Здравната вноска ще стане 10% до няколко месеца
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Здравната вноска ще стане 10% до няколко месеца

Здравната вноска ще стане 10% до няколко месеца

ГЕРБ обмисля и дали да не вземе средства от натрупания резерв на Здравната каса в БНБ

Десислава Николова
5440 прочитания

© Assen Tonev


Председателите на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов и Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Николай Шарков бяха на среща с премиера, здравния министър, председателят на надзорния съвет и директора на здравната каса, за да съобщят, че лекарите ще стачкуват заради забавените плащания за извършена медицинска помощ.

Правителството е обещало на лекарите, че плащанията ще бъдат нормализирани в най-скоро време. То забави парите за ноември 2009 г., като ги плати в началото на тази година, същото се случи и със средствата за декември. След това здравната каса обяви, че ще забави плащанията и ще извършва насрещни проверки, преди да преведе средствата. Оказа се, че медицинската помощ, извършена през ноември-декември 2009 г., е платена със средства от бюджета на НЗОК за 2010 г. и евентуално ще се наложи актуализация на Бюджет 2010 на касата.

От здравната каса показали разчети, че в края на 2009 г. събирамостта на здравни вноски е била с 250 млн. лв. по-ниска от заложеното, обясни д-р Райчинов. Затова на първото си заседание в сряда правителството ще приеме решение за отблокиране на 350 млн. лв. от преходния остатък (т.нар. голям резерв) на касата, който е част от фискалния резерв, е казал премиерът след срещата.

В късния следобед днес Надзорният съвет на здравната каса трябва да вземе решение и да предложи на здравния министър, а той на правителството и съответно, на парламента решение за увеличаване на здравната вноска от 8 на 10% и за отблокиране на големия резерв на касата.

"От години е ясно, че средствата за здравеопазване не достигат. Единственият източник е увеличаването на здравната вноска. Но средствата ще трябва да отидат там, където се извършва реална дейност и при най-малко съмнение, ние няма да плащаме," коментира директорът на здравната каса Жени Начева.

В момента здравната вноска е 8%. Тя е с този размер от началото на миналата година, но частта от увеличението се събираше в големия резерв на здравната каса, в който се очакваше да влязат 400 млн. лв. и те да се използват за болнична реформа. Оказва се, че са събрани само 150 млн. лв. Общо преходният остатък е около 700 млн. лв.

Правителството обяви, че здравната вноска евентуално ще бъде увеличена на 10% от 2011 г., но само при положение, че се окаже, че средствата са недостатъчни, цената на здравните услуги бъде реално остойностена и бъде направена болнична реформа. Предложението на управляващите беше увеличението от 8 на 10% да отива в допълнителен задължителен частен фонд по избор на пациента.

Сега обаче се оказва, че това става без каквато и да е реформа. Основният източник на разходи са болниците – техният брой е 350, нито една от тях не е затворена. Здравното министерство направи плах опит да съкрати 21 от тях и след протестите на лекарите и обществеността, даде гратисен период половин до една година. През това време клиниките ще се преоборудват и ще трябва да отговорят на изискванията за качество.

Междувременно парламентът гласува драконовски изисквания за вход и изход от здравната система – от нея изпадат всички, които през последните 3 години не са платили 3 здравни вноски. До началото на годината броят на хората без здравни осигуровки беше 1.1 млн. души. Според прогнозите на НОИ, очакванията са техният брой да нарасне с близо 400 хил. души само заради този текст.

Увеличението на вноската, ако бъде предприето, ще се случи без здравна реформа и отново ще послужи за изливане на средства в система, в която няма нито реформа, нито ясни цени. До края на февруари цените на медицинските услуги трябваше да бъдат изчислени от Агенцията за икономически анализи и прогнози, независимо от лекарите. Те все още не са представени официално.

Няма публична информация чия е вината за понижената събираемост – държавата не е представила ясни разчети дали е внесла всички дължими от нея здравни вноски за осигуряваните от нея 4.5 млн. души – пенсионери, деца, студенти и държавни служители. Здравната каса пък не дава подробни разчети на приходната си част - какви суми са внесли работодатели и служители, и какви - държавата.

В управленската си програма ГЕРБ обеща, че ще намали осигурителната тежест с 5%, а цялостната философия беше за намаляване на данъчно-осигурителната тежест - особено като антикризисна мярка. Сега, със здравната вноска, се върви точно в обратната посокаако увеличи вноската за здраве, ще се размине с обявената си политика.

Председателите на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов и Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Николай Шарков бяха на среща с премиера, здравния министър, председателят на надзорния съвет и директора на здравната каса, за да съобщят, че лекарите ще стачкуват заради забавените плащания за извършена медицинска помощ.

Правителството е обещало на лекарите, че плащанията ще бъдат нормализирани в най-скоро време. То забави парите за ноември 2009 г., като ги плати в началото на тази година, същото се случи и със средствата за декември. След това здравната каса обяви, че ще забави плащанията и ще извършва насрещни проверки, преди да преведе средствата. Оказа се, че медицинската помощ, извършена през ноември-декември 2009 г., е платена със средства от бюджета на НЗОК за 2010 г. и евентуално ще се наложи актуализация на Бюджет 2010 на касата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

45 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  пк 12-45

  Бе то достойните хора, като не могат да изпълнят обещаното, се извиняват и се оттеглят, ама нашия случай е различен.
  Случая с бюджета може да се онагледи с неуспешно осеменяване на ялова крава. Пак и пак и пак....
  Хайде пицарю, започвай.

 • 2
  bdavidkov avatar :-|
  Борислав

  Това е най-хаотичното управление, което ни е сполетявало! Не е ли ясно, че в продънена каца колкото и да наливаш, всичко изтича!
  Преди половин година мой познат си счупи малкото пръстче на крака. В Пирогов го гипсирали и му връчили да подпише документ, че ще лежи при тях 5 дни!
  На друг в Ортопедията в Г.баня му правят уж операция на менискус (под пълна упойка му правят само разрези на кожата, които зашиват) и "дърпат" от здр.каса 2 бона. Лекари-специалисти (кардиолози, невролози, гениколози) пишат по цял ден фалшиви направление и изследвания и теглят пари от касата!
  Това е обществена тайна, на никой не си мърда пръста за спре кражбите, защото е по-просто да се изтръска чувала.
  Май управлението на комунистите и турците ще ни се стори рай.

 • grubiqn

  В каква държава живеем, Боже, избави ни! На фона на цялата криза и перманентен застой, очакваме увеличение на тока, на здравната вноска, на социалната също, всичко се увеличава, а защо? Е как, не достигат финанси, бюджета трябва да се запълни от някъде. Любопитен нормативен факт: безработните също са задължени да внасят здравни осигуровки, питам обаче от къде пари за здравни у безработен, може би от спестявания за "черни дни"??!! Здравната осигуровка била най-ниската в Европа, а доходите ни?? А пътищата ни?? А живота ни?? Ние живеем в абсурдна държава..В държавните звена съкращения до дупка, а управляващите ни не намалят бройката си,а дори те на работа не ходят, значи излиза, че нямаме нужда от тях. Виждаме по телевизията в парламентарен контрол, залите празни, а в тях по някой друг бутафорен депутат, който да гласува с картите на другите, понеже явно са на едно мнение. Пишели им отсъствия? Е те си намират бележки, само, че вместо солидни глоби и наказания получават осребрен чек, защото въпросните бележки, са може би формуляри за командировки..Ами защо тогава да са толкова много, та те дори не знаят колко получават. И въпреки това пак ги вдигат заплатите си. Те знаят ли на каква сума възлиза месечната им издръжка? Навярно им е много, но уви, не достатъчно, че за да си вдигнат заплатите. Законите ни куцат, те направо лазят. А нормалния, земния данъкоплатец, не знае дори едно свое субективно право, а само задължения!Защо не въведат в учебният план предмет законознание или нещо подобно, поне да знаем какви са ни и правата. Математиката на Долорес Арсенова й води до простия отговор, че на 300 лева + ДДС = на 1300!!!! Как не ги е срам, Боже, как може такъв цинизъм, гласовете ни са празни и в пустиня..

 • 4
  Avatar :-|
  НИЕ

  смятаме, че единственото нещо, което не е вдигнал ББ откакто е дошъл на власт са заплатите и пенсиите. Бойко, кажи на оня шушумига и хвалипръцко Дянков да не се прави на улав, ами да побърза да направи това, защото ако не го направи, НИЕ ще трябва да теглим кредити от банката на Цветелина, за да можем да се издължаваме към правителството ти. Бойко мисли бързо и действай адекватно на ситуацията у нас, за да не ти бием шута. Има много мераклии, които искат да ти седнат на стола.

 • 5
  Avatar :-(
  Граничаря

  Граничаря 08-03-10 19:50ч
  Г-н Борисов,не спазвате обещанията си.Гласувах за Вас,като вярвах на думата Ви.Служих 32 години на Държавата по границите на България,а корумпирани началници ме уволниха,без пенсия и съм безработен от 3 години.Продадох бащини земи за да живея,а сега вместо да намалите здр.осигуровки,защото още така обещахте преди изборите,като неоснователно тройната коалиция ги увеличи,Вие ги увеличавате,като се увеличи и прага на минималната заплата,по която се изчисляват.Да не би да се е подобрило обслужването в здравните заведения,да не би лекарите да са станали по знаещи и по хуманни,да не би Спешна помощ да е станала по бърза и с по добра апаратура,да не би соц.помощи които не получавам,да са станали повече.Хората и така не плащат,а сега изибщо и аз който си плащах 3 години,се замислям дали да плащам.Няма откъде да получавам,за да плащав,както и стотици хиляди безработни хора,невинни европейци.Вземете пари от богатите и ЕС за да плащате на безработните здр.осигуровки.Значи лекарите рипнаха да стачкуват и веднага им плащате,а парите ще се набавят пак от народа,който е рекетиран пак от тези лекари и от всякъде.не е справедливо,незаконно забогателите да се лекуват в най-добрите болници и от най-добрите лекари у нас и чужбина,а ние само да плащаме и получаваме обикновенна помощ от някой си лекар.Ще Ви намрази Народа,защото искате той да плаща греховете на минали пхравителства и сегашните неправди.Дянков да взима от ботатите,които гонехте като гл.секретар на МВР и казвахте,че ще им се вземат финансите и така ще ги обезсилите.Явно е било подмамване за такива като мене,които ви вярват от години.Не ми харесва тази политика за здравеопазването,освен за закриване на някои болници,които нямат необходимото и брой персонал.Променете тази политика,докато не е станало късно.Аз помогах на местна ниво за избора на ГЕРБ,агитирах,карах се с близки,защото вярвах,че ще има справедливост...но....

 • 6
  Avatar :-|
  Буратино

  Честита по-ниска заплата на всички! А като се върне народът в сивата икономика, тогава ще се видят и "нарасналите приходи от вноски"! Те ще бъдат точно толкова повече, колкото сега от цигарите с нов бандерол.

 • visokrus.....

  Ще бъде така докато циврим по форуми и темподобни.Погледнете какво правят в Гърция.Само им беше казано,че ще постъпят с тях,както сега постъпват нас и какво става. Б.Б.се провъзгласи за месия и сега да намери начини да спасява страната,но не с кожодерска методика.

 • 8
  Avatar :-|
  Трендафил Акациев

  БТВ - новините :22.00 - "джипитата ще си получат парите,но ще се вдигне здравната вноска"! Във В.Търново преглеждали вече срещу заплащане...е къде сте бе хора?! то не бе да не плащат детски,да не плащат ДДС на бизнеса,да не плащат заплати на БДЖ....е кво правим?! Ето,това е бат Ви Бойко,това е ГЕРБ,това е хер флик! с малко "ф' - педерастко...Щом ще плащаме на докторите - ЕДНОЛИЧНИ ТЪРГОВЦИ И БАНДИТИ В БЕЛИ ПРЕСТИЛКИ,то тогава защо плащаме осигуровки?! Няма такава сила в ЕС да ме накара да платя и двете!!!!Ще ги съдя до дупка в Страсбург! А това ,че търпим да не ни плащат ЗАКОННИТЕ НИ ИЗРАБОТЕНИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ, призовавам на бунт тук в интернет,като след всяко споменаване на хер флик,да му поставяме знака @@@@@@! Само маймунското "а" ще го разбере завалията...
 • 9
  Avatar :-|
  +

  Преди век и половина Панайот Хитов го е казал:
  "Ако веднъж платиш, отърване няма. Ако не платиш, може и да те прескочат."
  Ха, познайте, дали нещо се е променило (от тогава).

 • 10
  Avatar :-|
  qf fvvb n

  И аз мисля че много може да научиме от циганите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.