ТИМ билдинг
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ТИМ билдинг

ТИМ билдинг

Случаят с "Алея Първа" във Варна показа, че балансът между интересите на гражданите, инвеститорите и държавата е труден за постигане

Иван Михалев
48549 прочитания

© Иван Михалев


Вицът, че на изток България граничи с ТИМ, беше измислен отдавна, преди икономическата група да купи т.нар. Алея първа - близо 4 километра дълга ивица между централния плаж и известната Морска градина във Варна.

ТИМ е нещо като ученически прякор на групата, произлязъл от името на първата охранителна фирма, около която през годините се скупчват нови и нови свързани компании. В края на миналата година стойността на активите, които те контролират само с публичните си дружества, надхвърлят 5 млрд. лева.

Във Варна ТИМ е като Карабас Барабас - групата притежава притежава фабрики, магазини, заведения, вестник, телевизия. Нейни дъщерни фирми държат на концесия четирите плажа в града. Неин е футболният отбор "Черно море". Централна кооперативна банка, част от групата, обслужва община Варна, общинското имущество е застраховано в "Армеец" - също част от групата. Кметът е избран с подкрепата на ТИМ. В общинския съвет групата на "Нашия град" - приемана за партията на ТИМ, е важен балансьор между управляващата БСП и ГЕРБ.  

При всичко казано дотук едва ли е било изненада за варненци, че точно преди изборите "Холдинг Варна" (бивш приватизационен фонд, сега част от групата) е купил от държавата "Алея Първа". Няколко местни граждански организации дори отправиха искане за разваляне на сделката, предизвикаха прокуратурата да я провери и опитаха да направят протест.  

Защо?

Въпреки че част от недоволните организации са с екологични платформи, това, което те атакуват, е самата продажба на земята под Морската градина и начина, по който тя се е случила, а не проекта за преустройство на зоната. Недоволството може да бъде сведено до няколко аргумента.

Първо, че продадената земя според протестиращите е неделима част от крайбрежната ивица, и ако това е така, според конституцията би трябвало да е изключителна държавна собственост. Юристите на областната управа, изготвили продажбата, обаче се позовават на тълкувателно решение на Конституционния съд от 1996 г. Според него изключителна държавна собственост е само плажната ивица, твърди новият областен управител Данчо Симеонов.

Вторият аргумент на спорещите организации е по-скоро свързан с "философския въпрос" в кои проекти държавата да допуска частни инвестиции. "Това е лятното стъргало на Варна и през лятото е най-посещаваното място от варненци и гостите на града. Все едно някой да купи жълтите павета на София и да каже, че ще направи нещо за гражданите на София", казва Тодор Тодоров от сдружение "Зелена Варна".

На въпросното стъргало - около 50 метра широка ивица, простираща се  между "Рибарския плаж" на юг и местността Бункерите на север, и сега има заведения. Най-известното от тях е "Рапонги" и е на ТИМ - луксозен комплекс, който включва летен бар и ресторант (като говорят за мястото, варненци не пропускат да споменат и горичката от петдесетина изкуствени палми, които бяха подредени на плажа пред него). Там се проведе и интервюто ни с тримата изпълнителни директори на "Холдинг Варна". Според обясненията им част от заведенията ще бъдат разрушени, защото идеята на проекта "Алея първа" е целият комплекс да бъде изграден в общ стил. Техен аргумент в подкрепа на проекта е, че алеята в момента е занемарена и се нуждае от инвестиции. Същото споделят и мнозина варненци, но гласовете в полза на това земята да остане държавна и инвестициите да се направят с публични средства са силни.

"Ако се разработи от общината, тя може до такава степен да пълни бюджета на общината, че местните данъци и такси да паднат чувствително. А в същото време тази територия се продава на частен инвеститор. Вместо да се възползва обществото от нея, се възползва частен инвеститор. Ето тук е големият обществен интерес", казва Кръстьо Кръстев, председател на "Зелена Варна" - една от протестиращите организации. Такава теза има място под слънцето, но доколкото в редакцията на "Капитал" вярваме повече в рационалността на частното предприемачество, по-важният въпрос според нас е третият, който гражданските организации повдигат - даден ли е равен достъп на инвеститорите и справедлива ли е цената, на която държавата се е разделила с парцелите до Морската градина.

Да се продава или не?

Преди всичко на въпроса дали земята правилно е била деактувана от публична в частна държавна собственост и впоследствие продадена все още се чака отговор от прокуратурата. Първата проверка, проведена от окръжния обвинител Пламен Иванов, е приключена в средата на септември с констатация, че няма нарушения. По информация на "Труд" обаче през последната седмица апелативният прокурор Вилен Мичев е подновил преписката с аргумента, че при предната проверка са допуснати пропуски. Преди да се проверява законността на продажбата, трябва да се изясни дали законно е бил сменен статутът на държавната земя, обясни пред "Капитал" прокурор Мичев. Той допълни, че цялата преписка за "Алея първа" се проверява в момента от Върховната прокуратура в София.

Самото искане за деактуване е направено в началото на тази година от МРРБ по времето на предния министър Асен Гагазузов.  Новият статут на земята пък прави възможно задвижването на процедурата по Закона за насърчаване на инвестициите, по силата на който "Холдинг Варна" заявява интерес към парцелите (за това по-долу).

Ако проверките на прокуратурата установят, че решението на държавата да се раздели със собствеността до Морската градина е законно издържано, повечето останали въпроси към сделката и проекта "Алея Първа" остават в сферата на "целесъобразността". С други думи, може да има спорове и проверки дали публичният интерес е бил защитен, но претенциите би трябвало да се насочат към държавните служители, които са я правили.

Защо без търг?

"Холдинг Варна" се е възползвал от Закона за насърчаване на инвестициите, като през 2007 г. е заявил интерес за развитие на "Алея Първа" и е получил от ресорната агенция сертификат за инвеститор от най-високия клас А. Законът дава право на одобрените инвеститори да придобият безвъзмездно или без търг имоти от държавата. Според обясненията от страна на Агенцията за инвестиции и на "Холдинг Варна" процедурата по одобренията е приключила едва тази година и затова продажба на земята е направена малко преди парламентарните избори.

"Инвеститорът има сертификат клас А, заяви желание да се възползва от тази мярка и ние бяхме длъжни да задвижим процедурата", коментира Христо Етрополски, който е зам.-директор на Агенцията за инвестиции. Директорът й Стоян Сталев каза: "Ние винаги одобряваме инвеститорите, които са спазили процедурата по получаване на сертификат и проектът им отговаря на приоритетите. Проектът "Алея Първа" предвижда изграждането на туристически обекти, СПА центрове, квалификация на туристически кадри... дейности, които са подкрепяни от закона. От 2008 г. действат нови правила и приоритети."


От агенцията и от "Холдинг Варна" отказаха да предоставят инвестиционния план, на база на който е издаден сертификатът, позовавайки се на търговска тайна. (За изненада законът даже задължава агенцията да не разгласява подобна информация, въпреки че би следвало решенията да се стимулира една или друга инвестиция да получават публична защита).

Случаят повдига голямата тема какъв е смисълът да се насърчават и да се дава приоритет за инвестиции на места като "Алея Първа", където би могло да има конкуренция. Въпреки автоматизма на закона, за който говорят от агенцията, все пак министрите на регионалното развитие Гагаузов и на икономиката Петър Димитров са имали право на преценка дали да продадат имота без търг. Тогавашният областен управител Христо Контров е довършил законовата процедура.

Справедлива ли е цената?

Логично идва въпросът справедлива ли е цената от 11.75 млн. лева (без ДДС) за парцелите с площ 122 декара? При липсата на състезание, което би я определило пазарно, всякакви спекулации по темата стават възможни. Протестиращите организации изчисляват, че 50 евро на квадратен метър е много по-ниска от пазарните цени на парцели в близост до морето. Според местни агенции офертите "продава" в района надхвърлят 500 евро на квадрат, но реални сделки през тази година почти няма. Не само заради това сравнението на цените по този начин е некоректно. То например игнорира информацията, че половината от площта, купена от "Холдинг Варна", е "неактивна" и представлява 30-метрови скатове, за чието укрепване трябва да бъдат направени разходи. Би трябвало да се вземат предвид и предвидените с договора ангажименти за инвестиции в укрепване на брега и за дълбоководно заустване на канализационните води, които сега се изливат директно в морето.

Всички тези условности и фактът, че предвидената плътност на застрояване за района е ниска, могат да вдигат ефективната цена на квадратен метър 3-4 пъти. По-точна оценка обаче би могла да се направи, ако не беше засекретен инвестиционният план. За него се знае само че е на обща стойност 73 млн. лева.

По принцип инвеститорите би трябвало да определят нивото на интереса си към сделката на база концепцията за развитие на района и очакваните годишни приходи от обектите, които ще бъдат построени (наеми на заведения, приходи от хотели, други според плана). В момента пазарът би бил на нива между 10 и 11 пъти нетния годишен приход от проекта. "Много други инвеститори с подобни сертификати са вземали имоти безвъзмездно от държавата. "Холдинг Варна" плаща една огромна сума в пика на финансовата криза - 12 милиона лева, инвестиция, която ние поне не можем да се сетим някой друг да е правил в последната година въобще в България", коментира Златимир Жечев, изпълнителен директор на "Холдинг Варна".

Важно е по каква логика двамата лицензирани оценители - Галина Георгиева и Цветана Ангелова, които областната управа е наела, са определили стойността на парцела. След няколкоседмично подканване от областната администрация във Варна най-накрая ни изпратиха отделни страници от оценителските доклади (все още очакваме пълните документи). От тях става ясно само, че приетата оценка е правена с презумпцията, че за крайбрежната зона няма подробен устройствен план (ПУП). Такъв обаче има. Поради тромавата комуникация с областната управа, до редакционното приключване на броя не успяхме да изясним причината за разминаването.

Има ли проблем?

Ако трябва да се върнем назад в годините, държавата и общината на Варна вероятно са имали много други възможности. Да решат, че искат парк и да дадат концесия за заведения при определени изисквания, като поемат разходите за подръжка за сметка на данъкоплатците в града. Или пък, ако решението е в полза на частни инвестиции, да обявяват конкурс за проект и да изберат най-добрия с публично обсъждане. В случая с "Алея първа" е станало обратното - след дълги години по същество неуправление на зоната (освен, че е изготвен ПУП) инициативата е дошла от инвеститора, законът го насърчава, а дебатът за това какво е можело и как е трябвало да се случи идва пост фактум, когато сделката е направена тайно. Макар закъснели от юридическа гледна точка, въпросите на част от гражданите на Варна заслужават отговор от институциите, които обаче странно отказват да се ангажират и са прехвърлили топката в прокуратурата.   

"Въпреки че държавата взима решенията в случая, защото земята е нейна, кметът и общинският съвет биха могли да са активна страна, да лобират за нещо, а те мълчат", коментира арх. Калина Павлова - една от най-активните протестиращи срещу проекта. На същото мнение е и Мария Христова от партия "Зелените". "Общинарите абдикират от обществените си функции и оставят гражданите да се разправят с икономически групировки", смята тя. Впрочем със същия аргумент биха могли да излязат и от "Холдинг Варна", защото абдикирайки от оценка за сделката властта ги оставя сами да я защитават и да отговарят на недоволствата.

Кметът трети мандат Кирил Йорданов не пожела да каже пред "Капитал" позицията си за проекта "Алея първа". За разлика от него председателят на общинския съвет Борислав Гуцанов поне зае принципна позиция в защита на проекта. Той смята, че с него Варна ще се превърне в по-атрактивна туристическа дестинация и града ще има по-модерен облик, а освен това ще се реши проблема със замърсяването на морската вода и ще се отворят работни места. Гуцанов не коментира самата продажба на земята, защото е правена от държавата като собственик.  

Като представител на държавата от своя страна новият областен управител каза: "Нека по този въпрос да говорите с предния областен управител... На 17 август, това е първият ми реален работен ден, извиках всички юристи по тази сделка да ми докладват. Те ми казаха, че е законна. Но тъй като аз обичам да проверявам нещата от различни гледни точки, на базата на големия обществен интерес...всички материали по сделката съм ги дал първо на икономическа полиция, а по-късно и на прокуратурата." Въпреки въпросите отправени към правителството, включително с открити писма от гражданите, от там също избягват темата.

