Семейство и приятели
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Семейство и приятели

Семейство и приятели

След магистратите, вирусът "Красьо" се ориентира към политици, полицаи и бизнесмени

6848 прочитания

© Shutterstock/Капитал


Преди повече от 25 години френският социолог Пиер Бурдийо въвежда понятието социален капитал: "съвкупността от действителни или потенциални ресурси, свързани с притежанието на трайна мрежа от повече или по-малко институционализирани отношения на взаимно познание и взаимопризнание; или, с други думи, свързани с принадлежност към група, като съвкупност от агенти, които не само са надарени с общи свойства, но са също така обединени от постоянни и полезни връзки."

Почти сме сигурни, че плевенчанинът Красимир Георгиев, известен още като Черничкия Красьо, Красьо с ланците, Красьо Лобиста, не познава личността на Бурдийо. Ако Пиер Бурдийо познаваше Красьо обаче, спокойно можеше да го даде за пример като човек с голяяям социален капитал.

Красимир Георгиев придоби медийна популярност след като беше осветен като кадровик на съдебната система, а заради контактите си с него двама членове на ВСС и петима редови магистрати подадоха оставки. Тази седмица стана ясно, че плевенския бизнесмен, срещу когото се водят разследвания за търговия с влияние и лъжесвидтелстване е имал мрежа от контакти сред депутати, полицаи, зам.-министри, бизнесмени и др. И ако съдебната система се готвеше да си поеме въздух, след последната порция обявени магистратски имена, новата сюжетна линия в сагата Красьо тепърва ще набира скорост.

Как започна всичко?

Съвсем неочаквано - на 18 юни тази година, по средата на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) бившият военен магистрат и председател на Софийския районен съд Иван Колев изненадващо поиска думата и обяви, че "определени хора обикалят България и твърдят, че разполагат с нашите гласове". Тогава Колев описа Красьо като "известен плевенски измамник", който искал по 200 хил. евро за да осигури гласовете с част на членовете на ВСС. С постъпката си Иван Колев практически обезсмисли всякакви действия на разследващите в посока дали Красьо наистина търгува с влияние или не. Веднага след изказването на Колев, прокуратурата започва да работи по случая. След цели пет месеца работа, прокуратурата успява да установи двама членове на ВСС, които активно са говорили с Красьо - Иван Димов и Стойко Стоев. Първият, каза, че Красьо се е свързал с него, защото е търсел контакт Йордан Лечков. Стойко Стоев пък каза, че Красьо го е съветвал по строителни проекти. И Стойко Стоев и Иван Димов подадоха оставки. В последствие стана ясно, че близо 15 кандидати за ръководни постове в съдебната система са говорили с Красьо. Имената им започваха да излизат на парче, което доведе ВСС до агония. Някои от магистратите подадоха оставка (пълният списък виж на capital.bg), а срещу други ВСС започна дисциплинарна проверка. Тази седмица, по твърдение на председателя на комисията за борба с корупцията и професионалната етика към съвета Цони Цонев, бяха обявени имената на последните установени магистрати и така общият им брой доближи 30. По информация на "Капитал" обаче, обявеният списък е непълен, като в него по необясними причини не са попаднали имената на служители на Националната следствена служба, чиито контакти фигурирали в паметта на телефона на Красьо. Последният факт по никакъв начин не е компроментиращ сам по себе си, но поставя под съмнение обективността на изнесената информация. Източниците ни разказват, че Красьо обменял през sms номера на съдебни дела, нещо което ВСС не е проверил, въпреки, че по думите на Цони Цонев точката на скандала била сложена вече.

Кой всъщност е Красьо?

Допреди името му да прозвучи във ВСС, Красимир Георгиев беше известен само с приятелката си - бургаската фолкпевица Магда. Завършил е стопанската академия в Свищов, а в момента подготвя докторантура на тема: "Ефективност на портфейлния мениджмънт при колективните инвестиционни схеми".

Двайсет и седем годишният Георгиев участва в собствеността на няколко фирми, като негов съдружник е задържаният през 2004 г. по обвинение за създаване и ръководене на престъпна група за източване на ДДС Валентин Стоев. Именно ресторантът на Стоев - "Кортез", посреща за великденски обяд през 2004 г. лидера на НДСВ Симеон Сакскогбургготски и съпругата му.

Въпреки, че имал два автомобила и шофьор и поддържал сравнително висок стандарт на живот, според данъчната декларация на Красимир Георгиев, той е имал доходи под социалния минимум (общо около 3500 лева за периода 2004-2007 г.). За последното, прокуратурата е изпратила информация на НАП, които би трябвало да извършат проверка за съответствие на приходите с разходите на Георгиев. Известно е, че една от фирмите му - "Пауър Груп" ООД за 2007 год. е декларирала печалба 84 866 лв., но няма данни за разпределяни дивиденти.

Роднина, милиционер, Красьо, политик...

След общото заседание на двете комисии за борба с корупцията - на парламента и на ВСС, Яне Янев обяви, че в паметта на мобилния телефон на Красимир Георгиев има над 1040 записани номера на политици, бизнесмени, спортисти, фолкизпълнители и т.н. По думите на председателя на парламентарната комисия за борба с корупцията Яне Янев Красьо Лобиста е говорил с Касим Дал (123 изходящи разговора и SMS-и), Ердоган Ахмедов (9 разговора) и Лютви Местан (5 разговора), а Кирил Добрев от БСП е получил два sms-a. Източници на "Капитал" разказват, че в телефонния указател на Георгиев са още имената на Корнелия Нинова от БСП, бившия зам.-енергиен министър Илко Йоцев, Радослав Илиевски от БСП, политици от ДПС. Не малко са и полицаите в указателя на Красьо, чиито контакти седят до имената на Георги Славов-Жоро Главата (син на взривения сикаджия Стоил Славов), варненеца Христо Данов (който заедно с баща си - бившия общински съветник Веселин Данов беше осъден ефективно за серия обвинения), разследвания за контрабанда Георги Самуилов, собственик в компанията Инса Ойл. Тепърва прокуратурата разяснява дали Красимир Георгиев е комуникирал с тези хора или просто е колекционирал телефоните им, нещо за което те по никакъв начин не могат да бъдат обвинявани.

А сега?

По думите на главния прокурор, разследването срещу Красимир Георгиев за лъжесвидетелстване е на финалната права, като все още е висящо делото за търговия с влияние. От последното обаче, едва ли ще излезе нещо. Прокуратурата се е опитала да идентифицира и втория телефон на Красьо, но от него към този момент няма извлечени разговори. Все още се събира информация и за това кой ползва телефонните номера, които се водят на фирми.Разследващи коментираха, че заради изцепката на Иван Колев работата в тази посока е обречена на неуспех: "Става дума за латентна престъпност - и двете страни и Красьо и събеседниците му, нямат интерес да кажат за какво са си говорили."

Какво е накарало толкова високопоставени личности да поддържат връзка с човек като Красьо - със съмнителни морални качества и положение в обществото? Какво събира толкова много различни хора в един телефон?

За магистратите получихме частичен отговор

От тук нататък скандалът ще се развива изцяло на плоскостта на морала, етиката и конфликта на интереси. Проверки в тази посока са започнали в МВР, научи "Капитал". Яне Янев от своя страна вече направи заявка да "прегледа" депутатите, контактували с Красьо.

Едно е сигурно - за да се постави наистина точка на скандала около мрежа от контакти на плевенския лобист, прокуратурата трябва да отиде крачка напред от манталитета си на затворена и феодализирана институция (по думите на самия главен прокурор) и да даде безпрекусловна публичност на събраната информация. В противен случай, съмнения винаги ще има.

Преди повече от 25 години френският социолог Пиер Бурдийо въвежда понятието социален капитал: "съвкупността от действителни или потенциални ресурси, свързани с притежанието на трайна мрежа от повече или по-малко институционализирани отношения на взаимно познание и взаимопризнание; или, с други думи, свързани с принадлежност към група, като съвкупност от агенти, които не само са надарени с общи свойства, но са също така обединени от постоянни и полезни връзки."

Почти сме сигурни, че плевенчанинът Красимир Георгиев, известен още като Черничкия Красьо, Красьо с ланците, Красьо Лобиста, не познава личността на Бурдийо. Ако Пиер Бурдийо познаваше Красьо обаче, спокойно можеше да го даде за пример като човек с голяяям социален капитал.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

34 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  ElTorro

  Един от магистратите падна токлова, че обясни че по телефона с Красьо била говорила жена му.... Пари е дал за този пост - по добре жена му да е к.... отколкото да сдаде власта!

 • 2
  Avatar :-|
  Наивник

  Добра статия, но много непълна. Няма мненията на Касим Дал и останалите разбойници. Не съм убеден, че трябва да си Шерлок Холмс за да ти станат ясни нещата у нас. Достатъчно малка държава сме. Според мен трябва да се изхвърлят всички съдии и прокурори от средно и висше ниво и на тяхно место да се назначават чужденци от Европа, които да нямат никаква връзка с България. Иначе точно след месец два ще има нов Красьо или Иван или Драган. Защото както са свикнали с тази пълна кошница нашите "магистрати" не виждам как ще карат с по 1000лв на месец.

 • 3
  Avatar :-|
  анкета

  Ставали ли сте жертва на корупция? http://polls.bg/poll/id/bili_li_ste_zhertva_na_koruptsia_v_balgaria-321

 • 4
  nba avatar :-|
  HA

  "С постъпката си Иван Колев практически обезсмисли всякакви действия на разследващите в посока дали Красьо наистина търгува с влияние или не."

  Много интелЕгентни магистрати. Мога спокойно да легна да спя. Има кой да ни пази :)))))

 • 5
  Avatar :-|
  Debelia

  "Почти сме сигурни, че плевенчанинът Красимир Георгиев, известен още като Черничкия Красьо, Красьо с ланците, Красьо Лобиста, не познава личността на Бурдийо."

  BRAVO BRAVO BRAVO ... Това ли е нивото на БГ журналиста???
  ...

 • 6
  Avatar :-|
  .....

  стига бе, на всеки е ясно, че момчето е касичка.

 • 7
  Avatar :-|
  koko

  Разбира се,че момчето е просто касичка,не единствената,ама сигурно една от най-оборотните.Схемата е изключително проста:примерно сте бизнесмен и предлагате на Касим Дал да ви свърши услуга(срещу съотвеното заплащане,разбира се) и най-вероятно няма да получите конкретен отговор или дори ще ви откаже,но още на следващия ден Красьо ще цъфне пред вратата ви с подходяща оферта.Така и абонатите в телефона му се делят на два вида,едните са "бизнесмените" търсещи услуга,а другите КасимДаловците изпълняващи поръчката-много лесно ще ги познаете по имената и постовете,кой,кой е...

 • 8
  Avatar :-|
  ай де де

  Никой не обясни с факти защо е престъпление да разговаряш с Красьо??!!!!!
  И се започна с "ама аз нямам сестра"??!!!!! И от тая трънка заек няма да излезе.Парата си е в свирката и българите да "ядат пасти като няма хляб".Да са ви честити Ванчо, Волен и Яне ,а любима ми е Фидосова:)))))

 • 9
  Avatar :-|
  Автор

  Горчкичките. Толкова много хора със съмнителен морал и положение в обществото са комуникирали с определен телефонен номер :-). Поуката: съмнителния морал дефинира и съмнително положение в обществото, такова каквото е на всички крадци независимо от поста, на който крадат.

  Успех, другари :-)

 • 10
  Avatar :-|
  Автор

  Прочие, другари. Ползвайте имейли. Можете и да ги криптирате. Пари за консултацията не ща. Халал да са ви изгодите :-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ще съмне ли след НОЩ?

Ще съмне ли след НОЩ?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.