Шоуто на Гоце

При срещата си със Симеон Дянков Първанов приложи похватите на ДС

През 2006 г. Първанов упорито се опитваше да внуши, че няма досие от ДС като твърдеше, че има само папка "Гоце"
През 2006 г. Първанов упорито се опитваше да внуши, че няма досие от ДС като твърдеше, че има само папка "Гоце"    ©  Надежда Чипева
През 2006 г. Първанов упорито се опитваше да внуши, че няма досие от ДС като твърдеше, че има само папка "Гоце"
През 2006 г. Първанов упорито се опитваше да внуши, че няма досие от ДС като твърдеше, че има само папка "Гоце"    ©  Надежда Чипева

Срещата между президента Георги Първанов и вицепремиера Симеон Дянков трябваше да изясни едно недоразумение. Поне с такова намерение финансовият министър отиде на разговора с държавния глава на "Дондуков" 2 тази сутрин. А и всеки, който е гледал "Шоуто на Иван и Андрей" по Нова тв, чел е стенограмата от шоуто в печатните медии и е непредубеден, със сигурност ще се съгласи с Дянков, че няма за какво да се извинява на президента.

Първо, защото никъде в разговора с шоумените той не казва, че Първанов е милионер. Напротив - отново ще повторим точния цитат, защото очевидно от президентството или са гледали друго шоу, или упорството им да твърдят обратното има други цели. На въпроса: "Между тези много богати хора вкарахте и президента в едно ваше изказване, че Първанов е млад милиардер. Това го направихте през октоври 2009 г., че има десетки луксозни имоти по света - в САЩ, Европа и Дубай", Дянков отговаря: "Това едва ли...не си спомням това изказване да съм го казвал аз точно...". И второ, в очевидно ползваната от екипа на шоуто информация за имотното състояние на Първанов (сайта Клюки.бг) никъде не се цитира вицепремиера. И няма как от президентството да не са наясно с това.

Със сигурност, когато е отивал на срещата с президента Дянков не е предполагал, че ще участва пак в шоу - това на Първанов. За разлика от шоуто на Иван и Андрей обаче за участието си вицепремиерът разбра пост фактум. Когато от прессекретариата на президентството разпространиха стенограмата от разговора. По думите на самия вицепремиер - без да бъде предупреден, че разговорът се записва. И вероятно без да подозира, че след това той ще стане обществено достояние. (Няма практика досега за срещите на президента да се пуска стенограма.)

От нея ясно се вижда, че за постановката "Дянков се извинява на Първанов" от президентството старателно са подготвили сценарий. При това такъв, който много напомня на похватите, които невремето използваха бившите комунистически тайни служби. На срещата освен Първанов присъстват още началникът на кабинета на президента Никола Колев и секетарят му по финансовата политика Кирил Ананаиев, а президентът се е подготвил да обсъжда не конкретния въпрос, а да подложи на кръстосан разпит Дянков по всички конфликтни теми между вицепремиера и Първанов. При това с ясното съзнание, че всичко това ще стане обществено достояние чрез медиите. "Вие, г-н министър, излъгахте по отношение на изтеглените пари на президентската администрация и там също влязохме в един 10-дневен спор в медиите и бяхме предмет на доста сериозни инсинуации и коментари.....А сега въпросът ми е, защо излъгахте за изтеглените пари от президентската сметка", започва разговора Първанов.

Следва обвинение, че вицепремиерът "провокира конфликт между институциите" и категоричното: "Защо влизате в този сценарий, макар че аз нямам съмнение, че Вие сте част от него". По нататък Първанов продължава своеобразния разпит с  въпроса какво е показала проверката за сметките на милионерите и милиардерите в България. На вицепремиера е припомнено и искането на депутати за намаляване на бюджета на президентската администрация. Не липсват и мелодраматични отклонения от сорта на "имам едно име, което е завещано от родителите ми и, което искам да оставя на децата си неопетнено". (Тук е мястото да припомним, че сред обществото президентът е известен и с още едно име - с агентурния си псевдоним на секретен сътрудник от Държавна сигурност - Гоце)  

На фона на очевидно другите цели, с които Първанов е приел да се срещне с Дянков, вицепремиерът отговаря спокойно и се стреми да изясни максимално проблемите между двамата. Опитва се за пореден път да убеди Първанов, че не е казвал нищо за имотното му състояние, обяснява как е възникнала ситуацията със средствата от сметката на президенството и целите на проверката на лицата с над 50 хил. лв доходи за миналата година.

Сценарият на Първанов обаче е друг - да унизи вицепремиера. "Слушайте ме внимателно, г-н министър. Вие поискахте тази среща.", казва назидателно президента. И продължава: "Аз бях против да се провежда. И, ако не се беше обадил с молба да стане контактът, министър-председателят, аз нямаше да Ви приема. И нито за миг аз не съм мислил, че Вие ще имате по-различна позиция от сегашната."

Накрая патетично продължава с разясняване на тезата си, която неотдавна лансира, за отваряне на икономическите досиета на прехода. Заявява, че няма нито лев повече от това, което е декларирал пред Сметната палата. И завършва с популисткия призив Дянков да се извини на безработните, социално слабите и военните. Все неща, които очевидно са предназначени за широката публика и нямат нищо общо с разговора.

Шоуто на Първанов продължи около половин час. Вие преценете дали е било по-интересно от това на Иван и Андрей.

Интересен коментар по казуса може да се прочете и в блога на Никола - NiCodile.