Така арбитър по въпроса защитен ли е общественият интерес, за момента се оказва прокуратурата. Но в случай, че не бъдат открити законови нередности в процедурата, въпросът пак ще се върне към изпълнителната власт. Тогава изборът ще е между едната от двете позиции:

- сделката е законна, но понеже не сме съгласни с начина и цената, ще търсим отговорност от тези, които са я подписали;

или

- харесваме всички параметри, точка по въпроса;

Неправителствените организации с основание настояват за граждански контрол върху подобни сделки, но искането им за отмяна на продажбата би имало аргумент единствено ако се докаже, че тя е извършена при неспазване на законите или корупционно.

PR, политика, гражданско общество


ТИМ има проблем с общественото мнение и общественото мнение има проблем с ТИМ. Това обстоятелство като че ли допълнително усложнява казуса с "Алея Първа". Във Варна се страхуват от бившите командоси, основатели на групата и избягват да влязат в конфликт още от 90-те години. Икономическата им мощ в момента и влиянието, което се смята че имат в различни институции пък е довело до почти пълното им митологизиране. В обществени проекти като този на пъпа на Варна, това е проблем и за тях като инвеститори, защото негативните насторения - основателни или не - могат да се превърнат в политически въпрос.

Новината, че "Алея първа" е била продадена на "Холдинг Варна" идва на този фон. При това не от областната управа, а едва месец след подписването на договора, с публикация в местния вестник "Позвънете". Страстите, които се разгарят в резултат на това са като за учебник по PR (вижте хронологията на графиката).

Неправителствени организации искат отмяна на договора, започват прокурорските проверки, "Холдинг Варна" опитва със закъсняла комуникация към публиката, а на протестната подписка отговаря със своя - в полза на проекта и претендира, че е събрала повече гласове - 42 хиляди срещу 22 хиляди. Из крайбрежната алея на Варна все още стоят разлепени огромни плакати, призоваващи варненци да подкрепят "Алея първа".

В пропагандната надпревара има спекулации и от двете страни. Местните медии оставят впечатлението, че едва ли не е продадена самата Морска градина, протестиращите боравят малко фриволно с фактите (което е обяснимо предвид мълчанието на властта), от една от организациите хвърлят обвинения, че за сделката са раздадени милионни подкупи. На това от "Холдинг Варна" реагират с протести, че информацията се манипулира и им се уронва престижа, но и с недопустим натиск срещу някои от протестиращите. Преди около месец арх. Калина Павлова разказа пред медиите, че е получавала предупреждения да спре публичната си кампания срещу сделката, че неин роднина е бил сплашван по същия повод. Тя беше обвинена от холдинга, че ги е изнудвала за пари, за да мълчи, на което пък активистката отговори, че е просто опит за омаскаряване. В същото време архитектата получила покана да се включи в комисията по оценяването на идейните проекти за "Алея Първа" и... на домашния си адрес букет с цветя от Марин Митев - един от тримата основатели на ТИМ. В логиката на отношенията не е изнедадващо, че приема последното като заплаха.

За подобен натиск споделя и организаторът на подписката за разваляне на сделката Николай Цветков. В няколко есемеса той е предупреден, че трябва да престане с това, ако не иска в дома му да бъдат открити наркотици. Кулминацията е в деня, обявен за протести пред сградата на областната управа. Малко преди началото на митинга към протестиращите се присъединява голяма група от млади мъже, които накъсват плакатите и отмъкват микрофона на уредбата за митинга. Стига се и до сблъсъци. Според протестиращите това са били фенове на "Черно море" (собственост на ТИМ). От "Холдинг Варна" отричат да стоят зад саботирането на протестите.

В триъгълника на съгласието

В проекти като "Алея Първа" конфликтите на интереси, но и взаимните защити за намиране на баланса между тях са заключени между три страни - властта, инвеститорите и гражданите. Случаят във Варна показва, че за 20 години механизмите за взимане на "най-приемливото решение" все още не са намерени.

"Хубаво е, че обществото вече придобива рефлекс да се интересува наистина какво се случва. Лошото е, че определени организации, водени често пъти от собствени интереси, узурпират и в крайна сметка компрометират иначе справедливото обществено любопитство", казва единият от изпълнителните директори на "Холдинг Варна" Златомир Жечев.

Независимо какви ще бъдат констатациите от прокурорските проверки, случаят с "Алея Първа" е урок. За инвеститорите - че липсата на публичност може да бъде опасна и че значимите проекти не могат да се случват без обществеността да бъде убеждавана в тях; за гражданите - че активността им вдига възможността за контрол над процесите, които ги засягат; за политиците - че мълчанието ражда недоверие, а недоверието има политическа цена. Продължението по историята ще покаже кой какво е научил от урока.

Вицът, че на изток България граничи с ТИМ, беше измислен отдавна, преди икономическата група да купи т.нар. Алея първа - близо 4 километра дълга ивица между централния плаж и известната Морска градина във Варна.

ТИМ е нещо като ученически прякор на групата, произлязъл от името на първата охранителна фирма, около която през годините се скупчват нови и нови свързани компании. В края на миналата година стойността на активите, които те контролират само с публичните си дружества, надхвърлят 5 млрд. лева.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

413 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  ;-)
  • -143
  • +29

  Професия НПО ( Неправителствени Организации)

  Професионалисти, които не могат да се похвалят, че са създали поне една обществена тоалетна , от която толкова много се нуждаят ;-)

 • 2
  Avatar :-|
  Забавляван
  • -118
  • +36

  Смешници, що не напишете нещо за Голям Перелик, като толкова имате интерес към запазване на природата?

 • 3
  Avatar :-|
  хехе
  • -121
  • +16

  Интерпретацията на букета с цветя не зависи ли от това дали броят на цветята е четен или нечетен?

  От бързия поглед на сайта на проекта ми се стори че намеренията за Алея Първа са много добри - дано се осъществят така както са заявени и по-скоро.

 • 4
  Avatar :-P
  Щастлив
  • -149
  • +20

  Аз чакам с нетърпение Алея първа да бъде реализирана - искам Варна да е лъскава, това поне никой не може да отрече, че е необходимо!

 • 5
  znayko avatar :-|
  Знайко

  А КАКВА Е ЦЕНАТА???

 • 6
  Avatar :-|
  от # 1 до # 5 - ти са писани от един и същ

  охфлюф

 • 7
  Avatar :-|
  ot#1do#5

  И на мен стилът от1 до 5 ми изглежда един!

 • 8
  h2so4 avatar :-|
  h2so4

  Каква е цената ли - хайде сега, неудобни въпроси ли ще си задаваме :)

  Нищо лошо няма да се даде на частен инвеститор - хеле пък ако е обявено публично и са поканени големи международни фондове с инвестиции в недвижими имоти - Варненци щяха да си оправят инфраструктурата за 100 години напред.

  Да - въпроса е от сериозен обществен интерес - което означава, че ще има и становище от ББ - той се изказва редовно по всички наболели въпроси....или не по всички :) Или този не е много наболял :)

  Що ми се струва, че ако има становище, то ще е от сорта - дайте да дадем свобода на общините и гражданите им сами да вземат решение за бъдещето си :)

 • 9
  Avatar :-|
  ElTorro

  Цената е 1/10 от пазарната, като малка част от нея е платена на тези от които зависи продажбата (продажните).

 • 10
  h2so4 avatar :-|
  h2so4

  Това с цветята е кофти. Ако е вярно, разбира се.
  Доколкото съм чувал - тимаджиите не се вписват в профила "тъпи мутри". И си имат съветници. Едва ли ще настройват общественото мнение срещу себе си повече, отколкото е необходимо. Сега тази жена дори и да се подлъзне и да падне - цяла България ше ги посочи с пръст. По добре е те да и осигурят охрана. Без майтап.

  Глупаво е човек безпричинно да си създава врагове - колкото и силен да е той, и колкото и безобидни да изглеждат онези отсреща. Времената са такива, че не знаеш кой кой е, кой зад кого стои, кой е нормален и кой е психар. Джон Кенеди и Илия Павлов сигурно биха го потвърдили. Тези момчета със сигурност го знаят. Все пак се иска и акъл да изградиш такива структури.

  Та затова и си мисля, че това с цветята и СМС-ите е партенка. И дано да е така, че иначе излиза, че прибързано съм се върнал в БГ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.