Болничната реформа в 7 отговора
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Болничната реформа в 7 отговора

Здравният министър Божидар Нанев направи първата стъпка към затварянето на излишните болници, но вероятно ще трябва да се върне на изходна позиция.

Болничната реформа в 7 отговора

Промяна в сектора трябва да има. Проблемът е начина по който се случва сега.

Десислава Николова
4930 прочитания

Здравният министър Божидар Нанев направи първата стъпка към затварянето на излишните болници, но вероятно ще трябва да се върне на изходна позиция.

© Надежда Чипева


Нека да сме честни - здравето все повече зависи не само от качествата на лекарите, но и от техниката и консумативите, с които разполагат. А те пък се купуват с пари. Именно липсата на средства в здравната система в България ражда парадокси. Като този, че има има болници, в които лежат хора само за да се топлят през зимата. Или това, че все още има клиники, които диагностицират без рентген и без изследвания на кръв. И вероятно най-порочната практика - когато имат наистина сериозни проблеми, пациентите са принудени да търсят с връзки най-добрия специалист, но в частния му кабинет. Решението е ясно, но трудно, и среща съпротива вече доста време - необходима е здравна (в частност болнична) реформа

1. Защо трябва да има реформа?

Болничната система се оценява чрез три показателя - качество, ефективност (финансов критерий) и достъпност. И по трите България е доста по-назад от световните стандарти, единодушни са експертите. Същите са и заключенията и на Световната банка в нейните препоръки за здавната реформа в България, които са в основата на реформите, започнати от правителството.

2. Кой е най-сериозният проблем?

В България болниците са твърде много, разположени са разпокъсано и неравномерно спрямо нуждите на населението (виж графиката). Всичко това е наследство от времето на социализма, когато пътищата бяха в по-окаяно състояние от сега, имаше жителство за големите градове и болниците е трябвало да се строят близо до пациентите. Така след 20 години, през които не се прави много за реформа на системата, в България има свръхколичество болници в някои вече обезлюдени региони. 

Правителството, от друга страна, иска да гарантира, че всеки пациент ще може да разчита на качествена, достъпна и ефективна медицинска помощ. Анализи показват, че основният проблем е липсата на средства в здравната система и свръхколичеството болници, което означава, че реформата трябва да започне именно от намаляването на техния брой и дейности, като ограничението e по линия на финансирането от здравната каса. В същото време леглата за активно лечение (операции, тежки състояния) превъзхождат в пъти тези за долекуване, за продължителен престой и хосписите.

Тук идва и проблемът с липсата на здравна карта в България - документ, който всички считат за много важен, но досега така и не е изготвен. На практика картата трябва да покаже колко души живеят в регионите, от какво боледуват и от какво лечение имат нужда.

3. Защо качеството е важно и колко струва то? 

Лило е на 25 и живее в Карлово. Преди няколко години се разболял от ангина и въпреки протестите, че е алергичен, лекарката в болницата му дала антибиотик, без да го изследва, с успокоението "нищо ти няма, пий го" и го изписала. Вкъщи той изпил лекарството, получил алергичен пристъп, върнали го обратно и щял да издъхне пред очите на майка си на стълбите на болницата. Друга лекарка обаче минала случайно, поставила му инжекция и го спасила. Та в момента  е раздвоен - дали това е болница и на кой лекар в нея да се довери?

До началото на тази година болниците получаваха само формални оценки за качество (т.нар. акредитация) от комисии от здравното министерство и лекарския съюз. Никой и по никакъв начин досега не е оценявал реалното качество на лечение в различните болници по каквито и да било критерии, които се отнасят до пациента - усложнения, тежест на заболяването, успешни операции, инфекции, нито пък е следил за изпълняването на медицинските стандарти - в каква последователност се лекува определено заболяване.

4. Защо достъпността е важна?

Механичното затваряне на болниците отваря друг проблем - липсата на бърз достъп до лечение. В момента над 16% от пациентите отиват направо в болниците, без да посетят личните си лекари или специалисти. Всъщност близо 10% от хоспитализациите са предотвратими, ако болните имаха доверие на докторите в доболничната помощ. От друга страна, болниците имат интерес да приемат повече пациенти, тъй като заплащането за работата им пряко зависи от броя болни. Така кръгът се затваря и единственият начин да се направи реформа е някои болници да не получават пари от здравната каса, а вместо това да се трансформират в медицински центрове, звена за долекуване или звена за Спешна помощ (всъщност в бюджета за тази година пари има само за последното). На мястото на болницата в Бобов дол например беше открит спешен център, който да обслужва пациентите, а линейката да ги откара в голямата областна болница, където лекуват по-качествено. Първата вечер в центъра е бил дежурен….офталмолог (специалист по очни болести). Несъстоятелността на подобен модел в комбинация с лошите пътища, старите линейки и ниските заплати на лекарите в спешната помощ правят закриването на някои болници наистина невъзможно, поне засега.

5. Защо ефективността е важна?

Ами, защото без нея пазарът на болнични услуги е много изкривен. Повечето болници се стремят да приемат пациенти с леки заболявания, такива, от които ще спечелят повече или директно оформят документите им за по-добре платена клинична пътека. Примерът, цитиран от всички, е хит сред инвеститорите в болници през последните години - високотехнологичните кардиологични клиники. Причината е, че за най-"евтиното" диагностициране на проблем със сърцето касата дава 990 лв. – сума, доста по-висока от себестойността на услугата.

6. Какво се случва в момента?

В момента здравното министерство се опитва да закрие няколко болници, като малко на пожар провежда разяснителна кампания, че на мястото им ще има медицински център или болница за долекуване и че това ще означава по-качествено лечение за всички. На теория политиците и експертите във ведомството са прави. Пациентите и лекарите обаче протестират и обвиняват здравните институции в дискриминация. И с право - стандартите и лимитите за болниците бяха въведени формално, още повече че излишните болници трябваше да бъдат показани от несъществуващата здравна карта. Така че в част от случаите министерството вероятно ще отстъпи.

7. Какво следва?

Следващите стъпки в реформата са също толкова важни, защото касаят парите, необходими за лекуване в болниците. Разчетите за това трябва да бъдат изготвени скоро от Агенцията за икономически анализи и прогнози. А в зависимост от това дали средствата за здравни услуги, събрани от здравни вноски, са достатъчни, през следващата година осигуровката може да бъде увеличена на 10% от заплатата.  

След това здравната каса и здравното министерство ще трябва точно да дефинират за кои услуги плащат и за кои не. В момента в Закона за здравното осигуряване е записано, че обществените фондове поемат лечението и то на практика е безплатно за пациента с изключение на потребителската такса за преглед или доплащането за лекарства. На практика обаче всяка болница има тарифа за услуги, които не се покриват от държавата и пациентите ги плащат от джоба си, за да допълнят разликата между реалната стойност на услугата и това, което плаща здравната каса.

Ще се промени и начинът на заплащане – чрез въвеждането на т.нар. диагностично свързани групи – тогава болницата ще получава заплащане в зависимост от това какви и колко лекари се грижат за пациента, колко качествено е лечението и колко тежко болен е пациентът. В момента заплащането по клинична пътека е само за едно заболяване – от леко болните пациенти се печели, от тежко болните – болницата е на загуба.

Прикачен файл

Нека да сме честни - здравето все повече зависи не само от качествата на лекарите, но и от техниката и консумативите, с които разполагат. А те пък се купуват с пари. Именно липсата на средства в здравната система в България ражда парадокси. Като този, че има има болници, в които лежат хора само за да се топлят през зимата. Или това, че все още има клиники, които диагностицират без рентген и без изследвания на кръв. И вероятно най-порочната практика - когато имат наистина сериозни проблеми, пациентите са принудени да търсят с връзки най-добрия специалист, но в частния му кабинет. Решението е ясно, но трудно, и среща съпротива вече доста време - необходима е здравна (в частност болнична) реформа


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

48 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Ангинозен

  Примерът с Лило е показателен как се коментира проблем без въобще да се разбира съществуващата система! Какъв го чини Лило с ангина в болница??? Това е здравословен проблем, който е изцяло приоритет на доболничната помощ, т.е. личен лекар или специалист! Авторката може ли да обясни какви "изследвания" е трябвало да назначи лекарката, за да установи алергия към перорален антибиотик и то в "болнични" условия? Проблем с качеството има, ама примерът е уникален. Проблемът според мен е, че никой не е видял или чул ясно формулирана визия и стратегия на т.нар. "реформа", която в момента се прави - цели, срокове и т.н. Да не говорим за финансова обезпеченост.

 • 2
  Avatar :-(
  Пародия на държава

  КРБ: "Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон." (чл. 52 ал.1).

  Или да се промени конституцията или здравният закон. Но двете неща са несъвместми, защото "Чл. 5.(1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат."

  Дотогава всички разговори са безполезни.

 • 3
  Avatar :-|
  Забележка

  За лечение на ангина, инжекция против алергия, кръв и урина, очен преглед и много други дребни, горе-долу равномерно разпределени във времето здравни услуги няма нужда от посредничеството на НЗОК. За 12 лева стоойност на преглед не може лекар и сестра да попълват бумаги повече време, отколкото е самият преглед. Тези услуги трябва да минат изцяло на кешов принцип. Това е проста реформа, която може да се направи само за 1 месец. Един огромен сегмент ще мине изцяло на пазарен принцип, с цялото благотворно и оросително действие на пазарните сили. За сметка на това, вноската трябва да бъде намалена, а основният дял от постъпленията да се влага в профилактика, нова техника и лечение на наистина тежки заболявания, за които към днешна дата жив те свалят в моргата поради липса на ресурси. Да ти плащат те ангината, а за титанова клапа за сърце да просиш пари със сърцераздирателни акции по вестниците - аз на това не му викам осигуряване. Все едно от автокаското да покриват щетите за одраскана боя и счупен фар, но не и за смачкано купе.

 • 4
  Avatar :-|
  хахаха

  "Именно липсата на средства в здравната система в България ражда парадокси."
  Лъжа, средствата стоят във фискалния резерв, но не се харчат за здраве. Орешарски и Дянков ни вдигат данъците и наричат повишението "здравни осигуровки", ама то не е.

  "Всичко това е наследство от времето на социализма, когато пътищата бяха в по-окаяно състояние от сега"
  Още една опашата лъжа. Пътищата не са пипани от времето на Тодор Живков и затова са в окаяно състояние.

  "Така след 20 години, през които не се прави много за реформа на системата, в България има свръхколичество болници в някои вече обезлюдени региони. "
  Манипулация, обезлюдяването няма общо с реформите. Даже обратното. 20 години реформи, в действителност грабеж, изгониха хората. В други държави кризата не е толкова дълбока защото там малко се е крало/реформирало.

  "Тук идва и проблемът с липсата на здравна карта в България - документ, който всички считат за много важен, но досега така и не е изготвен."
  За правителството няма такъв проблем. Ако имаше, първо да са направили картата и после да фалират умишлено болниците.

  "звена за Спешна помощ (всъщност в бюджета за тази година пари има само за последното)"
  Още една опашата лъжа. Пари няма. Трябват 300 милиона. В бюджета не са предвидени. Според шефа на ВМА в България не съществува въобще спешна помощ. Това е известно на правителството, но в бюджета не са предвидени 300 милиона. Няма ги.

  "Примерът, цитиран от всички, е хит сред инвеститорите в болници през последните години - високотехнологичните кардиологични клиники"
  Нали частните болници бяха спасението. Да ама не. В България частните предприятия точат бюджета по-настървено от държавните.

  И нито дума за електронни здравни карта, за да има контрол на харчовете. Единствената ясна цел на реформата е да се вдигне данък здраве и част от него да се подари на частните здравни фондове, които предлагат толкова "добри" услуги, че не могат да съберат клиенти. Както казват някои пазарни талибани да се пренасочи финансов ресурс към частния сектор за сметка на държавния щото се виде че частниците не издържат на конкуренцията на кешовото рушветчийско здравеопазване в държавните болници. Освен пренасочване на финансов ресурс се готви и приватизация на държавните болници. След като им се осигурят пациенти със закриване на конкуренцията от общинските болници и ги ремонтират с евросредства. Нищо ново под слънцето. Схемата е развита от Станишев, Доган, Симеон. Не им стигна само време да си разделят баницата. Както на цоциалистите някога не им стигна време да приватизират чрез РМД по техния си закон. Затова Борисов ще бъде яростно атакуван от опозицията заради реформите. Защото лапането остана за него.

 • 5
  Avatar :-|
  Лекар

  1.При Капитализма преразпределението на парите е по друг начин и за това,не могат да се поддържат нито много училища,нито болници.Друг е въпросът,че поради Капитализма,от близо 9 млн.,останахме близо 6 млн.
  2.Оня едноокия,едно време казал :"Образование и Здравеопазване да останат последни"Което не знаех и се самозаблудих,че Реформите в Капиталистическа насока ще бъдат бързи и Капитализмът ще дойде бързо.
  3.Държавата е лош стопанин,защото тези които преставляват Държавата,не могат да управляват като частници.Не може да има пазар.
  4.Естествено,от Бавната и Мъчителна смърт,-най тежката форма на убийство , че сме недоволни всички.
  5.Това,че прескачат ОПЛ и отиват в болница пациентите,не значи,че ОПЛ не могат да се справят с много от проблемите им.
  Никой не харесва доктора си,нито майстора ,нито.................

 • 6
  Avatar :-|
  за революция

  Божидар Нанев е враг на пациентите!

 • 7
  Avatar :-|
  drtodorov

  Деси, статията този път не е издържана. Има неточности и коментар 4 (хахаха) е с много истини в него. Пътищата са същите, като в соца с асфалт но същите, болниците са правени по онези общни където трябват наистина, поради инфраструктурата. Примера с Лило, не е добър и издържан, защото и двете състояния не са за болница, но ако я нямаше Лило можеше и да го няма, а грешки стават, и лекарите грешат! Най-важнто - пари за здравеопазване в БГ има но са прибрани и не се дават, а това е грабеж през закон. Болниците трябва да се оптимизират а това което прави Нанев е фалит и санитарен фашизъм.

 • 8
  Avatar :-|
  дртодоров

  Деси, здравната карта,така както я разбират политиците, е вредна за хората в България и за предприемачеството. Болниците все още са търговски дружества и формират печалба, тя зависи от броя пациенти избрали да я посетят , няма пациент вкаран в болница насила или пък задържан задължително за лечение по клинична пътека. Въпроса е че няма начин да се направи ефективен контрол на извършваното като дейност защото в МЗ нямат стройна система и най-вече кадри за да контролират медицинските дейности в болниците. А това убягва в статията ти. Не знам дали което и да е министерство може , но действията и лъжите на МЗ са в състояние да пренаредят политическия пъзел много скоро

 • 9
  Avatar :-|
  Лекар

  Снощи др. Ив. Костов се изказа "др.Й.Сърч.",като отиде в "Пирогов" и проф. ..., веднага... "
  1. 6 млн. българи,тръгвайте към "Пирогов".
  2.Оско краваря,от село...,като иде в "Пирогов",и него проф. ... ,веднага ...
  3.Лекарите в "Пирогов",кога и къде станаха лекари клас А ,а.
  4.Ив.Костов,най-добрият лекар м/у политиците.Той започна рИформата,той трябва да я довърши.
  5........... И т.н.

 • 10
  Avatar :-|
  до лекар

  Браво за коментара, и аз снощи много се смях на Ив.Костов - кога започна да разбира от здравеопазване, че и съвети да дава. Примерите, които даде са частни и неприложими за обикновените хора, особено ако не са от голям град с медицински университет. Накрая всички под принудата на тъпите здравни чиновници ще се преселим в София (ако оцелеем по пътя)!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK