Кристалина Георгиева: Зелените инвестиции са перпетуум-мобиле за правене на пари

Кристалина Георгиева: Зелените инвестиции са перпетуум-мобиле за правене на пари
Кристалина Георгиева: Зелените инвестиции са перпетуум-мобиле за правене на пари
   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Профил

Кристалина Георгиева работи в Световната банка от 1993 г., първоначално като икономист по околната среда за Европа и Централна Азия. По-късно през 90-те отговаря за екологичното и социалното развитие на Източна Азия и тихоокеанския регион, а от 2000 г. е ръководител на цялостната политика на банката по околна среда, управлявайки проекти за над 11 млрд. долара. През периода 2004 – 2007 г. Георгиева управлява дейностите на международната институция в Русия.

Преди да замине за САЩ, тя е преподавала в УНСС, София, и според запознати е автор най-популярния учебник по икономикс сред студентите в България. Специализира по програма "Фулбрайт" в Масачузетския технологичен институт, САЩ, и във Великобритания. Изнасяла е лекции в престижните американски университети "Йейл" и "Харвард".

"Нова нормалност" - това е ключовият термин, с който Кристалина Георгиева, вицепрезидент и корпоративен секретар на Световната банка, определи икономическото и технологичното състояние на света след кризата в дискусията по време на Четвъртата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал" и Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България.В такъв свят ще доминират тенденции на относително висока безработица, нисък растеж и затруднен достъп до финансиране. Едновременно с това ще се обособят нови центрове на растеж като Китай, Индия и Южна Африка. Най-характерното явление за "новата нормалност" обаче може да стане трансформацията към нисковъглеродна икономика чрез "зелени" инвестиции. Климатичните промени - "горещият картоф" на международната политика – са не само проблем, но и уникална възможност за преход към нов икономически ред.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  miti4 avatar :-|
  miti4
  • + 3

  По отнощение на производителноста на труда - тя се измерва с цената на този труд.Докато заплащането на труда в България е на толкова ниско ниво,колкото и да си говорим за производителността и да я мерим,тя все ще е толкова висока,колкото са и доходите на трудещите се.

  Нередност?
 • 2
  miti4 avatar :-|
  miti4
  • + 1

  "Световната банка участва в три проекта по "Съвместно изпълнение" в България (топлофикациите в София и Перник, предприятието "Свилоза" - бел. ред.)."
  В топлофикацията в Перник вместо пълния рамер на заплатите на работниците се плащат по 200 лв. месечно.Обяснението на ръководството е че се събирали пари за ремонт на котел.

  Нередност?
 • 3
  snezhina.kovacheva avatar :-(
  snezhina.kovacheva
  • - 1
  • + 3

  Относно коментара за производителност/заплати: не може да се плащат на работниците заплати, които не отговарят на това, което те допринасят за една компания. Производителността зависи от технологичната база (нови технологии я повишават; също - инвестиции в човешки ресурси и ноу-хау). Първо тези елементи трябва да дойдат, а после -изисквания за доходи. Няма пряка връзка между едното и другото и логикакта в обратна посока. Ако плащаш на един оператор на поточна линия, примерно, вместо 500 лв. ,1,500 лева, той няма да стане 3 пъти по-ефективен на следващия ден.

  Нередност?
 • 4
  big_dik avatar :-|
  Биг Дик

  До коментар [#3] от "Анонимен":
  "Ако плащаш на един оператор на поточна линия, примерно, вместо 500 лв. ,1,500 лева, той няма да стане 3 пъти по-ефективен на следващия ден."
  В крайна степен не съм съгласен с това твърдение. Да, няма да е на следващия ден, но с три пъти по-висока заплата всеки човек ще може да живее по-добре, да се храни по-добре, да почива по-добре и, в крайна сметка - от гледна точка на работодателя - ще е по-работопсособен. Да не говорим и за факта, че работното му място ще стане много по-ценно за него и ще трепери да не го загуби, с всичко произтичащо от това. Особено ако предната мизерна заплата го е поставяла в постоянен стрес как да си плати сметките и да си нахрани децата...
  Но българския работодател не разсъждава така - той гледа да изстиска хората си като лимончета, да им плаща колкото да не умрат от глад, оставя ги да си купуват сами крушки за офиса, за да не стоят на тъмно (виждал съм го с очите си), ако може и да злоупотреби сексуално с тях и след всичко това им вика - ааа, къде ви е производителността, мързеливци. :) И КРИБ, БСК, турболибералните "тинк канкове" и всички "възпитаници" на Световната банка му пригласят със страшна сила. Мизерията и ниските доходи в България са на такова трагично престъпно ниво, че всяко говорене за повишаване на производителността за сметка на работещите си е чиста класова война от сорта "да го духат бедните!".

  Нередност?
 • 5
  big_dik avatar :-|
  Биг Дик

  Между другото, производителността на труда в България през миналата година, според НСИ е растяла, съответно с 3,6% процента през първото тримесечие, с 9,1% през второто и с 6,4% през третото. Ето линк:
  (http://www.investor.bg/news/article/109510/332.html).
  Но това очевидно няма никакво значение. Всички споменати в предния ми пост ъъъъ фактори и индивиди, продължават да опищяват орталъка на умряло, че повишаването на МРЗ с 50 кинта щяло да бъде, едва ли не, най-ужасното събитие от холокоста насам...И че производителността била ниска, а заплатите - прекалено високи...МЪКА.

  Нередност?
Нов коментар