Президентът в своя лабиринт

Георги Първанов се опита да загърби скандала със стенограмата като покани ученици да обсъждат бъдещето на България през 2020 г.

Президентът в своя лабиринт

Каква ще бъде политическата съдба на Георги Първанов

Елена Старидолска, Велина Господинова
12061 прочитания

Георги Първанов се опита да загърби скандала със стенограмата като покани ученици да обсъждат бъдещето на България през 2020 г.

© надежда чипева


"Хайде, ще дойде да целува ръка." С тези думи, гласи легендата, премиерът Бойко Борисов  уговорил президента Георги Първанов да приеме вицепремиера Симеон Дянков, за да изгладят недоразумението покрай участието му в "Шоуто на Иван и Андрей".

После стана очевидно - Първанов се хвърли да вади от това огромно предимство. Да задоволи егото си, като унижи Дянков, и да атакува правителството с цял ченгеджийски арсенал, марка "Гоце".

Останалото е елементарно - засада трима на един, некоректно  записан и още по-некоректно огласен разговор, менторски тон и дребнаво шикалкавене - "ама той да е гледал".

Този "брилянтно" съставен план обаче му изигра лоша шега. За една седмица инициативата се изплъзна от ръцете му и ловецът Първанов се превърна в главна мишена. 

За разлика от предишния сблъсък между президентството и Министерския съвет за енергийната политика на България и после покрай уволнението на посланиците ни в САЩ и Турция сегашният скандал има потенциал не само да бъде най-продължителният, но и с отворен край. Премиерът Борисов дори го нарече война.

Тактика в крачка

Иска ли обаче този път ГЕРБ наистина да спечели войната с Първанов, има ли ресурс да го направи и каква ще е ползата от това? Ако за държавния глава отговорът на тези въпроси е свързан с политическото му оцеляване година преди да изтече последният му президентски мандат, ГЕРБ изработва тактиката си в крачка.

Борисов отново пръв напипа по-точно поведение в дискусията за т.нар. импийчмънт (парламентарната процедура по сваляне на държавния глава). След няколко дни в пестеливи, но гневни коментари по адрес на президента, той отсече "Ще правя магистрали, пречиствателни станции, заводи, ще усвояваме и усвояваме милиони от Европейския съюз. Ще решавам проблемите на хората и изобщо нямам никакво намерение да си хабя енергията, като влизам в подобни битки между институциите." С което при засилващите се критики към управлението му даде сигнал, че като премиер дава приоритет на държавните дела, а на партията оставя политическите сблъсъци.

В началото изглеждаше, че с искането за отстраняване на Първанов ГЕРБ влиза в обречена битка - процедурата е сложна и свързана с осигуряването на поне 160 единомишленици в парламента. Преди това решението трябва да бъде внесено с подписите на 60 народни представители, а после одобрено с гласовете на минимум две трети от депутатите. Последната дума има Конституционният съд (доминиран от избраниците на президента), който трябва да каже нарушил ли е държавният глава основния закон.

До четвъртък партията на Борисов разчиташе само на групите на "Атака" и "Синята коалиция" (общо 152 депутати) и двамата независими - Марио Тагарински и Венцислав Върбанов. За да събере останалите гласове, трябваше да води тежки преговори с "Ред, законност и справедливост" (РЗС) на Яне Янев. В четвъртък сутринта обаче Димитър Чукарски обяви, че напуска управителния съвет на РЗС, а в кулоарите на парламента се заговори, че още 3-ма-4-ма депутати от формацията са склонни да го последват. Часове по-късно Яне Янев заяви, че народните му представители ще подкрепят ГЕРБ за импийчмънт, противно на предишните му изявления, че конституционни основания за подобна стъпка няма.

Така сметките се обърнаха в полза на управляващите и те вече имат шанс да доведат докрай парламентарната процедура за отстраняването на президента - нещо, което различни мнозинства са искали, но никога не са успели да постигнат. Независимо от прогнозите на юристи, че искането едва ли ще мине в Конституционния съд най-малкото защото Георги Първанов е назначил четирима от съдиите в него, ГЕРБ вече получи психологическо предимство във "войната" с "Дондуков" 2. Дебатът в парламента ще удължи  анти-Първанов говоренето, а президентството е затрупано от искания на политически сили, медии и граждански обединения за публичност на стенограмите от разговорите му с наши и чужди политици, на които по закон няма как да откаже. На държавния глава ще му се налага да отбива и  доста неудобни въпроси около работата на президентската институция и неговото лично поведение. Това в никакъв случай не помага на амбициите му за фреш политически старт.

А сега накъде

Скандалът със стенограмата фокусира общественото внимание към плановете на президента да остане в политиката и след 2011 г., преди нещата да бяха докрай избистрени. Въпреки че поведението му в конфликта с Дянков е плод на несдържана емоция (по разкази на хора от близкото му обкръжение), още в първия си анализ ГЕРБ го разчете като подготовка за нов политически проект.

Така на "Дондуков" 2 трябваше да правят планове и как се защитават в процедура по импийчмънт. Досега анализите на екипа му окуражаваха държавния глава, че политически проект, свързан с него, има шанс да стане алтернатива на ГЕРБ. Макар че самият Първанов до късната есен на 2009 не е бил убеден, че трябва да се включи отново в активната политика. Тогава одобрението за новите управляващи все още беше много високо, а и не беше ясно какво ще стане с БСП. Днес е  по-различно. Управлението на ГЕРБ навлиза в турбулентна зона, но опозиция на практика няма.

Защо сега

Съветници на Първанов виждат в атаката на ГЕРБ опит шефът им да бъде "изкаран от дупката", преди да е подготвил добре проекта си. На "Дондуков" 2 работят и с притеснението, че Бойко Борисов наистина може да подаде оставка, както заплашва. Макар че съпредседателят на парламентарната група Красимир Велчев каза, че "ГЕРБ не може да има интерес от предсрочни парламентарни избори, но няма да позволим някой да си прави PR за наша сметка".

Според президентството обаче управляващите имат интерес от предсрочни избори, за да прехвърлят отговорността за тежките месеци в икономиката на служебен кабинет, назначен от Първанов, и да елиминират зависимостта си в парламента от "Синята коалиция" и "Атака". Вариант Б в прогнозите на "Дондуков" 2 са избори 3 в 1 догодина - редовни местни, президентски и предсрочни парламентарни. И двата варианта обаче зависят от волята на премиера и степента на одобрение за управлението му.

Какво точно

В близкия съветнически кръг на Първанов, в който влизат Антони Тодоров, Андрей Бунджулов, Никола Колев и Живко Георгиев, преобладава мнението, че новият проект трябва да се изгради по подобие на гръцката социалистическа партия ПАСОК. Пръв за това публично спомена бившият му съветник, а сега кмет на Благоевград Костадин Паскалев в края на януари. "И смятам, че точно това е и идеята на самия Първанов, доколкото го познавам. Не бих го формализирал дали е движение или структура подобна на ПАСОК", каза той в интервю за bnews. Общогръцкото социалистическо движение ПАСОК е създадено като движение от няколко организации, което после се превръща в партия.

Идеята не е нова за Първанов, още през 2001 г. като лидер на БСП инициира създаването на политически съюз "Нова левица" (а един от идеолозите му беше Андрей Бунджулов)  - коалиция между БСП, БСДП на Петър Дертлиев, ОБТ на  Кръстьо Петков  и Политическо движение "Социалдемократи" на Николай Камов. С идването на Станишев на власт проектът беше изоставен. Първанов имаше и още една подобна идея през 2001 г. - учредяването на "Клуб на 100-те", в който влязоха проф. Андрей Пантев, Стоян Александров, Ивайло Калфин, Ирина Бокова, Стефан Данаилов, проф. Димитър Иванов от Лондон, Андрей Пръмов, съпруг на бившия еврокомисар Меглена Кунева и други икономисти, любимите му интелектуалци и пр. Те трябваше да избистрят управленските политики на БСП, с които партията да спечели властта. Това обаче не стана и инициативата умря.

Девет години по-късно президентът пак заговори за широки обществени обсъждания. В седмицата след скандала със стенограмата той трескаво се разработи. Прие бившия депутат Мария Капон и представители на две неправителствени организации за закона за генетично модифицираните организми и каза, че може да наложи вето на проекта на ГЕРБ. Снима се с момичета и момчета, с които си представяха заедно "Как виждам България през 2020", като от тази година за мероприятията вече не се използва клишето "под патронажа на президента", а "с участието на президента". Пред тях каза, че ще организира из страната дискусии за здравната реформа, младежката политика, регионалната политика. Ще разпрати и писма до български учени, бизнесмени, експерти, "които да участват във формулирането на стратегическата визия за развитието на страната до 2020 г.". Познато.  

Българският ПАСОК ще включва и БСП, но на нея не й се отрежда централна роля, а ще бъде в компанията на други социалдемократически и патриотични организации и движения, интелектуалци и пр. За Сергей Станишев изобщо няма място. Планът предвижда дори смяна на лидера на БСП, твърдят близки до Първанов. Президентът почти е уговорил силно лоби в Националния съвет на партията, с помощта на което да се насрочи конгрес за началото на лятото, като процедурата трябва да се задейства още до края на месеца. Имената на потенциалните кандидати за председател са Костадин Паскалев, Корнелия Нинова и Ангел Найденов. Говорителят на БСП има най-големи шансове, защото е най-компромисен.

Георги Първанов вече даде знак, че не иска в проекта сегашните лица на партията. Той не покани нито един действащ политик от БСП с изключение на Паскалев и Калфин да присъства на дискусията "България - накъде след кризата", с която отбеляза годишнината от встъпването си в длъжност на 22 януари 2010 г. Обидени социалисти запалили телефоните на "Дондуков" 2. Сергей Станишев не остана по-назад. Тази седмица той повдигна завесата на отношенията между двамата, цитирайки древногръцката поговорка "Не можеш да влезеш в една и съща река два пъти" в отговор на въпрос дали Първанов ще се върне начело в БСП. 

А идеите?

Идеите за проекта "Първанов" се очакват да дойдат от икономистите, учените и политиците, които президентът ще покани на дискусиите. За да грабне вниманието обаче, му трябва и нещо по-впечатляващо. Затова лансира няколко пъти намерението да се "отворят икономическите досиета на прехода". По информация на "Капитал" дори вече е поръчал справка на ДАНС за сделки на кабинета "Костов".

Както и да приключи процедурата по отстраняването на Първанов, образът му е силно дискредитиран. И той го съзнава отлично. Ако има нещо откровено в разговора му със Симеон Дянков, това е тирадата "аз имам едно име, което е завещано от моите родители, което искам да оставя на моите деца неопетнено". При цялата липса на собствена тежест за цели два мандата и съмнителната му роля в политическите процеси в последните десет години авторитетът на президентската институция е  единственият капитал, който Георги Първанов може да използва за политическото си бъдеще. Затова го защитава с цената на всичко.

От любов към медиите и народа

Народното събрание и президентството два дни се надпреварваха кой да получи медийното внимание на БНТ и съответно достъп до широка аудитория от потенциални избиратели. Президентът насрочи пресконференция, на която между другото обеща да говори и за "отношенията между институциите", явно маскирайки по този начин темата за импийчмънта, за петък сутринта. Очевидно замисляна като трибуна, от която да прозвучи последната му дума за скандала с ГЕРБ, тя трябваше да бъде излъчена от националната телевизия. Официалната версия е, че БНТ е пожелала директното предаване заради обществено значимите теми, които ще се обсъждат, неофициалната - от прессекретариата заплашили, че ако националната телевизия не направи всичко възможно да я излъчи, ще намерят друга. Депутатите на ГЕРБ обаче решиха в четвъртък да изместят парламентарния контрол по времето, което президентът си беше заплюл да говори, а по закон телевизията е длъжна да предава пряко Народното събрание. Последва светкавична реакция на "Дондуков" 2, откъдето пренасрочиха медийната изява на Георги Първанов за ранния следобед.

"Хайде, ще дойде да целува ръка." С тези думи, гласи легендата, премиерът Бойко Борисов  уговорил президента Георги Първанов да приеме вицепремиера Симеон Дянков, за да изгладят недоразумението покрай участието му в "Шоуто на Иван и Андрей".

После стана очевидно - Първанов се хвърли да вади от това огромно предимство. Да задоволи егото си, като унижи Дянков, и да атакува правителството с цял ченгеджийски арсенал, марка "Гоце".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


26 коментара
 • 1
  u2h2 avatar :-|
  u2h2

  Каквото успя да направи Костов след падането си от властта, това ще постигне и Първанов.

  Петър Стоянов въобще не може да е пример, защото дори не е от тяхната класа, но и неговата политическа дейност след мандата му, не му донесе обществено признание.

  В последната си книга Петко Бочаров разказва, как предложил на Желю Желев в последните дни от мандата му, да подаде оставка и да оглави общественото недоволство, като по този начин остане в политиката. Добре че Желев не го е послушал.

  Въобще смисълът на принципа на мандатността на президентската институция предполага именно това - да си на власт максимум 2 мандата и после, колкото и да си добър, честен, социален, да отстъпиш назад и да си напишеш мемоарите. Както е казал Достоевски "Животът е разбираем само ретроспективно".

 • 2
  librarian avatar :-|
  screenager

  Някак тъжно е че толкова години ДС продължава и продължава да копае гроба на държавата
  Някак срамно е че гнева не намира пика си

  за учениците
  бг няма бъдеще 2020
  има следващо поколение ДС
  преди двайсет години си мислехме че след двайсет няма да ги има
  още са там
  даже имат президент

 • 3
  mapto avatar :-|
  mapto

  До коментар [#1] от "u2h2":

  Първанов пък от каква класа е? Той досега не е показал никаква политическа гъвкавост или далновидност, както това са правили хора като Луканов, Доган, Костов, Борисов, които по един или друг начин са извоювали мястото си в политиката.

  Първанов е просто удобна пионка, която не оспорва решенията, които му се спускат от различни задкулисни кръгове. Целият авторитет, който има, той дължи на близки отношения с някой важен в определен момент.

  Петър Стоянов, като че ли не е като другите и не държи на всяка цена да е в политиката. Затова е и единственият от изброените, който се оттегли. Затова и СДС сега е подмладено и истински колектив (заедно с противоречията в него), а всички останали са личности.

 • 4
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Много ми е странно това лице "проф. Димитър Иванов от Лондон".

  Постоянно се цитира като експерт, дори в интернет има някаква автобиография в която се твърди, че е преподавател в Warwick и Sheffield, но в уеб страниците на въпросните университети такова лице няма. А и се твърди, че въпросното лице живее в Лондон, което хич не се връзва в местоложението на тези университети, макар, че това е по-малкият проблем в случая.

  Сещам се за един друг самозванец - Гамизов - когото Капитал разобличи преди време. Въобще в България е пълно с менте-експерт и прочие Барон Мюнхаузеновци.

  За съжаление в случая с "проф. Димитър Иванов от Лондон" и Дневник и Капитал с безмозъчното преповтаряне на мними титли, както изглежда, дават алиби на един самозванец.

 • 5
  sebulba avatar :-P
  sebulba

  "Експерт" това звучи доста респектиращо. Гръмките титли идват за да стреснат народа. Президента се бил оградил с експерти. Като им чета имената ми намирисва на мухал. Че по какво е експерт Андрей Бунджолов. Да не би да публикува в "Икономист". Поди 20 години този "експерт" оглавяваше комсомола и както Първанов е рожба на кадровата политика на БКП.
  "Програма 2020" ще падна от смях. Как щяла да се развова България след кризата? Ами хайде като за начало в тази стратегия да бъде заложено излизането от кризата.

 • 6
  monom avatar :-|
  monom

  ПЪРВАНОВ е политик с много опит,вече 20 год.е в"българската игра".За миг се поставете на неговото място, като опит в политиката, позиция в обществото,политически постижения и още много....!Чета писанията на колегите обичащи КАПИТАЛ и виждам как в повечето писания лъха омраза, обида и най-вече подценяване на Президента,правилно пиша Президента най-високия пост в България постигнат от" ГОЦЕ", а не от нас пишештите.Моето мнение: НИЩО НЯМА ДА СЕ ПОЛУЧИ ОТ ТОЯ ИЗМИСЛЕН СКАНДАЛ.След 4-6-8 дни, както винаги се случва, никой няма да пише за него.Първанов разиграва различни сценарий за себе си, заради по далечното бъдеще което предстои пред него,не пред Борисов. 2 -Този ШУМ е нужен повече на Борисов, за отклоняване на вниманието от положението,справка: 9 статий за икономически проблеми има в вестниците Капитал и Дневник и само една за ГОЦЕ.Той президента е добре и като позиция в момента и като "бъдещи пари" и мисля че не е много трудно да се предвиди какво ще прави след мандата -има две алтернативи "шеф на някой" поток" или политика".темата днес е друга: ПОЛОЖЕНИЕТО днес, утре, подир година...защото ако не се напълни "икономическата пица " на Дянков, ужасията ще е страшна.Той убавеца ще си иде в САЩ а ние" пак сме тук"(това стоеше отгоре на в.Дума,не се СТРЯСКАЙТЕ").По време на изборите писах че вече не могат да се НАМЕРЯТ хора, годни за политика (не специалисти),...къде ги тия люде разбиращи от политика,умеещи да я правят и не били досега вътре в нея, както беше изискването на Борисов преди изборите- за нови хора" незабъркани" досега в политиката-естествено това не важеше за старите членове на БКП които отново се намърдаха и отново ще изпортят работата на десните ГЕРБ) ДНЕС, всичко което писах като" р-т Монтерей"в коментарите си се сбъдва, но това не ме радва,20 год. съм в политиката и се научих да не се радвам на падналия политик а да се поуча от грешките МУ.ЧАО борисов...малко ти остана!!!!

 • 7
  bobacko avatar :-|
  bobacko

  Не знам дали така ми се струва, но от изказването на Президента на пресконференцията му, усетих нещо като опит за шантаж или по-скоро рекет. Ако "ВНИМАВАЙТЕ, ЗАЩОТО ЩЕ ИЗВАДЯ ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ДОСИЕТА.....И ЩЕ ВИДИТЕ...!" не е злоупотреба с власт и то от висотата на президентската институция, то здраве му кажи. Ами г-н Президент, извадете ги тези данни и да се свършва. Но аз съм сигурен че блъфирате, но българският народ ще ви накаже. Хората се умориха от лъжи на отрочета на ДС. Всички свързани с ДС в миналото, се оказва че те са работили за България и нищо лошо не са сторили. Те не знаят за Белене като затвор, а за далаверата Белене. Те гърмяха ЦЪРКВИ а сега от тях човек не може да стигне до олтара. И тези хора продължават да ни обясняват как без тях ще се управлява еднопартийно и др. глупости. Хората се умориха.Ако 2 млрд. лева, изхарчени(откраднати) за последните месеци на управлението на предишното правителство, ги разделим на 2 млн. пенсионери, се получава че същите не са получили и няма да получат 1000 лв. И същите НАГЛИ обясняват отново колко са невинни и незаменими. Кога ще свърши този сериал?

 • 8
  andreshko avatar :-P
  Петър Петров

  Първанов се опита от чуждо шоу да прави политика, но успя само да превърне собствената си политика във всенародно шоу. Бумерангът се върна и удари болезнено и без това загасващия му рейтинг.
  При Иван и Андрей отказа да отиде, но "влезе" в " Шоуто на Канала " и запълни половината от програмата им тази вечер.
  Лошо е когато станеш за смях, но по-лошо е, когато започнат да те взимат и на подбив .
  Народът има една поговорка : " Това, което човек сам си направи, не може да му стори и най-голямия му враг ".
  Има една стара латинска поговорка : " Употребявай, но не злоупотребявай" ! Без значение дали с власт, заплаха или каквото и да е друго нещо. Умните знаят това, останалите го усещат - рано или по-късно.
  Но от глупостите на политиците страда цялия "електорат", включително и този, който е гласувал за тях.

 • 9
  grosskopf avatar :-(
  Grosskopf

  Цялата тая патардия е като някво ужасно дежа вю. Поредното отклоняване на вниманието от темите на деня, с буквално скандал от нищото. Как за 20 години не се умориха да ни повтарят един и същ леко видоизменян сценарий? Как за 20 години не се уморихме да гледаме този сценарий?
  Тъжно, много тъжно!

 • 10
  johny avatar :-P
  Johny

  В екипът на Президента много му липсват Путко Мафани и Фани Мазакура, първия е PR специалист от Африка, а втория е политик от Уелс Англия. От сега нататък май ще го съпътстват занапред!!! ЧЕСТИТО!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход