Климатът е важен, но пари няма

България зае твърда, макар и не особено популярна позиция в европейските преговори за срещата в Копенхаген

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу настоя за сериозни инвестиции в борбата срещу климатичните промени
Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу настоя за сериозни инвестиции в борбата срещу климатичните промени
Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу настоя за сериозни инвестиции в борбата срещу климатичните промени    ©  Reuters
Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу настоя за сериозни инвестиции в борбата срещу климатичните промени    ©  Reuters

Много е тегаво. Така премиерът Бойко Борисов описа атмосферата на Срещата на върха на Европейския съюз в четвъртък вечерта. Там лидерите на страните членки за пореден път се опитаха да постигнат обща позиция за предстоящата климатична конференция в Копенхаген, където Европейският съюз и останалият свят ще търсят воля за борба с глобалното затопляне. Малко преди края на срещата в Брюксел изгледите за единодушна и конкретна европейска позиция изглеждаха мрачни. Това неизбежно изтормози страните членки, Европейската комисия и шведското председателство на съюза.

Причината е, че преди да се изправи пред глобалното предизвикателство, ЕС трябваше да реши вътрешните си въпроси: как да помогне на по-бедните страни да финансират борбата си с климатичните промени (100 милиарда евро до 2020 г.) И как сметката за тази помощ да се подели между европейските държави, всяка от които се стреми да ограничи разходите си заради кризата? Отговорите на страните членки бяха твърде противоположни и в комбинация с рисковете ЕС да отиде в Копенхаген без единна позиция тези различия допринесоха сериозно за тегавата атмосфера на Европейския съвет и киселите реакции на повечето европейски лидери.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  ГорАл
  • - 1
  • + 2

  какви са тези глупости за безпрецедентното национално становище. Напротив България имаше такова отново в същата група на полша чехия и унгария и при гласуването на новия пакет енергетика-климат. Този път обаче безпрецедентно извоюва нищожни отстъпки само за донорството, а какво ще правим за базовата година, ами за това да ни преместят от групата на анекс едно и т.н. Пак наведохме глава, само че още по-ниско, тръбейки че све велики-и това ако не е македонски синдром

  Нередност?
 • 2
  longanlon avatar :-P
  Longanlon
  • - 3
  • + 2

  хехе, колкото и да се пени Барозу и колкото и да му се иска да държи в ръцете си милиардите за борба с "климатичните промени" и да се чувства важен докато ги разпределя, видно е, че особено в кризата на нито една държава не й се дават пари за подобни измислици

  Нередност?
 • 3
  ariman_info avatar :-?
  Ariman
  • + 2

  България има мнение, днес е добър ден за веселба!!!

  Нередност?
 • Enchev,Iliya

  КЛИМАТЪТ Е ВАЖЕН НО БИЗНЕСЪТ С КЛИМAТA Е ОЩЕ ПО-ВЪЖЕВН ЗА ИЗВЕСТНИТЕ ВЕЧЕ МАСОН-ТОПЛО-ГЛОБАЛНИ И БЛЮ-ЧИП-ИМПЛАНТИРАНИ ДОКУМЕНТ-МАШИНАЦИИ!!

  Уважаеми сънародници,

  Всичките там ВЪГЛЕРОДНО ДВУОКИСНИ И «ГАЗОВО-ОЗОННИ» МАШИНАЦИИ, СА С ЦЕЛ ЗА ЗАПАЗВАНЕ сигурността И «НИВОТО НА ТЕМПЕРАТУРАТА» НА НЯКОИ ВЕЧЕ ИЗВЕСТНИ «Масон-КЕСИИ».

  НИКOЙ ОСВЕН ИСТИНСКИТЕ УЧЕНИ-ЕКОЛОЗИ НЕ СЕ ЗАМИСЛИ ДА ПОГЛЕДНЕ КЪМ ИЗТОЧНИКЪТ НА ПРИРОДНИТЕ ПРОМЕНИ, С Л Ъ Н Ц Е Т О.

  ДАЖЕ ТЯХ ИСТИНСКИТЕ УЧЕНИ ЕКОЛОЗИ НЕ ДОПУСКАТ НА ТЕЗИ ПСЕВДО-ЕКОЛОГИЧЕСКИ СИМПОЗИУМИ ЧЕ ДАЖЕ И В ООН.


  (механизмът на ООН за водене на преговори ще трябва да претърпи промени)

  ЗАЩО? ЗАЩОТО ИСТИНСКИЯТ УЧЕН, НЕМОЖЕШ ИЗЛЪГА "ГАЗОВО-ОЗОННО"!!

  СТИГА С ТЕЗИ ИНВЕСТИЦИОННИ РУШВЕТИ И ТАЗИ ПРОСИЯ ОТ ЧУЖДЕНЦИ БЕ БЪЛГАРИ!!
  НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ ДА СТАВАМЕ ФИНАНСОВО-ПОРОБЕНИ??

  ДОКОГА ТАЗИ ЗАВИСИМОСТ И ТОЗИ БАЛКАНO-ЛАКЕЙСКИ СИНДРОМ В ДУШИТЕ НИ??

  КАКВА ЕКОЛОГИЯ НА «ТОПЛО-СТУДЕНИ» МАШИНАЦИИ, ВЪГЛЕРОДНО-ДВУОКИСНА И ГАЗОВО-ФРЕОННА ИЗМАМА?
  ПОГЛЕДНЕТЕ СЛЪНЦЕТО-БЪЛГАРСКИЯТ БОГ «ТАНГРА», ЕДИНСТВЕНИЯТ ИЗТОЧНИК НА КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ НА ВСИЧКИ ПЛАНЕТИ, ВКЛЮЧАЯ И ЗЕМЯТА.
  ТОВА ФИНАНСОВО ЧУЖДОПОКЛОННИЧЕСТВО аз НАРИЧАМ открито"НЕO-ИКОНОМИЧЕСКИ КОЛОНИАЛИЗЪМ",САМОПОРОБАНЕ И НАКРАЯТ САМОУНИЩОЖЕНИЕ!!
  СТИГАТ НИ 500 И КУСУР ГОДИНИ РОБСТВО!!
  ЗАЩО СТЕ ЗЕЙНАЛИ СЕГА ПО НОВОТО ПО СТРАШНО; БЛЮ-ЧИП-ИНПЛАНТИРАНО, ЕВРО-ИНВЕСТИЦИОННО ЗАЛЪГВАЩО И ЕКО-ТОПЛОГАЗОВО-ГЛОБАЛИЗИРАЩО?
  ЗАЩО?

  Нека ние БЪЛГАРИТЕ не се потдаваме на подобни Банково-Заробващи и Масон-Финансови ПРОВОКАЦИИ.
  По същество в сравнение с САМОЗВАНЦИТЕ Г-7, или даже сега се готви нова бумажно-зелена и жълто-метална КОМПРЕСИЯ на Г-4, ние БЪЛГАРИТЕ сме държава на която икономиката ни независи от ИЗНОСНА продукция или технологии-ЕКСПОРТИРАНО производство в чужда страна.
  Почити всичките тези Г-7 изнесоха даже и производствата си с напреднали технологии в ЧУЖБИНА ( Китай и АЗИЯ ), заради по-евтината работна ръка. Това аз казвам открито "ИКОНОМИЧЕСКИ КОЛОНИАЛИЗЪМ"

  Остаря вече лозунга "Разделяй и владей"
  сега той гласи така : "Глобализирай и Владей",
  Коалицирай, Фракционирай, Сектирай, Групирай, Мажоритирай, Хипнотизирай, всичко това обаче, БЕЗМАНДАТНО и най вече ИМУНИЗИРАНО!!

  Всичките те Г-7, даже Г-20 сега страдат от плачевният факта че, КИТАЙ, Азия-Индия, Сингапур , Филипините, след усвояване на вишите технологически, даже производствено-ключови икономически процеси, засилиха собствените си икономики за сметка на износителят, КАПИТАЛИСТИТЕ, ЕВРО-КОЛОНИАЛИСТИ НАЧЕЛО С АНГЛИЯ. АМЕРИКАНСКИТЕ КАПИТАЛИСТИ И АЗИАТСКИТЕ КАПИТАЛИСТИ, НАЧЕЛО С ЯПОНИЯ..
  За да не съм голословен ще дам пример с ИНДИЯ, че преди няколко седмици , забележете ( не чичо-САМ-САЩ и даже Русия ), успяха да открият вода на ЛУНАТА.

  Китай от своя страна без продължителни и време-отнемки космически полети , изстреля успешно и свои космонавти.

  Така че тази криза сами МАСОН-БАНКОВИТЕ МОШЕННИЦИ я създадоха и нека сега не се чудят защо милиярдите им във вид на залежало и никому ненужно жълто желязо, ИЛИ БЛЕСКАВИТЕ ИМ ПРОЗРАЧНИ КАМЪНИ никой не го интересува , а камоли да купува.
  На човечеството му трябва РАБОТА, ХЛАБ, ВОДА, ДРЕХИ и ПОДСЛОН. А не зелена хартия и жълто желязо.

  На нас БЪЛГАРИТЕ за да избегнем от такива кризи и за вбъдеще а и научим ближният по род и душа, ЧОВЕКА , ни е нужно да се сетим какво И НАЙВЕЧЕ
  З А Щ О, ни запита Паисий ХИЛЕНДАРСКЙ:

  "Ой НЕРАЗУМНИ ЮРОДЕ, ПОРАДИ ЩО СЕ СРАМИШ ДА СЕ НАРЕЧЕШ ( искам тук да добавя думата "СТАНЕШ") БЪЛГАРИН?"

  Да именно НИЕ БЪЛГАРИТЕ, за да покажем как трябва да се отстоява на такова ЗАРОБВАЩО В ОСНОВАТА СИ МАСОН-ИКОНОМИЧЕСКО ЗЛО, ни трабва да проведем в най-кратък срок ВЪТРЕ-СОЦИАЛНАТА ПРОМЯНА.
  Икономическата промята ( перестройка) стана, а силата ( социалната структура )която създава икономиката е занемарена ГЛОБАЛНО!!

  Какво трябва;
  а / ЗАБРАНА на ВСЯКАВА намеса на аматйорските КУЛТ-ИДЕОЛОГИЧЕСКИ, КУЛТ-РЕЛИГИОЗНИ И КУЛТ-ЕТНИЧЕСКИ ГРУПИРОВКИ, един път за винаги да поляризират открито обществото и най-вече КОНСТИТУЦИОННА ЗАБРАНА НА ВМЕШАТЕЛСТВОТО ИМ ВЪВ ВЪТРЕ-ДЪРЖАВНИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ ОТНОШЕНИЯ.
  ОЩЕ ПОВЕЧЕ В ДЪРЖАВИ С МНОГОНАЦИОНАЛНО ОБЩЕСТВО!!
  Става дума на КОНСТИТУЦИОННА ЗАБРАНА на ВМЕШАТЕЛСТВОТО на тези горе упоменати груп-култови-прослойки , а не забрана на организациите им!
  Нека си останат, но по райони и практикуват идеи, вери и произход култово, като хоби!!

  б / След като това направим във ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ, трябва да преработим съвършенно нова КОНСТИТУЦИЯ, именно ИСТИНСКИ-ДЕМОКРАТИЧНА, а не Масон-подвластна и финансово-заробваща какватo е сега.

  с / Само с такъв пример вече може да излезем и да се провикнем та да ни чуят на цялата земя,
  " О-оой МАСОН ПСЕВДО-ДЕМОКТАРИ, ВИЖТЕ КАКВО ЗНАЧИ ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ, А НЕ ТАЗИ ПАЗАРНО-ЗАРОБВАЩА И БАНКОВО-ФИНАНСОВА В КОЯТО МАСОН-«ДЕМОКРАТИЧНО» НИ ВЛАЧИХТЕ"!!

  "Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали."
  Фактите са неоспорими!

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  Нередност?
Нов коментар