Мадам Компромис

След инфарктно гласуване и с много късмет Ирина Бокова стана първата жена начело на ЮНЕСКО

Ирина Бокова се оказа на точното място в точното време
Ирина Бокова се оказа на точното място в точното време    ©  reuters
Ирина Бокова се оказа на точното място в точното време
Ирина Бокова се оказа на точното място в точното време    ©  reuters

Петдневен изборен маратон, пет прегрупирания и нови раздавания на картите и един изненадващ победител - това е равносметката от необичайно драматичната надпревара за нов генерален директор на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). В края на напрегната и изтощителна партия дипломатически покер българският посланик в Париж и постоянен представител на София в ЮНЕСКО Ирина Бокова се оказа правилният човек на правилното място и в правилното време. След като изборът й бъде утвърден от Генералната конференция на организацията на 15 октомври, Бокова ще стане първата жена и първият представител на Източна Европа на този висок пост.

В сравнително спокойната 64-годишна история на ЮНЕСКО досега не е имало толкова ожесточена, скандална и медийно отразявана надпревара за генерален директор, която можеше да бъде решена с жребий, ако в последния пети тур на гласуване Бокова не беше успяла да получи четири гласа повече от съперника си - египетският министър на културата Фарук Хосни. Победата й вероятно изненада и най-големите й поддръжници и се дължи до голяма степен на факта, че тя се оказа по-приемливият кандидат и на финалната права се сформира коалиция по-скоро срещу считания за фаворит Хосни, отколкото за Бокова.

Всъщност това не е прецедент в битки, където се кръстосват много интереси и съображения. Преди пет години например Жозе Мануел Барозу неочаквано за мнозина успя да пребори далеч по-известни имена и да стане президент на Европейската комисия. Коментарите тогава бяха, че той е г-н Компромис, избран по правилото на най-малкото общо кратно и най-голямото му достойнство е, че е относително анонимен и никой няма особени възражения срещу него.

Действително в началото шансовете на Ирина Бокова не изглеждаха никак големи въпреки отделените от кабинета "Станишев" 100 хил. лева за нейната кампания и активната подкрепа най-вече на президента Георги Първанов и бившия външен министър Ивайло Калфин. Но все пак ресурсите на България бледнеят на фона на обещаните от Москва допълнителни 20 млн. долара към руската вноска в бюджета на ЮНЕСКО, ако зам.-министърът на външните работи Александър Яковенко спечели поста (според публикации в руските медии Кремъл все пак ще даде тези средства въпреки загубата на неговия кандидат), или пък на масираното лобиране в арабския свят и натиска върху африканските държави от страна на Египет. Според дипломат от ЮНЕСКО, цитиран от в. New York Times, представителите на Мадагаскар, Нигерия, Пакистан и Ливан са били сменени, след като са отказали да гласуват за Фарук Хосни.

"Много важно беше, че накрая успяхме да си осигурим подкрепата на страните от Латинска Америка, които до предпоследния кръг имаха свой кандидат, но после гласовете им преляха към г-жа Бокова, както и на европейските държави. Не си представям, че ако не беше член на ЕС, България би имала тази подкрепа", каза за "Капитал" Ивайло Калфин. Наистина след оттеглянето на кандидатурата си преди четвъртото гласуване еврокомисарят Бенита Фереро-Валднер (която не успя да събере достатъчно подкрепа, тъй като се включи в надпреварата твърде късно и е външен за ЮНЕСКО човек) призова подкрепилите я да дадат гласовете си за българския дипломат.

Безспорно решаваща роля изигра и противоречивото изказване на Хосни, че ще изгори книгите на иврит в египетските библиотеки, и въпреки че по-късно се извини, това, изглежда, се оказа ключово за загубата му. Затова и британският в. Times определи избора на Бокова като "победа за еврейските групи, френските интелектуалци и защитниците на свободата на медиите". Освен от обичайното активно лобиране в кулоарите гласуването бе съпътствано и от скандал, след като Associated Press разпространи информация, че в деня на последното гласуване от централата на ЮНЕСКО в Париж е бил отстранен човек по подозрение, че се е опитвал да купува гласове за един от двамата кандидати.

Факт е, че за пръв път български кандидат заема толкова висок пост в системата на ООН. Макар и организация със сравнително малък бюджет (989.3 млн. долара бюджетни и извънбюджетни ресурси за 2008-2009 г.), който обаче може да набъбне допълнително от дарения, позицията на върха на ЮНЕСКО носи престиж.

Освен всичко останало успехът на Бокова и овакантеното посланическо място в Париж може да рикошира и в София, ако за френската столица замине отново бившият посланик и сегашен зам. външен министър Марин Райков, вместо да наследи на поста министър Румяна Желева, в случай че тя стане еврокомисар.