Импийчмънт - възможен ли е в България?

Зад гърба на Георги Първанов стои властта, която му осигурява президентската институция<br />
Зад гърба на Георги Първанов стои властта, която му осигурява президентската институция<br />    ©  Асен Тонев
Зад гърба на Георги Първанов стои властта, която му осигурява президентската институция<br />
Зад гърба на Георги Първанов стои властта, която му осигурява президентската институция<br />    ©  Асен Тонев

Президентът, освен че няма много правомощия, но има власт, има и още едно предимство - процедурата по отстраняването му е изключително усложнена. Според Конституцията това може да стане, ако има държавна измяна или друго нарушение на основния закон (без да е уточнено какво). За стартирането й са нужни подписите на 60 депутати, а после поне 160 от всичките 240 народни представители трябва да потвърдят обвиненията с гласуване. Дори да има сериозни юридически аргументи за импийчмънт, процедурата изисква много политически стъпки, които могат да я препънат.

Сегашното разпределение на силите в Народното събрание не позволява на ГЕРБ, "Атака" и Синята коалиция да съберат нужните гласове (117+21+14 и двама независими, които се предполага че ще се присъединят - Марио Тагарински и Венцислав Върбанов). Ако са убедени, че Първанов трябва да бъде отстранен, те трябва да привлекат за каузата и поне седем от депутатите на РЗС. Хората на Яне Янев, ако са последователни в политическите си послания, би трябвало да подкрепят мнозинството, защото едни от най-острите им коментари досега са били по адрес на президента.

Последната дума все пак е на Конституционния съд.Той разглежда искането в едномесечен срок от постъпването му и решава окончателно дали президентът ще напусне поста си. Тук е скрито поредното препятствие по пътя на импийчмънта, тъй като четирима от 12-те магистрата са посочени от Георги Първанов (тези правомощия също са по конституция) - председателят Евгени Танчев, Димитър Токушев, Пламен Киров и Ванюшка Ангушева. Разбира се това не ги прави автоматично зависими от държавния глава, но се предполага, че имат близка ценностна система, след като президентът ги е одобрил за постовете им.

През ноември 2009 г., когато Синята коалиция, "Атака" и РЗС изразиха намерение да поискат оставката на Първанов заради отказа му да освободи посланиците на България в Турция и САЩ, въпреки че имаше решение на правителството, в. "24 часа" илюстрира положението със снимки на членовете на Конституционния съд от квотата на президента и заглавие "Защо няма да го отстранят". ГЕРБ плахо подкрепи искането за импийчмънт, но в крайна сметка процедурата така и не започна, въпреки че тогавашната симпатия на РЗС, Синята коалиция и "Атака" към управляващите даваше големи шансове за успех.

Повечето инициативи досега са идвали от десните политически сили. През 2007 г. ДСБ настояваха да стартира такава процедура в 40-то Народно събрание заради разкритието, че президентът е работил за Държавна сигурност под псевдонима Гоце - факт, който не беше публично известен преди началото на първия му мандат. Малко преди кампанията за втория мандат през 2006 г. Първанов сам призна за принадлежността си към службата, но представи работата си единствено като редактиране на книга за Македония. Едва след преизбирането му се разбра, че е работил за Първо главно управление на ДС и се появиха съмнения, че от досието му липсват много страници.

През 2008 г. пък тогавашният лидер на СДС Пламен Юруков поиска отстраняването на Георги Първанов, защото не е свиквал редовно Консултативния съвет по национална сигурност.

Но дори да си представим, че утре Конституционният съд отстрани президента, функциите му би следвало да се поемат от заместника му - Ангел Марин, в случая. И както каза самият той с усмивка в предаването "Сеизмограф" по btv в събота "Е, нали ако го отстранят (Първанов бел.р.) аз ще стана" т.е. нищо няма да се промени.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


60 коментара
 • 1
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/03/blog-post_2106.html

  С подобни глупости управляващите няма как да отстранят Първанов. Има много причини сегашният държавен глава да напусне предсрочно поста си, но избраният от ГЕРБ подход е един от най-кухите и неефективни, които можеха да бъдат измислени като PR-инструмент. Дори ми се струва, че от ГЕРБ са наясно с липсата на сериозна основа за радикалния им подход и се пробват да използват тази случка единствено като театро и публичен маскарад.

  Вече започва да ми става ясно, защо почти няма осъдени значими криминални фигури. Просто, защото всичко е аматьорщина и кухи PR-кампании.

 • 2
  Avatar :-|
  Обикновен

  Седефчов не разбра ли, че никой не го иска? За 6 год. го видяхме, какво може. Говори се, че много е забогатял. Има си начини в тази "почтенна и правова" държава как да се покрие натрупаното. Запада не иска де чуе за него. Поизложи се с ловните изпълнения и други залитания. Айде стига вече с него. Доказа, че е човек със двойни стандарти. Социалист съм, но не го искам. Това говори много.

 • 3
  Avatar :-|
  Дали това е вярно

  Оставка на Първанов,Дянков президент

 • 4
  atipova avatar :-|
  атипова

  Кой ще стане президент след Първанов е без значение - въпросът е принципен:
  1. Първанов нееднократно е нарушавал закона - бракониерсване, лъжливи показания относно досието му...
  2. Показвал е недостойно поведени и нисък морал.
  Заради заздравяването на държавноста и президенството Първанов трябва да бъде отстранен. Импиичмънт звучи като прекрасна идея.
  И между другото - на Първанов изобщо не му дреме кой го иска и кой не иска да чуе за него. Обучението му го прави безчувствен към нуждите на околните.

 • 5
  Avatar :-|
  ФИЛИП

  Ймпийчмънт в България е невъзможен. Както не е възможно и въобще нещо хубаво да се случи в нея, докато съществува мафията БСП-ДПС и подмолните й структури. Мафията си създаде удобна конституция, бетонира мафиотската комунистическа съдебна система, заграби всичко което можеше да бъде ограбено съвършено безнаказано, контролира тотално медиите и промива постоянно мозъците на голяма част от вкретененото от бедност и безисходица население. Тя ще си гласува за мафията дори и да умира и да гледа как умират децата й - тотални зомби.

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Импийчмънт щото поразяващата уста не знае какво говори, с кого да се среща, кому и как да се извинява!??!
  ------------------------
  По просто е да му бият шута на поразяващата уста, както на предишния "високо" специализиран гербер, Румянка, чак в Куба избяга да си лиже раните, а преди Европата да ги "светне" герберите стояха "стена" зад нея. Същият боклук както и поразяващата уста...
  Ама трябва да се окака ачик в Европата та да вдянат някои барабойковски глави...
  -----------------------
  Мога да си представя какво ни чака с другите герберски знаменитости.... дето не си мерят приказките.....

 • 7
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/03/blog-post_2106.html

  Импийчмънта на Първанов е невъзможен заради аматьорските действия на ГЕРБ и партньорите им. И когато нещата ОТНОВО се провалят пред съда, от ГЕРБ пак ще обвинят съдебната система в България. Този път обаче няма да им е виновна тя!

 • 8
  Avatar :-|
  Ангел Николов

  Гоце може да бъде смъкнат от престола единствено с граждански натиск. Но се съмнявам, че българина е готов в тази тежка криза на масови протести. Гоце вече толкова се е нагушил, че като нищо може да си купи и медиите, както вече си накупи цяла сурия "политолози", и съда които си е нагъчкан с негови протежета, а може по стар комунистически обичай да организира и терористични акции и провокации.Ами погледнете и човека на Доган, вицето му Ангел Марин - няма случай да си е отворил устата и да не е изрекъл някоя лъжа и гнусотия. Според мен беше ужасна грешка че Дянков беше принуден от Бойко да ходи да се оправдава пред Гоце, дори за нещо което не е казал. Факт е че Гоце е милиардер, но е толкова печен мошеник, че дори и швейцарските му сметки няма да бъдат разкрити - на швейцарците това им е бизнеса и никога няма да ги разкрият. С необмислените опити за омиротворяване на мафиотския върховен бос Гоце, ГЕРБ му даде възможност само да демонстрира могъщество и недосегаемост. Импийчмънт трябваше да се иска за Гоце веднага след изборите, като създател на мафията наречена Тройна коалиция. Гоце се възползва от тежкото положение в което Станишев и Доган съзнателно поставиха България, съсипвайки я финансово по време на криза и опитите на Бойко да не влиза в излишна според него конфронтация с Гоце, заради ужасните проблеми които завари в държавата. И сега Гоце тръгва открито на война срещу правителството, което е на път да засегне интересите на Мафията. Дано ЕС подкрепи страната в тези тежки моменти, иначе България окончателно ще се срине в мафиотската бездна.

 • 9
  Avatar :-|
  Ангелов

  Гоце и морал? Господи!

 • 10
  Avatar :-|
  К.

  До коментар [#6] от "boby1945":
  Краси1946, прав си че заради тази работа няма как да му искат импийчмента.
  Обаче Гоцето става все по неадекватен и като се запече положението за квото и да е някой му стиска топките с ония "изчезнали" 36 страници от досието и Гоцето надава вой за щяло и не щяло.
  Има още една година и положението май отива на още по-натопорчено и упражнението ще се повтаря често.
  Гоцето няма много избор - или сам да си слезе и остави на Марин, ама със здрави топки. Или да кара цяла година, ама без топки накрая.Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход