайната цел е една и съща - героят да си тръгне с парите.

В прозореца на възможностите

Стефан Гамизов се появява изневиделица през пролетта на 2008 с бронирано ауди и няколко бодигардове пред сградата на Министерския съвет. Журналистите, които отразяват работата на кабинета "Станишев", установяват, че се е срещал с един от съветниците му - Росен Карадимов. Този факт се оказва важен по-късно.

Някъде по това време господин Гамизов получава своите пет минути слава, за да ги превърне по-късно в медийно шествие. Поводът е убийството на Борислав Георгиев, изпълнителен директор на "Атоменергоремонт", една от фирмите на бизнесмена Христо Ковачки. Пред bTV Гамизов хвърля бомбата, че Георгиев е жертва на "енергийната мафия в България". До този момент гостът в студиото е известен в тесен кръг като консултант на японската компания "Мицуи", която прави рехабилитацията в държавния ТЕЦ "Марица-изток" 2. Един от подизпълнителите там е бил убитият Георгиев, а както се оказва по-късно, Гамизов е работил и като "консултант" на Ковачки.

Веднъж добил медийна слава, Стефан Гамизов бързо разширява тясната тема за енергетиката и се впуска в политически анализи. На принципа "предизвикай великаните, за да се наредиш до тях" в интервю за "Труд" обявява премиера Станишев за добър, а президента Георги Първанов и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за лоши и "недемократи".

Следват нови интервюта - в сутрешния блок на bTV, където отново атакува Първанов и пуска една от най-цитираните си прогнози, че страната може да осъмне с политически убийства и кървави избори. "В момента, в който Първанов ликвидира Сергей Станишев и десните партии се обединят с Бойко Борисов, мачът с демокрацията в България е приключен и трябва да започнем отначало", е едно от твърденията в този период. (Сега, изглежда, мнението му за Борисов е друго.)

Нервите на президента Първанов не издържат и той отговаря пак в "Труд", но разобличавайки Гамизов като говорител на съветническия кръг около премиера Станишев. Срещата с Карадимов в Министерския съвет е припомнена.

Веднъж влязъл в устата на фигура като държавния глава, амбициозният господин Гамизов изгражда медийната си пирамида. В следващите месеци успява да нахвърли обвинения и квалификации срещу почти всички герои от вестниците. С изключение на Яне Янев и Христо Ковачки.

Кой говори

Звучи парадоксално, но в този период медиите така и не си дават труда да изследват с кого точно говорят. Безсмислието на цялата ситуация подчертава и фактът, че той е представян как ли не: енергиен експерт, политически експерт, специалист по предотвратяване на лоши бизнес практики (любимото му), борец за граждански свободи, понякога просто експертът, защото е трудно наистина да се каже по какво. Къде е истинската му експертиза и на какви факти от биографията му лежи, при положение че само допреди 2-3 години се е занимавал главно с внос и монтажи на хидроизолации, остава неясно.

Попитахме Гамизов какво значи специалист по предотвратяване на лоши практики и къде се учи това. "Мога да ви запозная с трима души от моя офис, които с течение на времето след 2001 разработваха специфично ноу-хау, изцяло насочено към българските реалности. За това как хем да правиш бизнес в България, хем да не ти се налага да влизаш във взаимоотношения, които дефинираме като лоши практики..."

Заради изявленията му, че е собственик на "една от шестте компании в Европа", които се занимават с тази работа, опитахме да разберем от него кои са другите пет. Отговорът: "Ами така смятаме - че сме една от шестте компании. Макар че не можем да сме сигурни, че са пет, шест или седем." Изчетохме счетоводните отчети на всичките му регистрирани фирми, но не видяхме потвърждение на думите му: "Работим като консултанти, като съветваме клиентите си какво да предприемат. Проектите, за които се грижим в момента, са на стойност от порядъка на 300 милиона евро (пред vsekiden.com). Напротив, най-големите обороти са за 7 млн. лева (вижте карето). Казва, че се бори с незаконните решения на Министерския съвет, като води дела срещу тях, но всъщност има само едно дело, при това прекратено, след като е оттеглил жалбата си.

Анализът на медийните изяви и дейностите на Гамизов поразително приличат на това, което героят на Илф и Петров Остап Бендер беше кръстил

"Рога и копита"

Така се казва кантората, която Остап, за да може спокойно да се отдаде на мошеничества, основава с думите: "При всички положения ни трябва легитимност. Трябва да се смесим с бод­рата маса служещи."

Стефан Гамизов е основател на неправителствената организация "Референдум.БГ". Учредители са той, кумът му - адвокатът Асен Дюлгеров, и неговият съдружник Костадин Сирлещов. По-късно Дюлгеров и Сирлещов са заменени в управителния съвет от съпругата на Гамизов - Боряна, и социалния антрополог Харалан Александров.

Фондацията се издържа от дарения от фирмите на Гамизов, но дейността й е скромна и в нея са ангажирани един нает човек и нула сътрудници - поне според отчетните доклади. През 2006 и 2007 г. тя дарява бензин на 7-о РПУ в столицата (където живее основателят й и където са регистрирани фирмите му), прави литературен конкурс (с награда пътуване до Освиенцим), печата книги, общува активно с масонските ложи, дарява сандвичи на деца от домове... Видно от годишните доклади, дейността на фондацията се отчита с медийни изяви, като дадените интервюта внимателно се преброяват всеки месец.

През юли миналата година в медиите се появява новина: "Експертът Стефан Гамизов обяви, че започва създаването на гражданско движение на базата на своята фондация "Референдум БГ". Това е прословутата "Гражданска лига", която публично си постави за цел и да поиска импийчмънт на тогавашния столичен кмет Бойко Борисов. Последното остана забравено. В управителния съвет на "Гражданска лига" освен Гамизов, жена му и Харалан Александров влизат две юридически лица - "Референдум.БГ" и фирмата "Ес Джи инженеринг", зад които седи... Стефан Гамизов.

Някъде към края на миналата година, след като се проваля с издателския си проект "Идеалист" (виж карето), медийната звезда на "експерта" залязва за малко. Напоследък той населява с изявленията си главно няколко полуанонимни уебсайта и от време на време се появява при Николай Бареков. Легитимността му лежи на "Гражданска лига", която бълва открити писма и пресконференции. Но въпросната лига е един убесайт, на който са качени програмни декларации и... интервютата и откритите писма на основателя му в медиите.

Там пише какво ли не. Например, че "Гражданска лига" е реална формация с реални последователи - около 200 000 души" (март 2009). През юли те са вече 400 000. Ето цитат от интервю в сайта "Афера.бг": "Във вторник сутринта в 10.00 ч. ще позвъня в кабинета на новия икономически министър и като лидер на "Гражданска лига за България" от името на хората, които мислят като мен и ме подкрепят в тази позиция, а те са някъде около 400 000 души, ще поискам среща с него." Въобще "говорителят на обикновените граждани" настоява да се срещне с кого ли не - от новия премиер Бойко Борисов, през министрите му един по един до главния прокурор.

На въпрос кои са тези 400 хиляди души реални последователи и защо имената им ги няма на сайта на "движението", получихме отговор, че числото всъщност е резултатът от "уникални" социологически проучвания за размера на средната класа. Тоест нито Гамизов поз­нава въпросните 400 хиляди, нито те него.

Как става това

При всичко казано дотук, най-интересен е въпросът как Стефан Гамизов успява да изгради медийната си пирамида.

Разговорите ни с колеги журналисти потвърдиха, че в самото начало важна роля за допускането му тук и там оказва Харалан Александров, който го препоръчва и лансира.

Ключова за медийното позициониране на Гамизов обаче се оказва ролята му на говорител, излъчен от обкръжението на премиера Станишев. Там той, изглежда, попада, така както и в медиите - от никъде. Според разказа на Гамизов пред "Капитал" през лятото на 2007 лично Станишев го поканил да го консултира в битката му срещу "енергийната мафия". Два различни източника, близки до бившия премиер обаче твърдят, че той е бил доведен от сътрудничка в кабинета, която по-късно отива на работа в ДАНС.

Росен Карадимов разказа, че на няколко пъти му е предложено да се запознае със Стефан Гамизов, защото бил добре информиран и интересен човек, че той е идвал на срещи в кабинета му и се е представял за енергиен лобист, в това число на Христо Ковачки. В същото време гостът му се представял като близък до "американците" и като някой, който има влияние сред демократите. (По този повод и заради многобройните изявления, свързани с американската политика, помолихме посолството в София за коментар и отговорът беше: "Господин Гамизов не представлява правителството на САЩ.")

Представител на премиерското обкръжение потвърди, че е направен опит Гамизов да бъде лансиран в медиите, за да прокарва позиции на правителството. Впоследствие "препоръката от Станишев" е работила повече като общоизвестен факт, отколкото като директни интервенции сред журналистите. Най-малкото защото някъде около скандала с президента Гамизов е бил преценен като по-скоро вреден с изявленията си. Но било късно. "Той е информиран, говори добре, затова го каня", разказа колега от голяма телевизия. "Ние спряхме да го пускаме, защото видях­ме, че е кух", казва друг журналист от тиражен всекидневник. Представител на един от сайтовете, където се изявява напоследък, пък обясни, че шефовете все искали скандални изявления и затова Гамизов вършел добра работа.

В медийните среди не липсват и по-конспиративни обяснения. Като например, че Стефан Гамизов е бил неуспешен "прототип" на Яне Янев, тоест нарочно лансиран от определени интереси с цел да се превърне в политическо явление. Няма как да потвърдим подобна хипотеза. Но е безспорно, че между двамата има много прилики - най-вече в това, че информираността им често има нещо общо с ДАНС, медийните им кампании си приличат, а понякога нападките срещу конкретни хора са съвпадали по време и интензитет (такъв беше случаят с Драшков). Между другото, първите, които бяха готови с коментари срещу смяната в ръководството на агенцията по сигурността наскоро, бяха Стефан Гамизов и Яне Янев.

Епизодът ДАНС

Това, което потвърдихме, обаче е, че целите на Стефан Гамизов не са просто в защита на гражданите от корупцията и политическата неправда. Той е използвал контактите си във властта и достъпа си до медиите, за да лобира за частни проекти. Следващите редове обясняват афинитета му към темата ДАНС.

През пролетта на 2008 американската фирма GRS LLS (съкратено от Government Reinforcement Services) предлага проект на стойност 18 млн. евро за изграждане на спецзвено в ДАНС. Лобира Стефан Гамизов. В продължение на месеци той атакува с обаждания съветническия кръг на Станишев, както и шефа на агенцията по сигурността Петко Сертов. Най-сериозният натиск на Гамизов е бил офертата на GRS да бъде гласувана на последното правителствено заседание преди лятната ваканция. Решението обаче не е взето и по този повод следват заплашителни интервюта.

"ДАНС започва да приключва като хубава приказка и ще приключи катастрофално, ще повлекат Станишев ...Към август месец ДАНС спряха да вървят по добрия път", разказва господин Гамизов на четири очи в студиото на Цветанка Ризова по "Нова телевизия" в ранната есен на 2008. Журналистката така и не стига до отговор на въпроса какво се е случило през август. Вместо това Гамизов обяснява, че заради тайнствения проблем правителството губи подкрепата си на Запад и е на косъм да изпусне първия шанс за ефективна борба с престъпността. След месец и половина ще ви разкажа приказна история за ДАНС, обещава щед­ро той и, както може да се очаква, никога не го прави. Всъщност проблемът е отхвърлянето на проекта на GRS, а заплашителните изявления са просто рекет към Станишев и Сертов.

На сайта на фирмата GRS пише, че е международна компания, която консултира правителства в борбата с престъпността. За управител е посочен Франк Едуърд Скроски, бивш служител на Министерството на правосъдието в САЩ. Докато неуспешно звъняхме на посочения телефонен номер, без никой да вдигне, заварихме Скроски в офиса на Гамизов по времето на интервюто с "Капитал".

Точка на изтичане

Все пак Стефан Гамизов успява да издейства договор, макар и не в ДАНС, а в държавния ТЕЦ "Марица-изток" 2. Страна по него е регистрираната в България "Гъвърмънт реинфорсмънт сървисиз" ЕООД, чийто управител е Франк Едуърд Скроски. Но собственик на капитала е помощник-нотариусът Стефан Стойков, който е главен секретар на фондация "Гражданска лига България". Малко преди изборите същата фирма е успяла да сключи договор за консултантски услуги в областта на сигурността с ТЕЦ-а, където до момента, изглежда, не са имали нужда от подобна услуга. Стойността на договора е "до 9 млн. евро". Според наши източници, за да бъде финализирана сделката обаче, Скроски и служителите на фирмата трябва да получат допуск за работа с класифицирана информация.

Пред "Капитал" Гамизов обясни: "Те имат допуск, но е за Щатите, който би трябвало да важи за България, защото сме партньори в НАТО. Но те, понеже са изключително честни, пожелаха да извадят и допуск тук. Договорът предлага много комплексна услуга. Главният прокурор, като го видя, каза, че иска да го показва на студентите си." Отскоро ръководството на ДАНС обаче е ново и - по-лошо за лобистите по договора, там се е върнала групата контраразузнавачи около бившия зам.-председател на агенцията Иван Драшков (с когото Гамизов влезе в публичен конфликт миналата година).

Ако това е консултантският бизнес на Стефан Гамизов, той далеч не успява да избегне лошите практики, срещу които се бори на думи. Достатъчно е да добавим още един факт. В момента освен опита да прокара консултации по сигурност­та в "Марица-изток" политическият анализатор продължава да има договор с "Мицуи", които заради забавянето на рехабилитацията имат претенции към държавата. В същото време ТЕЦ-ът е наел свой консултант, който да помогне за избягване на спора. Досещате се кой е той.

Тайнственият бизнес

Стефан Гамизов се занимава с доставка и полагане на хид­роизолации от 1999 г., като фирмата му "Ес Джи инженеринг" ЕООД се развива прилично до към 2005 г. Успява да порасне до оборот около 3 млн. лева едва през следващите две години, но не заради строителния бум.

През 2006 и 2007 бизнесът с хидроизолациите носи под 20% от приходите. Останалите идват от услуги, които в многобройните си интервюта по-късно той ще нарече "консултантски". Гамизов успява да влезе в модернизацията и рехабилитация на ТЕЦ "Марица-изток" 2 като консултант на изпълнителя - японската фирма "Мицуи". Осъществяването на проекта става с активното съдействие на Костадин Сирлещов, тогава началник на кабинета на министъра на икономиката и енергетиката Милко Ковачев. Той е и един от съоснователите на първата фондация на Стефан Гамизов. Странно е, че японците избират точно едноличната Ес Джи и е спорно каква стойност добавя тя в толкова голям и сложен проект.

Най-успешната година за Гамизов е 2008, когато оборотът му се удвоява. Той достига 7 млн. лева в консолидирания отчет, който Ес Джи прави заедно с регистрираната през същата година дъщерна "Ес Джи и кънсълтинг" ЕООД. Новата фирма има един "голям корпоративен клиент" за 2008 г., който Стефан Гамизов отказва да назове. Според документите в търговския регистър услугите, които са оказани, са свързани с: "анализ на политико-икономическата среда", "модел на енергийния пазар", "анализ на екологичното законодателство във връзка с конвенционалните енергогенериращи мощности", "формиране и насочване на общественото мнение чрез изяви в медийното пространство". Звучи писано точно като за бизнеса на Христо Ковачки, срещу когото започна разследване за данъчни измами, по който повод той получи от Гамизов защита в медиите. Пред "Капитал" Гамизов потвърди, че е "консултирал" Ковачки за приватизацията на ТЕЦ "Бобов дол", но клиентът му не си платил. Неосъществено плащане (поне в рамките на 2008 г.) показват и отчетите на "Ес Джи и кънсълтинг".

По същото време от фирмите на Гамизов излизат около 1 млн. лева, с които е финансиран проектът за никога неизлязлото списание "Идеалист". След няколкомесечни "сухи тренировки" "Идеалист" е спрян, а към журналистите остават незаплатени ангажименти. В този период един от слуховете беше, че списанието е трябвало да бъде финансирано от Ковачки. Гамизов отрича това.

В резултат на направените разходи обаче ликвидността на "Ес Джи инженеринг" изглежда влошена към края на 2008 г. От американската компания, чиито хидроизолационни материали продава Гамизов, обясниха, че заради кризата през последните месеци не са работили с него. Колкото до "Мицуи" - от компанията казват, че повечето им договори с него са изтекли освен един, който също изтича скоро. Изглежда, няма да има нови предвид изявлението на Гамизов пред "Капитал", че има "дълбоки противоречия с тях ("Мицуи" - бел. ред.) относно етичността на правене на бизнес".

 

Проваленият "Идеалист"

На върха на медийната си слава през 2008-ма, когато достъчно се е борил на думи с "престъпността на белите якички", лошите в политиката и какво ли още не, успоредно с проекта "Гражданска лига" Гамизов обявява още един проект. Че ще прави списание "Идеалист". То щеше да е единственото свободно, независимо, професионално и прочие издание за истинска разследваща журналистика. Нещо като "Капитал", ама по-добро, както обяснява тогава на двете дузини журналисти, които привлича на работа. Наема офис, купува компютри, започва с блог и сухи тренировки, плаща щедри заплати и дава интервюта, вече в качеството си на издател. Така няколко месеца. В журналистическите среди слуховете бяха, че финансирането за "Идиалист" е осигурено от Христо Ковачки. Самият Гамизов публично обявява, че проектът ще се финансира от фондацията му и от консултантския му бизнес, "зад който стоят много хора". След неколкократни отлагания проектът е прекратен още преди да излезе първия брой на списанието. За отбелязване е, че това се случва точно месец след като Христо Ковачки беше привлечен като обвиняем за укриване на данъци в големи размери.

Гамизов беше принуден да обясни публично: "Идеалист" беше прекратен, поради невъзможността на събрания екип да произведе продукт, който би бил от полза на по - голяма група граждани, освен за тясна прослойка в обществото, доказала с арогантното си и безотговорно поведение липсата на каквато и да е ангажираност, относно каквато и да е обществена кауза". Самите журналисти от своя страна излизат с открито писмо, в което казват, че не са изплатени договорените заплати и хонорари за ноември и декември на екипа (около 40 души), обезщетенията, договорените пари на външните автори, дължимите суми на обучители, на посредническата агенция за набиране на екип за списанието, на компанията, създала дизайна на списанието и т.н., Скандалът не добива кой знае каква публичност, но пък е проследен от гилдията, в резултат на което медийната слава на Гамизов залязва за няколко месеца.

Бележка на редакцията

Щяхме да напишем този материал още преди година, но се отказахме, защото вярвахме, че медийното явление Стефан Гамизов ще отшуми като временна заблуда. Това не се случи. От неуспешния му период като издател на "Идеалист" насам, той прибави издателите на "Капитал" към списъка на тези, които атакува с неверни твърдения (на два пъти само през последната седмица, след като разбра, че готвим публикация). Не смятаме обаче, че това ни отнема правото да напишем тази статия.

Той е специалист по: енергетика, гражданско общество, американска политика, българска политика, национална сигурност, икономическа престъпност, тероризъм, наркотрафик, медии.

Сутрин може да коментира успеха на Барак Обама по bTV, по обед да даде пресконференция за ДАНС, а привечер да излъчи Позиция или Открито писмо за президента Първанов и енергийната сигурност. Примерно. В свободното си време практикува "предотвратяване на лоши бизнес практики".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


265 коментара
 • 2
  Avatar :-|
  анализатор

  Е, разбира се Михалев няма да напише нищо срещу собствените си работодатели - осолено в месеците, когато подготвя създаването на банка, която да прилапа парите на НОИ в сметките си.
  Странно , защо бившите журналисти от Капитал и Дневник веднага почват да пишат срещу работодателите си, колчем се освмободят оттях, но преди това мълчат като риби.... Почти съм сигурен, че тази позиция няма да бъде публикувана, но нека опитам.

 • освидетелствайте го!!!

  Брех, откъде се взеха тия двамата адвокати на Гамизов!? Не знам дали някой се хваща въобще на думите му, но този човек трябва принудително да мине на псиатричен преглед и след това да облъчва аудиторията на всякакви медии в България... Поздравления за медийния отпор, който му дава "Капитал", чрез анализа на действията, защото този човек е и опасен...

  Подкрепям рейтинга на статията и с моя глас чрез оранжевия бутон над заглавието!

 • 5
  Avatar :-|
  KLINGON

  еее Гамизов, поне си напиши името като коментираш:)

 • 8
  Avatar :-|
  Гочоолу

  Хич не е луд той. Иска се на някой да го изкарат луд, ама не е. Туй много добре си знае откъде идват парите, кой плаща музиката и за какво работи. Луд човек договорчета за помирение с японци за милиони трудно ще направи. Виж такъв с яки връзки на държавно ниво - да. След година две този Гамизов ще потъне някъде дълбоко в провинцията и рядко ще си показва носа по ТВ. Като понатрупал състояние вече интервюта в полза на демокрацията няма да са му нужни.
  Браво на Димитър Пеев за хубавата статия.

 • 9
  Avatar :-|
  Борис

  Някой трябваше да го каже! Поздравления за статията.

 • 10
  Avatar :-|
  Детектив

  Немската дума за това явление е "Hochstapler". Между другото, с такива е пълно във всяка една област и причината за техния разцвет е наивността на журналистите. Спомнете си примерно за "уловителя на торсионни полета", който отоплявал сградата на "Подкрепа", а производството му щяло да направи България машиностроителен колос. После за всичките учени от "Българо-украинската академия" и "Межуднародния ресурсен център - гр. Видин", които щяха да правят ток (петрол, злато, диаманти...) от боклука на всички общини подред. И там що кафета се изпиха и що банкети се дадоха за "начало на проекта", не ми се мисли. Продължавам с уникалните умозаключения на различни родни икономисти oтносно кризата, които удивително леко достигат до първите страници във вестниците. Всъщност бих казал, че журналистите не само са им отцепили магистрала и осигурили кордон, да ни заливат с лъжите си от първите си страници, но и ги разнасят като фанатизирани ходжи от минарето.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход