След ремонта - рекламации

Обявяването на Илиян Михов за вицепремиер предизвика въпроси, на които Борисов не отговори

Илиян Михов, професор по макроикономика в бизнес училището INSEAD
Илиян Михов, професор по макроикономика в бизнес училището INSEAD    ©  Цветелина Ангелова
Илиян Михов, професор по макроикономика в бизнес училището INSEAD
Илиян Михов, професор по макроикономика в бизнес училището INSEAD    ©  Цветелина Ангелова

В сряда премиерът Бойко Борисов призна пред депутатите, че прави първите сериозни промени в правителството "по принуда". Провалът на кандидатурата на Румяна Желева за еврокомисар и оставката й от поста на министър на външните работи наистина застави Борисов да ремонтира кабинета си, преди да изтекат първите му шест месеца. Двамата нови министри - Николай Младенов на външните работи и досегашният му заместник в отбраната Аню Ангелов - вече също министър бяха приети добре. Получиха широка подкрепа в парламента и гласуването в пленарната зала беше предрешено и безпроблемно - ГЕРБ, плюс "Атака", плюс "Синята коалиция".

Поправянето на "грешката" (по Бойко Борисов) с провала на Румяна Желева обаче не изчисти объркването около състава на правителството. Дали репликата на премиера от миналата сряда, че готви още една, структурна промяна в Министерския съвет с назначаването за вицепремиер на професора по макроикономика в бизнес училището INSEAD Илиян Михов е била "изтървана случайно" (както се опитват да обяснят депутати от ГЕРБ), дали с този анонс Борисов е искал да свали напрежението около кадровите си решения, или пък тества как ще се възприеме подобен политически ход, може да каже единствено самият той. Без точни отговори и аргументи обаче кандидатурата на Михов потъна в догадки, предположения, уточнения и дори отрицание.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


49 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Виктор

  Сещам се за един виц. Учителката прави забележка на малкия манго "Манго, много са ти мръсни ръцете, върви да си ги измиеш". А той отговаря "Оооо, госпожо, вие не сте видели краката!". А в случая не търсете кусури на Илиян Михов, защото на сцената се завръща живото превъплащение на хиперинфлацията от 1992-97 и 46-те фалирали банки: Кольо Парамов!.

  Може би това е тайният ход на ББ - раята да не се тръшка много-много с капризите си за нови министри, защото може и по-лошо да стане!

  http://www.capital.bg/show.php?storyid=849691

 • 2
  Avatar :-|
  Sorkin

  Комуникационен е този проблем. Аз лично от Михов думичка не съм чул, а вися цял ден в новинарски сайтове в интернет. Проблемът можеше да се реши много лесно:

  Михов отива на среща с Костов, отива после на среща с Димитров даже да няма уговорени такива. Излиза след това пред централата на СДС и ДСБ и казва каквото има да казва, че няма да бара там и проблемът е решен. И вече участва в политическия живот на България. А сега изглежда като да е някакъв професор-парашутист дето не знае нищо повече от теории.

 • 3
  john_3volta avatar :-|
  john_3volta

  На какъв език ще говорят професорът от ИНСЕАД Илиян Михов и съветникът (вероятно по ДС или аграрни въпроси) на премиера Кольо Парамов? Има ли такъв език изобщо? Ще вкарат Бат Бойко в комуникационни затруднения.

 • 4
  Avatar :-|
  Психолог

  Кольо Парамов ще е вторият Божидар Димитров в правителството. Неадекватен, слон в стъкларски магазин. Каквото направят Дянков и Искров за реномето на държавата, Парамов ще го закопае с 2-3 приказки пред чуждите медии по неговата вечна болка: надцененият лев и хиперинфлацията като мощен стимул на износа

 • 5
  Avatar :-|
  инж. Ганев

  Идеата за втори виден икономист в пожарната команда е добра защото Дянков започна със голям кредит на доверие който не оправдава с доктринерството си на пазарен фундаменталист. Дано е за по-добро. Но смятам че всяка идея за баране , дори не и за сваляне, на борда е опасна в България по простата причина че той е единствения начин общественото мнение са не се истеризира във посока на негативни очаквания за икономиката на каквито българина е склонен по дефолт. В други държави е възможно да е добра мярка където има адекватно население защото дава свобода за реагиране в икономиката по двата склона на цикъла , но не и при българите. Българите все още не познават света и не са способни да оценят и собствената си икономическа реалност ( многото е малко, евтиното е скъпо) затова са склонни на саморазрушително катастрофично мислене. Българите са като деца на 5 години който са способни да се наранят сами ( питайте Дянков). Добре е да има институционна пречка пред унищожителните страхове на нашенеца за икономическа катастрофа, обезценяване на лева ( дори при борд, където обезценяването е само теоретично възможно нашенеца си държи парите в евро), инфлация, други страхотии икономически... В тоя смисъл възможно е идеята на Михов да е добра теоретично но не и за България.

 • 6
  Avatar :-|
  Dirk Struan

  Мдам, наистина авторът не отчита фактора "Парамов" - човекът хиперинфлация. Явно в Бойковата глава се въртят разни мухи и някои от тези мухи май се прелетели там от главата на президент Гоце. Ако е така, много жалко...

 • 7
  Avatar :-|
  комън сенс

  До коментар [#5] от "инж. Ганев":

  Приятно е да се види че сте способен и на смислени постове.

  Иначе, теоретично идеите на проф. Михов при всички случаи биха дали мощен тласък на разработката на местната програма за космически совалки, особено ако се съчетят с уменията на учЕните от бан дето контактуват с четвъртия вид.
  Достатъчно би било да заяви кратко и ясно, че неговите идеи се базират само и единствено на опита на далекоизточните икономики, и научният му ореол не би бил засегнат.

  От трета страна, каквото и да каже "съветника" с бакенбардите, не би могло да бъде прието от всеки един разумен човек, в светлината на досегашното му "творчество".

 • 8
  Avatar :-(
  Луцифер

  1,95583 лв. = 1 Евро ... това е ....всяка промяна ни връща на 1996-1997 г.
  И не вярвам някой да го е забравил ...хиперинфлация, фалирали банки, фалирало правителство на фалирала държава. Не мисля че българинът би могъл да понесе това упражнение още веднъж, този път това ще означава направо гражданска война !
  А тия про-инфлационни спецове, като Михов и особенно Парамов направо ни карат да се готвим за Война... не вярвах че Борисов ще има безумието да посегне на паричния съвет, но явно нещата до там са оакани че май каузата на Дянков е обречена и той със сигурност ще си отиде ако нещата излязат от контрол, но ние оставаме...и е по-добре да воюваме сега, преди да е станало късно, защото болни мозъци като проф. Ангелов , дето фалира тогава Балкан банк започна пак да пише статий как не може без да се печатат пари и как трябва периодично да се осъвременява отношението лев-евро... Олигархията пак натрупа огромни дългове и бърза да ги обезцени....ще има пак "за бога братя не купувайте" ...

 • 9
  Avatar :-|
  дядото

  "Обявяването на Илиян Михов за вицепримиер предизвика въпроси,на които Борисов не отговори".Ей това вие журналистите само сеир търсите,не ви ли е достатъчно че като истински политик се е прокашлял и мъдро се е почесал зад вратът.Той човекът където трябва си говори на широко ей го на в Германия то не беха багери,трупове и колко държави знае и то все граничещи с България.

 • 10
  Avatar :-|
  Valev

  ББ е велик :) но му трябват умни хора като Михов и Дянков !!!! И той много добре прави да ги тарси !

  Михов е супер-умен и мадар ( намам свясна кирилца извинявам се за спеллинга )


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход