Отговорът на Дондуков 2

Отговорът на Дондуков 2

Следете какво ще каже президентът Георги Първанов в реално време в capital.bg

Панайот Ангарев
5749 прочитания

© Асен Тонев


Само след броени минути президентът Георги Първанов ще даде брифинг ( в 14 ч.), на който ще говори за отношенията между институциите след скандала със стенограмата от разговора му с вицепремиера Симеон Дянков, за антикризисната програма на правителството и подготовката на българската позиция по стратегия "Европа 2020".

Очаква се по време на пресконференцията държавният глава да коментира започналата от ГЕРБ, "Синята коалиция", "Атака" и РЗС процедура по отстраняването му от длъжност. В следващия брой на "Капитал" може да прочетете за политическата съдба на Георги Първанов.

Следете в реално време какво ще каже президентът на www.capital.bg

14:02 ч. Започва пресконференцията на президента Георги Първанов. Държавният глава ще направи изявление, след което ще даде думата за въпроси.

14:07 ч. Георги Първанов съобщи, че пресконференцията е била замислена отдавна, с идеята да се направи равносметка и да се преосмисли антикризисната политика, както и да се "хвърли" поглед към следващото десетилетие. "Смятам, че това е най-важно, защото е израз на последователността в действията на президентската институция. Той припомни, че през септември 2009 г. е инициирал доклад за антикризисните мерки, който бил коментиран от Симеон Дянков цветисто без дори да го е чел.

14: 09 ч. Не може да се води антикризисна политика на парче и под натиска на обстоятелствата. Трябва да е ясно, че мерките ще са ефективни само, ако са част от стратегията за излизане от кризата. Кризата трябва да се управлява, а не да се оставяме на нейното течение. Трябва всеки ден да се води диалог с бизнеса, с хората и да има обратна връзка.

14:11 ч. Моята прогноза е, че поради самия модел на българската икономика кризата ще бъде по-дълбока и ще продължи по-дълго. Има конкретни индикатори - вътрешният дълг, замразяването на дейността и нарастването на фалитите, спадането на потреблението и жизнения стандарт, критичното състояние на някои социални системи и институции.

14: 15 ч. Необходимо е преразглеждане на сегашната антикризисна политика на правителството, нов план за действие и друг подход. Вече става неизбежна актуализацията на бюджета. Той трябва да бъде в рамките на дефицита, който се очертава да до 2 %.

14:20 ч. "Не съм съгласен да се увеличи здравната вноска от 8 на 10 % Това не е антикризисна мярка, а натоварва работника и работодателя", заяви президента Георги Първанов. Той поиска да се обсъди програма за преструктуриране на здравния сектор, която да гарантира достъпа до качествени здравни услуги. Според държавния глава не е антикризисна мярка и увеличения минимален месечен осигурителен доход на самоосигуряващите се лица.

14:25 ч. Не знам каква е българската позиция по стратегия "Европа 2020". Не мога да си представя, че нещо такова може да се работи само в кабинетите на един или друг министър, защото става дума за начина на развитие и за модела на българската икономика. Ние трябва да направим оценка как ще изглеждат България и икономиката й на изхода от кризата.

14: 29 ч. Не ни трябват битки между институциите, а битка с кризата.

14,40 ч. Искането за импийчмънт е просто едно продължение на шоуто, не е нещо ново, каза Георги Първанов в отговор на въпрос как ще коментира искането за отстраняването му от длъжност. Той определи дебата около стенограмата като деловодно отношение. "Г-н Дянков беше при мен в качеството му на вицепремиер и министър. Аз лични отношения с г-н Дянков нямам и не бих искал да имам. Още повече, че за тази среща настоя и самият министър-председател. Нямаше по-лесен начин истината да излезе наяве от това да се публикува стенограмата, както го правят и в Министерски съвет. Някой питал ли е предишните кабинети преди да публикува техните стенограми? Тук беше подменена темата на дебата. Проблемът е не в публикуването на стенограма, а че се показва истинския образ на една лъжа, а може би на тенденция, серия от лъжи по отношение на президентската институция. Разговорът беше строг, но интелигентен", каза още държавният глава. Според него атаката срещу президентската институция е намерила повод в стенограмата. "Ако не беше това щеше да се намерят други поводи. Цялата кампания е, защото Симеон Дянков се превърне в символ на това управление. Има видим неуспех в антикризисната политика на правителството. Казвам го със съжаление. Аз искам кабинетът на Бойко Борисов да успее. Целта е президентът да бъде държан в шах и да се поддържа страх към различните социални групи. В чисто политически план целта е да се поддържа еднополюсен модел. Да не се допуснат размисли за алтернативност".

14.48 ч. Малко ми е странно, че шефът на българския парламент на няколко пъти беше въвлечена да обяснява позициите на управляващите. Аз не мога да се сетя за друг подобен случай.

Чуха се доста тежки думи. Пак се заговори за война между институциите. Не е добре, когато от най-високо място при всяка реплика или знак за различие звучат тежки думи. Само преди дни аз имах възможността да докажа готовността си за взаимодействие с другите институции - по време на визитата в Брюксел.

Премиерът Борисов и кабинета стават заложник на една линия на костовизация на парламента и управлението изобщо.

14.50 ч. Аз съм за възобновяване на диалога между институциите. Диалог под сатъра на импийчмънта не може да има. Ако не бъде прекратена процедурата, тогава ние просто ще работим в друг режим. Президентската институция ще продължи да работи с всички институции за интересите на България. От нас политика на инат няма да се очаква.

Така както аз нося на критики, така и правителството трябва да свикне на едни такива отношения. Това е демокрацията.

14:51 ч. "Чух че министър-председателят има в джоба си оставка. Не знам какво има там, но имам чувството, че в който и джоб да бръкне вади импийчмънт. Искам да се сложи точка на това. Забележително е, че отново атаката (за създаване на партия от Първанов) започна от министъра на вътрешните работи г-н Цветанов. Не би трябвало  да говори за политически проекти единственият шеф на политическа партия, който е и министър на вътрешните работи. Той е и патрон на ДАНС. Тук няма ли едно тревожно срастване на политическата власт със силовите органи".

14:56 ч. "Не съм убил архар. Произведохме новина, нали? Ако имате начин да ме уличите в лъжа, направете го сега" - така Първанов отговори на въпрос дали ще подаде оставка, ако бъде уличен в лъжа.

15: 02 ч. Ще направя всичко възможно да се публикуват стенограмите от разговорите за формирането на правителството на тройната коалиция.

15: 05 ч. Нямам съмнение, че това е подготвена атака от г-н Дянков.

15: 07 ч. "Това, което правя следващата година и половина до края на мандата ще е свързано със задълженията ми на държавен глава. Какво ще правя след това си е моя работа" - така Георги Първанов отговори на въпроса дали ще създаде  своя политическа партия.

15: 10 ч. Също съм ви виждал как се кланяте, но не правя политика от това. Така Първанов коментира забележка на Сашо Диков, че избира да се явява пред медии, които само му се кланят.

15: 15 ч. Контактувахме многократно ( с Бойко Борисов - бел. ред.) след скандала. Имаме много общи теми, по които да говорим. Такава е съдебната власт.

15 : 21 ч. Продължителността на кризата ще бъде правопрорционанална на присъствието на министър Дянков в министерството.

15: 24 ч. Не може да има по-добро решение от това правителство. Не мога да си представя, че служебно правителство може да подготви и реализира една подобна антикризисна политика. Политиката не са само избори и скандали. Така че да зачеркнем темата за предсрочните избори.

15: 25 ч. Да правиш подобна приватизация (в енергетиката - бел. ред) в условия не криза не смятам, че е разумно. Защото това ще ни се върне, когато излизаме от кризата, особено, когато става дума за енергетиката.

15: 32 ч. Ако бъде приет Законът за ГМО, аз ще наложа вето.

15: 33 ч. Георги Първанов заяви, че той взима решенията в президентската институция, с което даде да се разбере, че той е решил да се публикува стенограмата от разговора със Симеон Дянков.

15: 35 ч. Край на пресконференцията.

Само след броени минути президентът Георги Първанов ще даде брифинг ( в 14 ч.), на който ще говори за отношенията между институциите след скандала със стенограмата от разговора му с вицепремиера Симеон Дянков, за антикризисната програма на правителството и подготовката на българската позиция по стратегия "Европа 2020".

Очаква се по време на пресконференцията държавният глава да коментира започналата от ГЕРБ, "Синята коалиция", "Атака" и РЗС процедура по отстраняването му от длъжност. В следващия брой на "Капитал" може да прочетете за политическата съдба на Георги Първанов.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  ispor avatar :-?
  ispor

  Засега май удря предимно по фланга,да видим до края на речта дали ще стигне до същината!

 • 2
  mastylo avatar :-|
  mastylo

  Ми, не мисля да следя каквото и да било действие на Първанов. Подобно любопитство би означавало, че му симпатизирам. Нормално, хората следят онова, което намират за важно и смислено. Гоце може да роди само поредната си простотия....

 • 3
  vutev avatar :-|
  vutev

  Под крушата не очаквайте да намерите ябълка, братя. Не си губете времето с вятър работа ..., а работете, тежък период е настанал, ако не ние, няма кой да ни оправи. Просто приемете нещата такива каквито са, защото други няма да намерите. Глупостите си минават и заминават, хората които ги правят накрая са добре

 • 4
  dia avatar :-|
  dia

  А имал ли е позиция Първанов по Лисабонската стратетегия? И има ли действително такава по Стратегия 2020?

 • 5
  ispor avatar :-|
  ispor

  Услужлив въпрос от вестник Труд!!!!!!!!!!

 • 6
  kabadjov avatar :-P
  Hristo Kabadjov

  14.47 - Сашо Диков от Канал 3 протестира, че не получава думата за въпрос и е изпреварен от репортер на БНТ

  хахахаха

 • 7
  chushka avatar :-|
  chushka

  Една година по-късно, на 19 юли 2007, Комисията по досиетата установява официално неговата принадлежност към ДС в периода 1989–1993, като става ясно, че Първанов изрично е демонстрирал желание за сътрудничество.[6] Това разобличава Първанов в лъжа, защото по време на предизборната си кампания за втори мандат той изрично декларира, че не е знаел, че работи за тайните служби.[7]

  цитат ВИКИПЕДИА

 • 8
  smileislife avatar :-P
  SML

  Кооооолко е мазен! :D А така, поне вече разбрахме каква е стратегията срещу правителството - да се напада Дянков докато се махне. Това със сигурност слага край на реформите

 • 10
  maniajoon avatar :-|
  maniajoon

  Да се чуди човек, кой краде и кой плаща в нашата мила родина.
  Всички знаем разбира се кой , кой е, но като ги слушаме нашите политици, може да ни заболи глава от тези противоречия.
  Понякога се чудя, защо сме такива будали, та им плащаме всичките данъци ,такси,акцизи и т.н., а те ни повтарят едно и също шоу, което не може да направи и 50% от рейтинга на турски сериал.
  "-ЗА КОКОШКА , НЯМА ПРОШКА ........"


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход