Циганско правосъдие

Или какво се крие зад ромския съд "мешере"

Христо Върбанов-Папата (вляво), Димо Димитров и Цветелин Кънчев (вдясно) ще посрещнат Коледа в ареста, реши съдът<br>
Христо Върбанов-Папата (вляво), Димо Димитров и Цветелин Кънчев (вдясно) ще посрещнат Коледа в ареста, реши съдът<br>
Христо Върбанов-Папата (вляво), Димо Димитров и Цветелин Кънчев (вдясно) ще посрещнат Коледа в ареста, реши съдът<br>    ©  Надежда Чипева
Христо Върбанов-Папата (вляво), Димо Димитров и Цветелин Кънчев (вдясно) ще посрещнат Коледа в ареста, реши съдът<br>    ©  Надежда Чипева
Мешере "отне" титлата на Цар Киро

Около мешерето витаят много митове и трудни за доказване твърдения. Преди няколко месеца в жълтите вестници се появиха информации, че съдът на ромите е отхвърлило благородническата титла на Цар Киро. Поводът бил жалба на циганска фамилия от Долни Богров, която се оплакала, че Цар Киро ги рекетира за нанесен му позор. Племенникът му Георги Рашков-Йорко се оженил за местно момиче, но след време то избягало, като твърдяло, че й е оказван тормоз, и заживяла с друг мъж, на когото родила дете. Цар Киро поискал обезщетение за накърнената чест в размер на 500 хиляди долара. Според жълтата преса това довело до "детронирането" му от трона - циганският съд се произнесъл, че Рашков няма право да се нарича цар, тъй като не бил наследник на починалия през 1953 г. Цар Гого. Самият Цар Киро не се явил на мешерето, като заявил, че в състава му има само негови врагове. "Не става въпрос за отнемане на титла. Никой не може да отнеме титла, тъй като никой не е давал титла. Така че той титла не е имал никога и няма кой да му я отнеме", коментира Илия Петров. Самият Кирил Рашков отклони въпросите на "Капитал" по темата за мешерето с думите: "С такива работи не се занимавам аз."

Като на кино

Историята около ареста на Ицо Папата е достойна за филм. Христо Върбанов, както е истинското му име, и Димо Димитров бяха задържани преди две седмици за рекет над бившия шеф на "Гражданска защита" Никола Николов. Двамата са представители на богат ромски клан от Костинброд, откъдето произхождат много от най-влиятелните роми в България, включително чалга певецът Азис (Ицо Папата е негов вуйчо). Ромските лидери поискали откуп от 150 000 евро от Николов, за да не извадят уличаващи го документи за корупция. Той платил сумата, но рекетът продължил. Сред арестуваните по случая се оказа и лидерът на партия "Евророма" Цветелин Кънчев, за когото се твърди, че бил гарант в "сделката" - той трябвало да гарантира, че случаят ще бъде потулен, ако изнудваният плати исканата сума. Рекетираният Николов заяви, че не се притеснява от нищо, а дал въпросните 150 хиляди евро рекет с мотива, че има деца и внуци, чиято сигурност била застрашена.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
38 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 5
  Avatar :-|
  г-н Иванов
  • - 8
  • + 72

  "Ромският съд не съществува по българското законодателство, той притежава няколко безспорни предимства пред легалния съд. Защото за разлика от българските магистрати членовете на мешерето се ползват с пълна подкрепа и уважение от общността, която ги е избрала. А решенията им са ефективни, тъй като се приемат от всички засегнати страни и, което е по-важното - се изпълняват"
  А сега кажете кои са по-умни - тези, които са си създали такъв съд или другите, които чакат с години правосъдие, харчат пари по адвокати и съдебни такси и накрая не получават НИЩО ?
  Нямам думи! Нищо, ама нищо не сме научили от никого! И няма и да научим докато се смятаме за най-умните. Впрочем и най-големия глупак смята същото, защото е казано "Ако разбереш, че си глупав значи не си глупав".

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  Дочоолу
  • - 12
  • + 25

  Ха така Гочоолу! Който е направил нещо разумно и действащо - да си ходи в Индия! Нам по-умни не ни требят! Нам пари ни требят, а не акъл! Акъл си имаме бооол! Искаме пари от Европа за да им ги краднем, защото сме по-умни от тях! Серсеми със серсемите - да си дават парите и после да чакат да не им ги краднат!

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  Гочоолу
  • - 15
  • + 54

  Капитал,
  Вие надминахте себе си. Къде в 3-те ми компентара видяхте "призовава към етническа и религиозна нетърпимост, сексуална дискриминация или насилие.", та ги скрихте всичките.

  Да Ви кажа:
  "И моите мнения все ще се четат!"
  НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ, ЩО НЕ ГАСНЕ!!!

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  Христо
  • - 4
  • + 33

  "В някои случаи откупът за развален брак стигал до 100 000 лева. За тях обаче няма писмени архиви, тъй като мешереджиите не водят протоколи."

  Нека да им видим данъчните декларации на потърпевшите.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал