В очакване на какво?

Мълчанието по казуса "Аршинков" може да е поредният удар върху и без това съсипания имидж на ВСС.

Кандидатът за втори председателски мандат в Окръжния съд в Благоевград Красимир Аршинков отправи тежки обвинения срещу правителството на съдебната власт - Висшия съдебен съвет (ВСС). Тази седмица той практически няколко пъти обвини в лъжa, манипулация и тенденциозност висшите кадровици на съдебната власт. Поводът - решението им да приемат единодушно доклада от проверката за дейността на Благоевградския съдебен окръг, който констатира сериозни съмнения за конфликт на интереси между Аршинков, съпругата му, която е адвокат, и част от гражданските съдии, назначени по негово предложение.

Това е поредният епизод от странните взаимоотношения между ВСС и магистратите в благоевградския окръг, от които обществото вижда само  една част - скандали, взаимни обвинения, задкулисни ходове. Ефектът от всичко това е пагубен и води до разрушаването и на малкото останало доверие в системата.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
10 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Петър Дошков
  • + 4

  Влизането в системата е чрез КОНКУРС. И по никакъв друг начин. Аршинков е злоупотребил с положението си на председател на Окръжен съд - Благоевград.Ето историята на Топалова, която ясно показва, че Аршинков е лъжец.Адвокати съдии по заместване.
  Първоначално НЕЛЕГАЛНО назначаване на Емилия Топалова. Тя не е посочена за адвокат в първоначалното решение на ВСС за назначаването й. Справката в адвокатския регистър показва, че е вписана в Благоевградската колегия на 7 април 1995 г. Отписана е от Адвокатския съвет на 29.09.2005 г. Причината е
  Протокол № 26 на ВСС от 21 септември 2005г.
  3. На основание чл.27, ал.1, т.4 във връзка с чл.30а, ал.12 от ЗСВ НАЗНАЧАВА Емилия Георгиева Топалова за съдия в ОС-гр.Благоевград, при условията на чл.68, ал.1, т.3 от КТ на мястото на съдия Мими Фурнаджиева.
  Само съдия замества съдия. Вариантите по закон са четири. Първият е от съдия от същия съд. Когато не е възможно, се уведомява председателят на апелативен съд. Той може : (а) да командирова апелативен съдия, (б) – съдия от друг окръжен съд или (в) съдия от районен съд. Когато председателят (на апелативен съд) не може да командирова съдия от района на съда, уведомява ВСС, за да командирова съдия от друг апелативен съд.
  Назначаването на адвокат Топалова без конкурс за съдия по заместване по Кодекса на труда е изначално нищожно. Невалидното предложение е на председателя на Окръжния съд в Благоевград Красимир Аршинков.
  При други обстоятелства заместващият се освобождава при завръщане на титуляра. Титулярният съдия Мими Фурнаджиева се връща на работа в окръжния съд ( и работи до 14 март 2007 г.). Прекратителна заповед за Топалова председателят Аршинков не издава.
  Второ нелегално назначаване на Емилия Топалова в окръжния съд.
  ПРОТОКОЛ № 1 ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
  ПРОВЕДЕНО НА 11 ЯНУАРИ 2006 ГОД.
  ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Проф. д-р Георги Петканов
  ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ Р Е Ш И:
  1. На основание чл.27, ал.1, т.4, във връзка с чл.30а, ал.12 от ЗСВ НАЗНАЧАВА Емилия Георгиева Топалова, съдия в Окръжен съд-гр.Благоевград при условията на чл.68, ал.1, т.3 от КТ, на длъжност "съдия" в Окръжен съд-гр.Благоевград при условията на чл.67, ал.1, т.1 от КТ.
  Топалова работи нелегално съдия в Благоевград почти 16 месеца.
  Легален действуващ съдия се преназначава в същия съд с предложение на председателя му. Адресатът е Комисията към ВСС за предложенията и атестирането (на магистрати).
  По този ред Комисията Манчев е получила от председателя Аршинков кадровата справка за делата с участието на Топалова, оценка за работата й и нейното заявление за постоянно назначаване като съдия в окръжния съд.
  Аршинков е злоупотребил повторно с власта си на председател на окръжен съд в полза на Топалова. Съдебен състав с Топалова е ненадлежен. Актовете му са нищожни. Такива са и постановените еднолично, когато Топалова гледа първоинстанционно дело в окръжния съд. Нейният незаконен ранг е на съдия от окръжен съд. Районен съдия чака поне 3 години за такъв ранг. Получава го не автоматично с прослужване на годините, а след атестация и гласуване от ВСС, което невинаги е сигурна работа.
  Ясно е, че Аршинков е бита карта.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Петър Дошков
  • + 4

  Сега копирам данните за Бикова и Бакалова. Сами решете. Ще отбележа само, че измъкването на съдии от районни съдилища ги оголва и им вреди, както и на нас гражданите, защото районните съдилища и по отменения ЗСВ са основните съдилища в страната.
  Второ нелегално назначаване в окръжния съд.
  По схемата със заместване влиза и адвокат Иванка Бикова. Бикова е вписана в Благоевградската адвокатска колегия на 15 май 1992 г. 12 години е вън от магистратурата.
  ПРОТОКОЛ № 23 ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
  ПРОВЕДЕНО НА 10 МАЙ 2006 ГОД.
  ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ Р Е Ш И:
  23. На основание чл. 27, ал. 1, т. 4, във вр. с чл. 30а, ал. 12 от ЗСВ НАЗНАЧАВА Иванка Тодорова Бикова на длъжността “съдия” в ОС гр. Благоевград, при условията на чл. 68, ал. 1, т. 3 от КТ, до завръщане на титуляра съдия Росица Бункова, считано от датата на встъпване в длъжност.
  Без данните от адвокатурата, решението ВСС заблуждава, че съдия замества съдия.
  Съдия Бункова се завръща в окръжния съд, но и Бикова остава. Схемата е проиграна при Топалова. Бикова се назначава от ВСС по предложение на Аршинков директно за съдия в окръжния съд.
  ПРОТОКОЛ № 9 ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ ПРОВЕДЕНО НА 14 МАРТ 2007 Г.
  ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Проф. д-р Георги Петканов - министър на правосъдието
  5. На основание чл.27, ал.1, т.4, във връзка с чл.30а, ал.12 от ЗСВ НАЗНАЧАВА Иванка Тодорова Бикова, съдия в Окръжен съд-гр.Благоевград, назначена при условията на чл.68, ал.1, т.3 от КТ, на длъжност "съдия" в Окръжен съд-гр.Благоевград при условията на чл.67, ал.1, т.1 от КТ, считано от датата на встъпване в длъжност.
  Престъплението по служба е квалифицирано. ВСС е приел Наредба №2 от 28 юни 2006г ОТНОСНО РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСИ ЗА СЪДИИ, ПРОКУРОРИ И СЛЕДОВАТЕЛИ. Всяка съдийска длъжност се заема с конкурс. Конкурсът се провежда централизирано най-малко два пъти годишно. Обявява се и в Държавен вестник, в един ежедневник и на страницата на ВСС в интернет.
  Наредба №2 ( за задължителни магистратски конкурси ) не пречи за трето нелегално влизане в Благоевградския окръжен съд.
  Благоевградската адвокатура дава на съда заместник на председателя Аршинков. Аршинков има легални четири възможности за заместник: (а) съдия от същия съд (избрани са асистентите на Воденичаров в ПИФ Катя Бельова и Росен Василев), (б) съдия от друг съд (не е направено), (в) прокурор за заместник (не е направено), и (г) следовател за заместник (не е направено). Когато избраният заместник е от друг съд или е прокурор, или следовател, се назначава за щатен съдия в окръжния съд. Не се връща на старото си работно място след изтичане на мандата.
  Адвокатурата е независима от съдебната власт и се самоуправлява. Адвокат не става за заместник на административен ръководител на съд. Но не и за Благоевград.
  ПРОТОКОЛ № 7 ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
  ПРОВЕДЕНО НА 16 МАРТ 2005 Г.
  ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Никола Филчев – Главен прокурор на Р България
  На основание чл. 27, ал. 1, т. 18 във връзка с чл. 30а, ал.12 от ЗСВ НАЗНАЧАВА Румяна Ангелова Бакалова – адвокат в Адвокатска колегия – Благоевград на длъжността “съдия” и “заместник на административния ръководител – заместник на председателя” на Окръжен съд гр. Благоевград.
  Вероятно незаконното назначаване на Бакалова в Окръжния съд е повлияно от факта, че съпругът Здравко Бакалов по онова време е заместник-директор на Окръжната следствена служба в Благоевград, в момента е директорът й.

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  До журналиста Босев
  • + 5

  Господин Босев, шапка Ви свалям за талантливото журналистическо перо!!!Да, точно това са обществените очаквания-отговора на ВСС и изясняването на въпроса има ли лъжец в тази ситуация и кой всъщност е той!Макар че повечето от нас вече имат мнение,защото наистина прави впечатление, че доста от така нар.аргументи на Аршинков са по въпроси неповдигнати и непоставени като проблеми с Доклада на ВСС!И обратното, по други конкретни проблеми и съмнения , Аршинков и дума не е обелил!Интересно, нали?

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-P
  Ha ha ha

  Горките,

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-P
  Ha ha ha
  • + 1

  Горките, толкова са смотани, че всеки следващ ход им е по-грешен от предишния. За това се иска талант, не е проста работа! Дори и тотален некадърник от време на време ще направи нещо правилно... но не и ВСС.

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  от дарик

  #3148
  възражение по възражението на възразяващия - 06.02.2010 г. 17:39:00

  Г-н Аршинков във великото си възражение ражда един изключителен оксиморон.
  Той твърди, че изпитва респект към Върховния орган на съдебната власт, а в същото време посочва, че е несъгласен с цитирам \"изключително тенденциозните и необективно поднесени заключения на Комисията\" /състояща се от членове на ВСС и с мандат за проверката от ВСС/.
  Самото използване на изрази, като тенденциозност и необективност насочени към тази временна комисия на ВСС, говори за крещящо незачитане на ръководния орган, злепоставянето му, пореден удар върху реномето му, петнене на съдебната система, като цяло. И то на каква цена. Така нареченото „изчистване” на името на съдия от средния ешалон в йерархията.
  Както не осъзна трагичното си влияние върху провосъдието в югозапада за изминалите пет години, така Аршинков сега не осъзнава, че неговия личен и нищожен проблем да спаси очеренената си кожа, създава огромен друг проблем пред ВСС, ражда прецедент, при който меко казано \"спорна\" фигура започва да каля в познат стил едни от най-уважаваните в гилдията хора, които за разлика от него, не са по блудкавото подлогарство, политическите покланяния, услужването и обслужване на дребно, белите покривки и \"Красьовщината\" /ама и какво лично име си има нашия герой само/.
  Какъв е мотива на тези трима уважавани магистрати, за да очернят и без това приличащия на сенегалец Аршинков.
  Слава? Едва ли, те си я имат достатъчно.
  Пари? Изключено, те си имат достатъчно, а и мисленето им не е като Аршинковото.
  Вършенето на нечия услуга? Едва ли. Още повече, че кандидата за началник на БОС сега е само сенегалеца.
  Тогава. Недоумяващо се питам, от каква висота \"очерненият\" сипе огън и жупел срещу тримата изключително опитни колеги съдии /те за това и бяха включени в Комисията/, които до сега бяха чули от някъде, но не се бяха сблъскали лице в лице с проявните форми на \"Аршинковщината\".
  Но сега видяха, какво значи това явление. Какво значи тенденциозно преиначаване на очевидни неща, криенето на липса на управление и стратегия, с използването на гръмки фрази, калянето, с цел изчистване, самовлюбеност и нарцисизъм бликащи в изцъкления му поглед, наглостта облечена с тога, васално мислене в посока София и феодални своеволия в Благоевград.
  Защо г-н Аршинков, толкова обичащ играта с думите, не разкрие във възражението си, как така попълваше гражданската колегия с външни на системата хора, а наказателната само със съдии от районното ниво.
  Как така нито един действащ адвокат не стана наказателен съдия /например Красимир Аврамов, Красимир Дуков/ или обратното районен съдия не стана въззивен граждански в БОС.
  Друг въпрос. Защо г-н Аршинков предпочете именно трите колежки, а не например други /Мария Тантилова, Емилия Кабурова, например/ Още повече, че Кабурова явно е имала желание да се завърне, като съдия /доказателство е участието и в конкурса за административни съдии/.
  Защо не тези, а другите!? Кажи сенегалецо...Те да не би да са с по-малко стаж или по-малко уважавани. Не! Те просто нямаше как да ти уйдисат на акъла, а в него пътеводната светлина е само Мишето /което не е лошо, но само в рамките на личния ти живот, а не и в служебния/...
  По възраженията ти за „случайния подбор” при разпределянето на делата, май ще се наложи нова комисия да провери всичките около 350-400 дела на съпругата и тогава да ги коментираме. Но се надявам да се провери в какви срокове се насрочват и решават делата на Мишето и в какви на останалите й колеги, какъв е процента и на успеваемостта й в БОС, а след това и в горестоящите съдилища, на кои съдии най-много допадат позициите на Мишето по граждански спорове. Тогава ще ги коментираме. Но пак си мисля, че и по този въпрос си много уязвим.
  Обясненията ти относно кадровата политика, случая „Пене”, любовта на масите демонстрирана в делегатските събрания и милиционерските конспирации спрямо безупречната ти личност, ги оставяме на съвестта ти.
  Аршинков, не знам дали някой иска да зачертае славната ти кариера, но ти с поведението си може би ще нанесеш нелечима рана на БОС.
  Осъзнай се. Започваш да прекаляваш. Ама много.
  Ти си неспасяема кауза! Разбери го!
  Вредиш и пречиш!

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  от форума на Дрик нюз Благоевград

  съгласен - 06.02.2010 г. 19:28:16

  Напълно съм съгласен с изложеното по отношение на възраженията на Аршинков. Хваща се като удавник за сламка. Едва ли някой друг би си позволил да използва такъв тон както аршинковия . Отправят се директни упреци които също според мен по един недопустим начин уронват престижа на съдебната власт. Правят се опити да се внуши че е жертва на някаква конспирация срещу него като директно обвинява авторитетни членове на ВСС в лъжа. Още повече че този доклад е приет единодушнои от съвета. Следователно? Злепоставя целия Съвет. По тарикатско-селския си тертип „опровергава” всичко но действително не казва нищо за случая с назначаването на Дияна Хаджиева.В доклада се казва само,че е назначена със съмнителен стаж. Защо по този пункт Аршинков мълчи? Според мен мълчи защото е истина че Хаджиева е назначена без изискуемия от закона стаж и при жесток коонфликт на интереси. Ще отрича, ще лъжи ще прехвърля отговорности и др. Е какъв човек трябва да си да се напъваш като гладен на сране за да докопаш още един мандат.

  За назначаването на Пенчо Кирчев.Нека Аршинков да дообясни за него и следното – в кой вестник е публикувана обявата за „конкурса”,защо е в най-ниско тиражния вестник/само да не споменава че е с цел икономии,защото една обява в „Струма” е 30 -50 лв/,има ли публикувано условие за притежаване на бележка за достъп до класифицирана информация, съпругата на Кирчев семеен лекар ли е на Аршинкови,ротари-братя ли са,как Кирчев постъпи преди това на работа в Административния съд и др.Тогава да разсъждаваме и по тези възражение,г-н Аршинков.

  С действията си срина всичко Краси.Абсолютно всичко и всеки който ти се изпречи на пътя.Колегата от Сандански е предпоследния пример. Последния е комисията от ВСС.

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  Наблюдател

  Нищо ново, "Крадеца вика, Дръжте крадеца!"

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  от форума на дарик благовеград

  генералско писмо - 10.02.2010 г. 23:07:58

  Краси, ще ти смачкам главата, заради хвалбите ти за делегатското събрание във възражението ти.
  По твоята логика, аз трябва да напусна моя съд, защото събрах съвсем малко гласове.
  Да не съм те чул повече да споменаваш за делагатски събрания, че ме ядосваш.
  Остави тези неща, кажи как е дивеча по югозапада.
  Бъди все така послушен войник.
  Твой генерал.

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  от форума на дарик благовеград

  генералско писмо - 10.02.2010 г. 23:07:58

  Краси, ще ти смачкам главата, заради хвалбите ти за делегатското събрание във възражението ти.
  По твоята логика, аз трябва да напусна моя съд, защото събрах съвсем малко гласове.
  Да не съм те чул повече да споменаваш за делагатски събрания, че ме ядосваш.
  Остави тези неща, кажи как е дивеча по югозапада.
  Бъди все така послушен войник.
  Твой генерал.

  Нередност?
Нов коментар