Кметът не е самостоятелен играч
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кметът не е самостоятелен играч

Йорданка Фандъкова

Кметът не е самостоятелен играч

Велина Господинова
2515 прочитания

Йорданка Фандъкова

© юлия лазарова


Профил

Само за четири години Йорданка Фандъкова премина през почти всички важни постове в държавата. Кариерата й в политиката започна през 2005 г., когато Бойко Борисов спечели първите си избори за кмет и я покани за свой заместник в столичното кметство с ресор образование, култура и спорт. На последните парламентарни избори тя беше избрана за депутат с листата на ГЕРБ, а след това влезе в правителството "Борисов" като министър на образованието. Преди това в продължение на 8 години беше директор на 73 СОУ с преподаване на чужди езици "Владислав Граматик". Завършила е СУ "Св. Климент Охридски", специалност "Руска филология". Освен руски език владее и английски.

Едва ли някой има съмнение в изхода от частичните кметски избори в София. За трите месеца откакто управлява държавата, ГЕРБ не само че запазва подкрепата за партията, но и я увеличава. Социолозите са категорични, че следващият кмет на София ще се казва Йорданка Фандъкова, която според изследванията води с 4:1 пред най-сериозния си опонент Георги Кадиев от БСП. Заради липсата на интрига във вота от опозицията започнаха да се шегуват, че който и да беше номиниран за поста при тази висока обществена подкрепа за Борисов, той със сигурност ще спечели. А Кадиев дори се опита да неглижира кандидата на ГЕРБ, като заяви, че предизбораната кампания ще се води между него и Борисов, като премиерът ще играе ролята на лошото ченге, а Фандъкова "ще пърха с мигли отстрани".

"Сянката" на Борисов

"За мен е изключително важно, че имам подкрепата на ГЕРБ и на лидера, защото аз съм кандидат на партията. Г-н Кадиев също е кандидат на своята партия, но очевидно той няма желанието да подчертава това. Нещо повече - от една страна, той е номиниран от БСП, а от друга - прави кампания като самостоятелен играч", отговаря Фандъкова. И добавя: "Силата на моята кандидатура е в тази подкрепа и в това, че е изключително важно кметът да работи в екип." А по повод обвиненията за различните постове, които е заемала, и за съмненията в личните й качества казва, че всяка една позиция е била за нея безценна като опит. "В продължение на две години ръководих екипа от експерти на ГЕРБ, който разработваше програмата за образованието и беше съвсем логично да продължа работата и в министерството. "За три месеца като министър успях да създам екип, който вече реализира управленската програма." По думите й работата на човек се оценява не по CV-то му, а по резултатите.

Защото в автобиографията си можеш да запишеш много неща, но въпросът е да покажеш какво си направил, когато си бил на дадена позиция. "За всяка от управленските позиции, които съм заемала, мога да покажа конкретните резултати", категорична е кандидатът за кмет на ГЕРБ. Дава пример със столичното 73-о училище, където в продължение на 8 години беше директор. "То стана едно от най-успешните в България и сега се гордея с факта, че то продължава да се развива. А това става с много умения и компетентност – след като създадеш една система, тя да продължава да се развива и след теб." Като успех в работата си като зам.-кмет на София по образованието и културата посочва превръщането на този ресор в приоритет за Столичната община, а това означава основно ремонтиране на десетки училища и детски градини и изграждане на нови, създаване на модерни спортни и детски площадки в жилищните комплекси на София, все неща които не са се случвали с години. "Децентрализацията на театрите например и даването на възможност да ползват собствените си приходи за стимулиране на артистите се оказа толкова успешно, че сега творците искат тази реформа да бъде приложена и на национално ниво", казва Фандъкова. Признава обаче, че за 4-те години като зам.-кмет не е успяла да реализира една цел, която си е била поставила - създаването на музей на съвременното изкуство в София. "Знам какви са проблемите и трудностите за създаването на такъв музей, но ако бъда избрана за кмет, ще разчитам много на колегите от Министерството на културата", добавя тя. Точно затова според нея кметът не може и не трябва да бъде самостоятелен играч.

За войната държавна - местна власт

"През последните години бяхме свидетели на война между държавата и Столичната община и всеки ще се съгласи, че това не беше в интерес на града. Много е важно институциите да работят съгласувано, за да имаме добрите резултати. Защото има много задачи за решаване, които са колкото на общината, толкова и на държавата. Хората не ги интересува дали един парк, училище или театър в София са държавни или общински, а да се решават проблемите", казва Фандъкова. И дава пример със спирането на проекта за завод за битови отпадъци в София от предишното правителство, за който сегашният кабинет вече е осигурил средства. "Отговорност на общината е да подготвя добри проекти, а подкрепата на държавата да се търси в тяхното финансиране", добавя тя. "Ето такава подкрепа очаквам от правителството на ГЕРБ и за мен това е шансът София да получи наистина съгласуваните усилия на всички институции, за да се решават проблемите и градът да се развива", категорична е Фандъкова. На мнозинството на ГЕРБ в парламента пък ще разчита за приемането на закон за София.

Приоритетите

"За мен нещата трябва да се работят едновременно - от една страна, трябва да се решават конкретните проблеми като транспорт, инфраструктура, чистота, въпросът с бездомните кучета, но от друга, е много важно да залагаме проекти за стратегическото развитие на града. София има много сериозен потенциал да привлича инвестиции и туристи, като това ще помогне за осигуряване на добри условия за живеене на нейните граждани", казва Йорданка Фандъкова. Такава стратегическа цел за нея са реализирането на екологични проекти. Това обаче изисква цялостна разработка не само по отношение на запазването и разширяването на зелените площи, но и отварянето на София както към Витоша, така и към другите съседни на столицата планини.

За реализирането на тази цел е важно и намаляването на вредните емисии, което засяга сферата на транспорта, както и енергийно спестяващите проекти. "Не можем да продължаваме да работим на парче и всъщност това, което през последните години успяхме да направим, е да разработим стратегия за решаването на проблемите и вече имаме готовност с конкретни проекти", казва Фандъкова. Тя дава пример с транспорта в София, който е сред едни от най-важните й приоритети. "Вече имаме проекти за изграждането на 20 паркинга, предимно в централната част на столицата. Едновременно се изграждат и паркингите на станциите на метрото. Това е изключително важна тема, когато говорим за облекчаване на трафика в града. Част от плана е и изграждането на велоалеи, което вече стартира.

Заедно с това обаче, ако бъде избрана за кмет, Фандъкова ще наследи и немалко проблеми, единият от които е работата на администрацията. "Наясно съм със слабостите й", казва тя. "Важно е да се продължи с електронното управление и реализирането на проекта "едно гише". Това по думите й ще даде максимални гаранции да не се повтарят стари практики. Проблемът с губещите общински фирми смята да реши, като общината се освободи от някои от тях, като ги приватизира. "В някои от сферите няма логика изобщо за съществуването на подобни дружества, няма логика и общината да продължава да поддържа нещо, което е губещо", казва Фандъкова. Категорична е обаче, че Столичната община трябва да реализира идеята на Бойко Борисов за създаването на общинско предприятие за чистота. Тя беше лансирана за пръв път по време на последната криза с боклука, която стана причина за развалянето на концесионния договор с фирмата, която чистеше София - "Новера". "В момента столицата е по-чиста и това е благодарение на разбиването на този монопол", казва Фандъкова. По думите й този подход ще бъде използван и при новия конкурс за чистота, който трябва да се проведе догодина.

Екипът

"Ще реализирам програмата си за София с колегите, с които съм работила предишните години", споделя Фандъкова. В допълнение казва, че ще продължи да работи по модела, по който е работила и като зам.-кмет. А той е: обединението на общината, науката в лицето на университетите и научните институти, и бизнеса при решаването на конкретните проблеми и съгласуването им със синдикатите и работодателските организации. Защото по думите й за 2-годишния мандат трябва да се реши проблемът с балите, да започне строежът на завода за битови отпадъци и изграждането на кръстовищата на две нива, които да облекчат трафика, да се изгради вторият метродиаметър от метрото, да се реши проблемът с недостига на места в детските градини и да се реализира идеята за два нови парка в столицата - в "Овча купел" и "Възраждане". Все неща, за които поема твърд ангажимент, че ще реализира до края на мандата си.

Профил

Само за четири години Йорданка Фандъкова премина през почти всички важни постове в държавата. Кариерата й в политиката започна през 2005 г., когато Бойко Борисов спечели първите си избори за кмет и я покани за свой заместник в столичното кметство с ресор образование, култура и спорт. На последните парламентарни избори тя беше избрана за депутат с листата на ГЕРБ, а след това влезе в правителството "Борисов" като министър на образованието. Преди това в продължение на 8 години беше директор на 73 СОУ с преподаване на чужди езици "Владислав Граматик". Завършила е СУ "Св. Климент Охридски", специалност "Руска филология". Освен руски език владее и английски.

Едва ли някой има съмнение в изхода от частичните кметски избори в София. За трите месеца откакто управлява държавата, ГЕРБ не само че запазва подкрепата за партията, но и я увеличава. Социолозите са категорични, че следващият кмет на София ще се казва Йорданка Фандъкова, която според изследванията води с 4:1 пред най-сериозния си опонент Георги Кадиев от БСП. Заради липсата на интрига във вота от опозицията започнаха да се шегуват, че който и да беше номиниран за поста при тази висока обществена подкрепа за Борисов, той със сигурност ще спечели. А Кадиев дори се опита да неглижира кандидата на ГЕРБ, като заяви, че предизбораната кампания ще се води между него и Борисов, като премиерът ще играе ролята на лошото ченге, а Фандъкова "ще пърха с мигли отстрани".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  1951 avatar :-P
  1951

  ББ, все още му се изграе на кмет.
  Не виждам друга причина за да номинират тази с нищо забележима учителка...

 • 2
  malkatapizza avatar :-|
  Малката Пица

  След като СДС не издигна кандидат, Кадиев ми изглежда по-добрият избор от Фъндъкова.
  По-образован, по-подготвен като финансист и мениджър.
  Това с кучетата съм си го мислил много пъти и съм се чудил на тази практика общината да ги събира и да ги връща обратнно като бездомни!? Луда работа! По тази точка много ми харесва Кадиев - кучкарник 1 месец и после евтаназия. Или кучетата или хората - това е въпроса сега!
  А и трябва да се даде отпор на революционерите от ГЕРБ / ГРОБ. Вече осират държавата сериозно. Гаф след гаф, простотия след простотив.
  Дойде ББ и България регистрира най-големия спад на икономиката от 12 години!!!

 • 3
  Avatar :-|
  oxboli

  Ужасяващата истина е, че администрацията в средните нива изобщо не се пипа от десетина години. Там са най-дълбоките корупционни води. Какво смята да прави тази женица - ще продължи да работи с "колегите"? Ами на първо място трябва да се махнат корумпетата като главния архитект Диков и протежетата на Софиянски (като Герджиков). Градът е просто грохнал, напълно е унижощена средата за живот, погледнете озверените от нерви физиономии по улиците и в градския транспорт, задръстванията, грозотията на сградите и мръсотията по кварталите - и вижте какво е София.

 • 4
  vladimiryosifov avatar :-|
  Владимир Йосифов

  Гласувайте ! Излезте вие, за да не дойдем ние !
  ---
  има ли разлика между "бригадите" :: 777, вис, сик, тим, докторите, братята, учителя по физическо и други герои / офицери ? Защо коментирате тези формации без да коментирате съзидетеля/те им ? Защо българските "свободни" журналисти не публикуват информация кой какъв чин имаше ?
  http://svejo.net/home/link_summary/486245-Page-Not-Found-Facebook

 • 5
  Avatar :-|
  Алън

  Учителката е искала да каже "Самотен бегач" на дълги разстояния.
  Има такава книга, но учителката не я е чела, вероятно, а само е чула нещо.

 • 6
  ee3si avatar :-|
  ee3Si

  До коментар [#2] от "Малката Пица":

  Видяхме ги вече много подготвените от БСП - обраха плодовете от предните 2-3 правителства и оставиха ББ да им бърше л***та. За Фандъкова по важно е да има желание да се справи с проблемите, специалисти да предложат и посъветват как ще се намерят...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK