С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
62 25 сеп 2009, 15:00, 10718 прочитания

Зелена еволюция

Климатът се променя. Начинът, по който светът прави бизнес, изглежда - също

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Инфографика

Глобално затопляне, климатични промени, въглеродни емисии. За повечето хора тези словосъчетания означават наводнения, урагани, суши и подобни катастрофални явления. Думата, с която би трябвало все по-често да ги свързват обаче, е пари. За всеки вече е ясно, че да се намалят промените на климата е много скъпо занимание. Добрата новина е, че екоинвестициите все още могат да забавят затоплянето на планетата, а в бъдеще те ще бъдат и значителен източник на печалби.

Дванадесет години след първата по рода си световна инициатива за борба с климатичните промени - Протокола от Киото, и два месеца преди втората такава - срещата в Копенхаген, светът очевидно е готов повече от всякога да поеме по зеления път на чистата енергия. Г-8 взе решение да задържи покачването на температурата до 2050 г. в рамките на 2 градуса спрямо прединдустриалния период, което според учените е максимално допустимото без значими изменения в природните системи. За да се случи това, глобалните емисии вредни газове ще трябва да бъдат намалени значително - с до 80% спрямо 1990 г. Това ще е огромна промяна за икономиките и в битката за това бъдеще освен много, много пари ще има губещи и печеливши индустрии, познати и непознати предизвикателства и най-вече - нови бизнес възможности.


Пълнолетието на новата индустрия

Миналата седмица бе белязана от значимо събитие, което може и да сте пропуснали. То дойде от една от най-големите банки в света - HSBC, която следи развитието на компаниите, чийто продукт е с ниски стойности на вредни емисии газове. Според банката през 2008 г. общият приход на този тип компании - от възобновяемите източници, през ядрената и водната енергия до мениджмънта на отпадъците - е надхвърлил приходите на отбранителната и авиоиндустрията, взети заедно. Нещо повече - нискоемисионният сектор бележи 75% ръст въпреки рецесията. "Файненшъл таймс" нарече това пълнолетието на нискоемисионната индустрия, която очевидно вече е един от стълбовете на световната икономика.

Удивително е, че този ръст се случва въпреки липсата на глобална рамка и правила за развитието на нискоемисионни източници. Десетилетие след ратифицирането на Протокола от Киото, който за пръв път договори намаляването на вредните емисии, е ясно, че целите му няма да бъдат постигнати почти никъде освен в няколко европейски държави (виж инфографиката). От протокола бяха изключени важни сектори като авиацията и важни държави като САЩ и Китай. Въпреки това самото му наличие беше подготвителен етап към истинската работа, доказателство, че правителствата мислят по въпроса. По всичко изглежда, че времето за размисъл е приключило. "Седемдесет и три  правителства в момента имат график за засилване на пазара на възобновяема енергия и повечето от тях правят сериозни усилия за постигането на целите си", казва Джереми Легет, който е пионер в инвестирането в чиста енергия (интервю с него на стр. 16). "Тези технологии могат да растат по-бързо, отколкото хората си мислят."Доказателствата за нарастващата увереност в новия път валят през последните месеци. Френският президент Никола Саркози обяви, че от догодина страната въвежда въглеродна такса, която ще обложи със 17 евро всеки тон вредни емисии, които хората и бизнесът произвеждат. Великобритания пък обеща през 2020 г. делът на възобновяемите източници в енергийния й микс да достигне 30% от 5% сега. За това са отделени 100 млрд. лири, които се очаква да създадат 500 хил. работни места. От тях например ще бъдат раздавани субсидии за всеки, който реши да монтира слънчеви панели в дома си. Индия изненадващо прие "План 2012 г.", който обещава 10% възобновяеми източници до тази дата, или преведено в конкретика - още 10 хил. мегавата мощност, 8 млн. соларни системи, минимрежи за електричество за 24 хил. населени места. Дори най-големият замърсител в света - Китай, оповести чрез президента си Ху Цзинтао тази седмица, че смята да постигне до 2020 г. по-добра "въглеродна интензивност", което означава, че безбройните му фабрики ще бъдат накарани да намаляват вредните си емисии, без това да пречи на производството. Един от ръководителите на китайската правителствена група за изследване на климатичните промени преди няколко дни намекна, че в новия петилетен план за 2011-2016 г. Пекин ще оценява местните администрации освен по икономическия ръст, който постигат, и по намаляването на емисиите. Това би било революция за китайската бюрокрация.

Прагматизъм, не симпатия

Кризата играе важна роля в този изблик на симпатия към чистата енергия. Преди няколко месеца инвестиционните съветници от "Макинзи" изчислиха, че цената за превключване от мръсна към чиста енергия ще струва на световната икономика между 350 и 500 млрд. долара годишно до 2030 г. Числото изглежда внушително, но според "Макинзи" е около 1% от глобалното БВП и не е по-голяма от тази, която обикновено се влага за подновяване на инфраструктурата. Повечето страни от началото на годината отделиха милиарди именно за инвестиции в инфраструктура и явно предпочетоха да насочат част от тези пари там, където виждат достатъчно потенциал.

"Има доста първоначални инвестиции за тези технологии, но в крайна сметка те са по-евтини в дългосрочен аспект", коментира за "Капитал" енергийният експерт от "Чатъм хаус" Антъни Фрогът. "Например струва повече да построиш енергийно ефективна къща, но това ти се изплаща многократно. Това не е проблем, а приемане, че става въпрос за нови правила на играта и старите вече не важат - ако инвестирате в енергийно консумиращи и замърсяващи технологии, те ще бъдат спрени след време, защото няма да са икономически ефективни. И има нужда от финансови пакети, които да помагат. Това ще се случи, въпрос на време е."

Най-важният сигнал за набиращата сила промяна, разбира се, ще бъде световната среща в Копенхаген през декември (виж текста на стр. 12). Най-голямата икономика в света - САЩ, под ръководството на Барак Обама вече обяви плановете си за ограничения на вредните емисии в индустрията, развитие на пазара на емисии и още повече стимули за възобновяемите източници. Ако Сенатът подкрепи проекта, пътят към наистина глобална сделка ще бъде открит. Дори отсега обаче е ясно, че скоростите се превключват, макар и бавно и със скърцане. На срещата на Г-20 тази седмица Обама говори за нуждата от отпадане на субсидиите за изкопаеми горива, които изкривяват пазара на много места - доскорошна тема табу за страни като САЩ, Бразилия, Китай и Русия. Най-бързо развиващият се енергиен източник в ЕС е вятърът - 20 нови турбини са се появявали на Стария континент всеки ден през 2008 г. Световният лидер в инсталирането на вятърни турбини в първите месеци на тази година пък е Китай.

Тъй като повечето вредни емисии идват от генерирането на електричество, този сектор според експертите може да се превърне в "острието на промяната". "Той е най-лесен за изчистване, защото има доста технологии за това, без да се променя крайният продукт", смята Фрогът. В средносрочен план електрическите мрежи за разпределение например ще станат по-локални и по-"умни", т.е. съобразени с потребителите. В транспорта пък електрическите автомобили се развиват с такава скорост, че могат да се превърнат във видим играч още в следващото десетилетие.

Изравняване на полето

Инициативата засега е в ръцете на правителствата, но всяка дългосрочна стратегия ще има нужда от частния сектор, а това значи политиците да убедят бизнеса, че са сериозни. Петстотин от най-големите световни компании, сред които "Старбъкс", "Пепси", "Шанхай илектрик", "Нестле", "Адидас", "Русал" и др, поискаха в специално писмо от 100-те държавни глави, които се събраха в ООН в Ню Йорк тази седмица, да договорят "амбициозна и справедлива" рамка за намаляването на вредните емисии. Според компаниите това ще създаде глобални правила за бизнеса и ще му позволи да прави дългосрочни инвестиции. "Ще бъде огромна грешка правителството да диктува кои технологии къде да бъдат приети. Но, и това е голямо но, те трябва да подготвят рамката", казва пред "Капитал" Алекс Боуен, бивш съветник в Bank of England и един от съставителите на доклада "Стърн" за цената на климатичните промени. "Пазарът се провали на няколко пъти. Най-големият провал, разбира се, са самите вредни емисии - не може да очаквате една фирма да отчита ефекта върху целия свят, за това трябва глобално действие. Ако оставите на пазара, ще има и неадекватно ниво на инвестиции в ранните периоди на изследване и развой."

Икономистът смята, че след това изравняване на полето много от начините да се намалят емисиите и да се въведат иновациите ще бъдат открити от частния сектор. "Хората ще намерят онези решения, които само те знаят как да взимат най-добре. Мнозина например не знаят какъв е въглеродният отпечатък на нещата, които си купуват. Не знаят какво да направят, за да спестят енергия. Трябва да им се подават правилни сигнали, като например включването на емисиите в цената. Освен това трябва да е ясно, че замърсителят плаща, независимо дали говорим за компания, която използва въглища, или за потребител, който си купува билет за самолет."

Хората имат право да вярват или не в климатичните промени (а такива, които не вярват, все още има много). Бизнесът може би трябва да се откаже доброволно от това право, ако иска да оцелее. Неизбежната промяна, изглежда, вече започна.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Кой още е отговорен за водната криза в Перник Кой още е отговорен за водната криза в Перник

Документи доказват, че МРРБ не упражнява активно ролята си на принципал на ВиК-тата, а бившият кмет и областният управител са абдикирали от задачите си

21 яну 2020, 475 прочитания

Искането за по-тежки наказания за непълнолетни престъпници: Нищо чудно, че юристите са бесни Искането за по-тежки наказания за непълнолетни престъпници: Нищо чудно, че юристите са бесни

България ликвидира научните центрове по криминология, а премиерът Борисов поръчва "светкавични законови мерки" срещу убийства

21 яну 2020, 537 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Пенсионната възраст трябва да се премахне

Оставете ме да я избера сам

Още от Капитал
Първи борсов тест за 2020

Интересът към предложените 14% от акциите на "Телелинк" в края на януари, ще е показателен за апетита на инвеститорите

Критична година за медиите

Предстои промяна на собствеността на eдна от двете най-гледани телевизии - bTV, промяна на медийния закон и избор на нов генерален директор за общественото радио

Скритите мащаби на водната криза

Водният режим в Перник е най-строгият от години насам, но това далеч не е единственото място, където има подобен проблем

Либийската авантюра на Ердоган

Турският президент вдигна залозите в хибридната война за контрола над бившата северноафриканска джамахирия* на Муамар Кадафи

Ново място: Sweet and Lemon

От сурови торти до сaндвичи с омлети и specialty кафе

Яж, снимай и споделяй

Изложбата Feast For The Eyes в Лондон проследява историята на фотографията на храна

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10