Ректор под прикритие
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ректор под прикритие

След ареста на Алексей Петров неговият приятел Борислав Борисов (на снимката) може да се раздели с идеята за трети мандат като ректор на УНСС

Ректор под прикритие

Човекът, който "вербова" Алексей Петров за науката, застраховал УНСС в "Лев инс"

Иван Михалев
36403 прочитания

След ареста на Алексей Петров неговият приятел Борислав Борисов (на снимката) може да се раздели с идеята за трети мандат като ректор на УНСС

© цветелина ангелова


Да не сте на мястото на ректора на Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Тези дни проф. Борислав Борисов сякаш иска да се скрие от целия свят. Телефонът му е ту изключен, ту пренасочен към секретарката.

След упорито издирване най-накрая успяваме да го открием във Военномедицинска академия, където е на прегледи. Казва ни, че е получил алергия, и много трудно се съгласява да разговаряме на живо.

Тези дни медиите непрекъснато го търсят за коментар по темата "Алексей Петров". И има защо. Преди да бъде арестуван по обвинения в организиране на престъпна група, Алексей Петров четеше лекции по корпоративна сигурност именно в УНСС. Ректорът Борисов пък е един от най-близките хора до бившата барета. Толкова близък, че само една ограда дели имотите на двамата в столичния кв. "Кръстова вада" (повече по темата има тук).

Пътищата на двамата се преплитат и в много други области. От края на 90-те години заемат ръководни постове в Съюза за стопанска инициатива (бивш ССИГ) - единият като председател на управителния съвет, а другият - като изпълнителен директор. От името на ССИ последователно участваха и в надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

Дъщерята на ректора Владя Борисова, която също е преподавател в катедра "Интелектуална собственост" на УНСС, е съдружник с 3% в "Лев истейт" ООД - една от фирмите, контролирани от бившия съветник в ДАНС. Мажоритарен собственик в това дружество е приятелката на Ива Павлова - жената, с която живее Алексей Петров.

Проверка на "Капитал" установи и друг интересен факт. Председателят на общото събрание на УНСС проф. Благой Колев е от няколко години председател на надзорния съвет на "Лев корпорация". Дори нещо повече - оказа се, че в същото време той е пълномощен представител на две от израелските фирми, които са акционери в застрахователната компания "Лев инс". Справка в Търговския регистър показва, че проф. Колев е гласувал на последните две общи събрания на "Лев инс", представлявайки 44.7% от акциите.

Едва ли е изненада, че проверката в регистъра на обществените поръчки показа "Лев инс" като избрана за застраховател на недвижимите имоти на УНСС. Договорът е бил сключен в първия работен ден на 2010 г. Преди това застраховки не са правени.

Толкова съвпадения не са случайност

След всичко това може би разбирате защо ректорът на най-големия икономически университет в България избягва разговорите с журналисти. Ако се докаже, че Алексей Петров е ръководил мафиотска структура, както твърдят МВР и прокуратурата, ще излезе, че преподавателската му кариера в УНСС е била една от маските, които агентът на прикритие е ползвал в обществото. Това би значело и неприятен край за академичната кариера на ректора Борисов, в чийто университет Алексей Петров беше до съвсем скоро преподавател по корпоративна сигурност.

Ако не беше скандалът с операция "Октопод", проф. Борисов можеше спокойно да разчита на още един мандат като ректор. Поправките в Закона за висшето образование, които в момента се подготвят от ГЕРБ, предвиждат да отпадне забраната за ректорите на ВУЗ-ове да карат повече от два мандата, какъвто е случаят с Борислав Борисов (мандатът му изтича през ноември 2011). Между другото председател на работната група, подготвила законопроекта, беше... проф. Борислав Борисов.

Ректорът и Трактора

Ректорът на УНСС не крие, че познава много добре Алексей Петров. Той обаче твърди, че е шокиран от разкритията за незаконната му дейност. За първи път чул от медиите и прякора, с който го свързват. "Когато съобщиха, че е арестуван бандит с прякор Трактора, реших, че става дума за някоя тъпа мутра. Така ми прозвуча. Трактора - какво е това. То няма интелект в това", заяви пред екипа ни проф. Борисов.

Бившата барета става преподавател в УНСС в края на 90-те години като асистент на генерал-лейтенант Стоян Андреев. "Говорим за сигурност, не за охрана, бариери и сигнални устройства. А за това как една фирма да си опази икономическите тайни от конкурентите", обяснява ректорът. Година-две по-късно Алексей Петров защитава дисертация в Полицейската академия в Симеоново, което не пречи на вестниците да го представят като "доктор по икономика". (Точно като такъв беше представен в широко коментираното му интервю за в. "Труд", в което призова новия премиер Бойко Борисов да намали лихвите на банковите кредити - бел. ред.)

Академичната кариера на Петров получи тласък по времето на кабинета "Станишев", когато той изненадващо спечели конкурс за доцент в Пловдивския университет. Като хабилитиран преподавател получи правото да води лекции, не само упражнения. А след пенсионирането на титуляра в УНСС току-що провъзгласеният доцент Алексей Петров започна да преподава корпоративна сигурност и в столичния университет. Последните му лекции били миналия декември. Седмица преди ареста ректорът Борисов обсъждал с Алексей Петров превръщането на курса му в задължителна дисциплина.

"До мен като ректор досега никога не са постъпвали оплаквания по отношение на Алексей Петров", заяви в първите часове след операция "Октопод" проф. Борисов. "Университетът не е бащиния на ректора. Той не кани преподаватели. Това не е нито фирма, нито ресторант, нито бахча собственост, за да кани той или не", добави той. На въпроса как е допуснал човек, разследван за престъпления, да чете лекции Борисов заяви: "В УНСС преподаватели са били 33 министри. Защо не погледнем от тази страна."

Тънка червена линия

Двайсет години след промените УНСС продължава да е смятан за червен бастион. Може би защото навремето в него имаше най-много идеологически катедри, които преподаваха марксизъм и ленинизъм, в ръководството му винаги са доминирали бившите кадри на БКП (сега БСП).

Проф. Борислав Борисов също не крие политическата си принадлежност, въпреки че по закон висшето образование у нас би трябвало да е деполитизирано. "Преди 10 ноември ВИИ "Карл Маркс" си беше идеологически ВУЗ. Не можеше едновременно да си преподавател  и да не си член на партията. Такъв вариант просто не съществуваше! Аз не го крия, наистина съм бил партиен секретар, пак казвам, никога не съм го крил, но на отделението за следдипломна квалификация. Мен например законът "Панев" не ме е хващал", заявява той преди две години в интервю за в. "Шоу". И добавя, че три поредни проверки за принадлежност към Държавна сигурност са показали, че няма досие.

Преди да стане ректор на УНСС, проф. Борисов изкара един цял мандат като депутат в 39-ото Народно събрание. По думите му той е бил поканен като представител на "гражданската квота" на левицата. Не крие близостта си с Румен Петков, която води началото си от този период. "Да, наистина съм близък с Румен Петков, но не виждам нищо подсъдно в това", каза в същото интервю той.

От периода 1997-2001 датират и по-близките му отношения с Георги Първанов, който по онова време е само депутат и лидер на БСП. По-късно, като президент, Първанов назначи от своята квота Борислав Борисов в ръководството на БНБ. (Борисов впоследствие се отказа от поста, като обяви, че причината е участието му в голям международен научен проект - бел. ред.)

През 2007 г. ректорът на УНСС влезе в екипа на президента, като стана негов съветник по въпросите на образованието, науката и икономическото развитие. Оттогава държавният глава обича да използва посещенията си в УНСС като трибуна за отправяне на политически послания. При последната си среща със студенти през ноември 2009 г. той нападна публично Борисов по темата борба с организираната престъпност. Тогава премиерът определи словесната атака на Първанов като "вероломно нападение" и необмислена постъпка.

"Събрали 15-20 студенти при неговия приятел в УНСС, за да може оттам все едно на среща със студенти... Адски ми прилича на Тодор Живков - среща със студенти. Тези номера са известни и просто вероломно ни нападна", заяви бесен Борисов.

Любопитното е, че в прословутата си реч тогава Първанов нападна Борисов, че не преследва босовете на организираната престъпност, а се занимава с "дребни" нарушения на предшественика му Станишев, каквото било изнасянето на секретни справки. "Определени среди са на път да осъдят бившия премиер, че някой някъде преместил една папка. Действа се бързо, радикално и смело. Защо не се действа така към един от символите на прехода - на мутрите, на босовете на организираната престъпност. Да сте чули нещо в последните месеци, че по подобен начин е притиснат до стената някой от големите босове", попита Първанов.

Последните събития около Алексей Петров са задочен отговор на тези критики.

Корупцията - тази банална тема

УНСС е най-старото и най-престижно висше икономическо училище в България. От много години обаче за него се носят легенди, че масово се купуват изпити и се уреждат дипломи. Възпитаниците му се шегуват, че абревиатурата УНСС значи УТРЕ НОСЕТЕ СЪОТВЕТНАТА СУМА. Стигна се и до възпяването на корупцията в популярно парче на "Ъпсурт". Познатият рефрен "Примоция в УНСС - три изпита за двеста марки и едно прасе" още повече затвърди лошата репутация на най-големия икономически ВУЗ.

Преди половин година се разбра, че корупцията не е само част от студентския фолклор, а реално съществуващ проблем. При зрелищна акция на полицията беше арестуван и даден на съд главен асистент Петкан Илиев от катедра "Икономикс". Той беше обвинен, че е участвал в престъпна група, занимаваща се с купуване на изпити, семестриални заверки срещу заплащане и явяване на кандидатстудентски изпити в УНСС от лица дубльори. Набирането на студентите и кандидат-студентите ставало с помощта на посредник от Благоевград. В схемата участвали и посредници на по-ниски нива. Цените на "услугите" варирали между 500 и 4000 лева, твърди прокуратурата. Ректорът на УНСС заяви, че е изненадан от неприятните разкрития, и побърза да уволни Петкан Илиев.

Случаят беше припомнен наскоро от министъра на образованието Сергей Игнатов, който заяви в парламента, че в момента три ВУЗ-а са разследвани за корупция. Един от тях е УНСС (другите два са Стопанската академия - Свищов, и Югозападният университет в Благоевград).

Ректорът Борисов обаче твърди, че случаят "Петкан Илиев" е единичен и в момента корупция в УНСС няма. Според него слуховете идват от компромати, които се пишат от пенсионирани преподаватели. Един от тях бил известен с взимането на пари за кандидатстудентски изпити. "Той беше мафиотът тук на кандидатстудентските изпити. По-рано се кандидатстваше с писмени работи. Той ги подготвя, той ги проверява. Който ходи на уроци при него, му казва примерно - на втората страница горе вдясно включваш в изречението думата "Витоша". И всичките изкарват изпита. Аз забраних писмените работи и въведох тестове, които се проверават с компютър", заяви проф. Борисов.

По думите му след въвеждането на тестовете оплакванията от кандидат-студенти изчезнали. А единственият сигнал за корупция бил подаден точно преди седмица. Подател на сигнала бил друг преподавател, а не студент. "Това е първият случай, откакто съм ректор. Всичко друго е "чул съм" и "казаха ми". Така не може да се реши въпросът - с "чул съм", каза ректорът.

Сигналите срещу самия ректор

Ректорът на УНСС признава, че в министерството периодично са получавани сигнали, уличаващи го в корупция, злоупотреби и лошо управление. Той обаче смята, че атаките не са срещу него, а срещу университета. "На някой не му харесва УНСС да е №1. Другата причина е да се удари президентът, понеже всички знаят, че сме близки и съм негов съветник", заяви проф. Борисов. Той добави, че знае и кой пуска компроматите за него. "Текстът винаги е един и същ, сменят само началните думи", обяви ректорът.

Едно от обвиненията срещу него е, че се вози в бандитски "Мерцедес 320" - подарък от Никола Филчев (който също е преподавател в УНСС и близък с Алексей Петров - бел. ред.).

Ректорът призна за това, но обясни, че колата не била изобщо луксозна. "Не си спомням коя година беше точно. Вече бях станал ректор. Един ден си тръгвах и Филчев излиза от час. В коридора се засичаме и той ми вика - айде да те водя да пием по един чай. Тогава ректорската ми кола беше "Форд Мондео". Качваме се и той вика: "Може ли да се возиш в такава каруца. Трябва аз да ти подаря една от конфискуваните, да не се излагаш", разказа Борисов. Две седмици по-късно му се обадил прокурор от Пловдив. "Това е някаква кола, конфискувана от някакви бандюги, не ги знам кои са. С постановление на пловдивския прокурор се предава за ползване на ректора на УНСС, а не на мен лично", добави той.

Друго обвинение срещу ректора е за това, че дъщеря му Владя Борисова е била зачислена като асистент в катедрата "Интелектуална собственост", на която той е председател. "Тая катедра аз съм я основал през 1991 г. Дъщеря ми аз съм я отгледал след развода ми. Има логика да я насоча в моето направление. Не съм присъствал на нито едно заседание, когато е обсъждан неин труд. Нарочно не съм присъствал и на защитата й, за да не си помислят, че я подкрепям", коментира Борисов. След като бил обвинен в конфликт на интереси, той подал оставка като шеф на катедрата, но не и като ректор. В своя защита Борисов посочи, че проверка показала, че 47 от преподавателите в УНСС имат някаква роднинска връзка помежду си. (Това прави почти 10%, тъй като преподавателите в университета по официални данни са 500 - бел. ред.)

Той отрече да има конфликт на интереси в наемането на "Лев инс" за застраховател на УНСС, тъй като фирмата предложила два пъти по-ниска оферта от втория в класирането. Участието на колегата му Благой Колев в същата компания като представител на две от фирмите акционери той коментира така: "За първи път го чувам това. Аз знам, че е председател на надзорния съвет на "Лев корпорация". Предполагам, че им е харесал като председател и затова са го поканили." И допълни: "Не се учудвам. Половината преподаватели са по фирми и търговски дружества, по управителни съвети на банки и т.н. Това е бизнес университет, така че е нормално да участват."

На този етап ректорът на УНСС не бърза да се разграничава от Алексей Петров. Но е възможно след време да смени тактиката си. Той дори намекна за това, цитирайки любимата си мисъл на Джон Мейнард Кейнс: "Когато фактите се променят, се налага да се промениш и мнението за тях." Удобно, нали?

Идеята за ДАНС е родена в УНСС

Таен доклад на службите разкри, че идеята за създаването на ДАНС е била родена в една от залите на УНСС. "Първото обсъждане на проект за създаване на ДАНС е проведено от ректора на УНСС Борислав Борисов, Петко Сертов, Алексей Петров, Велизар Шаламанов и Иво Цанев именно през 2005 г.", пишеше в документа, наречен "Справка относно действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация".

Ректорът проф. Борисов разказа, че става дума за семинар по темите на националната сигурност, на който Алексей Петров представял своя книга. На него станало дума, че различните разузнавателни служби не си обменят информацията, която събират от агентурата си. "Въобще не е ставало въпрос за ДАНС, а тръгнахме от идеята за обединяване на информацията", спомни си ректорът. Впоследствие обаче идеята била доразвита на срещи при премиера Станишев и така се стигна до създаването на агенцията, чиито шеф стана Петко Сертов, а Алексей Петров стана негова дясна ръка.

Да не сте на мястото на ректора на Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Тези дни проф. Борислав Борисов сякаш иска да се скрие от целия свят. Телефонът му е ту изключен, ту пренасочен към секретарката.

След упорито издирване най-накрая успяваме да го открием във Военномедицинска академия, където е на прегледи. Казва ни, че е получил алергия, и много трудно се съгласява да разговаряме на живо.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

80 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Genji

  3 изпита за 200 марки и едно прасе...тя рибата се вмирисва от главата...

 • 2
  Avatar :-|
  London School of E

  Чичката с цигарата в ръката си го бива. Трябва да дойде при нас в Лондон да ни покаже "туй-онуй".

 • 3
  Avatar :-|
  Недостоен

  Господин професор, всеки достоен човек, би си подал оставката на ваше място. Зная, че сте забравил смисъла на тази дума и за това се опитвам да ви го припомня.


  От един засрамен възпитаник на УНСС.

  ПП От вас се очакваше да възпитавате нашите деца не само в икономическите дисциплини, но и на морални ценности. Уви.

 • 4
  Avatar :-|
  S Ignatov

  Този човек е ръководител на групата, която пише нов закон за висшето образование. Честито!

  Както каза министъра по БТВ: "проф. Борисов ги държи в Равада да пишат закона и не им дава почивка..."

 • 5
  Avatar :-|
  bg

  Нямам думи!

 • 6
  rika avatar :-|
  kuks

  Това вече е непоносимо!!! ВЪЗМУТИТЕЛНО!!! Всички ректори комуняги и бандюги ВЪН!!!

 • 7
  hrist0 avatar :-|
  Hristo Hristov

  Лятото проф. Борисов вложи много усилия да потули скандала с корупция в УНСС, сега да видим как ще се справи с този, защото истината рано или късно все излиза по някакъв начин наяве.

 • 8
  Avatar :-(
  Обезверен

  "Прогнози, които се сбъдват" е сменено с "Думи, които са някому угодни да чуе" така ли?
  Пристрастността Ви е натрапчива, а това изхабява дори и издания, градени петнадесет години.
  Тъжно е.
  Наистина.
  И го знаете...

 • 9
  Avatar :-|
  Сговорна дружина

  Ректорът, дъщеря му, Филчев и А. Петров заедно на две места - в УНСС и във фирмите на Петров. И казвате, че тук няма нищо съмнително и неморално?!!

 • 10
  Avatar :-P
  Miro Hero

  Аз съм благодарен на бизнес-реалистичната атмосфера в УНСС. Този универистет ме изгради като добър и безскрупулен финансист - нещо наистина полезно в работата с "flexible" мислещи китайци, завладяли света. :)

  Нали всички фирми в БГ реват, че студентите не били обучавани съгласно работата в реална бизнес среда - ето още едно доказателство, че УНСС е номер едно в БГ. От това по-реално, здраве му кажи...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK