С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
112 15 яну 2010, 16:12, 15732 прочитания

Излишната здравна виза

Ако нямате европейска здравна карта от 1 април граничарите може да ви спрат от пътуване. А може и да не ви спрат

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Когато един човек се чувства като двама отделни души, психиатрите му поставят диагноза "шизофрения". Горе-долу в това състояние е и българското здравеопазване, поне що се отнася до отговорът на въпроса ще можем ли след 1-ви април да пътуваме в чужбина без европейска здравна карта.

В понеделник здравното министерство обяви пред вестник "24 часа", че от 1 април гражданите ще могат да пътуват в страни, членки на Европейския съюз, само ако имат такъв документ, а ако нямат - ще бъдат спирани на границата. Задължението е заради нов текст в Закона за здравното осигуряване, приет преди Коледа, според който тази карта става задължителен документ при пътуване в ЕС. Последва бурна обществена реакция по въпроса и здравното министерство обяви, че няма да иска от граничните власти пътниците да бъдат спирани, но ще обмисли как да санкционира нарушителите на закона. Заместник-председателят на парламента и председател на здравната комисия д-р Лъчезар Иванов, който е вносител на текста, обаче  е категоричен, че правилото си остава в сила и от 1 април ще се изпълнява.


Зад паравана

Всъщност първоначалният замисъл на здравните институции не е да връчат на гражданите още един задължителен за носене документ. Причината да се внесе този текст е, че … събираемостта на здравните вноски е ниска и до началото на тази година не беше предвидена санкция за невнасянето им освен дежурната наказателна лихва. Европейска здравна карта може да получи само гражданин, който редовно си е внасял осигуровките за здраве.

В момента около 1.1 млн. души са без здравноосигурителни права заради три неплатени вноски за период от 12 месеца. Вместо обаче да си плащат в брой за преглед при лекар, много от неосигурените дават дължимото, когато им се наложи и така ползват същите права, както и редовните здравноосигурени. Разбира се, сред хората без здравноосигурителни права има и много социално слаби и безработни без право на обезщетение."Трябва да се въведе ред в системата. Не може да си социално слаб и 50 пъти годишно да влизаш и излизаш от страната, а в същото време да не си плащаш здравните вноски", коментира мотивите си д-р Лъчезар Иванов.

Здравните институции дълго време обмисляха как да приравнят неплащането на осигуровките към неплащането на данъци, заради което гражданите могат да бъдат задържани на територията на страната, докато не се издължат. Първата стъпка беше, че в промените в Закона за здравно осигуряване беше гласуван текст, според който здравни права се губят ако не си платил три месечни осигуровки за здраве през последните не една, а три години. На второ място бяха гласувани глоби за работодателите, които не внасят осигуровките на служителите си и за самоосигуряващите се, които не декларират и плащат вноски, независимо от това дали работят.

Заради промените, които регламентират и първия етап на здравната реформа, текстът за това, че европейската здравна карта от препоръчителна става задължителна при пътуване, мина между другото и беше внесен без мотиви от председателя на парламентарната здравна комисия. След това необходимостта от още един документ обрасна в

Легенди и митове

От здравното министерство коментираха, че е наложително гражданите да си носят картата, защото има много случаи, при които те пътуват без нея, налага се да си плащат за здравни услуги и после си търсят парите от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). По закона за бюджета си тя трябва да се разплаща с останалите европейски здравни фондове, когато болници и медицински центрове са оказали услуги на български граждани. От касата обаче обясниха, че случаите на граждани, които не са си носили здравните карти, а те са им потрябвали, се броят от здравното министерство. До редакционното приключване на броя оттам така и не съобщиха колко такива граждани са заявили пред тях правата си. Но обясниха, че законовият текст е един повод пациентите да научат правата си на здравноосигурени – на безплатен профилактичен преглед (ако не посетиш лекаря си, следва глоба) и на безплатна спешна и неотложна медицинска помощ на територията на ЕС (за притежателите на европейската здравна карта).

Проблемът е, че в различните държави спешната и неотложна помощ има различни измерения – в някои държави зъбоболът е спешно състояние, в други – не. Европейската здравна карта може и да е единен документ, но гражданите на всяка държава могат да ползват различен пакет от услуги в зависимост от това какво получават от общественото здравеопазване в държавата си. На фона на това, че медицинските застраховки при пътуване са евтини и покриват лечението при почти всякакви заболявания, обяснимо картата не е особено популярна. Още повече че в първите месеци след въвеждането й НЗОК така и не можа да обясни към кои здравни каси и фондове трябва да се обърне пациентът при нужда в съответната европейска държава.

Така на фона на 7 млн. души население през 2007 г. НЗОК е издала 100 хиляди европейски здравноосигурителни карти, през 2008 г. – 91.5 хил., а пред 2009 – 91.2 хил. Издадени са и временни удостоверения, заместващи европейската здравна карта – съответно 52.8 хил. през 2007 и 25-27 хил. през следващите години. Освен това здравната каса е издала удостоверения на живеещи в чужбина българи и е разрешила на определен брой граждани да се лекуват в чужбина. Последният тип разрешения са символични – съответно 4, 10 и 15 през 2009 г., и то за случаи, които не могат да бъдат лекувани в България. Встрани от исковете за възстановяване на разходите за разрешено от здравната каса лечение, чийто пик е през 2009 г. (83 иска за 15.2 млн.лв.), идва ред на гръмовното число 291.

Толкова са заявленията за възстановяване на разходите за спешна и неотложна медицинска помощ, ползвана на територията на ЕС от български граждани. За това здравната каса е платила 136 хил. лв. по 198 завления, останалите са нямали основание. Общо от 2007 г. досега 698 граждани са получили бърза помощ срещу европейската си здравна карта. Така аргументът за нейната жизнена необходимост леко издиша.

Въпреки че издаването на картата е безплатно, процедурата по получаването й трае две седмици. Освен това документът може да се получи само на едно място във всеки областен град и на две места в София - 22-ра и 29-та поликлиника.

Неконституционно и неевропейско

За сметка на това аргументите против спирането на границата са много на брой и предостатъчни. Като начало няма нормативен документ, според който Гранична полиция да изисква друг документ за самоличност, освен личната карта или паспорт.

Според д-р Стойчо Кацаров, експерт към Центъра за защита на правата в здравеопазването, идеята да бъдат спирани на границата и проверявани за европейска здравна карта или за редовност на здравните вноски противоречи на чл. 35 от конституцията. Той гласи, че гражданите имат право свободно да се придвижват на територията на страната и извън нея и това право може да се ограничи, ако те представляват заплаха за националната сигурност или могат да ограничат правата на други хора. "Ако става въпрос за заразно болни, те биха могли да бъдат спирани на границата и да не пътуват, за да не заразят останалите. Но едва ли неплатените здравни вноски представляват заплаха за националната сигурност", коментира той.

Адвокат Александър Иванов, магистър по европейски науки, тълкува новият законов регламент и в европейски контекст. "Ако идеята на текста в закона наистина е да ограничава излизането от страната, то той противоречи на Договора за създаване на европейската общност, сега заменен с договора от Лисабон. Там са установени 4 основни свободи, една от които е свободата на придвижване и установяване, това е удар в сърцето на идеята на европейската интеграция", коментира Иванов. Според него разпоредбата би трябвало да уреди въпроса за упражняването на здравноосигурителните права в чужбина.

Плюсовете на идеята

Според д-р Лъчезар Иванов в европейските страни здравни карти при пътуване притежават средно 60% от населението, в някои страни – над 70%. Но те са извадени доброволно, а не задължително.

Освен това въвеждането на европейската здравна карта представлява пилотен проект за това как ще заработи електронното здравеопазване, при което пациентът в България ще се идентифицира пред личните лекари, специалистите, в болницата и в аптеката със своята електронна здравна карта, твърди Иванов. По думите му няма необходимост от промяна на закона, която да премахне текста. Затова всички пътуващи трябва да разполагат с европейска здравноосигурителна карта от 1 април нататък. Нищо, че е излишна.

"Обявихме това с идеята, че по този начин ще накараме хората да се възползват от правото си. Заради обществената реакция обаче, въпреки че е записано в закона, че картата е задължителна, ще заменим спирането на границата с разяснителна кампания, а за допълнителни санкции ще мислим", коментира д-р Божидар Нанев, министър на здравеопазването.

"Какво искат да кажат от Министерството на здравеопазването, че няма да променят един несъстоятелен текст и няма да изпълняват закона ли? Нали прокуратурата следи за законността и трябва веднага да се самосезира. Ясно е, че идеята им е да има още една бариера пред това гражданите да не си плащат здравните осигуровки, но трябва да се намери по-нормален начин те да бъдат мотивирани", коментира д-р Стойчо Кацаров. По думите му здравното ведомство трябва да убеди хората, че има полза от това да се осигуряват – като намали осигуровките например или като гарантира, че ще получават винаги качествена услуга на поносими цени. "В противен случай по тази порочна логика неосигурените не само трябва да бъдат спирани на границата, защото част от тях не пътуват. Те трябва да бъдат глобявани на място и да бъдат въдворявани по адресите им на местоживеене", допълва той.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Бойко Рашков: КПКОНПИ не ме е уведомила, че иска да коригирам декларацията си Бойко Рашков: КПКОНПИ не ме е уведомила, че иска да коригирам декларацията си

Бившият шеф на Бюрото за контрол върху СРС научил от медиите, че е обявен за неизряден - търсили го на неактуален адрес

21 май 2019, 406 прочитания

Вечерни новини: Колко пари получават партиите, САЩ смекчиха атаката срещу Huawei, Ники Лауда почина 1 Вечерни новини: Колко пари получават партиите, САЩ смекчиха атаката срещу Huawei, Ники Лауда почина

И още: Парламентът в Австрия ще гласува вот на недоверие срещу Курц; Финалът на "Игра на тронове" събра рекордно много зрители, но донесе и разочарование

21 май 2019, 489 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Как инвеститорите определят риска на страните

Aéroport de Sofia

Френският кандидат Aéroports de Paris Group излетя към победата в концесията на софийското летище с изключително високо ценово и инвестиционно предложение

"Хладилника" - пилотният нов квартал на София

Общината и инвеститорите са в безпрецедентен диалог за бъдещето на квартала

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

In memoriam: Владимир Трендафилов (1955 - 2019)

"Не си създавай кумир" - това беше първата заповед, която следваше

Фотографът на печалния образ

Изложбата "Изгнания" на документиралия Пражката пролет Йозеф Куделка за пръв път напуска Париж, за да гостува в София