Президентът се учуди, че оповестяването на стенограмата притеснява ГЕРБ

Размяната на остри реплики между президентството и управляващите продължава

Часове след като от ГЕРБ разпростаниха декларация, че разпространената стенограма от разговора между президента Първанов и вицепремиера Симеон Дянков е нарушение на Конституцията, а председателят на парламента Цецка Цачева поиска да й бъде предоставен писмен и звуков запис, прессекретариатът на държавния глава разпространи негова позиция.

В нея се казва, че президентът "изразява учудване защо оповестяването на този разговор създава притеснения на ГЕРБ".  "Проведеният вчера с финансовия министър Симеон Дянков разговор не съдържа никаква поверителна или засягаща личността му информация.", пише още в позицията на държавния глава.

В позицията се посочва още, че от президентството ще предоставят на председателя на парламента писмен и звуков запис от вчерашната среща. Заедно с това обаче се подчертава, че "президентът смята за неразумно разширяването и включването в проблема на българския парламент".

"Първанов почва война с атака, каквато не е водил срещу правителството на тройната коалиция. Време е да се извини за всичко, което тя направи" заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от в. "24 часа". Борисов допълни: "Президентът ми заби нож в гърба".

От "Дондуков" 2 уточняват, че е "нормална административна практика" на официални срещи на президента, на дискусии и заседания да се води стенограма. "Огласяването на един или друг материал се решава от ръководителя на съответната институция. И в други случаи президентската администрация е публикувала стенограми от работата на институцията", се казва в съобщението на прессекретариата на президента.

По повод твърденията на президентството, че срещата между Първанов и Дянков е била официална ръководителят на пресцентъра на Министерството на финансите Таня Митова каза за "Капитал", че срещата между двамата е договорена на четири очи. И категорично отрече министър Дянков да е бил информиран предварително, че на нея ще присъстват още началникът на кабинета на президента Никола Колев и секретарят му по финансовите въпроси Кирил Ананиев. По думите й Дянков не е бил информиран й, че разговорът ще се записва.

В съобщението за срещата между президента и вицепремиера, изпратено от прессекретариата на държавния глава на 4 март, също не се посочва, че това е официална среща. Там само се казва, че президентът ще приеме Симеон Дянков по негова молба.

"Поисканата среща от министър Дянков е лична и според мен е абсурдно това да бъде регламентирано като институционален акт", коментира за "Капитал" бившият главен секретар на МС от кабинета "Костов" и бивш депутат Елиана Масева.  По думите й протоколът при официалните срещи има друг характер – "предварително се обявява дневен ред, въпросите, които ще се коментират по време на срещата, а в началото на разговора винаги се обявява, че той ще се записва", каза Масева.  "Дори срещата да е на държавно ниво, ако една от страните откаже разговорът да се записва, това не се прави", уточни тя.

Ръководителят на правния екип на фондация "Програма достъп до информация" Александър Кашъмов коментира, че става дума за публични фигури - вицепремиер и президент и те би трявало да са наясно, че техните срещи няма как да не са публично достояние. "Друг е въпросът е, че има чисто етични аспекти, че Дянков е трябвало да бъде информиран" уточни адвокат Кашъмов. По думите му "когато един човек се среща с държавен глава, освен ако не съображения свързани с националната сигурност, би трябвало да очаква, че срещата му ще стане достояние на обществото."

В същото време адвокат Александър Кашъмов отбеляза, че е налице двоен стандарт. Юристът от "Програма достъп до информация" има пряко наблюдение върху прозрачността на президентската институция по времето на Георги Първанов и мнението му е, че до този момент президентът по никакъв начин не е демонстрирал желание за публичност. Юристът цитира и конкретен казус по който "Програма достъп до информация" участва: "Той отказа информация за конференция, която сам беше организирал в Пампорово. Отказа да даде стенограмата и дори да разкрие имената на гостите, които е поканил."

Адвокат Кашъмов е на мнение, че двойният стандарт е както етичен, така и за законов проблем - "От този момент нататък на президентът ще е изключително трудно да отказва информация."