Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
8 19 фев 2010, 16:27, 5638 прочитания

"Октопод" не е последната серия на филма

Ако се открият данни за извършени престъпления, никой няма да се измъкне от наказателна отговорност

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
В момента репутацията на българската държава е на държава, която има структурен проблем с организираната престъпност и корупция. Аз нямам някаква рецепта как бихме могли да изкореним тази репутация, поне в близко бъдеще. Знам само, че можем да я променим частично, бавно, постепенно, като премахнем онези предпоставки, които са я формирали. Никой от вас няма илюзията, че е възможно България един ден да няма наркотрафик, контрабанда, трафик на хора, всички онези дейности, които свързваме с организираната престъпност. И тогава въпросът е: защо толкова трескаво поставяме това като основен приоритет, защо насочваме целия си ресурс към противодействието на организираните престъпни групи в страната? Когато отсега е ясно, че те ще бъдат заменени от може би още по-опасни и още по-агресивни. Аз лично си мисля, че преходът в България ще свърши тогава, когато изчезнат мутрите на прехода и тези знакови фигури, свързани с организираната престъпност, бъдат отстранени от българския обществен живот и бъдат изправени пред правосъдието.

Защо те са по-опасни от новите? Мисля си, че трябва на всяка цена да постигнем ефектно противодействие на организираната престъпност не защото новите престъпни групи, които ще заемат тяхното място, ще бъдат неопитни или по-малко агресивни, а защото те няма да имат традицията на 20-годишната взаимообвързаност с държавата. Няма да имат онези неподозирани и понякога опасни връзки с правозащитните организации, с полицията, с политическите партии и тогава разбиването на тези организирани престъпни групи може да стане един сравнително рутинен процес. И тогава проблемът на България с организираната престъпност ще престане да бъде структурен и ще се превърне в един, макар и значим, рутинен проблем.


За политическото представителство на мръсните пари

Никога не подценявам регионалните организирани групи, които може да не са известни на широката публика, но много сериозно тероризират малки и големи градове в страната. Които се опитват да проникнат в политическия живот, да купуват гласове и да участват в местната власт. И не е изключено един ден да се организират в такава степен, че да купуват гласове, участвайки в централната власт. Някакви хора с нелегитимен бизнес, очевидно със средства, които не са данъчно обложени, финансират незаконно политически партии. Тези политически партии след това влагат така получените незаконни пари в престъпната дейност по купуване на гласове. В крайна сметка увеличават своето присъствие било в местната, било в централната власт. И накрая с мръсните пари и купените с тях гласове формират политическо представителство, което се бори с престъпността и корупцията.

Прекъсването на жизнения път на големите организирани престъпни групи на прехода постига и още една цел – прекъсване на тяхното участие в българския политически живот или поне силното му ограничаване.Преди няколко дни премиерът определи случващото се в държавата като война. Имаше хора, които тясно разбраха това понятие и заключиха, че става дума за война на държавата срещу една определена организирана престъпна група. Не съм, разбира се, говорител на министър-председателя, но си мисля, че той имаше предвид нещо много по-широко. Очевидно е, че тече не отсега една много ясна и отчетлива война на държавата с всички онези, които искат да продължат да тровят децата с наркотици, да изнасят жива плът в чужбина, да рекетират, да убиват, да насилват. В тази война, боя се, че ние имаме много строг кодекс на поведение, разполагаме единствено с това, което ни дава НПК, а те, тези от другата страна, разполагат с широк арсенал от възможности, включително убийства, заплахи, компромати. И все пак аз съм оптимист поради две основни причини: историята вече не е на тяхна страна, времето им мина и, второ, почвам да усещам или поне така си мисля, обществото престана да бъде на тяхна страна.

За корупцията

В нашето общество липсва култура на противопоставяне на корупцията. Когато българският съд издаде присъда за подкуп в името на народа за едно много тежко корупционно престъпление, веднага въпросът, който изниква, е дали народът иска това? 

Аз мисля, че в България противодействието на корупцията погрешно се смята като основна задача на полицията и прокуратурата. Докато в България има прокорупционно законодателство, докато има такъв ред, по който се харчат публичните средства и изключва особено гаранции за тях, аз си мисля, че каквито и усилия да полагат полицията и прокуратурата, резултатът ще бъде незначителен. През последните 20 години борбата с корупцията беше извадена идеологически на преден план, представяна като задължение на правоохранителната система. Кой знае защо не мислихме за корупцията с понятието "превенция" и сега берем горчивите плодове на това отношение. И се питам защо държавата харчи толкова много усилие, енергия да се опитва да върне една частица от незаконно полученото, вместо да създаде предпоставки да не се получават по незаконен път.

За прането на пари

Вероятно ще възникнат въпроси, свързани с една икономическа последица от престъпната дейност, независимо дали става дума за организирани престъпни групи или за корупционни практики, и това е дейността по изпирането на пари. Извеждам този проблем, защото през последните години изведнъж се подцени фактът, че противодействието на изпирането на пари някак отпадна от европейските доклади, престана да бъде основна критична точка. Това не е случайно. През последните две години вече има един немалък брой, няколко десетки осъдителни присъди на лица, изпиращи пари, има и създадена добра съдебна практика. Казвам това, за да подчертая, че никакъв резултат няма да има в борбата срещу организираната престъпност и срещу корумпирани чиновници, ако не съумеем да изземем облагите, които те генерират с престъпната си дейност.

За делото "Октопод"

Трябва съвсем честно да кажа, това дело, което вълнува обществото през последните дни и известно вече под името "Октопод", както го нарече министър Цветанов, е вероятно едно от най-тежките и сложни дела, с които аз в моя скромен четиригодишен опит съм се сблъсквал. Сложността му е в две посоки, първо, с факта, че става дума за една многомащабна организирана престъпна дейност в много направления. И това е по-малката беля. Онова, което е истински важно, е, че от това разследване се очаква да се даде отговор на въпроса защо се е случило всичко това. Кой го е позволил? Знаете, че този въпрос обикновено в България е много труден, защото отговорът му потъва в една мъгла от обяснения и в която всички имат своите оправдания. Искам да ви уверя, че ние много сериозно ще се опитаме да изясним този въпрос с ограничените средства, които НПК ни е дал.

Има дела, които започват шумно и постепенно заглъхват. Има такива дела, в които за съжаление първоначалните прогнози не се потвърждават и постепенно обвинението започва да деградира, докато се стигне било до прекратяване на делото, било до обвинение по по-лек текст от НПК. И има дела, които, след като бъдат образувани, се развиват с една главоломна скорост. Делото, за което говоря по операцията "Октопод", е от втората категория. В последните дни бяха получени свидетелски показания на над десет души и всички те по един смайващ сходен начин, колкото и да са различни, описват една и съща схема – на насилие, изнудване, методи, които очевидно никой не може да търпи в XXI век. Аз мисля, че от това дело първоначалните прогнози за мащаб се оказват скромни, мога да прогнозирам, че в края на разследването и онова, което сега ми се струва значимо, голямо и впечатляващо, ще се окаже също така скромно. Хубавото е, че се появиха лица, които застанаха с името си, застанаха открито и честно казаха какво им се е случило и повярваха на държавата. Нищо нямаше да стане, ако ги нямаше тези лица. Както ги нямаше през последните години. Затова, като упрекваме държавата си защо не прави едно или друго, всеки от нас очевидно трябва да се замисли и ... за своето гражданско поведение. 

Разбира се, има и анонимни свидетели, защото страхът продължава да бъде голям. Но аз мисля, че има достатъчно доказателства за една мащабна престъпна дейност, свързана с насилие, дейност, свързана със своите икономически измерения, и ние сме в началото на нейното разследване. Хубаво е да оценяваме хората по това, което те са направили, а не по репутацията им. Аз не знам как мога да оценя факта, че господин Алексей Петров е работил за ДАНС в контекста на обстоятелството в последните дни - намерихме в неговия кабинет секретни материали на ДАНС. Не знам какво точно е свършил Алексей Петров за ДАНС. Но, по всичко изглежда, ДАНС е свършила немалко работа за Алексей Петров.

За Никола Филчев

Аз имам такава практика последните четири години на мандата ми, никога не коментирам г-н Филчев по етични съображения, защото ние, двамата, сме много различни. Има обаче обстоятелства по това дело, които могат да наложат той да дава показания, това няма нищо общо с политика, няма нищо общо с политическите призиви да бъде разследван г-н Филчев, защото в България никой не може да бъде разследван просто така. Но трябва да кажа, че ако се открият данни за извършени престъпления, никой който и да е в момента или който е бил, няма да може да се измъкне от наказателна отговорност.

В последно време се случиха знакови неща в противодействията на престъпността: бяха разкрити, макар и малко на брой, но все пак бяха разкрити поръчкови убийства. Бяха задържани "Наглите", бележити представители на организираната престъпност чувстват много осезаем натиск от държавата. "Октопод" не е последната серия на филма. Аз искам да ви уверя, че той е поредната серия и сериалът продължава. Онова, което ми се иска да изведа като поука от това, което се случва досега, е, че този, който подценява възможностите на българската полиция, изобщо на българските власти, много бърка.

Изказване на главния прокурор Борис Велчев пред Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. (Със съкращения) 
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Всяка компания със спад 25% в приходите може да участва в схемата 60/40 Всяка компания със спад 25% в приходите може да участва в схемата 60/40

Правителственото постановление е претърпяло съществени промени и ще бъде обсъждано днес на тристранния съвет

28 мар 2020, 998 прочитания

Авиотрафикът над България ще падне с 80% в сравнение с година по-рано Авиотрафикът над България ще падне с 80% в сравнение с година по-рано

Авиокомпаниите от Близкия изток спират повечето от полетите си

28 мар 2020, 411 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Не гледай в заплатата на другия

Още от Капитал
Колко ще продължи?

Има различни сценарии за край на здравната криза, всички с не особено далечен хоризонт

Режим домашен офис или какво разказват хората за живота в епидемия из Европа

Няколко души споделиха пред "Капитал" какъв е новият ритъм на живот в Испания, Англия, Австрия, Германия и Франция и какви са техните опасения за бъдещето

До Азия и обратно по време на пандемия

Какво се случва по летища, в градския транспорт и туристически обекти в Тайланд, Малайзия и Сингапур в условия на разпространяващ се вирус

За маската на един лекар

Българската здравна система посреща най-сериозното си изпитание през последните десетилетия в недобра форма

20 въпроса: Надежда Цекулова

Журналистката е в основата на сайт, който събира научни статии и ресурси на български за коронавируса

Голямото гледане 2

Отлични адаптации, талантлива актьорска игра, увлекателни сюжети и великолепно чувство за хумор – някои от сериалите, които си струва да изгледате (ако сте пропуснали)

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10