Уроци по политика
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Уроци по политика

Скандално изслушване, много въпроси и недобре подготвени отговори - според евродепутатите Желева е била най-слабо представилият се кандидат за комисар.

Уроци по политика

Казусът Желева отново сблъска България с европейските критерии. Сега най-важна е реакцията на кабинета Борисов

Огнян Георгиев
24928 прочитания

Скандално изслушване, много въпроси и недобре подготвени отговори - според евродепутатите Желева е била най-слабо представилият се кандидат за комисар.

© Reuters


Със сигурност сте попадали поне на един филм, в който адвокат подготвя клиента си за разпит в съда. Добрите адвокати правят всичко възможно да предугадят всеки възможен въпрос, защото знаят, че добрите прокурори ще използват всяка възможност да ги уязвят. Това са правилата на играта. Политиката понякога е подобна игра, особено когато става въпрос за високи постове.

Ето защо е изумително колко слабо подготвена се оказа кандидатката на българското правителство за еврокомисар Румяна Желева, когато се яви на изслушване пред европейските депутати. "На нито един въпрос, който зададохме, Румяна Желева не отговори достатъчно изчерпателно или задоволително. Тя не изглеждаше добре подготвена", се казва в заключенията на комисията по развитие, която изслуша българския кандидат (виж текста). Причините за това вероятно са повече от една и всяка от тях е разбираема - Желева до последно комбинираше поста на външен министър с подготовката си, получи ресор, който изисква солидни познания, представител е на страна, която по традиция се гледа под лупа в ЕС и вероятно е била изненадана донякъде от безпощадността на въпросите за личните й бизнес интереси. Нито едно от тези обяснения обаче не оправдава случилото се на 12 януари в Брюксел.

Всички видяха как Желева чисто и просто беше "скъсана" на може бе най-важния изпит в кариерата си дотук. Гледката не остави обществото равнодушно и социалните мрежи загряха от емоционални коментари по темата (виж текста). Така шамарът, който Желева позволи да й бъде зашлевен пред очите на Европа, е убийствен за нейната репутация. Но сега по-същественото е, че е вреден за репутацията на правителството, чийто избор е.

"От няколко месеца знаехме как работят срещу нас. Повярвайте ми, ние имаме доста възможности да изпратим друг еврокомисар, но ме амбицира това, че БСП решиха на всяка цена да бламират кандидата на правителството", заяви премиерът Бойко Борисов на следващия ден. Дипломатически и други източници потвърдиха пред "Капитал", че правителството и Желева са следeли внимателно атаките срещу нейната кандидатура още от есента и са анализирали евентуалния им източник и цел.

Откъде точно идва последната атака е трудно да се каже със сигурност (макар Антония Първанова да остава една от основните версии). Това, че тя успя по такъв безапелационен начин обаче, само идва да покаже, че кабинетът е изпратил на изслушването в Брюксел кандидат, който (както се оказа) е уязвим в етичен аспект и който е бил недостатъчно професионално подготвен за бъдещите си задължения на еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и отговор при кризи. Фактът, че този кандидат е настоящият външен министър на България, прави станалото още по-необяснимо.

Ние ги номинираме, те...

Тежестта на удара, оказа се, беше неочаквана и за самия премиер. Бойко Борисов за първи път от идването си на власт се оказа в позиция да защитава свой личен кадрови избор, попаднал под кръстосан огън отвън и отвътре. След категоричната си подкрепа за кандидатурата на Желева всяко бързо отстъпление беше невъзможно, затова премиерът избра контраатаката, хвърляйки вината върху БСП и НДСВ като инициатори на "комплота" и заложи на известната народна максима, че българският гений на завистта винаги проваля българските начинания.

"БСП успя да ни омаскари, призна той. Да, много са радостни, нанесли са удар, създали са ни проблем, извадили са ни от равновесие, подривните им дейности са такива, каквито трябва." Тази линия всъщност беше лесно предвидима - още на самото изслушване Желева хвърли вината върху евродепутатката от НДСВ Антония Първанова, за която по-късно стана ясно, че наистина е изпратила до ЕК част от документите за фирмата на българския кандидат. Макар и да има известно основание, тази атака целеше да размие отговорността на самата Желева и да парира обвиненията за грешния избор на премиера. Така Борисов влезе и в челен конфликт с европейската партия на социалистите и тази на либералите. В изключително остър отговор на обвинението за "подривност" лидерът на социалистите Мартин Шулц припомни миналото на българския премиер като телохранител на Тодор Живков.

Противно на темперамента си Борисов разумно отказа да продължи битката на това поле и измести фокуса върху въпроса за документните нередности на своя кандидат. Това му позволи да премине на друга линия в защитата на решението си. Пред БНТ Борисов показа бавна промяна на позицията, като заяви, че ако Желева наистина е допуснала нарушение, няма да има неговата подкрепа. "Ако тя се е съгласила да отиде еврокомисар, трябва да си подготви документите."

Така за по-малко от седмица българският премиер се оказа изправен пред първата щета за авторитета си в политически план. Степента на пораженията е важен по няколко причини. Ударът дойде от Брюксел, откъдето Борисов обича да черпи легитимност за решенията си, постави под съмнение един от неговите министри и кандидат за висок пост в ЕС и даде нов тласък на въпросите за кадровата политика на ГЕРБ и нейния лидер. Ответната му реакция ще каже много за начина на управление на премиера и колко адекватни са действията му при политически кризи, с каквито вероятно няма да се размине и занапред.

Да бъде или да не бъде?

Изборът на Борисов всъщност се свежда до две алтернативи. Първата е кабинетът да застане зад Желева докрай и да се бори за нейното избиране в новата комисия. Това ще зависи от заключенията на правната комисия към Европейския парламент и от евентуален пазарлък със самия Жозе Мануел Барозу. Ако комисията заключи, че в документацията на Желева няма нередности и Борисов лобира активно с Европейската народна партия и Барозу за кандидата си, не е невъзможно ЕП в крайна сметка да одобри българката. Това обаче е съмнителна алтернатива по няколко много важни причини.

Първо, документацията на Желева наистина сочи, че тя е нарушила, ако не европейските правила, то поне българските (виж графиката). В случая сериозността на нарушението не е от значение, колкото самия факт - след случилото се на изслушването всяко съмнение ще бъде фатално. "Ако ГЕРБ поддържа тезата, с която спечели - че в България ще се работи по европейски правила, нормално е да започне със собствените си членове и публични фигури. Как да настояваш другите да спазват правилата, ако ти не ги?", пита Боряна Димитрова, директор на социологическата агенция "Алфа рисърч". Второ, за да успее, Борисов ще заложи солидна част от собствения си авторитет пред Барозу и ЕНП само за да прокара кандидат, който рискува да носи негативни асоциации в Брюксел за себе си и за правителството, което стои зад него. На българския министър-председател неизбежно ще му се налага да влиза в сражения с различни институции в Брюксел по различни поводи - особено предвид на огромния все още блокиран паричен ресурс. Каузата "Желева" надали е тази, заради която той може да хвърли всичките си сили.

Далеч по-изгоден за Борисов изглежда вторият вариант - да оттегли кандидатурата (или самата Желева да се откаже от надпреварата). Това дори може да стане под предлога, че все пак била дискредитирана от атаките на БСП и НДСВ и ще започне с негативи в новата комисия. В такъв случай ръцете на Барозу се развързват да снижи напрежението спрямо останалите членове на екипа си, а българският премиер получава важен коз. Източници от ГЕРБ потвърдиха пред "Капитал", че се изчакват разговорите в европарламента между леви и десни и ако се стигне до промяна, една от вероятните спешни кандидатури е тази на военния министър Николай Младенов.

Това е далеч не толкова проблемен изход, колкото изглежда. Други държави, включително Италия и Латвия, са минавали по този път преди. "Барозу не е смел политик и няма да си позволи да промени отношението си към Борисов, тъй като години напред ще трябва да работи с него и да зависи от него наред с останалите лидери", казва пред "Капитал" бившият кореспондент в Брюксел на френския Les Echos Жан Кларис, който е автор на книгата "Властелините на Европа". "Идва нова комисия, която тепърва ще работи с България. Така че спънката изглежда много голяма сега, но според мен няма да е така още дълго. Вижте латвийската кандидатка, отхвърлена по подобни съмнения и слабо представяне предния път - никой не е спрял Латвия от общия валутен механизъм, никой не й е отказал думата на европейско ниво. Лошото и различното тук е само че България отново излиза начело на лошите новини. Репутационният проблем е по-дълбок от практическия."

Два свята, единият трябваше да е излишен

Ако българският премиер в крайна сметка смени кандидатурата, пред него пак ще има въпросителна - дали Желева да остане външен министър. Почти сигурно е, казват източници и от Външно министерство, и от ГЕРБ, че при такова развитие, това няма да се случи. Ако Младенов стане еврокомисар, а Желева се оттегли, ще се наложи смяната на двама министри, твърде рано в мандата. Това може би значи, че Борисов ще изчака и няма да превръща външния си министър в изкупителна жертва, смята Димитрова. "Това ще отприщи въпроси за кадровата му политика", казва тя.

Желева обаче ще е пасив за имиджа на правителството. В сериозните политически системи грешките се наказват и отговорниците за тях понасят вината си. "Не виждам как ефектът от този случай може да е положителен за отношението към България в Брюксел и за връзките между правителството и европейската комисия. Не вярвам да има директно лошо третиране като загуба на еврофондове или недопускане за участие в общи инициативи, това е прекалено. Но замислете се как изглежда тази история в разговорите на дипломатите в Европейския съвет, където Желева доскоро участваше като министър. Замислете се как в националните столици се чете пресата, която се занимава с казуса, и каква представа се потвърждава у тези, които и без това не гледат добре на България в много отношения", казва Кларис. Както заяви и самият Борисов, "тя е много важна, но всяко чудо за три дни. Дали ще е Желева или друг еврокомисар, еврокомисари ще има... и след известно време този въпрос ще бъде забравен."

По-важният извод от целия епизод е друг. В сблъсъка на Желева с евродепутатите видяхме истината, че критериите все още се делят на "наши" и "европейски". В последните няколко години основният мотив на атака по линията Брюксел - София беше неспазването на правилата от бившето правителство. Сегашното от първия си ден убеждава ЕС, че гледа сериозно на подобни разминавания и няма да допуска онова, което Сергей Станишев наричаше проблеми на комуникацията. "Аргументите за вътрешна употреба, с които ние си обясняваме света, търпят крах, когато излязат на европейска сцена", казва Боряна Димитрова. В този смисъл унизителният казус "Желева" независимо как приключи е и много важен урок, ако бъде научен.

По темата работиха също Ирина Новакова, Брюксел и Велина Господинова

Автор: Капитал

Със сигурност сте попадали поне на един филм, в който адвокат подготвя клиента си за разпит в съда. Добрите адвокати правят всичко възможно да предугадят всеки възможен въпрос, защото знаят, че добрите прокурори ще използват всяка възможност да ги уязвят. Това са правилата на играта. Политиката понякога е подобна игра, особено когато става въпрос за високи постове.

Ето защо е изумително колко слабо подготвена се оказа кандидатката на българското правителство за еврокомисар Румяна Желева, когато се яви на изслушване пред европейските депутати. "На нито един въпрос, който зададохме, Румяна Желева не отговори достатъчно изчерпателно или задоволително. Тя не изглеждаше добре подготвена", се казва в заключенията на комисията по развитие, която изслуша българския кандидат (виж текста). Причините за това вероятно са повече от една и всяка от тях е разбираема - Желева до последно комбинираше поста на външен министър с подготовката си, получи ресор, който изисква солидни познания, представител е на страна, която по традиция се гледа под лупа в ЕС и вероятно е била изненадана донякъде от безпощадността на въпросите за личните й бизнес интереси. Нито едно от тези обяснения обаче не оправдава случилото се на 12 януари в Брюксел.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

197 коментара
 • 1
  eurorealiste avatar :-|
  еврореалист

  Ако преди основните трудности в отношенията ни с институциите на ЕС идваха от това, че тогавашните управляващи срещаха трудности в спазването на ПРАВИЛАТА, сега проблемът е, че правителството не издига достатъчно подготвени ХОРА. Преди правилата, сега кадрите...
  Все пак, обаче, не може да имаме достатъчно подготвени кадри, след като такива у нас не се изграждат и развиват целенасочено, а дори и да ги има - главните критерии за подбор на отговорни постове не са професионализмът и умението за работата с хора, а най-напред се почва с различни видове зависимости. И след това, ако нещо остане...
  Единственият разумен ход сега е да НЕ се проявява инат във вече допуснатия, меко казано, гаф, а да се минимизират щетите. Първата стъпка е оттеглянето на провалилия се кандидат. Включително и от поста външен министър. Бързо и решително да се призане грешката и да се предложи надеждно кадрово решение. Както се изяви готовност за скъсване със старата политика, така трябва да се прояви решителност и в кадрово отношение.
  А това, че евентуално ще се оголят две министерски места не е страшно. ГЕРБ така или иначе дойдоха с нагласата да вкарат в управлението нови и непознати лица, които да сменят изтъркания ни т.нар. политически елит. Просто този път трябва да издигне хора с опит, доказани професионалисти.

 • 2
  dvalchinova avatar :-|
  dvalchinova
  • -10
  • +109

  Смятам, че ще е най-"добре" Желева да излезе с едно изявление, с което сама да си подаде оставката. Прични спокойно може да си измисли (и не само). Всички сме хора - ще я разберем!

 • 3
  Avatar :-|
  European

  Понеже се начетох на коментари от типа "само казанът на българите..." искам да напомня, че ЕП и ЕК заявяват да защитават интересите на всички граждани от общността и че тези изслушвания са една от малкото възможности реално демократично-избираните от гражданите на ЕС евро-депутати да окажат някакъв, макар и минимален контрол, върху бюрократично-назначаванит евро-комисари.
  Вслушате се в думите на Nigel Farage, моля ви.

 • 4
  Avatar :-|
  European
 • 5
  Avatar :-|
  U2H2

  Много задълбочен анализ.
  Полезният ход за България е по-бързо да се лансира нов кандидат. А дали така мисли и ББ?

  Колкото по-бързо отшуми скандалът, толкова по-добре. Какво като трябва да се сменят двама министри? И за двата ресора има подготвени кандидати. Голяма грешка ще е Р. Желева да остане външен министър?


 • 6
  Avatar :-?
  conservoir

  всяко чудо за три дни, но последствията остават - вианги ще има конфликт на интереси, нарушени правилници, непрозрачни процедури и арбитрарни решения. както и неподходящи кадри.

  Как се справяме с тях? тук, в България. Имаме ли работещи институции и ефективен контрол върху конфликтите на интереси? имаме ли критерии за професионалните политици, освен че имат подкрепата на ръководството на партиите си ?
  проблемът не е само в кабинета и парламента ? в СЕМ също се назначават "хора с доказани позиции, престиж и ажторитет". Това е институционален проблем . Резулатът вече и в ЕС го видяха. какво правим?
  Хайде, Димо Гяуров !

 • 7
  boriaz avatar :-?
  Boriaz
  • -10
  • +127

  Адски слаб английски, непознаване на материата, глупости от сорта "ще отида на место да се уверя и преценя" когато говорим за Сомалия, Конго и др. "точки" от света, на които дипломатическият й паспорт би послужил само за разпалки на тези, които предизвикват конфликта. Да не говори, че и да отиде "на терен" при ситуация като настоящата в Хаити (примерно) докато види, да прецени, да обмисли, да се посъветва ... и няма да има нужда от помоща й.
  Г-жа Желева може би си е мислила, че ще успее да бъде някакъв европейски вариант на г-жа Природно бедствие, но не й се получи.
  Да не говорим за фирмата, която тя дори не е и декларирала (неизвестно защо ако фирмата не извършва дейност не я е прехвърлила по-рано като ще се "кандидатира"). Но най-лошо впечатление остави безпардонността, усмивката стил "к'ви сте вие". надменното "да се съсредоточим върху ..." сякаш не тя е питаната, а е питащата, и абсолютно неадекватото преминаване от английски на немски и български.
  Пълен провал- за Желева, за ББ и ГЕРБ, които я издигнаха, и за ЕНП, които пък я поддържаха и не на последно място за Барозу че я прие за кандидат от екипа му.
  Фиаското е пълно! Човекът, пуснал информацията, вече е герой в очите на западноевропейците защото ги е предпазил от една лоша кандидатура. Единствено Първанова записа червена точка. Защото ТАМ ако те видят да преписваш или че не ставаш е ДЪЛГ да те издадат за да заеме поста човек, който е ЗАСЛУЖИЛ. Да, тарикатлъците не се харесват на европейците.

 • 8
  Avatar :-|
  Грамче

  Мноооого щадящ режим в тази статия спрямо Б.Борисов и неговото протеже Желева! Все още по инерция чета "Капитал", ама скоро май съвсем ще се погнуся... Жалко! Над десет години бяхте любимият ми вестник...

 • 9
  h2so4 avatar :-|
  h2so4

  В случая, колкото и да му се иска на човек да бъде кавалер, колкото повече време минава, толкова по-некавалерски се настройва срещу Р.Желева. Когато си се провалил с гръм и трясък, най-нормалното нещо е да се оттеглиш, за да не повличаш след себе си и останалите. Нормално беше да изчака 1 ден за да види реакциите, но не повече. Поведението и е жалко и малодушно. Не може да си спаси репутацията, поне да спести ядовете на Борисов и Барозу.
  Жалка картинка.
  Това е типичен пример за поставяне на личните интереси над тези на България. И поведението на премиера, за съжаление е същото. Ще си позволя да му напомня, че кавалерството за сметка на имиджа на държавата не е непременно мъжка постъпка. Един мъж на място трябва да има вътрешната сила да си признае грешките. Още по-мъжко би било да предприеме и съответното действие да ги коригира. И още по-мъжко би било след това да се извини.....
  Истинският мъж не е непременно твърдоглав и безпардонен мачо....

 • 10
  Avatar :-|
  Един изход има

  Желева се оттегля, подава оставка като външен министър и изчезва завинаги от политическата сцена.

  Бойко картотекира Надежда Михайлова и я прави еврокомисар, а за външен министър мястото остава вакантно, защото така и така никой не иска да комуникира с нас, българите в чужбина трупат само негатви, следователно МВнР е излишно! Айде аус унд форбай!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK