В режим на ликвидация
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

В режим на ликвидация

Лидерите на старите политически партии си мислят, че имат зад гърба си много привърженици, а всъщност там е само апаратът<br />

В режим на ликвидация

На последните си форуми БСП и СДС решаваха въпроса за политическото развитие на лидерите си, но загърбиха бъдещето на партиите си

Елена Старидолска, Велина Господинова
3042 прочитания

Лидерите на старите политически партии си мислят, че имат зад гърба си много привърженици, а всъщност там е само апаратът<br />

© Георги Кожухаров


Ако някой случайно беше попаднал в зала "Максима" на Университета за архитектура и строителство миналата събота, щеше да види как едни хора по махленски се карат, обиждат и освиркват и изобщо нямаше да му хрумне, че това е национална конференция на СДС. А дори да беше разбрал, че все пак присъства на най-висшия форум на партията, щеше да си каже - това е краят на синята формация.

На следващия ден в НДК беше същата грозна картина, само малко по-префинена. Изригна цялата омраза и непоносимост между хората от ръководството на БСП , които най-накрая свалиха 4-годишните маски на лицемерието. На конгреса на социалистите не стана и дума за политика, а за постове. Политика нямаше и на конференцията на СДС.

Два конгреса - една цел

Приликата между двата форума не е случайна. След катастрофалната загуба на БСП в парламентарните избори в партията започна самоизяждане, лидерите й бяха подложени на "приятелски огън", а всички започнаха да си прехвърлят един на друг вината.

СДС пък влезе в парламента с голямата надежда да участва в управлението на страната заедно с ГЕРБ, но вместо това получи роля хем да бъде в управляващото мнозинство, хем да не участва пряко във властта. С това недоволството на партийните функционери, които очакваха позиции в държавната администрация, се концентрира върху лидера Мартин Димитров.

Тоталната политическа безпътица на двете "традиционни" стари партии вляво и вдясно стана причина ключовата дума за тях да бъде оцеляване. Различията обаче са съществени. Конгресът на БСП трябваше да гарантира оцеляването на лидера Сергей Станишев, форумът на СДС беше превърнат във фарс от ръководството на софийската организация, която се бори за личното си оцеляване чрез партията.

Освен това в БСП вече си задават въпроса дали партията не се е запътила със страшна сила по стъпките на СДС от последните девет години. Симпатизантите на синята партия пък се питат дали изобщо има някаква надежда.

В неделя Сергей Станишев спечели битката за лидерския пост, но тя му даде само отсрочка. Видя се, че поне е овладял подмолните механизми за управление в социалистическата формация. Но също така стана ясно, че подкрепата му е минимална - 455 гласа в същия този най-висш партиен форум, който само преди година го избра с 880 гласа одобрение. Фактът е показателен, като се има предвид, че делегатите на конгреса са сред най-активните в партията и всеки от тях представлява 200 души от членовете й. Разочарованието и липсата на переспектива постепенно стигнаха и до върховете на БСП. В бъдещето й вече се съмняват и известните лица на партията.

"Ако до три месеца БСП не се отлепи от дъното, ще станем съучастници в отварянето на място за нова лява структура", прогнозира Румен Петков, към когото бяха отправени най-тежките думи в доклада на Сергей Станишев. Румен Овчаров засега мълчи, но прогнозите са, че най-късно след година, на следващото заседание на конгреса, ще атакува председателското място, било лично или чрез Георги Кадиев например. С ден закъснение се намеси и президентът. "Ако в началото на прехода имахме сблъсък на идеи, то сега имаме чисто личностен сблъсък, което се изражда в тежки скандали", каза Георги Първанов най-общо по адрес на политическата система и пожела БСП да намери начин да се обнови. Намек за посоката, в която най-вероятно ще се развива лявото пространство дойде от друг опонент на Сергей Станишев - Татяна Дончева. Тя обяви, че има нов ляв проект, който ще осъществи "върху БСП или успоредно с нея".

Краят на монопола

Притискан от сроковете и от отговорността, че трябва на всяка цена да успее, председателят на БСП няма много полезни ходове. Той трябва да предложи хем нови лица в ръководството, хем опитни политици, които могат да дадат посока за развитие на партията, различна от тази, в която водеха Румен Петков и Румен Овчаров, и съветническият кръг "Станишев". "Егоизмът на средното поколение на Руменовците блокира механизма за рекрутиране на нови политици в БСП и по този начин капсулира партията", коментира политологът Антоний Гълъбов. За опонентите си председателят е "хлапак, който не може да удържи структурите", защото няма "грамотни хора" и няма на кого да се опре. "Видя се, че по-младите не означава по-добрите. Поколението на Сергей Станишев и Кирил Добрев е от по-ниско качество от това на Румен Петков и Румен Овчаров като опит, визия, политика. Това означава, че или има дефекти в механизма на подбор на хората, или дефекти в цялостната стратегическа програма на партията", твърди и политологът Румяна Коларова.

Ако председателят не успее да намери подходящия модел за промяна на БСП, най-вероятно ще се сбъдне прогнозата на бившия вътрешен министър и социалистическата формация ще отстъпи монополното господство в лявото политическо пространство. Какво ще дойде върху освободения терен обаче е трудно да се прогнозира.

"Нормалното развитие в европейската левица показва, че никога не е имало съюз между социалисти, социалдемократи и комунисти, казва Гълъбов. БСП е амалгама от корпоративни, родствени и всякакви интереси, които все по-трудно подлежат на описание. Разделенията са по териториален признак, по партизански отряди, по родословие." Според него в близките години ще се появят комунистически формации, макар и без съществена роля в политическия живот, както и ще има опит да се овладее социалдемократическото пространство. Прогнозите му са, че за БСП ще остане нишата на социалистическите идеи, която тя все по-трудно ще удържа, но все пак вижда в лицето на Янаки Стоилов възможният водач на подобна формация.

За социолога Живко Георгиев, ако БСП не влезе в кондиция и се самомаргинализира, няма пречка да се появи радикално нов играч в лявото пространство. Още преди месец в един от анализите на съветниците в президентството се появи прогноза, че в дългосрочен план е възможно създаването на крайноляво популистко движение, което ще се вдъхнови и води не от лице на прехода, нито от средите на БСП. Може би защото Живко Георгиев работи в кампанията за втория мандат на Георги Първанов, коментарът му провокира съмнения за бъдещата роля на президента в тези процеси. "В момента има една група политически технолози, които се опитват да изградят някакво гнездо, в което г-н Първанов да продължи политическата си кариера. Възможно е това да е нов политически субект, но не съм убеден, че той има капацитет да изгради нещо в лявото пространство", казва Антоний Гълъбов.

Проектът на Татяна Дончева, който самата тя оповести, без да дава подробности, изглежда в най-напреднала фаза. От думите й пред конгреса на БСП стана ясно, че част от него е активизирането на граждански формации, които да предлагат идеи за лява политика. Според запознати тя работи в тази посока повече от година. Вече се появиха коментари, че инициативата й е по-близо до политическото инженерство от типа на "Ред, законност и справедливост", отколкото естествена реакция след загубата на лидерската битка в партията.

Енергия за промяна

Историята показва, че нито едно от лицата на БСП, които се отделиха от нея и опитаха да направят самостоятелна формация, не успя. В същото време БСП не може да играе водеща роля за промените вляво. "Тя не може да се легитимира повече с властта", казва политологът Димитър Димитров. "Остава да гние на корените си", твърдят за съдбата й опонентите на Сергей Станишев. Енергията за промяната според повечето от анализаторите ще дойде извън социалистическата формация. Възможно е това да стане през регионални леви организации, които да прераснат в национални. "Има и различни опити за младежки групи, които да се трансформират в партии", припомня Гълъбов. Изчисленията му на базата на изминалите 20 години показват, че около 17% от активно гласуващите са избрали да подкрепят на изборите БСП или производните й коалиции и това е размерът на ядрото на лявата политика. Дясната може да разчита на около 23% от гласоподавателите. Прогнозите му са, че нова формация на терена на социалистическата партия може да вземе около 10%, което й гарантира парламентарно представителство.

Каквито и трансформации да започнат обаче, за политолога процесите са естествени и закъснели. "Преходът вляво се забави прекалено и затова той ще бъде по-конфликтен и по-продължителен от десет години." Левицата отива там, откъдето десницата се връща, която до три-четири години ще постигне състоянието на нормалната европейска политика.

СДС - да бъде или да не бъде

Проблемът на СДС е съвсем друг. Може да звучи абсурдно, но отговорът на въпроса да бъде или да не бъде СДС зависи първо от ГЕРБ и от това дали и как ще се развие проектът "Синята коалиция". Второто, казват от ръководството на СДС, е в основата на новата схватка за лидерския пост в партията в края на ноември, чиято предпремиера гледахме на националната конференция. Нейното първо издание всъщност беше през декември миналата година, когато за поста се състезаваха Мартин Димитров и Румен Христов, сочен за кандидата на ДПС в синята партия, който защитаваше линията за самостоятелния път на СДС. Сега в ролята на Христов най-вероятно ще бъде кметът на столичния район "Витоша" Любен Петров. Не случайно основният лайтмотив на изказванията на хората от ръководството на софийската организация на конференцията беше, че съюзът с партията на Иван Костов е само за тези избори, а ако продължи, ще е гибелен за СДС. Другата причина за атаката срещу Мартин Димитров е личното политическо бъдеще на част от ръководството на СДС - София.

"СДС извървя дълъг път и в момента има най-адекватния на съвременните европейски тенденции устав, казва Румяна Коларова и продължава: "СДС за всичко досега обвиняваше своите лидери и персоналните им особености бяха посочвани като причина за кризата в партията. За пръв път СДС получи един лидер в лицето на Мартин Димитров, който следва демократичните процедури."

Вероятността кандидатът за лидер на столичната организация, независимо дали той ще се казва Любен Петров или не, да успее е минимална, а прогнозите са в полза на Мартин Димитров. Преизбирането му на лидерския пост ще има и още едно последствие, важно за СДС и ДСБ - проектът "Синята коалиция" ще остане с по-малко врагове. Най-общо казано, "Синята коалиция" ще продължи да съществува във формата СДС и ДСБ и няма да се трансформира в партия. В същото време ще бъде отворен за хора от другите по-малки десни формации като ВМРО, "Гергьовден", "Новото време" и дори НДСВ. Според Румяна Коларова обаче бъдещето на СДС и ДСБ ще се реши на местните избори след две години.

Председателят на СДС Мартин Димитров ще трябва да доказва след месец, че е способен да води партията
Фотограф: Георги Кожухаров

Ако някой случайно беше попаднал в зала "Максима" на Университета за архитектура и строителство миналата събота, щеше да види как едни хора по махленски се карат, обиждат и освиркват и изобщо нямаше да му хрумне, че това е национална конференция на СДС. А дори да беше разбрал, че все пак присъства на най-висшия форум на партията, щеше да си каже - това е краят на синята формация.

На следващия ден в НДК беше същата грозна картина, само малко по-префинена. Изригна цялата омраза и непоносимост между хората от ръководството на БСП , които най-накрая свалиха 4-годишните маски на лицемерието. На конгреса на социалистите не стана и дума за политика, а за постове. Политика нямаше и на конференцията на СДС.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  cons avatar :-|
  conservoir

  Наистина е много жалко че не се говори з аполитика. Така и на избори и на партийни конгреси... СДС имат обещаващ лидер и възможност да отлепят от дъното. Но като гледам колко ги е грижа за симпатизантите им и за вида им чак ми се плаче. Погледнете си уебстраницата - Пламен радонов е още член, а Николай младенов е в комисията ви по външна политика ?!?! Ало къде е връската с гражданите и симпатизантите ?

 • 2
  boby_01 avatar :-P
  boby_01

  ДС отдавна е натиснала бутона за самоунищожение на БСП, СДС и ДСБ! Ако се праеше нов бърдак с стари куветини ехе....! То поне да беа запазени! Стомната са счупи..останаха веруйщи само селските абдали!

 • 3
  Avatar :-|
  &quot;Бог да ги прости&quot; !

  До няколко години червените и сини антики основаващи се на комунизъм-антикомунизъм ще останат напълно незабележими и ще изчезнат. Допотопни партий партий от този вид в Европа няма. Отдавна някой изпълнен с разум им запуши "шнорхела" и няма от къде да дишат. "Бог, ако може, да ги прости" защото заради тези антихристи загинаха десетки милиони по света.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK