Добре дошли в Бомбардистан
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Добре дошли в Бомбардистан

Всяко движение на силите на НАТО се следи зорко от местните жители

Добре дошли в Бомбардистан

В Афганистан нищо не е такова, каквото го знаем. Дори войната

Панайот Ангарев
6752 прочитания

Всяко движение на силите на НАТО се следи зорко от местните жители

© Панайот Ангарев


Този репортаж трябваше да започне по друг начин. С история за трима български военни, които на 18 януари спасиха живота на турския министър на отбраната Веджди Гьонюл. Същия ден той трябвало да посети афганистанската столица Кабул, но след тяхно предупреждение за готвени терористични атаки визитата е отменена. Последвалите атентати се разминаха без жертви и със седем убити терористи.

След ракетното нападение срещу българския контингент в Кандахар, при което бяха ранени четирима рейнджъри, няма как да не започнем с обстоятелствата около този инцидент. Защото дори накратко изброени, те са индикатор за това срещу какво са изправени чуждите военни в Афганистан. Страната, в която само за секунди един прекрасен ден може да стане истински ад – стрелба, ракети и жертви.

Атаката срещу българския контингент дойде в момента, в който на посещение в база "Кандахар" беше министърът на отбраната Николай Младенов. Въпреки че на пръв поглед изглежда логично талибаните да се активизират при визита на военен министър от НАТО (бъдете сигурни, че те знаеха за нея още на втория ден – беше съобщено по местното радио в Кабул), нападението срещу българския лагер беше просто част от нескончаемата серия от заплахи срещу базата.

Няколко дни преди посещението в Кандахар е била получена разузнавателна информация за заплаха от атентатор камикадзе. По време на пристигането на Младенов в базата постъпи нова информация - за готвена ракетна атака срещу летището в Кандахар. Часове след нападението започна издирването на двама терористи, които са се промъкнали на територията на базата.

Въпреки предварителната информация резултатът е, че никой от сигналите не помогна да се спре това, което се случи с българските войници. Нито един от атентаторите не беше заловен. И в крайна сметка талибаните все пак си свършиха своето.

Невидимият враг

Независимо че в Афганистан има близо 86 000 чужди военни, днес страната е много по-опасна от 2001 г., когато започна съюзническата операция срещу талибаните. Ако сте имали възможността да бъдете в Афганистан преди няколко години и случайно сте се разходили по улиците на Кабул, забравете сега за това. Рискувате или да станете жертва на поредния бомбен взрив, или да бъдете отвлечени и продадени на талибаните, които ще искат откуп (обикновено чрез видеозапис, на който са ви опрели нож до гърлото). За да се разходите днес по улиците на който и да е град в страната, ще ви трябват каска, бронежилетка, бронирани джипове, 5-6 души охрана от специалните части, пистолет или автомат под ръка. А това, което ще слушате през цялото време на вашия престой, най-вероятно ще е: "Кола 1, мини вдясно, на пътя има купчини пясък, която я нямаше сутринта", "Притисни този с каруцата" или "Мини напред и блокирай кръстовището, за да преминем". Дори не се учудвайте, ако ви кажат: "В жабката има пистолет за теб. Ако ни нападнат, използвай го", защото след 2-3 дни в страната е трудно да си представиш, че може да се движиш невъоръжен.

От 2006 г. инцидентите в Афганистан са нараснали от 6577 до 18 322 през миналата година. Близо 75% от случаите са атентати с импровизирана взривни устройства. Атаките срещу съюзническите войски стават чрез коли-бомби, които се взривяват във военните бази, импровизирани взривни устройва на пътя или обстрел с ракети, китайско производство. "Най-опасно е, когато се движиш по пътя и тръгнеш да изпреварваш. Колата пред теб отбива и ти минаваш покрай нея. В този момент тя се взривява", разказват българските рейнджъри в Кабул.

"Политическата обстановка продължава да е нестабилна. Броят на инцидентите е нараснал с една трета през 2009 г. в сравнение с 2008 г., обяснява командирът на българския контингент в Афганистан полк. Петко Лилов. Над 530 български военни участват в операцията на многонационалните сили на НАТО ISAF в страната. Според Лилов целта е да се поддържа нестабилност, за да могат талибаните да постигнат политическите си цели - да участват в управлението на държавата.

Корупция, престъпност и...

"До 2007 г. беше спокойно и хората бяха доволни. След това започнаха да остават без работа и отново се появиха терористите. Заради бедност хората започнаха да предпочитат да воюват на страната на талибаните", обяснява Амрадин Хакшанос. Той е от групата на таджиките. По думите на Амрадин талибаните убеждават бедните да им сътрудничат с аргумента, че когато дойдат на власт, за тях ще има работа и храна. "Говорят им, че сега Афганистан е американска държава, а трябва да стане ислямска", допълва таджикът. "В Кабул има 3,5 млн. души. Близо 1500 души живеят в палатки, това са бедни хора, податливи на влияние и са изпълнители на терористични актове, поръчани от талибаните", посочва и полк. Лилов.

Проблемът е най-голям в провинцията, където хората нямат никакъв поминък. Те се издържат с отглеждането на опиум и с търговия с оръжие. Един автомат "Калашников" струва на черния пазар около 600 щатски долара. Картечниците вървят по 1200 долара. Тъй като търговията с наркотици дава на талибаните неограничен на практика финансов ресурс, те предлагат и доста по-добро заплащане за своите въоръжени отряди. Ако войник в афганистанската армия получава малко над 200 долара заплата, то талибаните привличат бойците си с възнаграждения от над 400 щатски долара.

Бедността е причина и за нарасналия брой на отвличанията и огромната корупция в страната.

"Достатъчно е да дадеш два долара на охраната на летището в Кабул и може да влезеш вътре с автомат ", разказва охранител, който стигнал с "Калашников" до самолет, на който трябвало да се качи негов клиент. Най-фрапантният случай е с рота от новата афганистанска армия. След като командирът й избягал със заплатата на войниците, те решили да си я съберат сами. Излезли с автоматите от поделението и направили пропускателен пункт на пътя. Таксата за преминаване била по сто афгана (2 долара) на човек.

Чуждите военни и частните охранители, които пазят посолства и делегации, не се доверяват много на местните сили за сигурност. Едно от най-големите притеснения на специалния отряд, който охраняваше българската делегация в Афганистан, беше именно от атентат при престоя на военния министър в Кабул. Защото трябваше само някой от местните полицаи да издаде програмата на министъра (срещу 20 долара), за да бъде извършен атентат срещу българската делегация.

Официална статистика на похищенията не се води. Ако някой изчезне, обикновено се разбира само ако той е гражданин на западна държава – САЩ, Великобритания или Франция. Тогава се задействат службите за сигурност и частни охранителни фирми, за да спасят похитения.

2010 г.? Не, 1389 г.

Ако корупцията може да бъде разбрана (поради силните й традиции и у нас), усещането за пътуване векове назад във времето, е нещо, което преследва всеки, който посети Афганистан. Това, както и липсата на всякаква култура минира каквато и да е стратегия, приложена от силите на НАТО в страната.

Според афганистанското летоброене днес би трябвало да сме 1388-1389 г., а не 2010 г. Сега си представете как са живели хората по това време – липса на всякаква хигиена, незачитане на човешкия живот, правото на оръжието и на по-силния. Това е Афганистан и днес. За образование не може да става дума. Над 80% хората в столицата Кабул живеят в незаконни жилища без канализация и електричество. "Дават им се пари да си направят канализация под земята. Те обаче правят открити канали и пак всичките мръсотии се разливат по улиците. После всичко изсъхва от високите температури и се носи във въздуха", разказват дипломати. Вървейки по улиците, виждате как месото, което се продава, е изложено на прах, насекоми и слънце.

Отношенията сред афганистанците също са останали някъде в миналото. Гледката афганецът да е качил овца на задната седалка на колата си, а жена му ходи пеша след тях, не е изключение. Жените нямат никакви права в страната. Те продължават да се купуват и продават. За да се ожениш, трябва да имаш поне 30 хил. долара за булка. Поради бедността обаче това е невъзможно за повечето мъже. Затова хомосексуализмът е широко разпространен в страната. Това може да се види особено добре в афганистанската армия, където често отношенията между командир и войник са далеч над професионалните.

Решението?

Засега то се търси в новата американска стратегия за Афганистан. Със сигурност вече разбрали срещу какво са се изправили – безскрупулни бойци, производители и трафиканти на наркотици и тотално различна култура, силите на НАТО искат да предадат отговорността за сигурността в страна на афганистанската армия и полиция и постепенно да се изтеглят. Завършилата в четвъртък в Лондон донорска конференция имаше за цел именно да набере средства за изграждане на сектора за сигурност в страната. В момента само провинция Кабул е под контрола на местната полиция и армия. Остават още 33 провинции. За тях ще трябва да се грижат армията и полицията на Афганистан, които трябва да достигнат 400 хил. души в следващите пет години. Тогава чуждите войски ще започнат да се изтеглят.

Разбира се, успехът на тази нова стратегия също е под въпрос, когато става дума страна като Афганистан. Достатъчно показателен е примерът с взвод афганистански войници, които са били обучавани от силите на НАТО. При една съвместна операция с натовските войници те попадат на засада от талибаните. При първите изстрели афганистанците се прехвърлят на страната на нападателите и започват да стрелят срещу доскорошните си съюзници.

Ако след всичко, което прочетохте, все пак не сте разбрали какво е Афганистан и сте решили да посетите страната, вслушайте се внимателно, преди да напуснете летището в Кабул. Често ще чуете местните жители да ви поздравяват с израза "добре дошли в рая". Не им вярвайте. Истината е, че те го казват с насмешка, защото от рая до ада разстоянието е само едно копче. Достатъчно е да бъде натиснато.

Този репортаж трябваше да започне по друг начин. С история за трима български военни, които на 18 януари спасиха живота на турския министър на отбраната Веджди Гьонюл. Същия ден той трябвало да посети афганистанската столица Кабул, но след тяхно предупреждение за готвени терористични атаки визитата е отменена. Последвалите атентати се разминаха без жертви и със седем убити терористи.

След ракетното нападение срещу българския контингент в Кандахар, при което бяха ранени четирима рейнджъри, няма как да не започнем с обстоятелствата около този инцидент. Защото дори накратко изброени, те са индикатор за това срещу какво са изправени чуждите военни в Афганистан. Страната, в която само за секунди един прекрасен ден може да стане истински ад – стрелба, ракети и жертви.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  conservoir

  много добра статия със силни социлани елементи ! поздравления.
  войната в Афганистан има и друо измерения и е добре да се пише и за тях.
  например логистика http://bit.ly/6xuOzS
  както и дипомацията меьду самите афганистанци http://bit.ly/dsAFX0

 • 2
  igr81 avatar :-|
  antropos

  Време е светът да остави афганците да се оправят сами-не звучи хуманно,но и насила хубост не става.Навремето СССР претърпя крах,такъв на практика претърпяват и САЩ,и НАТО.

 • 3
  Avatar :-|
  Киликанзер

  Заплата на войник - 200$. Булка - 30 000 $. Освен хомосексуалисти сигурно има и доста стари моми.

 • 4
  cons avatar :-|
  conservoir

  верно 30 к за булка много ми се виждат. ако приемем че войската е най-добре платената, сред малкото коитополучават заплати, това прави към 10 години труд в армията за една булка. а там закона разрешава повече от една :)

 • 5
  antonk avatar :-|
  Anton K

  Отлична статия.

  Economist също има доста информативна статия за хомосексуалността на паштуните.

  Имам само една забележка......" липсата на всякаква култура"
  Не бих казал липса на култура, може би различна култура? Все пак ако сравняваме "култури", къде се намира българската спрямо шведската......или недерландската култури

 • 6
  Avatar :-|
  Observer :)

  До коментар [#1] от "conservoir":

  Хм, статията едоста преувеличена, не мисля, че е добра. Нещата там наистина са сериозни, но нито има камикадзета м бацата, нито някой може да влезе с калашников до базата. Абсурд! Много е тъжно, когато журналистите решават да се правят на герои, вместо да напишат нещо по-сериозно!

 • 7
  Avatar :-|
  Трукананна

  Интересна статия.
  Бих поставила под въпрос използването на термина "култура", описвайки бедността, престъпността и насилието в една държава. Едно са обстоятелствата свързани с политиката и иконимиката, съвсем друго е културата на един народ.
  Ако днес страната е много по-опасна и по-бедна в сравнение с 2001 г., има ли смисъл да се говори изобщо за безполезните (даже опасните) стратегии на силите на НАТО като за спасителни акции, които се опитват да помогнат на някаква нецивилизирана култура?

 • 8
  Avatar :-|
  Ицо Тигъра от Кербала

  отношенията между командир и войник са далеч над професионалните-Ай сти га бе , и кой мъжа във връзката.....

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Е така е, пущуните от шега не разбират! Затова да си вдигаме чуковете от там и да оставим хората на мира, докато не са научили виетнамски, че тогава зор ще видим всичките "умиротворители" заедно взети .... Във Виетнам пак бяхме дружинка демократи любители....

 • 10
  Avatar :-|
  1

  Добра статия.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK