Уроци по политика

Казусът Желева отново сблъска България с европейските критерии. Сега най-важна е реакцията на кабинета Борисов

Скандално изслушване, много въпроси и недобре подготвени отговори - според евродепутатите Желева е била най-слабо представилият се кандидат за комисар.
Скандално изслушване, много въпроси и недобре подготвени отговори - според евродепутатите Желева е била най-слабо представилият се кандидат за комисар.    ©  Reuters
Скандално изслушване, много въпроси и недобре подготвени отговори - според евродепутатите Желева е била най-слабо представилият се кандидат за комисар.
Скандално изслушване, много въпроси и недобре подготвени отговори - според евродепутатите Желева е била най-слабо представилият се кандидат за комисар.    ©  Reuters

Със сигурност сте попадали поне на един филм, в който адвокат подготвя клиента си за разпит в съда. Добрите адвокати правят всичко възможно да предугадят всеки възможен въпрос, защото знаят, че добрите прокурори ще използват всяка възможност да ги уязвят. Това са правилата на играта. Политиката понякога е подобна игра, особено когато става въпрос за високи постове.

Ето защо е изумително колко слабо подготвена се оказа кандидатката на българското правителство за еврокомисар Румяна Желева, когато се яви на изслушване пред европейските депутати. "На нито един въпрос, който зададохме, Румяна Желева не отговори достатъчно изчерпателно или задоволително. Тя не изглеждаше добре подготвена", се казва в заключенията на комисията по развитие, която изслуша българския кандидат (виж текста). Причините за това вероятно са повече от една и всяка от тях е разбираема - Желева до последно комбинираше поста на външен министър с подготовката си, получи ресор, който изисква солидни познания, представител е на страна, която по традиция се гледа под лупа в ЕС и вероятно е била изненадана донякъде от безпощадността на въпросите за личните й бизнес интереси. Нито едно от тези обяснения обаче не оправдава случилото се на 12 януари в Брюксел.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


197 коментара
 • 1
  eurorealiste avatar :-|
  еврореалист

  Ако преди основните трудности в отношенията ни с институциите на ЕС идваха от това, че тогавашните управляващи срещаха трудности в спазването на ПРАВИЛАТА, сега проблемът е, че правителството не издига достатъчно подготвени ХОРА. Преди правилата, сега кадрите...
  Все пак, обаче, не може да имаме достатъчно подготвени кадри, след като такива у нас не се изграждат и развиват целенасочено, а дори и да ги има - главните критерии за подбор на отговорни постове не са професионализмът и умението за работата с хора, а най-напред се почва с различни видове зависимости. И след това, ако нещо остане...
  Единственият разумен ход сега е да НЕ се проявява инат във вече допуснатия, меко казано, гаф, а да се минимизират щетите. Първата стъпка е оттеглянето на провалилия се кандидат. Включително и от поста външен министър. Бързо и решително да се призане грешката и да се предложи надеждно кадрово решение. Както се изяви готовност за скъсване със старата политика, така трябва да се прояви решителност и в кадрово отношение.
  А това, че евентуално ще се оголят две министерски места не е страшно. ГЕРБ така или иначе дойдоха с нагласата да вкарат в управлението нови и непознати лица, които да сменят изтъркания ни т.нар. политически елит. Просто този път трябва да издигне хора с опит, доказани професионалисти.

 • 2
  dvalchinova avatar :-|
  Dilyana Valchinova
  • -10
  • +109

  Смятам, че ще е най-"добре" Желева да излезе с едно изявление, с което сама да си подаде оставката. Прични спокойно може да си измисли (и не само). Всички сме хора - ще я разберем!

 • 3
  Avatar :-|
  European

  Понеже се начетох на коментари от типа "само казанът на българите..." искам да напомня, че ЕП и ЕК заявяват да защитават интересите на всички граждани от общността и че тези изслушвания са една от малкото възможности реално демократично-избираните от гражданите на ЕС евро-депутати да окажат някакъв, макар и минимален контрол, върху бюрократично-назначаванит евро-комисари.
  Вслушате се в думите на Nigel Farage, моля ви.

 • 4
  Avatar :-|
  European
 • 5
  Avatar :-|
  U2H2

  Много задълбочен анализ.
  Полезният ход за България е по-бързо да се лансира нов кандидат. А дали така мисли и ББ?

  Колкото по-бързо отшуми скандалът, толкова по-добре. Какво като трябва да се сменят двама министри? И за двата ресора има подготвени кандидати. Голяма грешка ще е Р. Желева да остане външен министър?


 • 6
  Avatar :-?
  conservoir

  всяко чудо за три дни, но последствията остават - вианги ще има конфликт на интереси, нарушени правилници, непрозрачни процедури и арбитрарни решения. както и неподходящи кадри.

  Как се справяме с тях? тук, в България. Имаме ли работещи институции и ефективен контрол върху конфликтите на интереси? имаме ли критерии за професионалните политици, освен че имат подкрепата на ръководството на партиите си ?
  проблемът не е само в кабинета и парламента ? в СЕМ също се назначават "хора с доказани позиции, престиж и ажторитет". Това е институционален проблем . Резулатът вече и в ЕС го видяха. какво правим?
  Хайде, Димо Гяуров !

 • 7
  boriaz avatar :-?
  Boriaz
  • -10
  • +127

  Адски слаб английски, непознаване на материата, глупости от сорта "ще отида на место да се уверя и преценя" когато говорим за Сомалия, Конго и др. "точки" от света, на които дипломатическият й паспорт би послужил само за разпалки на тези, които предизвикват конфликта. Да не говори, че и да отиде "на терен" при ситуация като настоящата в Хаити (примерно) докато види, да прецени, да обмисли, да се посъветва ... и няма да има нужда от помоща й.
  Г-жа Желева може би си е мислила, че ще успее да бъде някакъв европейски вариант на г-жа Природно бедствие, но не й се получи.
  Да не говорим за фирмата, която тя дори не е и декларирала (неизвестно защо ако фирмата не извършва дейност не я е прехвърлила по-рано като ще се "кандидатира"). Но най-лошо впечатление остави безпардонността, усмивката стил "к'ви сте вие". надменното "да се съсредоточим върху ..." сякаш не тя е питаната, а е питащата, и абсолютно неадекватото преминаване от английски на немски и български.
  Пълен провал- за Желева, за ББ и ГЕРБ, които я издигнаха, и за ЕНП, които пък я поддържаха и не на последно място за Барозу че я прие за кандидат от екипа му.
  Фиаското е пълно! Човекът, пуснал информацията, вече е герой в очите на западноевропейците защото ги е предпазил от една лоша кандидатура. Единствено Първанова записа червена точка. Защото ТАМ ако те видят да преписваш или че не ставаш е ДЪЛГ да те издадат за да заеме поста човек, който е ЗАСЛУЖИЛ. Да, тарикатлъците не се харесват на европейците.

 • 8
  Avatar :-|
  Грамче

  Мноооого щадящ режим в тази статия спрямо Б.Борисов и неговото протеже Желева! Все още по инерция чета "Капитал", ама скоро май съвсем ще се погнуся... Жалко! Над десет години бяхте любимият ми вестник...

 • 9
  h2so4 avatar :-|
  h2so4

  В случая, колкото и да му се иска на човек да бъде кавалер, колкото повече време минава, толкова по-некавалерски се настройва срещу Р.Желева. Когато си се провалил с гръм и трясък, най-нормалното нещо е да се оттеглиш, за да не повличаш след себе си и останалите. Нормално беше да изчака 1 ден за да види реакциите, но не повече. Поведението и е жалко и малодушно. Не може да си спаси репутацията, поне да спести ядовете на Борисов и Барозу.
  Жалка картинка.
  Това е типичен пример за поставяне на личните интереси над тези на България. И поведението на премиера, за съжаление е същото. Ще си позволя да му напомня, че кавалерството за сметка на имиджа на държавата не е непременно мъжка постъпка. Един мъж на място трябва да има вътрешната сила да си признае грешките. Още по-мъжко би било да предприеме и съответното действие да ги коригира. И още по-мъжко би било след това да се извини.....
  Истинският мъж не е непременно твърдоглав и безпардонен мачо....

 • 10
  Avatar :-|
  Един изход има

  Желева се оттегля, подава оставка като външен министър и изчезва завинаги от политическата сцена.

  Бойко картотекира Надежда Михайлова и я прави еврокомисар, а за външен министър мястото остава вакантно, защото така и така никой не иска да комуникира с нас, българите в чужбина трупат само негатви, следователно МВнР е излишно! Айде аус унд форбай!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата