Бандити на прикритие

Случаят "Алексей Петров" е емблематичен за симбиозата между полицаите и техните агенти

Колко ли от тях са "агенти под прикритие"?
Колко ли от тях са "агенти под прикритие"?    ©  Асен Тонев
Колко ли от тях са "агенти под прикритие"?
Колко ли от тях са "агенти под прикритие"?    ©  Асен Тонев

Вербовка на агент е била "първата" специална дисциплина в школата на МВР в Симеоново преди 10 ноември 1989 г. Известна е като червения и оранжевия учебник. Съответно – първа и втора част. "Агентурният апарат" е ключов за всяка тайна служба в света. Арестът на бившата барета Алексей Петров и битието му като "агент под/на прикритие", повдигнатите обвинения срещу него за рекет, сводничество, ръководене на организирана престъпна група предизвикват десетки въпроси за отношенията на службите и агентите под прикритие. И на първо място: кой за кого е работил - агентът за службата или обратното.

Имената на тези хора са различни - като се започне от бюрократичното "секретен сътрудник", мине се през филмовото "агент под прикритие" и се стигне до обидните "сачми" на професионален жаргон или "доносници", както обществото нарича главно работилите за бившата Държавна сигурност (ДС).


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


29 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  "Ех,защо не съм.."

  Мноооооо сложно.Следователно,трудно доказуеми ползи и вредности.Напр :
  "..Тоест и да е бил агент, Петров или не е вършил работа, или тя не е била документирана. И в двата случая държавата е тази, която е виновна, защото е плащала заплата на един безполезен доносник на службите и с оглед на обвиненията срещу него сега е работил като "престъпник, прикрит във властта". Което и да е вярно, единственият твърд факт е, че след осветяването му от Петков той беше официално назначен за щатен съветник в НСС, а после в ДАНС, уж за да получи защита. Държавата сама е вкарала вълка в кошарата..."

 • 2
  Avatar :-|
  "Ех,защо несъм.. "

  "Всичко е за пари, приятелю" http://www.capital.bg/show.php?storyid=865389
  "Ех,защо не съм.."

 • 3
  johny avatar :-|
  Johny

  Ако сега се докаже дори една трета от обвиненията, Атанасов, Йорданов, Петканов, Петков, Сертов, Станишев и Миков трябва да възстановят взетите от тях заплати за съответния период с начислената лихва.

 • 6
  peni1948 avatar :-|
  Peni Radulov

  Като е помак да не е ахмак да яде зелени краставици.Ще си вземе зрели сливи да му правят кеф ида му носят берекет.Щели да го съдят как!?Тогава трябва да осъдят 3 коалиция барабар с КГБ.Да ама не това да не е Китай,да ги разтреляш на площада.То има да ги съдят докато са живи,по добре да им вземат парите и имотите.Ако са кадърни ще забогатеят на наново,да видят какво е равен старт и как се парди в турска джамия и се вика на ходжата пезевенк.

 • Доньо

  Иванов не е точно така.Авторът нацелва доста добре нещата.Категориите служетели,подчертавам служители,а не агенти и нещатни ,са режимен офицер-официален представител на МВР в съответната държавна институция и офицер -оперативен работник на прикритие.Съгласно инструкциите те не могат да осъществяват вербовъчна дейност,но ръководят предадени им агенти.Периодично са длъжни да изготвят докладни записки или рапорти,които са детайлно анализирани в съответната служба.Офицерът на прикритие не трябва да поддтиква разработваните обекти към извършване на престъпления както и при възможност да предотвратява такива ако не съществува опасност от разконспириране.Изготвяние от тях документи са със степен на секретност и са заведени в деловодството на службата и въз основа на тях се извършва годдишин анализ за дейността на служителите.Освен това годишно се прави ревизия на секретните материали и не дай си Боже да ти липсва някой.Разкриването на офицер на прикритие и агент са едно от най-тежкото престъпление в системата на МВР.Извършилият това деяние началник моментално отива на съд,а държавата е отговорна за всички настъпили вредни последици за офицера на прикритие.В съда са валидни инструкциите на МВР както уставите в армията.Нещо повече- отварянето на "досиетата" на бивши оперативни рабатници на ДС след като са били на държавна служба и не са извършили престъпленя,а някой от тях са работили срещу тероризма,трафика на оръжие,шпионажа икономически престъпления и получават държавна пенсия също е много тежко престъпление за което те могат да съдят държавата ако не в България то в Страсбург ако са настъпили вредни последици за тях.Службата в МВР не е престъплени след като съществува държава.За доказване на такова има съд и затвор,а не някакви серсеми от така наречената "комисия по досетата" да манипулира обществото със селективно разкриване на държавна тайна с оглед на политически интереси.След като честни и почтени граждани са служили на държавата и получават пенсия за това не могат да бъдат омаскарявани от някакви непрокопсаници,които харчат парите на държавата за една напълно безполезна дейност.Това искам да кажа.

 • 8
  Avatar :-|
  DC

  Аз знам други неща за служителите на ДС и как "вербуват" доносниците. За съжаление знам тези неща защото съм ги преживял.
  Когато се вербува доносник, в почти всички случай се бие жестоко, заплашват се семейството, приятели и близки че ще пострадат заради него. Те пострадват така или иначе...
  Хората вербувани за доносници са често сериозни престъпници:крадци,биячи,тафиканти изнасилвачи и разбира се убиици. Тези хора се ползват със защита от държавата и привилегии. Ненужно е да споменавам, че "офицарите " на ДС използват доносниците от край време според личните им интереси.
  Големи проблеми се получават когато "Офицер" е постъпил прекалено лекомислено и самият е застрашен. Този ДС индивид използва цялото си влияние за да прикрие случият и полицията, съда и прокуратурата помага. Разбира се много невинни хора се оказват жертви, бити(избити зъби,стчупени краиници,отрязани пръсти),изнасилени(мъже, жени и деца) постоянен терор, и ако се наложи убииство. Заповедите се изпълняват от престъпници рецидивисти (психопати и цигани), който трудно се свързват с поръчителя.
  Автора добре е споменал размитата граница кадето не се знае кой на кого е подчинен.
  Не са куриозни са случайте когато доносниците - престъпници започват да се издигат и да придобиват връзки и влияние. Тези хора се оказват изключително опасни за обществото и почти без контрол.
  Страшно е когато хора който са анти-Български настроени или работещи за интересите на друга страна (Русия,Турция), получават такива правомощия. Пример разбира се са Доган и Първанов. Страшно е когато са закоравели престъпници, цигани се обучават и получават заповеди от ДС служители да вършат тези неща.
  ДС е терористична организация която тероризира населението и спира развитието на страната от години. Аудит за дейноста на "Офицерите" през последните 20 години и отваряне на досиетата им ще докаже това.

 • 9
  Avatar :-|
  искаме истината

  Правилното заглавие е : "Случаят "Алексей Петров" е емблематичен за симбиозата между полицаите и техните агенти...и сегашните ни политици" . Не измествайте фокуса към службите, много по интересен е политическия чадър, пряката връзка между престъпници и министри, ролята на Н.Филчев и т.н.

 • 10
  Avatar :-|
  PR

  Съобщение от пресцентъра на МВР:
  Продължава успешно да се развива акцията по внедряване на агенти под прикритие в средите на организиранат престъпност в България. Към настоящия момент, вече 17 престъпни групировки се състоят изцяло от агенти на МВР.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход