Новият брой: Пътят към Шенген
Close

Двоен аршин

Защо Висшият съдебен съвет си затваря очите за проблемите в благоевградския съдебен окръг

 Красимир Аршинков
 Красимир Аршинков
 Красимир Аршинков    ©  снмика DarikNews, автор Любима Калпачка
 Красимир Аршинков    ©  снмика DarikNews, автор Любима Калпачка

Пълен институционален абсурд. Това е най-простият начин да опишем едно странно мероприятие в парламента от тази сряда, което събра на едно място председателя на комисията за борба с корупцията и парламентарната етика Яне Янев, неговия "колега" във Висшия съдебен съвет (ВСС) Цони Цонев (председател на Комисията за професионална етика и превенция на корупцията), главния инспектор на съдебната власт Ана Караиванова, зам. главния прокурор Валери Първанов, окръжния прокурор на Благоевград, районния прокурор на Петрич, както и 12 съдии от различни районни съдилища в Благоевградския окръг.

Всички те са поканени на основание чл.80 от конституцията (длъжностните лица и гражданите, когато бъдат поканени, са длъжни да се явяват пред парламентарните комисии и да им предоставят исканите от тях сведения и документи). Дневният ред е обявен така: "Изслушване на магистрати от Благоевградски съдебен район по повод преписка №241 на КБККИПЕ." Зад тази на пръв поглед суховата тема седи съдбата на един от най-проблемните съдебни райони в България - Благоевградския. През последните няколко години окръгът, в който се разиграват ключови интереси (освен две митници - Кулата и Илинден, в него попадат и градовете Банско, Разлог, Добринище и Сандански, които привличат милиарди левове като инвестиции), е разтърсван от грозни интриги и скандали.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
36 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  инфо
  • + 11

  Ето още информация за действията на ВСС и избраниците им (предимно без конкурс) в региона:

  Нова корупционна схема в съдебната система


  by newswriter on 04/12/2009 3:08 AM


  Съдии и прокурори в Пиринско участват в схема, аналогична с тази на Красьо с ланците. Вместо черничкия от Плевен лобистът обаче е Баджанака от Пиринско, обяви пред Дарик лидерът на РЗС Яне Янев.

  Някои магистрати от благоевградски съдебен район са обект на специализирана проверка във връзки с така наречения лобист в системата, познат с псевдоним Баджанака, съобщи Янев, без да назове конкретни имена, съобщава АСН.

  Има образувани преписки срещу съдии от Благоевград и други съдилища в региона в антикорупционната комисия в Народното събрание.

  Един от скандалните сигнали, по които проверяват конкретни магистрати, е свързан с делото "Пътни такси", в което подсъдими са държавни служители, ощетили хазната с милиони левове.

  По това дело са приложени специални разузнавателни средства и е установено, че представители на съда в Петрич са разговаряли множество пъти с така наречения Баджанак, който от своя страна бил свързан с подсъдими бивши служители на ГКПП-Кулата, каза още Яне Янев.

  Баджанака трябвало да им съдейства за безпроблемно протичане на процесуалните действия по делото, както и да помогне за премахване на ограничителния режим за напускане на страната, допълни Янев.


  За да не остане някой с впечатление, че Красьо Черния е единствения кадровик в (извън) ВСС.

  Ясно е, че ВСС са шайка бандити и непрокопсаници и че докато не им се бие шута колективно, ще подължават да рушат атмосферата и разбитата и без това съдебна система. Докато тези не бъдат разформировани и изправени пред съд, ще продължава агонията и резилът.  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  smeshko
  • + 19

  Смърди ужасно, разнася се из цяла България и по Европа, а на тези, които излъчват вонята не им пука...

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  инфо-престъпниците в съдийски тоги
  • + 10

  Ето още една информция, доказваща за сетен път как висшите съдии узаконяват престъпността:

  Съд отмени лустрацията за агенти на ДС


  by newswriter on 04/12/2009 6:33 AM  Конституционният съд отмени лустрационния текст в правилника на НС, според който депутати с картончета от ДС нямат правото да са в ръководството на парламента, да са шефове на комисии и международни делегации.  Лустрацията важеше и за членове на вътрешната, външната и комисията по отбрана, както и за депутатите от комисията за контрол на ДАНС.

  Делото в Конституционния съд /КС/ бе образувано на 17 септември тази година по искане на депутати от БСП и ДПС.
  Народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ и затова не може да има двоен стандарт въз основа на някакъв друг критерии, какъвто е сътрудничеството им с бившата ДС или разузнавателните служби на Българската народна армия, се казва в решението на КС.

  Според него всеки народен представител може да бъде избран в ръководството на парламента, а текстът в правилника на Народното събрание противоречи на Конституцията, защото ограничава правото им да бъдат избирани в ръководните органи на НС.

  Отстраняването на депутати, агенти на ДС, от комисии и делегации също нарушава основния закон на страната, защото всички граждани са равни, а тази разпоредба на парламентарния правилник е противоконституционна, гласи позицията на конституционните съдии.

  Очевидно БСП-БКП създаде конституция, която защити до такава степен човешките права, че защити и правата на лицата от бившия репресивен апарат, бе първият коментар на решението на КС от страна на Иван Костов.


  Казусът бе коментиран и от премиера Борисов в кулоарите на НС. Като гледаме как е конституиран КС, е разбираемо, че има такова решение, каза премиерът.

  След като Конституционният съд в България подтиска правата на гражданите, оневинявайки престъпниците от ДС, то какво има да коментираме?

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  възхитен от статията
  • - 1
  • + 21

  Браво Босев!
  Статията и правдива и безпристрастна.
  Трябва проблемите да се изаснят е едва тогава да
  се стига до избор. Втори подобен мандат е равнозначен
  на агонизиране на съдебната система в Благоевград.

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  МАФИЯТА В ПРАВОРАЗДАВАНЕТО
  • + 9
  Плевенски "бизнесмен" лобирал за хора на Кирил Добрев


  by newswriter on 04/12/2009 10:12 AM


  "Бизнесменът" Красимир Георгиев, известен още като Красьо Черничкия е лобирал за дела на хора, близки до Кирил Добрев, разкри временният председател на Окръжния съд в Плевен Румен Лазаров.

  Красьо е звънял на плевенски съдия за дело "на едни хора на червения депутат Кирил Добрев". В цялата история е замесено и името на Румен Петков, съобщи АСН.

  Скандалното признание направи кандидатът за шеф на Окръжния съд в Плевен, който в момента е и негов временен ръководител, Румен Лазаров. Това стана по време на изслушването му пред Висшия съдебен съвет днес в рамките на гласуването за поста.

  Лазаров е единствения магистрат, който е признал до момента за контакти с Красьо с цел уреждане на дела. Лазаров заяви, че Красьо го е търсил за по-бързо насрочване на някои дела, както и за издаване на свидетелства за съдимост.

  Лазаров е един от двамата контактували с Красьо магистрати, които днес се бориха за шефския стол на плевенския окръжен съд. Той беше признал, че се познава с Георгиев, но не бе засечен с телефонни разговори.

  Другият кандидат Николай Господинов бе засечен с 53 телефонни разговора. Той обяви пред ВСС, че ще работи за издигане престижа на Окръжния съд в Плевен.

  При гласуването Лазаров получи 6 гласа в своя подкрепа, Господинов - 1, а 12 бюлетини бяха недействителни. Така ВСС отхвърли и двете кандидатури.

  27-годишният Красимир Георгиев е с предявено обвинение за лъжесвидетелстване, защото пред прокуратурата е излъгал, че се познава с магистрати. Той е разследван за търговия с влияние в съдебната власт.

  Контактите от неговия мобилен телефон разкриха множеството му връзки с политици от БСП, ДПС и НДСВ, кметове на общини, бизнесмени със спорна репутация и много други.


  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  стаканофф
  • - 9
  • + 3

  Изгонете К.Пенчев и всичко ще се нареди...

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-P
  запознат
  • - 4
  • + 9

  На млади години всички в квартала плющяхме едно девойче на което това му бе призванието - изкарваше си почерпката по кафетата. Девойчето порасна , натакова се с точния човек, купи си диплома за завършила право от ЮЗУ-то и сега ........... е Съдийка таз мома ?!! Невероятно нали, ама е 100% истина !

  Нередност?
 • 8
  kkabakciev avatar :-|
  Красимир Кабакчиев, дфн
  • - 3
  • + 5

  На 09.10.2009 подадох заявление с вх. № 94-КК-200 до г-жа Министъра на правосъдието Попова:
  http://kkabakciev.blogspot.com/2009/10/blog-post.html
  Цитат от него: "в мнозинството си ВСС представлява една групировка, чието предназначение е да прикрива драстичната корупция и широкообхватната некадърност в съдебната система!" [...] "Ще бъда благодарен, ако [...] бъде направена проверка на фактите и събитията, изложени в моя Интернет сайт – http://kkabakciev.blogspot.com/ [...] като се започне с мое отдавнашно заявление до ВСС, в което ги информирах за извършени безспорни престъпления от страна на Върховния касационен съд. [...] Изразявам готовност подробно да запозная съответни държавни органи с фактите на престъпления и некадърност в съда, от които съм потърпевш!"
  Вместо отговор получих копие от писмо от Попова до ВСС ("изпращам Ви по компетентност ..."). Юристи ми обясняват, че този неин акт бил правомерен. Може и да е правомерен, но е смешен. Обвинените в прикриване на престъпления в съда трябва да се произнесат дали правят това или не го правят?!? След полученото копие от мен копие от писмото на Попова до ВСС, друго развитие ... няма.

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-(
  От един пострадал - за двойния аршин
  • - 1
  • + 12

  Благодаря за заявеното отношение на Росен Босев!!! За пореден път е написал блестящ материал!!!
  В Благоевградския окръжен съд наистина се мери с двоен аршин! Апропо - в районния съд практиката е същата! Ищците с надежда чакат да излязат от двете инстанции, за да дочакат справедливост от Върховния касационен съд! Промените в ГПК, обаче, са на път да оставят системата да работи ненаказано - тоест вече е съвсем нормално да се отхвърлят въззивните жалби от ВКС и поради това, 2-я аршин е здраво подкрепен! Не се търси отговорност от съдиите и от съдийските състави на по-ниските нива...
  Относно описания случай - безпрецедентен е!!! Аршинков се домогва по законен начин до персоните на блогърите и съвсем "законно" започва да прилага своите двойни аршинчета!!!
  Боже, защо наистина се случват тези неща???
  И ще спрат ли тези законни извращения???

  И на края една лична молба към автора на статията:
  - Много Ви моля, Господин Босев, проследете ако имате възможност заведените дела от ищци, /бивши служители в ЮЗУ "Неофит Рилски"/
  и ще се убедите отново за двойния аршин в Благоевградския районен и окръжен съд! Това, според моето мнение не е съд - това е блато!!! Не - по-лошо, съдът /респективно, законът/ е не за гражданите, а за институциите!!!

  Поздравления за материала! Не спирайте да пишете, защото сте извънредно полезен на гражданското общество!

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  Петър Дошков
  • - 2
  • + 15

  Разбира се, че има какво още да се желае от материала.
  Журналистът притежава изпратени му от месеци данните за ненадлежните благоевградски съдии. http://svejo.net/home/link_summary/217778-Nezakonnite-sudii-v-Blagoevgrad-1
  и http://svejo.net/home/link_summary/218961-Nezakonnite-sudii-v-Blagoevgrad-2?feature=6
  Р. Босев е наясно с нещата и в ЮЗУ: писа в Капитал и два материала и срещу Воденичаров. Босев притежава и документите за незаконните приеми на разни студенти в ПИФ в ерата Гюдженов-Воденичаров - дадох му данните пред Стефан Дечев още преди време в София.
  Намирам за правилно акцентът да е върху честните съдии в Благоевградско, които се изправиха срещу корупцията в Благоевградското правораздаване. Това е уникално положение. Системата започва чрез разграничаване да се чисти отвътре, макар и не навсякъде. Съдии, които имаха съзнанието за такива, са тези, които ще правораздават с чиста съвест и според законите.
  Стореното от тандема Воденичаров-Аршинков в правораздавателната система е по-зловещо от стореното от Косьо Черния. Красимир Аршинков - като изключим съда в Сандански - може да реши дистанционно почти всяко дело в района на Окръжния съд, защото положително има съдии, които в крайния случай ще се самоотведат.
  Цони Цонев от ВСС е като близнак на Аршинков с необоснованите си приказки и отговори на подписани сигнали. Дествията му са непрестижни за съдебната система.
  Такъв негативен ефект постига с членството си във ВСС ненадлежната благоевградска кадровичка Мая Кипринска. Както и червената инспекторка в Инспектората към ВСС Незабравка Стоева (бивша асистентка на Воденичаров в ПИФ на ЮЗУ и подлога на депутата мижитурка пред Воденичаров Любен Корнезов, чиято дъщеря пък е зам.-председател на АС -гр. София.).
  Положително банката с данни на Александър Воденичаров уличава и Константин Пенчев, и сума ти съдии във ВАС.
  Няма да се спре до тук. Продължава се и в Брюкселския парламент, това е точният път.

  Нередност?
Нов коментар