Избори с дистанционно управление

Дирекция "Противодействие на организираната и тежката престъпност" в МВР разследва вота в Турция

Така изглеждаше предизборната кампания на ДПС в Истанбул за изборите преди четири години<br />
Така изглеждаше предизборната кампания на ДПС в Истанбул за изборите преди четири години<br />    ©  ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВА
Така изглеждаше предизборната кампания на ДПС в Истанбул за изборите преди четири години<br />
Така изглеждаше предизборната кампания на ДПС в Истанбул за изборите преди четири години<br />    ©  ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВА

"Колеги, нека не се заблуждаваме. Ресурсът ни за избори в Турция е ограничен." Това според депутати заявил Ахмед Доган при обсъждането на парламентарния вот в началото на юли, при който партията получи оттам внушителните 100 000 гласа. ДПС не за пръв път използва българските изселници като донори на гласове.

Когато преди парламентарните избори през 2001 г. социолози и политолози предсказваха, че царското торнадо НДСВ може да отнесе ДПС и дори да го остави извън парламента, Доган откри ресурса на българските изселници в Турция. Активирането им като избиратели тогава стана по следната схема - една част от тях гласуваха в югоизточната ни съседка и осигуриха на движението два мандата, а друга част бяха пренасочени в България. Същото се повтори четири години по-късно - за движението там пуснаха гласа си 42 590 души, а колко се завърнаха в родината си като изборни екскурзианти, никой не може да каже. През 2006 г. изселниците в Турция пък станаха донор на гласове за президента Георги Първанов, като му дадоха 56 000 гласа. За последните парламентарни избори заради общественото недоволство ДПС рязко промени тактиката - автобуси с изселници в България почти нямаше, но за сметка на това гласовете за движението от югоизточната ни съседка осигуриха за партията седем депутатски мандата.

Този път обаче "големият успех" на движението през юли е на път да се превърне в сериозен прецедент. Заради съмнения за изборни нарушения при гласуването на българските изселници в Турция Конституционният съд (КС) образува преди месец дело и предстои да се произнесе по законността на вота там. Пак заради това дирекция "Противодействие на организираната и тежката престъпност" към МВР разследва ведомствената изборна комисия към Министерството на външните работи, която по закон отговаря за организацията на изборите в чужбина. Тази седмица лидерът на РЗС Яне Янев предостави на медиите копия от изборните протоколи от гласуването в Турция, от които личат фрапиращи нарушения при попълването на документите от членовете на секционните избирателни комисии. Ако те бъдат потвърдени от КС, може да се стигне до безпрецедентната ситуация за касиране на изборите в Турция.

Независимо какво ще бъде решението на върховните магистрати обаче именно съмненията за манипулация на вота дават неоспорим коз в ръцете на мнозинството на ГЕРБ за приемането на обещаните кардинални промени в изборното законодателство, които да премахнат лошите практики - купуване на гласове, фалшификации на вота и пр.

Казусът

с гласуването на изселниците започна в края на юли, когато главният прокурор Борис Велчев внесе в КС искането на Яне Янев и група кандидати за депутати от РЗС за оспорване на изборните резултати в Турция. В сигнала се оспорва начинът, по който бяха разкрити големият брой избирателни секции в Турция - 123, за разлика от предишни избори, когато техният брой беше 76. Според Избирателния закон секция за гласуване в чужбина се разкрива при най-малко 100 подадени заявления от желаещи да гласуват. Преди вота в югоизточната ни съседка такова желание са заявили 44 000 души, което не отговаря на големия брой, разкрити секции. В сигнала до КС се посочва, че в 23 секции броят на гласувалите надхвърля 1000, което според РЗС е технически невъзможно да стане в рамките на изборния ден. В сряда от партията на Янев показаха копия на протоколите от секциите в Турция, предоставени им от външно министерство, от които личат фрапиращи нарушения. Така например в немалка част от тях като брой избиратели в основния списък са записани по един-двама души, а тези, които са дописвани в деня на изборите, са 1000. "Изискването за минимум 100 заявления за гласуване предполага, че по-голямата част от тези хора ще отидат до избирателната урна", коментира Димитър Абаджиев от РЗС. В протокол от секция в Инегьол пък, освен че не е посочено за коя партия са гласували 949-те избиратели, се оказва, че 30 от тях са гласували по електронен път. (На тези парламентарни избори за пръв път експериментално се допусна такава възможност, но това стана само в девет секции в столичната френска гимназия.)

Независимо от делото в КС с изборите в Турция се занимава и МВР. Източници от външно министерство разказаха, че миналата седмица протоколите от гласуването са били изпратени в дирекция "Противодействие на организираната и тежката престъпност" по искане на прокуратурата. От ведомството на Румяна Желева уточниха, че разследването е по техен сигнал, а повод за сезирането на прокуратурата е извършена проверка на ведомствената комисия, ангажирана с провеждането на парламентарните избори в чужбина. Ревизията открила множество нарушения при откриването на избирателни секции в Турция - грешки в документацията и при откриване на избирателни секции за по-малко хора от регламентираното по закон, както и в избирателните протоколи на секциите.

На фона на съмненията за манипулации на вота в Турция призваната да отговаря за редовността на изборите

ЦИК има доста странно поведение

Комисията, доминирана все още от представители на бившите управляващи партии - БСП и ДПС, трябваше до 2 септември да изпрати становището си по делото в Конституционния съд. Такова обаче до този момент няма. Оправданието на членовете на комисията е, че не са получили протоколите от избирателните секции в Турция. (За да обяви изборните резултати в ЦИК, първоначално постъпват т.нар. грами-протоколи с обобщените данни от гласуването, а оригиналните обикновено идват с месец-два след вота.) Членът на ЦИК от квотата на ГЕРБ Орлин Иванов разказа, че на две поредни заседания на избирателната комисия представителите на социалистическата партия и движението умишлено са протакали решението за изискването на изборните документи от външно министерство. "След като рязко поставих въпроса, едва преди седмица такова искане беше отправено", каза за "Капитал" Иванов. Запитан защо от МВнР не са предоставили протоколите от гласуването в Турция на ЦИК, председателят на ведомствената избирателна комисия Илия Кръстелников заяви, че няма законов срок, в който да трябва да изпратят протоколите от вота в чужбина на избирателната комисия. По думите му това ставало чак тогава, когато се получат изборните документи от всички секции в чужбина. Кръстелников обаче уточни, че поради близостта на Турция протоколите оттам пристигнали отдавна и ако са били изискани от ЦИК, те са щели да ги получат навреме. Становище по делото не е изпратено и от Народното събрание. Както обясни пред "Капитал" председателят на комисията в парламента, която трябва да провери сигналите за опорочаване на изборите, Явор Нотев от "Атака", "защото такава била практиката от предишните парламенти".

Прехвърлянето на топката

кой и защо е стопирал пътя на турските протоколи от външно министерство до ЦИК продължи и по въпроса кой ще носи отговорността, ако се окаже, че изборите в Турция са манипулирани. От ЦИК заявиха, че отговорност за вота в чужбина носи МВнР, което по закон организира изборите в чужбина. Според Кръстелков обаче "ведомствената избирателна комисия е само пощенска кутия, която действа като посредник между ЦИК и избирателните комисии чужбина, а изборите се организират от дипломатическите представителства." "Ние нямаме никакви правомощия да одобряваме протоколи или каквото и да е от този характер", добави той. Според юристи, ако бъдат установени нарушения, наказателна отговорност ще носят членовете на секционните избирателни комисии.

По-интересно е обаче какво ще бъде

Решението на КС

Димитър Абаджиев посочи три варианта за изход от ситуацията. "Върховните магистрати могат да касират изборите в Турция и гласовете от парламентарните избори да се преизчислят без тези от югоизточната ни съседка. Ако това се случи, от ДПС ще бъдат отнети 5-6 мандата и ще бъдат преразпределени между останалите парламентарно представени политически сили", каза Абаджиев. Другият вариант по думите му е изборите в Турция да се касират и да се проведат нови. "Не е изключено обаче да отхвърли искането за касиране на вота", добави той. Същото мнение изказа и бившият депутат от БСП и специалист по конституционно право Георги Близнашки. Той обаче не се ангажира с по-обстоен коментар с аргумента, че не познава детайлите по казуса. Всички обаче изтъкват, че ако КС реши, че вотът е манипулиран, това ще е прецедент, последствията от който не могат да се прогнозират. Запитан дали парламентарната комисия за изборните нарушения ще се занимава с гласуването в Турция, Явор Нотев каза, че целта й не е да разследва всеки сигнал за нарушение, а да направи типов анализ на слабостите на избирателната система, въз основа на което ще се изработи избирателен кодекс. Той обаче допусна възможността при изработването на избирателния кодекс да се обсъди дали изобщо да се забрани гласуването в чужбина или да се въведат ограничения. "Дали ще се приеме или не зависи от неговата философия", каза още той. Дали обаче това ще се случи зависи от мнозинството. Защото, ако вотът в Турция действително е бил манипулиран, може да се окаже, че това е коствало на ГЕРБ абсолютното мнозинство в парламента.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


57 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Предложение

  Бързам с отговора, преди да са се появили специалистите на темата "ибрици", "обрязани членове" и др. атрибути. Кречетала, които пречат на решаването на проблема. А той трябва да стане по безкорупционен път, например гласуване по пощата за българите в чужбина. Това е практиката на Германия, но там им пращат и книжата по пощата. Тук нямаме пари за такава операция, още повече че 20% от българите живеят в чужбина. Но може нещо по-просто: разпечатват си бюлетината и етикет с адреса от интернет, пускат един плик А4 с 2 по-малки вътре: копие от личната и подпис в единия и самата бюлетина във втория. Всичко това се праща на адрес - наета пощенска кутия в съответната държава, която се изпразва само от избирателната комисия.

  Така поне всички българи от чужбина ще могат да гласуват, а довеждането на големи, инструктирани маси, които да гласуват под строй и да снимат с мобилния телефон няма да се състои. Някой ще каже, че така друг ще ти запечата плика. Първо е по-трудно логистично, второ - избирател на ДПС така и така за друг няма да гласува, трето - и сега има методи за котрол като "влакче" или снимане с мобилен телефон.

 • Доган в затвора!!!

  Какво има де се чудят още дали вотът в Турция е бил манипулиран и кой е виновен за това!?! Да севземат в ръце всички и да най-после да видим някакво реално решение и обвинение по този въпрос... Иначе само периодично ще си пишете, а ние ще се ядосваме, че нищо не се прави...

  Браво за статията! Подкрепям я и аз с един глас с този бутон над заглавието!

 • 3
  Avatar :-|
  Nota Bene

  Не трябва да се забранява гласуването в чужбина, а само в съседните на България страни. Така няма да се визира Турция конкретно, а същевремено ще се предотвратят подобни манипулации в бъдеще.

  Същевремено на българите в не-съседни страни трябва да им се даде възможност да гласуват по пощата - каквато е практиката в много западни страни.

 • 4
  Avatar :-|
  Ангел

  Повтарям едно свое предложение -писах го и по повод статията "Дьорт дьорт". Да се запише в бъдещият закон че бюлетините се изготвят в -примерно- 15 алтернативни варианта. С разбъркан ред на подреждане на партиите. Ще тушира всякакви предварителни инструктажи за неграмотни и невладеещи официалния език на страната;пръчици с "точната" дължина и прочие "европейски" практики.

 • 5
  Avatar :-|
  Христо

  Заставам зад предложението на Ангел. Тогава може да стане още по-просто: чрез минаване на компютърно гласуване. В секциите трябва да има терминали за електронно гласуване, при които меренето с клечка или подаването на празна бюлетина отпада като вариант, а редът на партиите се размешва с генератор на случайни числа.

 • 6
  Avatar :-|
  Любомир Гаврилов

  Слаба политическа култура и неадекватен Закон за Избиране на Народни Представители (ЗИНП), променен през април 2009, само два месеца преди изборите. Това е главната причина за манипулациите :
  http://www.math.univ-toulouse.fr/~gavrilov/efb/IzborenKodeks.pdf

 • 7
  Avatar :-|
  .

  Избори за парламент - само в България, избори за местна власт - само за хора които са регистрирани в съответното населено място минимум 1 година преди провеждането на изборите, избори за президент - в посолствата или консулствата.

  Който иска да гласува - да заповяда!

  И адресите на всички избирателни секции да бъдат в интернет минимум месец преди изборите. Секции в последният момент - НЕ! Да се знае в кои секции има преобладаващо мнозинство на членове на една партия и да се насочат наблюдатели натам.

  Тези които държавата е изпратила в чужбина (дипломати) да си гласуват на парламентарните избори, останалите - не!

 • 8
  Avatar :-|
  .

  И НИКАКВИ компютри в гласуването - че не се знае кой ще е шеф на Информационно обслужване след 5 години. Масово манипулации могат да станат само по елктронен път, и е невъзможно да се доказва после кой е манипулирал данните!

 • Гьотверен

  От всички човешки недостатъци,Господ най-сурово наказва глупоста.Изборите са фалшифицирани и това е ясно на всеки прост българин!Ако сме европейска демокрация,трябва да се касират изборите и да се изгонят фалшивите народни избранници от парламента.Сами се продадохме и осъдихме на авто-геноцид!В момента има общини където българите са малцинство,но на управляващите не им пука.Аз гласаувах за ...чиста и свята република...,но вотът ми е подменен,защото поп Кръстьо разписва законите...

 • 10
  Avatar :-|
  Контрол 007

  Има и още един начин: промяна на закона и вменяване на задължителност при гласуването на всички граждани на РБ. Като в Белгия и Австралия. Факта, че си гражданин на РБ означва задълженияи чак след това права. Ако не гласуваш-глоба 1000 лв. Ако си възпрепятстван, информираш 1 месец по-рано секцията на вписване. Да видим тогава всички дали няма да гласуват.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход