Пътят на водата към концесията

Шансовете за привличане на частни инвестиции в сектора се увеличават

Калните струи от чешмите са често явление в България
Калните струи от чешмите са често явление в България
Калните струи от чешмите са често явление в България    ©  Shutterstock
Калните струи от чешмите са често явление в България    ©  Shutterstock

Замисляли ли сте какво количество от водата, за която всеки месец плащате, действително потребявате у дома? Отговорът на пръв поглед е очевиден - колкото показва водомерът. Отчитането на водния дебит обаче не е толкова проста работа като измерването на консумираната електроенергия или продължителността на разговорите по телефона. Всъщност средностатистическият българин използва едва 30 до 50% от фактурираното количество вода, което плаща. Това е водата, която достига до кухненското кранче или батерията в банята по водоснабдителната мрежа. Останалото изчезва в течове и  кражби, като голяма част от тези загуби се прехвърля върху редовите клиенти. Качеството на водата, която пием, е другият голям проблем - като започнем от факта, че около 70% от водопроводите, които са стари, са изработени от вредния азбест и стигнем до калните струи от чешмите, които са често явление в редица райони на страната.

Тоест сегашното състояние на ВиК мрежата е нездравословно икономически и физически. Очевидно трябва да се търси бързо решение за модернизирането й. Възможностите са две - да се привлекат частни инвестиции или дружествата да си останат публична собственост и за тях да продължат да се грижат държавата и общините. Второто отдавна показа, че не работи. Затова е странно, че лансираната от министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев идея за масово концесиониране на водните дружества срещна толкова сериозен отпор от кметовете, и от опозицията в парламента.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  хахаха
  • + 7

  "Публично-частното партньорство при всички случаи ще изисква тарифите да осигурят нормална възвращаемост на вложените инвестиции в модернизация и разширение на ВиК мрежите."

  За какви "инвестиции" продължавате да бръщолевите. Вижте ЧЕЗ, ЕОН, Софийска вода. Единствените им инвестиции идват от приходите им от продадена вода и ток, които си гарантират с непрекъснати повишения на цените. Продадоха им без пари електроразпределителните мрежи заради някакви бъдещи инвестиции. Инвестиции йок.

  Ако ВиК вдигнат цените, сами ще набавят "инвестициите" без да искат гарантирана "възвращаемост" от 16% върху средствата набрани от потребителите.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Болярина
  • + 3

  Много правилно коментира колегата по-горе - инвестициите идват чрез постоянно повишаване цената на вик услугите...някой официално да е извел статистика какви са натрупаните несъбрани взменания на енергийните и водни оператори за послендите години...цифрата е стряскаща!
  Освен това в статията има няколко ключови неточности: Промените в Закона за водите в никакъв случай не задължават общините да прехвърлят активите на Асоциациите по ВиК. Общините чре представителите си в Общото събрание на Аоциацията избират кой да е ВиК оператора в тяхната обособена теритирия и прехвърлят правото за експлоатация активите на ВиК оператора, с когото е сключен договор!
  Отдлено концесията за Врана и Шумен с еподготвяше преди а не след тази на Столичното ВиК.
  Отделно никой инвеститор не би поел риска да си вложи парите ако има миноритарен дял в управлението на кое да е ВиК оператор...безмислено е!

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  НМ
  • + 1

  за почти всеки град са отпунати милиони евро по европеиски поректи за саниране на ВиК мрежите. Санирането стартира от пролета 2010. така ще се санират мрейите с европесики пари и след това сте се дадат на концесионери, които само ще вдигнат цените.
  в Холандиа е забранено виакаво концесиониране на водопроводните мрежи имено поради лошиа опит с концесите и Публично-частното партньорство в сферата на водите

  Ако държавата притежава 51% кой ще носи отговорност
  всички виждаме ефективноста от концесиите при боклука, чистотата и снегопочистването.

  Нередност?
Нов коментар