Джон Брадли: България няма стратегия, а план за харчене

Много от бившите соц-страни така и не успяха да дефинират нова роля за държавата, казва Брадли.
Много от бившите соц-страни така и не успяха да дефинират нова роля за държавата, казва Брадли.
Много от бившите соц-страни така и не успяха да дефинират нова роля за държавата, казва Брадли.    ©  цветелина ангелова
Много от бившите соц-страни така и не успяха да дефинират нова роля за държавата, казва Брадли.    ©  цветелина ангелова
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ПРОФИЛ

Джон Брадли е международен изследовател и консултант, работещ в областта на разработването на стратегии и в частност разработването и оценяването на стуктурните фондове. През 80-те години той е съветник към правителството на Ирландия по краткосрочни икономически и индустриални стратегии. Работи като консултант към Европейската комисия, ОИСР и Световната банка. Специализира в проучването на проблемните области пред развиващите се икономики на Централна и Източна Европа и в изследване на ролята на вътрешните инвестиции и влиянието на пред-присъединителните и пост-присъединителните структурни фондове.

България има проблем с парите от европейските фондове. Не, не става въпрос за очевидния факт, че страната няма адекватна система за поемане и разпределяне на 11-те млрд. евро, определени от ЕС като необходими за икономиката ни да догони средното европейско равнище. Нито за факта, че България не успява да оползотвори голяма част от тези пари. Дори да приемем, че страната ще получи и използва изцяло тази уникална финансова инжекция, има нещо сбъркано в начина, по който възнамерява да го направи, смята икономистът Джон Брадли.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

19 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-(
  Wizard
  • + 22

  По-истински и верни изречения в една статия не съм чел от години! Съгласен съм с абсолютно всичко от гореизложените разсъждения! В нашата страна е пълно с нови мерцедеси, стари такива и какво ли още не, което е ориентрирано в посоката комшията да цъка - колко напредна съседа!
  "В ЕС трябва да се постараеш наистина много, за да не растеш. " - истинска есенция! Улисани в кражбите, не остана време да се гледат неща като "Стратегия", райони на развитие и т. н.
  Тази статия задължително трябва да се прочете от Симеон Дянков и да се започне точка по точка да се действа! До сега, вече 20 години само Боби Цанковцовци! Време е да се променят нещата КАРДИНАЛНООООООООООО!

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  експерт
  • + 14

  Прекалено много сериозен анализ...за вестникарска статия. За съжаление, точен до последната дума.

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Либерал
  • + 8

  Наред с положителните страни на ЕС, ние изпитваме и доста от негативите. Примерно: строим пречиствателни станции с чистота на пречистване 0,000001 милиграма/кубик съгласно европейските норми. В същото време 90% от канализацията на селата, вклчително на елитните предградия на София, се влива в помийна яма или в дерето. Логично е със същите пари да се въведе по-ниска степен на пречистване, но навсякъде. Но нормите на ЕС не дават такава възможност. Затова парите от фондовете тряба да се използат там, където изискванията на ЕС изкривяват пазара.

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  С регулирана професия
  • + 6

  "неуспехът в бившите комунистически страни да се измисли нова роля за държавата която да не е подобна на комунистическото централно планиране, но същевременно да е ориентирана към стратегическо мислене за бъдещето"
  За съжаление не само на държавата - и всички измислени впоследствие измислени съюзи, камари и тути-кванти копират този модел. Създадени от закони, които не дават на тези структури да дишат, а да вегетират обезсмисля усилията на малкото хора със стратегическо мислене. Те бързо се изолират в периферията и всичко битува преживяйки в блатото.

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-(
  маина
  • + 5

  Перфектен анализ и изложение на проблема.За съжаление отговорна и далновидна държавна политика се прави от подготвени хора,а нашите "политици" са подготвени само за кражби.Маи ще трябва да изболедуваме липсата на хора с мисия за държавници господ знае колко дълго време...

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-?
  ха!
  • + 4

  Поредния перфектен анализ, поредната перфектна статия и може би ефект отново няма да има.

  Тези анализи сякаш не се четат от хората, които трябва да ги прегледат. Реформите се правят бавно (а България плаче за реформи). Толкова време не можем да дефинираме ролята на държавата. Нямаме национални стратегии за развитие на образованието и науката, справяне с демографската криза, амбициозно развитие на инфраструктурата (чрез еврофондове, публично-частни партньорства, някой друг заем, пари от бюджета), регионално развитие.

  Бизнес климата бавно си го подобряваме - за разлика от Грузия, която успя да стартира пазарно ориентирани реформи, които и помогнаха да се изстреля от 112-то на 11-то място в Индекса за правене на бизнес (а българия е на 44-то място). По-късно отбеляза и 10% икономически растеж, а като цяло не е толкова трудно подобни реформи да се приложат и в България, но има или липса на воля или тотален мързел.

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-?
  Павел
  • + 2

  Всичко е верно до толкова,доколкото г-н Брадли има поглед.
  Иначе общо казано,ако трябва да защити диплумна работа за нашата страна ще му пиша среден.Тоест може да се чете.Точка

  Ако трябва да се сезираме поне 55%вината е наша,тоест от управлението.

  Структурирането на производство е основният проблем №1

  Безразборен внос №2

  Изчисление на продукт и негова себестойност №3

  Нередност?
 • 8
  vict avatar :-|
  vict

  Абсолютно сътласен с колегите 1 и 6

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  либераст
  • - 2
  • + 3

  Мани го тоя комунист. Пазарът ще ни оправи с невидимата си ръка. Да не ни дава акъл, нас пари ни трябват. Другото си го знаем. Я колко убаво бетонирахме държавата. Образуванието и него опраихме. Евтино, ефективно, с пръдня боя произвежда. Колко за строители, проститутки и сервитьори стига.
  По брой на милионери сме на челни места. Това не се постига току така. Резултат е на целенасочени реформи, оптимизации, съкращаване на разходи и сваляне на данъци. Другото бизнесът си го знае сам. Тъпаците да си налягат парцалите и да плащат повече косвени данъци, че да смъкнем данъците за бизнеса още. Тогава да видите как ще хвръкнем. Стратегии, дрън, дрън. Свободният пазар знае най-добре.

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  ppq
  • - 2

  И аз си мисля, че коментарите от 1 до 6 са малко пресилено хвалебствени. Направо до гуша ми е дошло от такива прехвалени експерти. Като е съветвал Ирландия- ако са го послушали , виждаме до къде ги е докарал)))

  Нередност?
Нов коментар