Страшни смешки, смешни страшки
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Страшни смешки, смешни страшки

Паметникът на Юзеирови часове преди да бъде съборен по заповед на кмета на община Попово<br />

Страшни смешки, смешни страшки

В ДАНС са знаели от една година, че клубът на Юзеирови е превърнат в молитвен дом. Ако братята са толкова опасни, защо не са реагирали досега

Велина Господинова
18162 прочитания

Паметникът на Юзеирови часове преди да бъде съборен по заповед на кмета на община Попово<br />

© Цветелина Ангелова


Ако всички, които се вторачиха в Али Юзеиров, бяха пили по едно кафе с него в разгововор, но не пред камера и микрофон, щяха да си спестят целия път до родното му село Славяново, Поповско. Именно там той развива всичките си активности, заради които половината държавна машина (президент, премиер, главен прокурор и всички надолу по веригата) се задвижи.

Али Юзеиров е семпъл човек. Говори със заучени фрази, които са противоречиви и изпразнени от съдържание. Иска промяна в конституцията и турското население да бъде признато за малцинство, но как точно не знае: "Има умни хора в тази държава, да седнат и да го измислят." Казва, че в България демокрацията е само на хартия и българите и турците нямат равни права, в същото време твърди, че върху него досега не е оказван натиск от държавни институции, които той нарича (разбира се) репресивен апарат. Дава пример със свои приятели, които, след като преди две години влезли в Софийския университет, си сменили турските имена с български, защото по думите му т.нар. номенклатурчици тероризират нехристиянското население. На забележката, че ДПС управлява реално страната осем години и в администрацията има много български граждани от турски произход, отговаря, че в София е много по-различно от провинцията, защото "ситият на гладния не вярва". Себе си представя от турски произход, но по документи е с българското си име Атанас Йорданов. Иначе  трябвало да попълва много документи и да плаща такси. Виждаме се в центъра на София, където е от шест години, в Славяново си ходи само два пъти в годината, но е избрал да учреди формацията си Мюсюлмандемократичен съюз там, гордее с родното си място. Държи на срещата да присъства адвокатката му, защото "медиите не тълкували правилно думите му". Тя влиза в разговора често като негов ментор, дори отговаря на въпроси вместо него, защото по думите й всички журналисти питали дали партията му е алтернатива на ДПС, а тя била просто "възможност за друг избор".

Цялата тази еклектика от кухи клишета оставя усещането за лека безсмислица, за димка, която някой е хвърлил и в мъглата й се лутат медии от всякакъв формат, политици, служби, администрация, че дори (пак повтаряме) премиерът, президентът и главният прокурор. Екипи на трите национални телевизии и няколко столични издания биха път до Славяново, Поповско, за да видят това:    

Бяла едноетажна сграда, чиято лицева страна прилича на коледна картичка - знамената на България и ЕС, рисунка с дърво, от двете му страни с християнски кръст и полумесец и надпис на български и турски език "Клуб за приятелство и братство". Встрани от едния край табела на ДПС,  а на другия - надпис на фирмата "Фреш еър" ЕООД и Yzeirov LTD.  Над този микс от религиозни, политически и търговски символи на сградата на учредителите на Мюсюлмандемократичния съюз (МДС) - братята Юзеир и Али Юзеирови, стои внушителна снимка на баща им Мехмед Юзеиров и емблемата на неправителствената им организация "Български червен полумесец", както и надпис на фондацията "Мехмед Юзеиров", за която не е много ясно дали съществува, защото я няма в регистрите.

Успоредно на кичозно натруфената фасада на "бялата къща" на Юзеирови само на четири-пет метра се намира джамията на  селото, която от известно време е заключена, а според местните хора имамът идва да служи само по празници и погребения. Срещу тях е петметровата пирамида от камъни, увенчана с полегнал полумесец и кръст, което инициаторите на творението Юзеирови наричат паметник на незнайния турски воин. До него е наскоро закупената от тях къща с идея да я превърнат в музей на турския воин. Триъгълникът клуб-джамия-"паметник" образуват малко площадче, сцената на голямата бутафория. Миналата събота точно на това място жители на Славяново и роми с автобуси от околните села се събраха на концерт на фолкзвездата Софи Маринова. Както казва млада ромка - 

"Кога ще ти дойде тука Софито на крака

да ти пее, че и на всичко отгоре безплатно". И в десетминутната почивка на концерта същите тези хора разбрали, че всъщност присъстват на учредяване на нова партия - Мюсюлмандемократичен съюз, с лидер Али Юзеиров и членове на ръководството брат му Али, една от трите им сестри и леля им. Името е доста стряскащо като за българските реалности, но не толкова като член 1 от разпространения в интернет устав на формацията - "съюзът е сдружение от личности, приели морално-етичните норми на исляма". Хората, които се радвали на кючеците на Софи Маринова, научили тази подробност от телевизора.

Но истинските вълнения ги очакваха във вторник вечерта и през целия ден в сряда, за които ще разкажем така, както ги видя  екипът на "Капитал".

"Ох, защо всяка седмица някой тук не прави партия, че бизнесът да върви", ни посреща собственичката на семейния хотел в Попово (градът се намира само на 10 км от Славяново), в който по-рано през деня направихме резервация. Преди да пристигнем, екипът на БНТ е питал за свободни стаи. "Върнах ги, защото всичко е заето", продължава тя. И няма вече друг разговор освен горещата тема за Юзеирови, новата партия и има ли наистина в селото етническо напрежение. Жената ни разказва повече за "Лошата репутация" на една от сестрите, която живяла известно време в Турция и после се върнала. Малко знаеше за братята, защото те рядко идвали в селото. Али живее в София, а Юзеир в Брюксел. От една от служителките си, туркиня по произход, знаела, че българските турци от селото не подкрепят новата партия, а  "привържениците" й са роми, главно заради безплатната храна, която Юзеирови раздават в т.нар. Клуб за приятелство и братство. Скептична е и по отношение на обвиненията, че проповядват радикален ислям, защото по думите й

Братята "нямат толкова акъл"

въпреки че и тя беше гледала излъчения във вечерните новини подгряващ репортаж на Николай Бареков от bTV от клуба, който заедно с кмета "откри" религиозна книга. Отвори я някъде по средата,  показа страницата, на която с големи букви пише "джихад", и заключи, че в сградата, която междувременно всички започнаха да наричат молитвен дом, се преподава радикален ислям. "Или на Юзеирови някой им дава парите и им казва какво да правят, или са луди", заключава жената. "Ами, ако са луди", пита риторично тя с интонация, от която още малко и ще последва "а вие сте се юрнали тук да търсите етническо напрежение...". В бутафорията "Славяново" собственичката на хотела няма абсолютно никаква роля, но по-късно трябваше да си признаем, че жената се оказа по-добър анализатор на ситуацията в Славяново от всички политици, политолози и журналисти, които половин седмица се упражняваха по темата кой стои зад Юзеирови и политическата им формация и кой има интерес от разиграването на етническата карта (с извинение за клишето).

Но по реда на събитията:

Към 7.20 в сряда сутринта влизаме в Славяново с притеснението, че не знаем къде се намира клуба на братята и паметникът, където се очаква да се съберат повечето жители на селото, защото оттам на живо по bTV ще се излъчи "На барекадата" с Николай Бареков. То обаче се изпарява, защото колата ни се подрежда в колона от още четири автомобила, между които джип и такси, които очевидно отиват на същото събитие. Толкова полицаи около площадчето Славяново не помни, още организирани агитки от привърженици на "Атака" и ВМРО със знамена и плакати кой знае защо срещу... кмета на Попово Людмил Веселинов, несменяем на поста си вече пети мандат. "Долу на сеира съм", казва младеж по мобилния си телефон. До него стои мъж, който слуша предаването, защото публиката почти не чува събеседниците на Бареков. Леки усмивки обаче предизвикват казаните на висок глас реплики на водещия: "колеги, имаме ли връзка", "връзката се разпадна", "това е провокация". Такава няма как да има, на площада са главно докараните от Попово и Варна партийни активисти на двете националистически формации и "сеирджиите" от селото. Леко спречкване на висок глас става само между възрастна жена, която се опитва да каже, че няма да позволи селото да се турцизира, и ромка, която пламенно защитава "делото" на Юзеирови, но в частта му с раздаването на помощи. А от разговорите с хората става ясно, че те са разделени за дейността на братята и по отношение на издигнатия от тях паметник, но изобщо не става въпрос за някакво етническо напрежение между тях. Жена на средна възраст призна, че от доста време знаят за молитвите на децата от селото, които посещават клуба. "Карат ги, когато влизат вътре, да се събуват и после да се молят. Детето ми ходи два пъти там, защото вътре има компютри, но като разбрах за това, вече не го пускам", добавя тя. "Какво правят в клуба питайте баба Радка. Тя знае всичко, каквото става в селото", казва тя и поглежда към възрастната жена, която се е присъединила към нас. Баба Радка потвърждава, че за да влезеш в клуба, трябва да си събуеш обувките. "Ходила съм там само веднъж, защото разбрах, че раздават фланелки с емблемата на фондацията "Български червен полумесец". Не исках да се събувам, ама нали трябваше си да взема фланелка."  

По повод паметника жената с детето казва, че преди да започнат да го строят, искали да купят от нея камъните (оградата на почти всяка къща в селото е изградена от такива камъни ). "Бях разбрала обаче за какво са им и не им ги продадох", продължава тя. Жена до нея пък разказва, че първоначално паметникът бил само с полумесец, но една сутрин осъмнал с извити надолу рогове и предположи, че по тази причина след това сложили и кръста. А на въпрос как Юзеирови са купили мястото за клуба посочва мъж на средна възраст "Питайте него, той работи в Районната потребителска кооперация".

Човекът се казва Цанко Ризов и разказва, че имотът е бил на кооперацията и тя започнала да строи на него магазин. Стигнала до кота 0, но дейността й се свила и решила да го продаде. "Оценката на терена от 800 квадрата била за 2500 лв., но понеже купувачът изобщо не се пазарил, поискали 5000 и той без проблеми платил. Докато казва това, Ризов поглежда към паметника: "Изобщо не съм знаел, че тука има такова нещо. Разбрах от телевизията за това."

Кметът е в еуфория

и тя не го напуска през целия разговор, който водим на една от масичките пред близкото магазинче. Васил Стоилов никога не е виждал толкова медии на живо, колкото през последните дни. Но една случка ще продължи да разказва дълго - разговора с премиера Бойко Борисов, а което се случва в селото, не го притеснява особено. Затова и първите му думи са: "Преди малко Бареков му се обади и ми даде слушалката да разговарям с него. Премиерът ми каза: Вършете си работата и всичко ще бъде наред." По повод "сензационното" откритие на Бареков за религиозните книги признава, че предварително е знаел за тях. После, вероятно притеснен от плакатите на привържениците на "Атака" срещу него, започва да се  оправдава, че е изпратил докладни за незаконното строителство както за паметника, така и за клуба, до общинския кмет на Попово. А плакатите срещу него на атакаджиите били заради лично отношение. Думите му потвърждава мъж от кметството на Славяново, който показва снимки отпреди година на атакаджиите със същите плакати. Потвърждение за докладните намираме в общината в Попово. От цялата кореспонденция между кмета на Славяново, колегата му от Попово и Районната дирекция за национален строителен контрол става ясно, че докладната на Стоилов за строежа на паметника е от 30 юни тази година, а заповедта на РДНСК за спиране на строежа е от 1 септември. Преписката за сграда, в която се помещава клубът, пък започва от средата на юли 2008 г. и завършва със заповед на дирекцията за строителен контрол за премахване на незаконния строеж от началото на април 2009 г. Към нея обаче има един прелюбопитен документ. По-малко от месец след като кметът на Славяново сезира общината в Попово, кметът Веселинов получава писмо от регионалната структура на Държавна агенция "Национална сигурност", че имат сведения, че собствениците на клуба са променили предназначението му и от компютърен са го превърнали в молитвен дом.

"Кметът ви наговори такива лъжи

за Юзеирови", казва млад мъж от съседната маса веднага след края на разговора с Васил Стоилов. Той е седнал заедно с две ромки - едната млада, другата на средна възраст, и с още една жена, за която казва, че е чистачка в клуба. Жената гледа уплашено и първоначално обяснява, че нищо няма да каже. После обаче разказва, че няма нищо вярно в твърденията, че децата, които идват в клуба, биват принуждавани да се молят. "Вярно е, че има книги, но те са в една малка стаичка, която е на Юзеир Юзеиров, но в нея никой не влиза, даже и аз." Ромките пък казват, че помещението се ползва за сбирки най-вече през зимата, където се събират да си говорят и да пият чай и кафе. А безплатната храна от близо месец вече не се раздавала. "Какво му е лошото на Юзеиров", заключава младата ромка и добавя: "Той дари телевизор и DVD на училището и детската градина. Раздаде подаръци на децата за Коледа. Ето в неделя след учредяването на партията замина за Брюксел и взе със себе си две наши момчета да работят при него." "Ако на мен в църквата ми дават мекици, и там ще ходя, ама не дават", заключава тя.

Малко след този разговор на площадчето пред клуба сред охраняващите полицаи започва раздвижване. Спират две коли, от които слизат директорът на РПУ - Попово, Христо Манев и екип от разследващи дознатели, които правят

Обиск в клуба

След три часа излизат с кашон, в който се предполага, че е софтуерът на компютрите, и черна торба с книги. С разрешение на наблюдаващия досъдебното производство районен прокурор на Попово Стефан Христов скандалната книга е показана на журналистите. Тя е учебно помагало по основи на исляма за деца и се казва "Въведение в исляма". "Това, което търсите, се намира на 160 страница", казва директорът на полицията, след като вижда, че репортерите се затрудняват да намерят прословутата глава за джихада. "Капитал" се обърна към специалиста по арабския свят и исляма Йордан Пеев с молба да коментира текста в тази му част и дали са основателни притесненията, че с него се прокламира радикален ислям. Ето какво каза той: Разясняването на джихада в книгата не е знак за пропаганда на радикален ислям. В случая изложението на термина джихад не съдържа ксенофобска насоченост, не насажда агресивност и не може да служи за екстремистки цели." По думите му "преводът на български език е много слаб и трудно разбираем, а изложените подробни данни за издателите показват съобразяване с установения в Турция строг контрол върху религиозната литература както в училищното обучение, така и в пропагандата.

Краят на екшъна в Славяново приключи със събарянето през нощта на паметника на незнайния турски воин. За най-голямо съжаление на активистите на ВМРО, които през целия ден разлепваха плакати из околните села с призиви към хората да присъстват в събота на събарянето на творението на Юзеирови. А пропуснаха "събитието"... което стана тайно.

Михаил Иванов

експерт по етническите въпроси

"Не ми се вярва създаването на тази партия да е инспирирано от ДПС. Трудно ми е да повярвам и че основателите на партията са фундаменталисти. По-скоро става дума за политическа спекулация с мюсюлманската религия. Явно е, че дивиденти от случая извлече РЗС, които експлоатират настроенията срещу турското малцинство в част от обществото."

Антонина Желязкова

директор на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия

"Наричам това, което се случи в Славяново политическо инжeнерство. Няма нищо общо с исляма. Както между другото събитията, които се случват в Рибново, също са един политически театър, който някой разиграва на гърба на хората и разрушава един сравнително затворен патриархален свят."

Бизнесът на Юзеиров

Ирина НОВАКОВА, Брюксел 

Юзеир Юзеиров емигрира в Западна Европа през 90-те и се е установява в Белгия. Твърди, че издържа политическите си дейности от износ на второкачествени пилешки бутчета за Африка и Русия. Според източници на "Капитал" в Белгия обаче фирмата на Юзеиров - ТЕМПО, е всъщност екарисаж за птици от големи птицеферми и в нея работят около 50 българи, предимно турци, помаци и цигани. В белгийските търговски регистри нито един от двамата Юзеирови не е записан като собственик на фирми, включително с българските им имена. Фирма ТЕМПО обаче съществува и предлага "услуги с птиче месо" (според осигурителния институт в нея работят 11 служители). Български турци имигранти разказват, че Юзеиров е много влиятелен в общността и контролира много хора, на които осигурява работа във фирмите си. Там заплащането е доста добро, но се работи на черно. Работниците на Юзеиров в Белгия са и сред първите членове на новата му партия.

В началото на тази година Юзеир Юзеиров участва заедно с евродепутата от ДПС Метин Казак в сформирането на "Сдружение на българските интелектуалци и бизнесмени" в Брюксел. Според запознати сдружението "набира" членовете си по сигнали на местните координатори на ДПС в България, които информират организаторите му за идващите в Брюксел от техните градове и села. Разследване на "Капитал" около евровота показа, че въпросното сдружение най-вероятно е купувало гласове на европейските и парламентарни избори. Източници в Белгия потвърждават, че в последните години именно Юзеиров е контролирал чрез изборен туризъм гласовете за ДПС в Силистренско, Белгия и Холандия, което му носело доста пари. Въпреки че ДПС официално се разграничи от дейностите на братя Юзеирови, източници от движението неофициално признават, че са водили разговори, но с Али преди изборите. По думите им той им предложил да осигури гласове за ДПС в Белгия. След като от партията на Ахмед Доган му поискали списък с имената на гласуващите, той повече не ги потърсил. В деня на парламентарните избори обаче пред няколко секции в Брюксел спират микробуси на фирмата на Юзеиров, които превозват гласуващи. Малко по-късно същите микробуси карат същите хора пред друга секция.

По темата работи още Люба Йорданова

Словесният сблъсък между противничка и привърженичка на Юзеиров продължи по-малко от пет минути
Фотограф: Цветелина Ангелова
Учебното помагало за деца, за което се твърди, че проповядва радикален ислям
Фотограф: Цветелина Ангелова
Автор: Капитал

Ако всички, които се вторачиха в Али Юзеиров, бяха пили по едно кафе с него в разгововор, но не пред камера и микрофон, щяха да си спестят целия път до родното му село Славяново, Поповско. Именно там той развива всичките си активности, заради които половината държавна машина (президент, премиер, главен прокурор и всички надолу по веригата) се задвижи.

Али Юзеиров е семпъл човек. Говори със заучени фрази, които са противоречиви и изпразнени от съдържание. Иска промяна в конституцията и турското население да бъде признато за малцинство, но как точно не знае: "Има умни хора в тази държава, да седнат и да го измислят." Казва, че в България демокрацията е само на хартия и българите и турците нямат равни права, в същото време твърди, че върху него досега не е оказван натиск от държавни институции, които той нарича (разбира се) репресивен апарат. Дава пример със свои приятели, които, след като преди две години влезли в Софийския университет, си сменили турските имена с български, защото по думите му т.нар. номенклатурчици тероризират нехристиянското население. На забележката, че ДПС управлява реално страната осем години и в администрацията има много български граждани от турски произход, отговаря, че в София е много по-различно от провинцията, защото "ситият на гладния не вярва". Себе си представя от турски произход, но по документи е с българското си име Атанас Йорданов. Иначе  трябвало да попълва много документи и да плаща такси. Виждаме се в центъра на София, където е от шест години, в Славяново си ходи само два пъти в годината, но е избрал да учреди формацията си Мюсюлмандемократичен съюз там, гордее с родното си място. Държи на срещата да присъства адвокатката му, защото "медиите не тълкували правилно думите му". Тя влиза в разговора често като негов ментор, дори отговаря на въпроси вместо него, защото по думите й всички журналисти питали дали партията му е алтернатива на ДПС, а тя била просто "възможност за друг избор".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

51 коментара
 • 2
  ivan_ivanov avatar :-|
  птицата-бегач

  Ами той Иван Костов го каза още първия ден - кьорфишек! Ама кой да слуша?!
  Като сте се юрнали подир болен и Гоце, освен да се подхлъзнете друго няма какво да стане.

 • 3
  Avatar :-|
  антон павлович

  Тази нова мюсюлманска партия я създадоха медиите, президентът и още няколко подобни на тях кухи структури, които очевидно страдат от липса на идеи и за това по навик чакат ДПС да им ги спусне отгоре. Цялата каша с паметника беше тест най-вече за медиите дали знаят какво е тяхното предназначение. Стана ясно, че не знаят. И затова яростно бъркат каши заедно с всеки, който има нужди от каши, в случая ДПС.

 • 4
  Avatar :-|
  sdasf

  Веднага личи симпатията на капитал към подобни безродници финансирани от Анкара. Анкара чрез такива льольовци пробва дали в България не са се свършили предателите, които да я обявят за дву-три- или пет национална. Всякаква, но не и българска.

 • 5
  Avatar :-|
  Петров

  Господи Коство колко е велик. Затова на изборите взе 3% и едва влезе в заветния за него парламент. Е, не, че нещо върши, но поне не краде. Засега.

 • 6
  1951 avatar :-?
  1951

  Да, кьорфишек, но така се почва...
  Двама трима глупаци с пари, тълпа лумпени, дето биха се продали за цветен телевизор и безплатен обяд и белята е станала...
  Имате ли представа колко селца като Славяново има у нас?! Десетки, ако не и стотици, където е пълно с безработни и гладни цигани, готови да си продадат гласа, душата и ума на всеки, който раздава безплатни кебапчета. Въобще перфектната среда за развъждане на фундаментализъм е бедност, необразованост, лиса на загриженост от централната власт, лиса на бъдеще и перспективи...

 • 7
  Avatar :-|
  51

  Добре написана статия, трезво, прагматично, разбрано..Браво!

  Ох, лошо е като някой пообъркан човек с повечко пари и по-малко самочувствие се лута и търси къде да избие чивиите си..В случая мюсюлманин и това явно е по-сензационно:)..

 • 8
  Avatar :-|
  антон павлович

  Интересен експеримент! Поне се видя как Гоце, когото познаваме като безпринципен и объркан политик, каза неща, които никога не би казал, ако на власт беше Доган - неговия снабдител на живи и мъртви гласуващи души от Анадола. И при този социално-политически и верски експеримент Гоце стана смешен. Както винаги.

 • 9
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  "В деня на парламентарните избори обаче пред няколко секции в Брюксел спират микробуси на фирмата на Юзеиров, които превозват гласуващи. Малко по-късно същите микробуси карат същите хора пред друга секция."

  И най-накрая в няколко (хиляди) микробуса натоварват всички хора на Юзеиров и ги превозват до,към и след Анадола с еднопосочен билет!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK