Предложенията на банките
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Предложенията на банките

Предложенията на банките

3370 прочитания

© Shutterstock


1. Събираемост на просрочените кредити

- Да се приемат предложените от Асоциацията на банките промени в Търговския закон, ГПК и други нормативни актове, които са насочени именно към повишаването на ефективността при събиране на вземанията.

- Намаляване на държавните и общинските такси, както и на съдебните разноски, които се събират при принудително събиране на неизплатени вземания. Идеята е да се понижат банковите разходи при събирането, които по правило се калкулират в цената на кредитите, тъй като банките изхождат от презумпцията, че ако се стигне до съдебно изпълнение, кредитополучателят може да не е в състояние да ги плати.

2. Обезпечаване с ДЦК

- Да се намали разпоредбата за 100% обезпеченост с държавните ценни книжа (ДЦК) на привлечените бюджетни средства. Идеята беше лансирана още при предишното правителство, като аргументът е, че по този начин под някаква форма ще се освободи допълнителна ликвидност в банковата система. Според банките освободените ДЦК могат да се ползват за набиране на свеж ресурс чрез репо сделки със застрахователни дружества, взаимни и пенсионни фондове.

- Възможност за обезпечение по бюджетните средства да се признават българските глобални облигации в евро и щатски долари, емитирани от българските общини облигации или евентуална нова правителствена емисия, деноминирана в евро.

3. Еврооблигации

(виж тук)

4. Повишаване на ефективността при изплащане на средства от бюджета към бизнеса

- По-бързо връщане на ДДС, както и ускорено изплащане на дължимите от държавата средства по реализирани проекти по европейските програми. Презумпцията е, че ако държавата изплаща по-бързо задълженията си към фирмите, те ще могат своевременно да погасяват дълговете си към банките. По този начин ще намалее и рискът от необслужване на кредитите, който в момента финансовите институции калкулират в цената на заемите.

- Финансовото министерство да посочи кои отрасли смята за приоритетни за 2010 г. и съответно да се предприемат стъпки за поделяне на риска между държавата и банките чрез частични гаранции върху проектите в тези отрасли.

5.Българската банка за развитие (ББР)

- Институцията да играе ролята на посредник между външното и вътрешното финансиране, като за целта се използват възможностите й да привлича дългосрочен външен ресурс при по-ниски цени, който да предоставя след това на вътрешния пазар чрез схеми за съфинансиране. Това би могло да стане, ако се създаде възможност за ББР да емитира дългови инструменти, които да пласира на международните пазари.

- Дейността на ББР да се фокусира главно върху издаването на портфейлни гаранции за банките, включително и по оперативните програми, както и евентуално за гаранции на действащи кредити, които трябва да се преструктурират. В тази насока е и идеята да се създаде механизъм, който да позволи на ББР да изкупува портфейли от заеми, като по този начин се работи и за повишаването на качеството на банковите активи. Сред вариантите е и българските търговски банки също да могат да инвестират в емитиран от ББР дълг.

6.Данъчни облекчения

- Въвеждане на преференции за купувачите на жилища с кредити. Целта е по този начин да се намали рискът в системата и съответно и цената на заемите. Допълнителен положителен ефект би било стимулирането на пазара на недвижими имоти.

- Таксите и комисионите по факторинг сделките да се освободят от ДДС, което ще помогне за по-лесното използване на този тип банкови услуги от фирмите.

1. Събираемост на просрочените кредити

- Да се приемат предложените от Асоциацията на банките промени в Търговския закон, ГПК и други нормативни актове, които са насочени именно към повишаването на ефективността при събиране на вземанията.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  Avatar :-P
  от много приказки

  няма полза-трябва да се кредитира/ПЕЧЕЛИ !

 • 2
  Avatar :-|
  Кирил

  Ти му викаш куме Иване, то търчи за ... да те хване...Ако не са се светнали банките, ние затова го избрахме това правителство, за да спрат обширни прослойки от стопанстовто да си уреждат бизнес на гърба на данъкоплатеца.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK